Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 37 572
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Нещо са объркали май, няма логика.

# 376
simply ако питаш заради ниския прогестерон, моя приятелка имаше 1,95 ng/ml 6 дни преди цикъл и нямаше кървене, нито зацапване. И лекаря беше в шок. На мен при 3-4 ng ми идва, тя изкара с единица 6 дни 🤷🏻♀🤷🏻♀

Това нещо инцидентно ли е било или всеки месец е така?

# 377
Да, след едно пътуване и смяна на доста различни типове климат за кратко време

# 378
От гинеколози получавам информация,че нещата с хормоните , когато вече започне предменопаузата , няма как да се накарат органите да произвеждат сами хормони и се добавят такива до остатъка от живота, като щитовидните....... Това значи,че противозачатъчните остават единствения помощник? Друг гинеколог работил завеждащ родилно в Германия казва,че в Германия всички жени пиели противозачатъчни,  само ги спирали когато правят опити за забременяване и после
пак ги пиели, така цял живот

# 379
Това изобщо не ми се струва нормално, цял живот да пиеш противозачатъчни.

# 380
Това е стандартно за много държави - изписват противозачатъчни още от 15-16 годишна възраст и наистина ги пият постоянно. Едва последните години започна да се променя тая тенденция, след като стана ясно, че то не е баш най-безобидното да пиеш хормони цял живот. Ние тук някакси сме се опазили от тая практика, въпреки че аз познавам доста жени, които са пили по 7-8 години без прекъсване, само и единствено с цел контрацепция.

# 381
Аз нямам наблюдения как правят другите. Аз съм пила противозачатъчни, поради определени оплаквания ,около 2 години на два периода. Когато ги пиех оплакванията се махнаха. Известно време след като ги спрях започват други оплаквания и сега тепърва започвам да получавам информация от различни места,че причина за дефицити на витамини примерно може да е в следствие противозачатъчни. И сега не знам дали възстановяването, реално след тези хапчета , отнема толкова години, колкото са пити. А натуралните форми на хормони дали водят до блокиране на възможността организма да произвежда собствени хормони?

# 382
Здравейте Денис,

Пия аку трирокс заради вечните трансфери ,които имам. Април месец имах опит отново и ТСХ бе 2,69 заради естрофем (3х1). Изписаха ми аку тирокс 6 мл. Изобщо забравих да пусна изследвания,тъй като минах офис хистеро и изключих за щитовидната. В следствие от 2 дни съм с аритмия и шепа коса в ръката сутрин. тази сутрин пуснах пълен пакет и излезнаха следните стойностти:
 FT 3 5.80 pmol/l граници 3.20 - 6.80
 FT4 20.07 pmol/l граници 12.00 - 22.00
TSH  0.581 HlU/ml граници  0.300 - 4.200
ТAT (anti-Tg) 50.83 IU/ml граници 0 - 115.00
MAT (Anti-Tpo)  42.52 IU/ml граници 0 - 34.00

Досега винаги ТАТ и МАТ са ми били под 5 единици.
Говорих с ендокриноложката,но тя каза 2 дни да не пия аку тирокс и после по 5мл., тъй като следващият трансфер ще е или в края на месец Май или края на месец Юни.
На мен ми се струва много да продължа да приемам по 5мл,а и ме плаши аритмията ,която получавам. Нямам представа как сама да регулирам хормона особено сега през лятото.
Благодаря ви.

# 383
  • София
Здравейте Денис,

Пия аку трирокс заради вечните трансфери ,които имам. Април месец имах опит отново и ТСХ бе 2,69 заради
Скрит текст:
естрофем (3х1). Изписаха ми аку тирокс 6 мл. Изобщо забравих да пусна изследвания,тъй като минах офис хистеро и изключих за щитовидната. В следствие от 2 дни съм с аритмия и шепа коса в ръката сутрин. тази сутрин пуснах пълен пакет и излезнаха следните стойностти:
 FT 3 5.80 pmol/l граници 3.20 - 6.80
 FT4 20.07 pmol/l граници 12.00 - 22.00
TSH  0.581 HlU/ml граници  0.300 - 4.200
ТAT (anti-Tg) 50.83 IU/ml граници 0 - 115.00
MAT (Anti-Tpo)  42.52 IU/ml граници 0 - 34.00

Досега винаги ТАТ и МАТ са ми били под 5 единици.
Говорих с ендокриноложката,но тя каза 2 дни да не пия аку тирокс и после по 5мл., тъй като следващият трансфер ще е или в края на месец Май или края на месец Юни.
На мен ми се струва много да продължа да приемам по 5мл,а и ме плаши аритмията ,която получавам. Нямам представа как сама да регулирам хормона особено сега през лятото.
Благодаря ви.
Здравей!
Хормоните са сравнително добре, но след като имаш неприятни симптоми, дозата трябва да се намали.
Намаляваш дозата и  пускаш контроли през 15-20 дни. Оставаш на тази доза, на която се чувстваш добре.
МАТ е малко висок - добре е да те видят и на УЗ, за всеки случай.
Ако скоро си била болна - някакво възпаление, грип, други вируси или бактерии... може и това да е причина за повишаването на МАТ. Не се притеснявай, може да е нещо инцидентно и след време, да влезе в оптимални граници.
От аритмията също не се притеснявай (ако е от ЩЖ) - има я както при Хиперфункция, така и при Хипофункция, вкл. и когато дозата на хормона не е оптимална.

