🤰Февруарчета 2025 г. -Тема 3

• 30 435
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Момичета моля да ме просветлите. Трябва ли да използваме зимно чувалче за количката за коша за новородено? До колкото знам те се използват за летния кош през зимата, обаче днес гледах едно клипче на една майка, която си сложи зимно чувалче в зимния кош.
Отделно искам да попитам:
Това покривало слага ли се, когато бебето е вътре, защото нещо не мога да се ориентирам, изглежда ми много задушно ако се слага по този начин когато бебето е вътре.
Извинявам се за малоумните въпроси, просто ми е първо дете и не знам как се процедира с тези колички 😂

# 616
Жизел24 Момиче спри да четеш и да се филмираш. 🤭 Като ти се хапва нещо хапни си но не прекалявай, дори ако чак толкова се притесняваш, просто опитай, но недей да мислиш чак толкова много. Аз лично не съм спирала да си хапвам нещата отпреди да забременея, включително и домашно приготвени луканки, сушеници и прочие. Сурови риби и суши не ям, принципно.
@Анонимна Не си единствената, която често изпада в чудене на такива неща. Реално ако спазим традицията с разходката след 40-я ден, то пък колко да е студено през средата и края на март. 🤔 Чудя се дали изобщо ще има смисъл да се ползва, а и в началото разходките не са дълги 10-15мин.

# 617
Въпрос без никаква форма на заяждане Blush Спазва ли се наистина тази "традиция" за неизлизане до 40-тия ден, защото аз честно казано не познавам такъв човек и самата аз не си се представям да не излизаме - разбира се в по-топлите часове и не за дълго ако е студено, но все пак да се излиза..? Joy

А колкото до този въпрос - предполагам, че отговорът е зависи. Зависи от времето, зависи от чувалчето, аз съм си взела едно чувалче, което без никакъв проблем се побира в зимния кош. Алтернативата предполагам е космонавтче или друга подобна дебела зимна дреха.
Вторият въпрос не съм сигурна че го разбирам. Това заграденото покривало при всички случаи се ползва докато бебето е вътре - каква иначе би била идеята да съществува? А вече с колко пласта дрехи ще е бебето отдолу и колко ще му е просторно и прохладно - си зависи от вас.
Момичета моля да ме просветлите. Трябва ли да използваме зимно чувалче за количката за коша за новородено? До колкото знам те се използват за летния кош през зимата, обаче днес гледах едно клипче на една майка, която си сложи зимно чувалче в зимния кош.
Отделно искам да попитам:
Това покривало слага ли се, когато бебето е вътре, защото нещо не мога да се ориентирам, изглежда ми много задушно ако се слага по този начин когато бебето е вътре.
Извинявам се за малоумните въпроси, просто ми е първо дете и не знам как се процедира с тези колички 😂

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 08:37 от wertyn

# 618
Ще отговоря така.
До човек и личен избор си е. Много мои познати я спазиха. Ние примерно не казвахме за бременността до 3-я месец, освен на родителите си. Аз категорично не желаех да купувам нищо докато не влезна в 7-я месец. Живот и здраве, ако всичко мине нормално, мисля да спазя и това, като не визирам да не си показваме носа изобщо от вкъщи. На терасата, на двора, дотогава би трябвало да сме се преместили в къщата ни. Просто няма да се събираме с други мами и бебета.
Въпрос без никаква форма на заяждане Blush Спазва ли се наистина тази "традиция" за неизлизане до 40-тия ден, защото аз честно казано не познавам такъв човек и самата аз не си се представям да не излизаме - разбира се в по-топлите часове и не за дълго ако е студено, но все пак да се излиза..? Joy

# 619
  • Варна
Аз не мисля да го спазвам, но знам ли…. Ще видим… мислех си, че няма да променя много неща, но промених.
Иначе за бременността, до 3 месец знаеха 3-4 човека, семействата ни не знаеха даже. Дрехи купувах след 3-4 месец. Сега в 7-я взехме големите неща и мисля, че съм готова на 90%.

