Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 37 576
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Скрит текст:
Здравейте, прекрасни,

Бих помолила за коментар и по моите резултати (жена, 31г) , т.к. правим опити за зачеване вече втора година без
Скрит текст:
успех. Досега по назначение от лекари каквото съм изследвала винаги е било в норма, но не са ме съветвали да пускам нещо по-различно от хормони на ЩЗ, АМХ, FSH, LH, прогестерон и пролактин. И понеже досега са били в норма, в общи линии заключват, че съм тип-топ за бебеправене - та малко на своя глава си пуснах допълнителни изследвания.

Резултати:

Преди 2 месеца TSH беше 0.9, което уж казаха, че е супер и сега  гледам, че е по-занижен.
Отделно изглежда имам сериозен проблем с витамините, та ще правя корекции там.
Завишените нива на тестостерон не знам как да ги тълкувам.
Ще пусна нови AMH, FSH, Estradiol и LH на 3-и ден от МЦ, та като излязат и те ще ида на ендокринолог, дано дотогава не прекаля с притеснението..
Здравей!
НОМА индексът е добре, но Инсулинът ми се струва малко висок... възможно е да имаш ИР ( това може да е причина за по-високите нива на андрогените).
Хормоните на ЩЖ са добре, но ги следи на 2-3 месеца, ТСХ не трябва да пада много.
DHEA е малко висок, Тестостеронът си е категорично висок... трябва да се провери 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и да се направи консултация с Ендокринолог.
Вит. Д, В12 и ФК са ниски - трябва да се приемат.

Здравейте отново ♡
Споделям остатъка от изследванията
Прогестеронът е изследван на 7 ден след предполагаема овулация - не успях да засека с лентички вкъщи - засилваше се в продължение на няколко дни и накрая спадна, но така и не стана по-наситено от контролата. Пуснах прогестерон на 7 ден след най-наситения резултат. Дали е ок стойност според вас? Този месец ще се следя с УЗ.

AMH, LH, FSH, Inhibin B, E2, 17-OH-Прогестерон изследвани на 3-и ден от МЦ.
FSH:LH съотношението не е ли малко високо? Репродуктивен АГ ги погледна, каза че са супер.. аз доколкото знам трябва да са 1:1? Нямам ЗФ/кисти. Нищо не каза за инхибинът, нито 17-OH, та не знам дали са ОК.

Бих се радвала на допълнителни мнения, на друг преглед + ендокринолог съм в края на седмицата.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 10:10 от Chunky101

# 361
Този прогестерон не показва да е имало овулация. Или изобщо е нямало, или не се знае изобщо кога е била, но определено не е била 7 дни преди това изследване. Другите изглеждат ок, фсх не е изобщо висок.

# 362
Момичета и аз се включвам с молба за коментар по изследвания. Не съм в България, затова не са на български, но вярвам че се разбира кои хормони са изследвани (на 3ти ден от МЦ). Становището съм го превела автоматично на български. Гинекологът ми предлага да започна да приемам хормони. Казва, че изследванията освен леки завишени стойности на някои хормони са добре. По запознатите от вас какво мислите, има ли наистина нужда да започвам прием на хормони? При този гинеколог съм от много скоро и още не съм му се доверила на 100% затова търся второ мнение от вас ❤
ПС: Казуса е следния, опитваме за бебенце вече година. Не ни беше фикс идея, не съм следила стриктно всеки месец овулация, така че реално не знам колко месеца сме я улучвали. На 27г съм.
Скрит текст:

# 363
Алисън, а какви стойности на прогестерона показват със сигурност, че е имало овулация? Днес пуснах на 8 ДПО проследено с лентички и излезе 46.84 nmol/l. Влиза в референтните стойности на лутеална фаза на лабораторията, значи да разчитам, че съм имала овулация този месец ли?

# 364
Предполагам трябва да е по-близо до или над горна граница. И док каза, че според този резултат не е имало ову при мен - пък уж влиза в реф стойности на лутеална фаза.

Тирамису, може би направо сподели референтните стойности на лабораторията?