# 384
Здравей, Денис. Това са последните ми изследвания за щитовидната жлеза, от края на април. Ходих на преглед за жлезата. Докторът каза, че е добре и ми назначи TSH,  FT4 и пролактин. Последно миналата година съм изследвала анти тела и там всичко е наред. За пролактина ендокринолога ми вдигна дозата на достинекса, но за FT4 нищо не каза. Много ниско ми се струва и от това, което съм чела трябва да е по-висока стойност. Притеснявам се, защото след два-три месеца ми предстои още един инвитро опит. До сега ембрионите, които имам са все с лоша структура. Имам история с естествени бремености с различни хромозомни аномалии. И всъщност за това правим инвитро, за да изследваме ембрионите. Иска ми се някоя добавка, която да подпомогне жлезата.

# 385
  • София
Здравей, Денис. Това са последните ми изследвания за щитовидната жлеза, от края на април. Ходих на преглед за
Скрит текст:
жлезата. Докторът каза, че е добре и ми назначи TSH,  FT4 и пролактин. Последно миналата година съм изследвала анти тела и там всичко е наред. За пролактина ендокринолога ми вдигна дозата на достинекса, но за FT4 нищо не каза. Много ниско ми се струва и от това, което съм чела трябва да е по-висока стойност. Притеснявам се, защото след два-три месеца ми предстои още един инвитро опит. До сега ембрионите, които имам са все с лоша структура. Имам история с естествени бремености с различни хромозомни аномалии. И всъщност за това правим инвитро, за да изследваме ембрионите. Иска ми се някоя добавка, която да подпомогне жлезата.

Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък... при следваща контрола, пусни и Т3, защото той е много важен ( за правилната оценка на функцията на ЩЖ) - това е активния за тялото хормон. Попълни, ако имаш, всички дефицити на витамини и минерали, защото имат, пряко и непряко, влияние върху работа/функцията на ЩЖ и синтеза на хормони - вит. Д, т.н. Железен панел ( феритинът влияе на Т3), цинк, мед, селен - важни за конвертирането на Т4 в Т3, както и В12, В6, Биотин, Вит. А, Магнезий, ... Пролактинът, ако е висок, влияе зле на функцията на ЩЖ - добре е, че дозата е коригирана.
Провери също Кортизола - възможно е и там да има проблем.

Ако ти предстои инвитро не е Ок. да се приемат добавки за ЩЖ, защото при тях няма как да се предвиди, как ще реагира ЩЖ, а при бременност ще ти трябва хормон, който да повиши Т4  ( с добавка, няма как да се получи) - важен за теб и много важен за ембриона и неговото нормално и правилно развитие.
При медикаментите - от всяка една доза, може да се предвиди точно определена реакция/резултат, за разлика от добавките.
Потърси второ мнение от Ендокринолог, който работи с/в клиника по репр. медицина.

Надявам се, да ме разбереш правилно - искам само да помогна, без да навредя Simple Smile - най-лесно ми е да ти посоча няколко добавки за подпомагане функцията на ЩЖ. Hug

# 386
Благодаря, Денис. Разбирам те. Нямам дефицити, всичко си следя. На достинекс съм от много време и до последното изследване през януари, си беше добре. Така че не отдавам стойността на FT4 на пролактина. До сега бях при ендокринолог в репродуктивна клиника. Според нея стойността е добра. Както и всеки друг ендокринолог, който съм посещавала. Аз съм решила да я сменям, заради непрофесионалното й отношение, обаче дали ще намеря правилния не съм сигурна. Та за това се надявах да има добавка, която да помогне.

# 387
Денис,здравей!
Не знам дали е удобно, може ли да се посъветвам с теб за хиляден път 😄9 месеца след бременност,не кърмя,не приемам никакви медикаменти имам вече 6 цикъла от както родих.Може ли мнение на 33 години съм
Това е на 3 ти ден,какво е добре да изследвам още?като цяло искам да проверя,как съм след инвитрота,две породени и т.н.

Благодаря за отделеното време 💕

# 388
Здравейте,
Бих искала да изследвам кортизол, за да определя какъв е ритъма му през деня? В слюнка или в кръв е по-добре да се изследва?

# 389
  • София
Денис,здравей!
Не знам дали
Скрит текст:
е удобно, може ли да се посъветвам с теб за хиляден път 😄9 месеца след бременност,не кърмя,не приемам никакви медикаменти имам вече 6 цикъла от както родих.Може ли мнение на 33 години съм
Това е на 3 ти ден,какво е добре да изследвам още?като цяло искам да проверя,как съм след инвитрота,две породени и т.н.

Благодаря за отделеното време 💕
Здравей!
ЛХ и ФСХ са малко високи, но предполагам трябва да минат още няколко МЦ за да се нормализират хормоните.
Хемоглобинът е нисък, отиваш към ЖДА - желателно е да се консултираш с Хематолог. Преразгледай  храненето, включи храни богати на желязо.
Вит. Д е доста нисък - трябва да го приемаш.
Най-общо, нищо притеснително ... всичко това лесно се коригира.

Здравейте,
Бих искала да изследвам кортизол, за да определя какъв е ритъма му през деня? В слюнка или в кръв е по-добре да се изследва?
Здравей!
Тест със слюнка е по-показателен.

Общи условия

Активация на акаунт