# 620
А какво ще кажете за бялото зеле ,ядох днес доста салата с него и моркови ,и сега реших да прочета, и не знам леко се притесних от стари теми тук ,но в Интернет пише че е хубаво да се яде ,но не много често защото създава газове,но тук в стари теми чета,че не трябвало да се яде защото можело да се хване листерия,и не знам доста се притесних,а днес хапнах доста,понеже аз доста харесвам ,до сега не съм яла откакто съм бременна, но не знам дано не стане нещо.

СПРИ ДА ЧЕТЕШ! Само си вредиш от нерви и явно хипохондрията/параноята ти не може да я овладееш. Аз ям сега само зеле с моркови/цвекло/ряпа за салата, това ми е вкусно. Пърдя си в резултат, но пърдя и от млечни продукти също. То и въздухът във Варна е вреден, ама на - деца се раждат. Честно казано, не те виждам като родиш как ще издържиш на нервите да си майка, ще си постоянна параноя. Спри да се притесняваш за всичко, ако трябва посети и психолог, не е срамно. Това притеснение само ти вреди.

Относно 40те - Иначе аз смятам при слънчево време след първите няколко дни вкъщи да излизаме на балкона, остъклен и слънчев е. След първата седмица мисля и да започнем с малки кръгчета около блока. Ще избягвам контактите с хора докато не минат повечето първи ваксини.

# 621
Суровите ядки е хубаво да се киснат

Аз после, след като поизсъхнат от кисненето, ги пека на 70° 20тина мин, може и повече, но по-малко по-добре

Аз първите месеци, когато ми ставаше лошо, бая пастет си хапнах, от тоя фенси дето е, ама все пак пастет, нали.

На мен АГ ми каза само в началото без суши и без незрели сирена и кашкавали от случайни хора, макар че преди да разбера въобще, че съм съм бременна, бях нападнала бабите на Белмекен и опитах поне 5 - 6 вида сирене, отделно кашкавал, отрязани с малкото ножче и подадено от ръката на бабата.

Сега се замислям и за ядките, тия суровите, кой знае откъде идват и те. Чудя се, дали да ги изпичам леко.

# 622
Големият ли син е декемврийско бебе, извеждах го от самото начало, не съм използвала зимно чувалче изобщо. Той си имаше космонавт, завивах го с (леко) одеяло и така си се разхождахме. Зимните кошове в това отношение са супер, защото са доста по-затворени и изолират студа доста.
Само във вятър и мъгла не сме излизали,  бяхме навън всеки ден от доста рано, аз не знам психически дали щях да издържа да не излизам изобщо 40 дни, но всеки си познава психиката и може да прецени какво би го накарало да се почувства по-добре.

# 623
Аз лично, ако 40 дни не излизам от вкъщи и не контактувам с хора, вероятно преди да са изтекли, ще съм се хвърлила от терасата Grin Това за мен са си бабини деветини. Моята майка и свекърва ми, като им пращам снимки от прегледите и видеа или като им разказвам за бебето, все отменят темата - не се говорело за него,.докато не се роди. Че ние с мъжа ми вече си го възприемаме като личност, само дето не е до нас на дивана, например, а е в корема ми. Той си и общува с нас, бебетата още в утробата разбират всичко и общуват с външния свят. Другото е корема да не си показвам, прилепнали рокли не, дрън дрън. Вече сме в 21ви век.
И на кафе ще си ходим, и по паркове и разходки. Стига времето да позволява.
Да не говорим, че ние имаме и куче, което всеки ден се разхожда, така че и да искаме, не можем да го опазим от бактерии и т.н.

За храната съм си споделяла мнението, няма да казвам пак, да не стават дебати, но аз ям всичко, нито кисна, понякога и не мия ябълките. Нищо не съм хванала досега. Зеле също съм яла в огромни количества, но спрях, защото ми стават газове и вечер не мога да спя от опъване на корема, а и от това ми става запек и съответно контракции.

