Трябва ли да се закусва? Закусвате ли?

• 3 722
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
И аз съм от хората, които се чувстват по-добре без закуска. Преди години закусвах и забелязах, че след това през деня чувствам много по-голям глад и направо налитам на храната по всяко време. Сега сутрин само кафе с мляко и после чак обяд към 12-1. Аз в момента съм на калориен дефицит и отслабването е факт.

На мен гастроентеролог ми е казвал, че кафе не трябва да се пие на гладно, защото прави гастрит. Поне лъжичка две трябва да си сложил в стомаха преди кафето.

# 46
Винаги съм пила кафето на гладно. Не прави гастрит. Кафето може да дразни празен стомах, ако вече е увреден, но самото то не е причина за гастрита.

# 47
Потвърждавам. От 30 години пия кафе на гладно. Даже и пушех преди да стана майка. Вече не, но денят ми започва с кафе. Нямам гастрит.

# 48
Аз също пия кафе на гладно, вече 20 години и нямам гастрит.

# 49
Задължително закусвам. В дните, когато тренирам, закусвам два пъти - малка закуска 30 мин след събуждане и голяма, стабилна закуска след тренировка.
Храня се 5 пъти на ден, почти на 52 г. съм, нямам и не съм имала проблем с теглото.
Когато бях ученичка, първото ми ядене беше в голямото междучасие, а като студентка - по обяд, след обяд, както дойде. Така беше до второто дете, когато твърде ниското кръвно и разни други неприятности ме накараха да си преразгледам режима. Трудно се научих да закусвам, и то - чак два часа след събуждане. Почти винаги съм тренирала сутрин, около 20 г. - на гладно. Малката закуска преди тренировка въведох едва преди година, когато усетих, че не ми достига сила да довърша упражненията. Първите седмици беше трудничко, разбира се, не е лесно да променяш навици на 50+ години, но ефектът е силно положителен и си струва усилията.
За мен няма такова нещо като - не мога така, не мога иначе - когато е за добро, с малко повече воля и най-закостенелите навици могат да отстъпят.

# 50
Аз си разбих поне айрян за закуска. В същност доста добра закуска се получи Simple Smile

# 51
За мен няма такова нещо като - не мога така, не мога иначе - когато е за добро, с малко повече воля и най-закостенелите навици могат да отстъпят.
С това съм напълно съгласна, ако има нужда от такава промяна както е било в случая.

Без нужда, няма мотивация, съответно не се получават нещата. Ако нещо работи, не се бута само защото другите така правят. Очевидно е, че наличието или липсата на закуска, няма причинно-следствена връзка с теглото и е въпрос на личен избор и нужди.

# 52
Не мога да ям аз преди тренировка, защото е твърде вероятно да върна малката закуска.
Това, което е добро за един в храненето, не го прави добро за цялото население на земята.

# 53
  • София
По-напред, като казвам, че закусвам, нямам предвид тежка трапеза, а нещо леко, което да ме държи сита до обяд. В общия случай:
- една филийка черен/пълнозърнест хляб, с малко масло, и върху него 3 тънки парченка кашкавал Ементал
- сочен сезонен плод - грозде, череши, мандарини, портокал
- парченце (или две) черен шоколад - това за удоволствие 😊.

Нито качвам кг, нито ми е тежко. Напротив, сита съм, и по обяд / вече  не съм гладна като хипопотам 🤭

# 54
Аз, като не закуся, си хапвам уж малко кашкавал или сирене. Малко, малко, и накрая 200 грама са отишли.

# 55
По-напред, като казвам, че закусвам, нямам предвид тежка трапеза, а нещо леко, което да ме държи сита до обяд. В общия случай:
- една филийка черен/пълнозърнест хляб, с малко масло, и върху него 3 тънки парченка кашкавал Ементал
- сочен сезонен плод - грозде, череши, мандарини, портокал
- парченце (или две) черен шоколад - това за удоволствие 😊.

Нито качвам кг, нито ми е тежко. Напротив, сита съм, и по обяд / вече  не съм гладна като хипопотам 🤭
Така де, някои огладняваме още преди обяд, ако закусим, особено с изброените неща  - аз лично още в 10-11 часа ще съм гладна и изобщо не мога да изтрая до обяд като ми е скочила захарта и след нея инсулина, рано сутрин.

# 56
Не мога да ям аз преди тренировка, защото е твърде вероятно да върна малката закуска.
Това, което е добро за един в храненето, не го прави добро за цялото население на земята.

Е, то малко неща са добри за цялото население на земята по дифолт. Въздухът, водата и още 2-3 не толкова ключови Grinning Тук говорим за себе си.
Моята малка закуска е наистина малка - около 150 kCal e и обикновено включва 100 г скир и едно от тези - пълнозърнеста бисквита, 20 г мюсли, 20 г протеинова гранола, както и едно късо кафе. Започвам тренировка 30-40 минути след това, а самата тренировка е тежка, силова, около 45-60 мин. Ако правя кардио, то е след силовата тренировка, т.е. минали са поне 80 минути от закуската.
Определено има едно море разлика дали правя тяга с 40-50 кг на гладно или след това леко, но енергизиращо хапване.

# 57
Ами ето, хората сме различни. Дори и от лека закуска, като една филийка черен/пълнозърнест хляб, с малко масло, и върху него 3 тънки парченка кашкавал Ементал, сочен сезонен плод - грозде, череши, мандарини, портокал, ми се повръща на тренировката. Шоколад веднъж на високосна година ям, по принцип.
Аз също не съм визирала тежка трапеза.
Vetrena, няколко потребителя не говорят само за себе си. И от такава малка закуска, като твоята, ми се повръща на тренировка.

# 58
Има данни, че ако не закусват, жените имат повишени нива на кортизол в кръвта, имат завишен риск от високо кръвно и метаболитни проблеми. Тук споделям линк към статията - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938414006684

Попадала съм на същата научна информация и в някакъв подкаст наскоро. Говореше се за това, че след 40 години за жените е още по-важно да закусват.

Зависи какво закусваш, разбира се. Аз самата нямам апетит сутрин и спокойно бих минала с кафе на гладно. Но се стремя да хапна малко, например някакъв плод с няколко ядки (сурови бадеми, кашу, орех, бразилски орех) или малко кисело мляко със замразени плодове.

# 59
Аз съм като алкохолиците, що се отнася до закуската. Без закуска мога, ама с малко не мога.

Общи условия

Активация на акаунт