Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 531
  • 176
  •   1
Отговори
# 135
Ако нямате повече от 15 т има голяма вероятност да не го приемат. От моят опит досега, следя всяка година голямото класиране в конкретна детска градина, там в първа градинска приемат само деца с допълнителни точки.

# 136
Ако нямате повече от 15 т има голяма вероятност да не го приемат. От моят опит досега, следя всяка година голямото класиране в конкретна детска градина, там в първа градинска приемат само деца с допълнителни точки.
То почти на всякъде е така. Ние сме тази година с 14 точки за първа яслена ако бяха 15 поне минимален шанс щяхме да имаме. Догодина ще сме с 15, но за втора яслена и пак няма да имаме шанс....

# 137
  • Sofia
Здравейте отново, мами
Първо детенце ми е и ми е доста объркано всичко със системата в София, признавам дори от незнание.
Детето ми е родено в края на 2023 г. Сега идват класирания, ако не го пусна да кандидатства за втора яслена група, според мои близки с деца няма изобщо да бъде прието до предучилищна възраст.
Според вас така ли стоят нещата, какво е мнението ви?
Най-голям шанс има в първа яслена група. От там на татък вече е още по-трудно.
Много зависи от детското заведение.

Някои ДГ с яслени групи приемат от първа ясла, други - от втора ясла. Някои ДГ нямат изобщо яслени групи.
Като цяло в София се предлагат най-малко места за първа ясла и най-много за първа градинска - така че погледнато като цяло за София, за първа яслена група има най-малък шанс.

Но пак казвам - трябва да се погледне конкретното ДЗ от коя група е основният му прием.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 21:31 от Brin de muguet

# 138
Здравейте отново, мами
Първо детенце ми е и ми е доста объркано всичко със системата в София, признавам дори от незнание.
Детето ми е родено в края на 2023 г. Сега идват класирания, ако не го пусна да кандидатства за втора яслена група, според мои близки с деца няма изобщо да бъде прието до предучилищна възраст.
Най-голям шанс има в първа яслена група. От там на татък вече е още по-трудно.
Много зависи от детското заведение.

Някои ДГ с яслени групи приемат от първа ясла, други - от втора ясла. Някои ДГ нямат изобщо яслени групи.
Като цяло в София се предлагат най-малко места за първа ясла и най-много за първа градинска - така че погледнато като цяло за София, за първа яслена група има най-малък шанс.

Но пак казвам - трябва да се погледне конкретното ДЗ от коя група е основния прием.
При нас има ясла, без ДГ и приемат 30 деца, което си е невиждана бройка сравнение с ДГ с яслени групи дето има по 6 места за първа яслена. Много зависи от яслата/градината. Май трябва да се изчака да се обявят свободните места и след това да се правят схеми.

# 139
  • Sofia
В самостоятелните ясли винаги приемат повече деца, отколкото в ДГ с яслени групи.

# 140
За първа група има най-много места като абсолютна бройка, но част от тях автоматично се заемат от ясленчетата в същата градина. Ако има такива.

# 141
За първа група има най-много места като абсолютна бройка, но част от тях автоматично се заемат от ясленчетата в същата градина. Ако има такива.
Точно. В първа яслена се приемат N деца, а във втора яслена тези N и още малко. В първа градинска всички от яслените и още малко. Реално за мен най-много се приемат в първа яслена.

# 142
Здравейте! Детенцето ни е набор 2023, сега ще кандидатстваме за пръв път за втора яслена група. Успоредно с това сме в процес на търсене на ново жилище, което е силно вероятно да не е в нашия квартал. Как се процедира с точките за адрес в този случай? Трябва да минат 3 години (реално почти да мине възрастта за детска градина), за да ни се възстановят 15-те точки ли? Струва ми се абсурдна идеята или да водим детето на ясла/детска (ако изобщо бъде прието) в стария квартал или да чакаме да стане на 5-6 години, че да имаме някакви шансове да го приемат в новия. 😕

# 143
  • Sofia
Не, аз говоря за обявените свободни места всяка година. Обявяват най-много свободни места за първа градинска група.
Ясленчетата от ДГ си продължават автоматично - в системата техните места не се появяват като свободни бройки, а като заети места.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:31 от Brin de muguet

# 144
Не, аз говоря за обявените свободни места всяка година. Обявяват най-много свободни места за първа градиндйа група.
Ясленчетата от ДГ си продължават автоматично - в системата техните места не се появяват като свободни бройки, а като заети места.
Не винаги. Теси от ДЯ кандидатстват наново с бонус точка. Има много деца от частни ясли пробват в държавна градина. А някой деца сменят градината. Тъй, че обявените места са и за деца вече приети в системата. Ние също сигурно ще сме на частна ясла, за да вземем бонус точка за държавна градина.

# 145
Разбрах. Наистина са доста, но тогава се "появяват" и всички деца, които са ги кътали у дома или са посещавали други учебни заведения, а и всички знаят, че след това е много трудно влизането, затова за първа група се появява целия набор да кандидатства и рязко шансовете на всяко дете намаляват.

# 146
  • Sofia
Не, аз говоря за обявените свободни места всяка година. Обявяват най-много свободни места за първа градиндйа група.
Не винаги. Теси от ДЯ кандидатстват наново с бонус точка. Има много деца от частни ясли пробват в държавна градина. А някой деца сменят градината. Тъй, че обявените места са и за деца вече приети в системата. Ние също сигурно ще сме на частна ясла, за да вземем бонус точка за държавна градина.
Аз не говоря за недостига на места. То е ясно, че кандидатстващите са винаги в пъти повече от обявените свободни места.
Казвам чисто статистически какво се вижда в системата като бройки свободни места за всички набори, независимо от къде идват кандидатстващите.

И все пак - децата от самостоятелните ДЯ кандидатстват за място в градина, но освобождават място в ясла, както и всички кандидатстващи за преместване.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 21:19 от Brin de muguet

# 147
  • София
Здравейте отново, мами

Благодаря на всеки, който се включи.
На този въпрос не може да се отговори еднозначно за всички софийски райони - има райони, в които неприетите в ясла трудно намират място в първа градинска група заради структурата на детските заведения в района (примерно има самостоятелни ясли в конкретния район, децата от които кандидатстват за първа група, има детски градини с яслени групи, в които децата от яслите продължават нагоре без кандидатстване и се добавят в първа група по няколко нови деца, но липсват детски градини без яслени групи, които да предложат голям брой места накуп - в такъв район приемът в първа група е сложен, особено със стандартните 15 точки, и е по-лесно да влезеш в яслените групи); има райони, в които има достатъчно места за първа група, така че да приемат както излизащите от самостоятелните ясли (има и райони, в които изобщо няма самостоятелни ясли), така и останалите желаещи, които досега са били извън системата. Та много зависи в кой район сте.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 15:23 от *Lorena*

# 148
  • София
Миналата година зададох същия въпрос, детето ми е набор 2023г, като цяло бях настроена да използвам и двете години майчинство и не кандидатствахме.
Тогава имаше отговор, че в първа яслена приемат по-малко деца, защото са мънички, по-трудно се гледат и обявяват по-малка бройка, но в нашия район Красна поляна, се оказа, че не е така, в първа яслена бяха приети може би всички кандидатсвали деца, имаше такива с по 12-13 точки, а за втора яслена повечето деца с 15 точки бяха на жребий, какъвто ще бъде сега и нашия случай предполагам, силно се надявам да имаме късмет.

# 149
  • София
Жар птица в Красна поляна сега ще пусне места за набор 2023. За там шансът ви ще е най-голям

Общи условия

Активация на акаунт