Иначе, ние до трети месец бяхме казали само на роднините най-близките и на моите приятелки. Причината беше, ако нещо стане, да не ме питат и съжаляват 100.човека. Не сме купували нищо, освен количка,.защото още нещо не ми е дошла музата. Като ми дойде, тогава Grin

Иначе и мен тези гнезда, чувалчета, матраци ме объркват. Не знам кое къде се слага и носи. В количката с одеяло ли е, не е ли... Мисля обаче януари да отидем до магазин Дундьо и там да ни обяснят за всички тези специфики. Нещо, честно казано не ми се чете и проучва Grin, пък и в движение ще си дойдат нещата

# 624
За говоренето на нас ни казаха обратното “ще говориш, като те питат за бебето”. Явно традициите не са еднакви навсякъде. 🤭
На мен лично социалната дистанция ще ми се отрази добре. Работя с много хора, общувам с много хора. Определено имам нужда. От приятелки знам, че първия месец след раждането на първо дете общо взето не знаеш на кой свят се намираш. Живота ти се преобръща на 360 градуса.
Доста проучих нещата и стигнах до извода: кошара/нашето е мултифункционално легло/- ще бъде в спалнята в началото, после ще се премести в детската. Гнездо ще вземем за хола примерно или като ходим някъде, да може да си лежи на него, има тип 2в1, 3в1,които може да се ползват и в количка. Чувалчето за сън е по желание, ние няма да взимаме, мисля че в много клаустрофобично. За началото,като е в количката космонавче и одеало ще свършат работа.

Аз лично, ако 40 дни не излизам от вкъщи и не контактувам с хора, вероятно преди да са изтекли, ще съм се хвърлила от терасата Grin Това за мен са си бабини деветини. Моята майка и свекърва ми, като им пращам снимки от прегледите и видеа или като им разказвам за бебето, все отменят темата - не се говорело за него,.докато не се роди. Че ние с мъжа ми вече си го възприемаме като личност, само дето не е до нас на дивана, например, а е в корема ми. Той си и общува с нас, бебетата още в утробата разбират всичко и общуват с външния свят. Другото е корема да не си показвам, прилепнали рокли не, дрън дрън. Вече сме в 21ви век.
И на кафе ще си ходим, и по паркове и разходки. Стига времето да позволява.
Да не говорим, че ние имаме и куче, което всеки ден се разхожда, така че и да искаме, не можем да го опазим от бактерии и т.н.

За храната съм си споделяла мнението, няма да казвам пак, да не стават дебати, но аз ям всичко, нито кисна, понякога и не мия ябълките. Нищо не съм хванала досега. Зеле също съм яла в огромни количества, но спрях, защото ми стават газове и вечер не мога да спя от опъване на корема, а и от това ми става запек и съответно контракции.

Иначе, ние до трети месец бяхме казали само на роднините най-близките и на моите приятелки. Причината беше, ако нещо стане, да не ме питат и съжаляват 100.човека. Не сме купували нищо, освен количка,.защото още нещо не ми е дошла музата. Като ми дойде, тогава Grin

Иначе и мен тези гнезда, чувалчета, матраци ме объркват. Не знам кое къде се слага и носи. В количката с одеяло ли е, не е ли... Мисля обаче януари да отидем до магазин Дундьо и там да ни обяснят за всички тези специфики. Нещо, честно казано не ми се чете и проучва Grin, пък и в движение ще си дойдат нещата

# 625
За говоренето на нас ни казаха обратното “ще говориш, като те питат за бебето”. Явно традициите не са еднакви навсякъде. 🤭

Да им таковам и традициите, как аз толкова месеци да не говоря за/на бебето? Да не му купя нещичко? Ми не е ли по-добре сега да се вземе количката с промоциите, да не чакаме февруари, когато ще е с 500 лева по-скъпа? Аз излишни пари нямам.

Майка ми истеряса как ще трябва да правим питка на малчо на 40 дни, викам ей ся чакам у нас 20 от твоите лелички. То имаше и претенции за сватбата едно време, как нямало да има бяла роза, викам ти гледай 50 метъла какво ще направят на бяла роза. Различни порядки, въпросът е да няма сърдити после.

