Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 543
  • 176
  •   1
Отговори
# 120
Тези 15 дни отсъствия са за учебната година. От края на май до 15ти септември не се смятат отсъствията, но трябва да сте попълнили, че детето ще отсъства. Също и в ученическите ваканции трябва да се извиняват служебно, това си е доста време за пътуване.

# 121
15 дни е малко пак е малко, но горе-долу бива с внимателно планиране, щом може и 10 дни наведнъж.

А пролетната и зимните ваканции считат ли се за "учебна година", или те са отделно, както лятната?

# 122
През всички ваканции и неучебни дни трябва да се извиняват служебно отсъствията.

# 123
  • София
А какво се случва, ако се надвишат 10те дни? Има ли проследяемост на това дали детето отсъства с медицинска бележка, а всъщност напуска границите на страната?
Остават неизвинени, ако не представите медицинска бележка. Може от градината да подадат информация към социалните, че детето не посещава задължителната предучилищна и да ви направят проверка. Иначе няма проследяемост дали отсъстващите с медицинска бележка деца са на почивка в България или извън страната.

Предложението на sweet_memory да организирате пътуванията в ученическите ваканции е много добро - ако предварително заявите остъствие по време на ученическа ваканция, тези отсъствия се извиняват служебно и не се броят като част от дните по семейни причини, а същевременно графикът на ученическите ваканции излиза достатъчно рано, за да имате време за планиране и резервиране на пътуванията. Част от отпускате я планирайте през лятото, ако ви е възможно - тогава също се подава предварително информация към градината кога детето ще отсъства и дните се извиняват служебно - без бележки.

# 124
Този вариант ме устройва идеално, даже сега осъзнавам, че част от отсъствията, които тази година извинихме по домашни причини, е трябвало да се извинят служебно. Благодаря, успокоихте ме Simple Smile

# 125
  • София
Този вариант ме устройва идеално, даже сега осъзнавам, че част от отсъствията, които тази година извинихме по домашни причини, е трябвало да се извинят служебно. Благодаря, успокоихте ме Simple Smile
Съгласно Наредба 5 за предучилищното образование служебно за ученическите ваканции се извиняват отсъствията за задължителните предучилищни групи (2-4 група), не за първа група:

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г., доп. - ДВ, бр. 75 от 2021 г.) Децата записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в периода на учебното време, могат да отсъстват само по здравословни или по други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган, както и по семейни причини.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2021 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 46 от 2024 г., в сила от 31.05.2024 г.) Отсъствията на децата по ал. 1 по семейни причини е допустимо за не повече от 15 дни за съответната учебна година, но не повече от 10 последователни дни, с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за дейността на детската градина или училището.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 75 от 2021 г.) Извън случаите по ал. 2 отсъствие на децата, записани за задължително предучилищно образование е допустимо и за времето на ваканциите, определени в училищното образование за съответната година със заповед на министъра на образованието и науката, както и в случаите, когато присъственият образователен процес е временно преустановен по задължително предписание на компетентен орган, определен с нормативен акт.

# 126
А как стои въпросът с първа група? Брин беше споменала, но не виждам нищо в наредбата.

# 127
  • Sofia
Първа група е като яслените - 30 работни дни за учебна година.

Цитираната по-горе наредба е за предучилищнито образование.

Цитат
Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителни групи в общинските училища :
Чл. 17. Отписване
(3) Деца се отписват от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30 последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ. За децата от подготвителните групи в общинските детски градини/училища е допустимо отсъствие в учебно време за не повече от 15 дни за съответната учебна година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за дейността на детската градина или училището.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:54 от Brin de muguet

# 128
  • София
А как стои въпросът с първа група? Брин беше споменала, но не виждам нищо в наредбата.
За първа група и за яслени групи 30-те дни са разписани в правилника за дейността или за вътрешния ред на всяка градина.

# 129
До сега са ни казвали 15 дни. Явно е имало някакво объркване. Ние няма да ги стигнем така или иначе.

Иначе в наредбата пише, че първа група са предучилищно незадължително.

# 130
  • Sofia
Иначе в наредбата пише, че първа група са предучилищно незадължително.
Първа група не са предучилищно образование.

ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ:

# 131
Пише, че е задължително от тогава...
В наредба 5 пише това

Чл. 8. (1) Предучилищното образование се организира във възрастови групи, както следва:

1. първа възрастова група – 3- – 4-годишни, а в случаите на чл. 4, ал. 2 – 2 – 4 години;

Както и да е. Благодаря за отговора. Simple Smile

# 132
Кандидатствайте си с набора и нека децата да тръгнат в ясла и градина с връстниците си. Като наближи време за училище, тогава решавайте. Няма нужда от предварителни планове и нагласи, защото първо е трудно да дадете наклон още от сега, после не се знае какво ще се случи в следващите няколко години. Детето може да си има приятели, с които да продължи в местното училище, може да не е готово, може вашето семейство да не е готово в тази година.
Да приемем, че не го чакат в Харвард точно ей сега и да оставите нещата да се развият с естествения си ход за момента.

# 133
Здравейте отново, мами
Първо детенце ми е и ми е доста объркано всичко със системата в София, признавам дори от незнание.
Детето ми е родено в края на 2023 г. Сега идват класирания, ако не го пусна да кандидатства за втора яслена група, според мои близки с деца няма изобщо да бъде прието до предучилищна възраст.
Според вас така ли стоят нещата, какво е мнението ви?

Благодаря на всеки, който се включи.

# 134
Здравейте отново, мами
Първо детенце ми е и ми е доста объркано всичко със системата в София, признавам дори от незнание.
Детето ми е родено в края на 2023 г. Сега идват класирания, ако не го пусна да кандидатства за втора яслена група, според мои близки с деца няма изобщо да бъде прието до предучилищна възраст.
Според вас така ли стоят нещата, какво е мнението ви?

Благодаря на всеки, който се включи.
Най-голям шанс има в първа яслена група. От там на татък вече е още по-трудно. Всичко е на късмет ако нямаш повече от 15 точки.

Общи условия

Активация на акаунт