Въпроси за TBI Bank - 3

• 31 033
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
Тези, които ползват картата НЕОН, може ли да споделят, дали функционира нормално като всяка друга дебитна карта? Смятам да закрия разплащателната сметка и да махна картата от сегашната ми банка и да прехвърля всички постъпления по банкова сметка в TBI, като постъпващите суми да прехвърлям после в Касичка. При това положение мога ли да ползвам пари от Касичка за плащане на ПОС терминал или трябва да има сума в разплащателната сметка? Имам активирано автоматично плащане към А1, което също трябва да прехвърля в TBI, т.е. А1 автоматично да теглят месечната сума по фактура, както е сега в другата банка. В тази връзка коя сметка трябва да дам - разплащателната, обзвързана с карта НЕОН, или на Касичка, ако парите прехвърлям в нея. Дано да съм се изразила правилно.

# 736
Нормално си функционира картата. Пари от Касичка не могат да се ползват директно за плащане с картата, първо трябва да се прехвърлят по Неон сметката. За А1 - въвеждат се данните на картата и се активира автоматично плащане в Моят А1.

# 737
  • София
Съвсем нормално е всичко. Аз от години вече въобще и нямам друга карта - с тази плащам в магазини, онлайн, билети, всичко!

# 738
А по депозитните сметки ще начисляват ли тези такси от 30лв? Защото то там няма движение повече от 3 месеца.

# 739
Не, за депозитните сметки няма да има подобна такса.

# 740
Парите в Касичката са спестовна сметка, с която само Вие оперирате. За да плащате сметки с картата, трябва да има необходимата наличност. (Може да я използвате и като кредитна, но става мазало по мои наблюдения 😃)
Пропуснала съм да добавя за втория въпрос - автоматичното плащане към А1 става като се попълнят данните от картата, не се дава iban на сметка. Трябва да имате сумата в neon. Успех 🍀

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 11:04 от TDK_91

# 741
Ако не ползвам евровата сметка и сумата е 0, пак ли начисляват такса?

Да. И моята беше с 0.

# 742
Парите в Касичката са спестовна сметка, с която само Вие оперирате. За да плащате сметки с картата, трябва да има необходимата наличност. (Може да я използвате и като кредитна, но става мазало по мои наблюдения 😃)
Пропуснала съм да добавя за втория въпрос - автоматичното плащане към А1 става като се попълнят данните от картата, не се дава iban на сметка. Трябва да имате сумата в neon. Успех 🍀

Благодаря!
Ако съм чела с разбиране - мога да слагам пари в Касичката като спестовна сметка с лихва 1%, но ако ми потрябва по-голяма сума, отколкото има в НЕОН, от нея мога да преведа по картата Неон и от там да си плащам на воля Simple Smile Като в НЕОН трябва да има сума поне за месечното плащане към А1.
Това си спомням като четох условията преди да се захвана с TBI. Ако бъркам - ще се радвам да ме поправите.

# 743
  • София
Така е.
Преводите са безплатни от / към касичка. Когато имаш нужда си пращаш към Неон-а колкото решиш.

# 744
Аз сега погледнах и с изненада установих, че и аз имам две сметки, едната еврова.... Да разбирам че е получена служебно, като съм се регистрирала? И сега като минат 3 месеца бе нищо да правя с нея ще има такса? Мога ли да я закрия?  Извинявам се чета темата, но мислех че не ме засяга, защото и през ум не ми мина,че може да имам такава сметка...

Редактирам:
През чата в приложението: Въпрос - попитах защо имам еврова сметка:
Отговор: Евровата сметка се открива заедно с левовата, при подписване на договора за откриване на сметка информацията е била видима в договора.
Не може да бъде де закрита електронно.
Въпрос: Има ли такса поддръжка, ако не се използва?
Отговор: Не, сметките при нас, както и карта Неон са без такси.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:11 от _di_di_

# 745
  • София
То буквално е верен отговора, към момента няма никакви такси и за сметките без движение.

# 746
  • София
И аз реших да питам чата за такса замразяване на евровата сметка и да дадат предложение какво да правим ако не изкаме да закриваме, и получих следния отговор:
Сметки, които не подлежат на замразяване, включват и сметки, които са обвързани с активно мобилно банкиране (Неон пакет) и включва разплащателна сметка (BG) + касичка + разплащателна сметка (EUR).
После питах: Т.е. няма такса при неползване на евровата сметка?
Отговор: Да, точно така.

Но прочетох коментара на Ребел, дали това ще важи когато новите условия влязат в сила? Пак не ми стана ясно. Да идва това евро най-после, само излишни еквилибристики.

# 747
Аз на баща ми му казах да ходи да си закрие евровата за всеки случай, тъй като не я ползва. А не знае след юли дали няма да я замразят. А левовата така и така ще се преобразува в евро след приемането му.

# 748
  • София
След въвеждане на еврото ще се закрие левовата, няма да се преобразува, IBAN - те са различни.

# 749
Така ли е? Е, тогава ще му кажа да не я закрива, а просто ще прехвърлим 5-10 евро от левовата в евровата и след няколко месеца ще ги върнем, за да им движение

След въвеждане на еврото ще се закрие левовата, няма да се преобразува, IBAN - те са различни.

Общи условия

Активация на акаунт