Относно суеверията, аз пък имам огромен черен котарак. Ако знаете колко пъти на ден ми преминава пътя Grinning

# 626
Това за 40-те дни точно си го говорихме с моя мъж снощи и сега виждам, че и вие коментирате. Той е испанец и съответно са му много странни нашите културни обичаи. Та му разяснявах за този обичай бебето да не излиза никъде първите 40 дни. Помня братовчедка ми, която се роди на 15 юни, как не я изведоха от къщата до август месец. За мен това е световната простотия. За зимно бебе разбирам заради лошото време защо не се извежда поне няколко седмици, но за лятно ... Иначе тази традиция/суеверие според мен е залегнала в обществото именно с идеята новороденото да се предпази от пряк контакт с лошо време и всякакви вируси и патогени от срещите с нови хора. Но в съвременния свят и при хубаво време не виждам смисъл да се спазва по този начин поне. Аз лично бебе на няколко седмици не бих извела на разходка в мола, но за малко на разходка в парка на чист въздух защо не?

Вчера поръчах от черния петък кошарка от типа next to me, тази поне я бях видяла на живо, та се надявам да няма неприятни изненади като с количката. Отделно, като пристигне, ще й поръчам и друг матрак, защото нейният собствен е много тънък и според мен супер зле. Поръчала съм и малко дрешки, но нямам например якенца, космонавтчета, пуловери, дебели панталонки, пелени, одеала и всякакви такива, вероятно ще ги купуваме на намаленията януари.
Поръчала съм и чувалче и одеалце за завиване вътре в зимната количка, ако има нужда, и особено ако бебето няма стабилно зимно космонавтче. Ще зависи много и от времето колко и дали изобщо ще се ползват, но са евтини от Шейн, така че не ми е проблем.

# 627
Аз няма психически да издържа 40 дни да не излизаме. Ако времето не е апокалиптично след лекарските 2 седмици постепенно ще започнем да обикаляме напред назад. В началото в парка и из квартала пък нататък ще видим - нямам представа колко бързо се развиват нещата.

# 628
С първото, януари 2012, не съм излизала 40 дни. Ходих на молитва на 40тия ден и след това. Но като казвам след това - не помня кога. То беше такъв сняг и студ, че невъзможно. За по малко време на терасата.
Освен това майка си тръгна след 40тия ден и аз все едно излязох в отпуск. Рязко се наспах, научих се да го кърмя, успокоих се и всичко. Преди това беше ужас. Постоянно се готвене миене и акъл отвсякъде... чак сега се нервирам като се сетя...
Първите пъти излизах с кенгуру. След 2 месеца почнах да излизам с количката и рядко се прибирах.
С други жени и бебета на същата възраст- живот си живеехме.
Мисля пак да спазя 40 дни. Щото да го обличам за по 15 мин... Не ми е приятно първо аз с обувки, яке, шапки, След това бебето. Когато бебето е готово и аз готова, но за банята.

# 629
Предния път педиатърката даде (за мен) адекватни съвети за времето.  Според нея бебето спокойно може да се извежда на чист въздух ако:
- температурата е над -5 градуса
- няма мъгла
- няма силен вятър

Както вече споделих, с декемврийчето започнахме с "излизане' на балкона след 10-ия ден (преди това бяхме в болницата) и на 20-ина дни вече се разхождахме в парка. Беше сравнително мека зима, изобщо не сме имали проблеми.
Единствено не го водех в затворени помещения заради грипа, но на въздух навън не ми е било проблем.

Сега още повече предполагам ще трябва да излизаме, защото баткото също трябва да излиза/ да се води напред/назад.

Аз да питам за тоновете - откога започвате да ги следите? На мен ми казаха края на декември (при термин началото на февруари),  а не знам защо имам спомен, че предния път от по-рано беше.

Общи условия

Активация на акаунт