# 365
Ето ги, Чънки:

Прогестерон/Progesteron 46.84 nmol/l
ж. фол.ф. 0.18 - 2.84;
ову.ф. 0.38 - 38.1;
лут.ф. 5.82 - 75.9;
менопауза <0.15 -
0.40;
мъже <0.15 -0.47
Бременни - 1
триместър 35-141; 2
триместър 80-264; 3
триместър 187-681

# 366
Chunky какви да тия реф стойности които гледаш? Над 10-12 ng/ml е имало ову, при теб е 10….
Тирамису сметни на калкулатора твоята стойност на колко отговаря в ng/ml. Ако се получава над 10, е имало ову. Цели се над 20 дори

# 367
Здравей, Денис ще може ли коментар на резултати ми. На 34г. съм и миналия месец имах стимулация ако това има значение.

# 368
  • София
Здравей, Денис ще може ли коментар на резултати ми. На 34г. съм и миналия месец имах стимулация ако това има значение.
Скрит текст:
Здравей!
Предполагам са изследвани точно на 3 ден от МЦ?!
За да са обективни тези два хормона, трябва да са минали поне 3 МЦ, след стимулация... т.е. в случая, не зная доколко са обективни. АМХ е нисък, докато Инхибин В е добре, но той може да е изкуствено повишен от ЗФ, напр.
Гледаха ли те на УЗ?

# 369
Не са ме гледали на ехограф. На 3-ти ден от МЦ са направени. Пуснах си ги изследванията, тъй като ще кандидатстваме по фонда за инвитро и ми искат изследване на АМХ, но реших да пусна и Инхибин Б.  
Скрит текст:
Здравей!
Предполагам са изследвани точно на 3 ден от МЦ?!
За да са обективни тези два хормона, трябва да са минали поне 3 МЦ, след стимулация... т.е. в случая, не зная доколко са обективни. АМХ е нисък, докато Инхибин В е добре, но той може да е изкуствено повишен от ЗФ, напр.
Гледаха ли те на УЗ?

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 20:48 от Ivito90

# 370
След стимулация и ако се изследва по-рано от три месеца по-нисък ли излиза АМХ? На мен ми предстои да го пускам, за да го занеса  на репродуктивния, ама края на март пих Летрозол.

# 371
  • София
След стимулация и ако се изследва по-рано от три месеца по-нисък ли излиза АМХ? На мен ми предстои да го пускам, за да го занеса  на репродуктивния, ама края на март пих Летрозол.
По-нисък.
При възможност, не бързай с контролата - остави нивата да се нормализират, до обективните за момента.
Ако нямаш такава възможност - лекарят ще си го преценява Simple Smile

# 372
Скрит текст:
Здравейте, прекрасни,

Бих помолила за коментар и по моите резултати (жена, 31г) , т.к. правим опити за зачеване вече втора година без
Скрит текст:
успех. Досега по назначение от лекари каквото съм изследвала винаги е било в норма, но не са ме съветвали да пускам нещо по-различно от хормони на ЩЗ, АМХ, FSH, LH, прогестерон и пролактин. И понеже досега са били в норма, в общи линии заключват, че съм тип-топ за бебеправене - та малко на своя глава си пуснах допълнителни изследвания.

Резултати:

Преди 2 месеца TSH беше 0.9, което уж казаха, че е супер и сега  гледам, че е по-занижен.
Отделно изглежда имам сериозен проблем с витамините, та ще правя корекции там.
Завишените нива на тестостерон не знам как да ги тълкувам.
Ще пусна нови AMH, FSH, Estradiol и LH на 3-и ден от МЦ, та като излязат и те ще ида на ендокринолог, дано дотогава не прекаля с притеснението..
Здравей!
НОМА индексът е добре, но Инсулинът ми се струва малко висок... възможно е да имаш ИР ( това може да е причина за по-високите нива на андрогените).
Хормоните на ЩЖ са добре, но ги следи на 2-3 месеца, ТСХ не трябва да пада много.
DHEA е малко висок, Тестостеронът си е категорично висок... трябва да се провери 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и да се направи консултация с Ендокринолог.
Вит. Д, В12 и ФК са ниски - трябва да се приемат.

Здравейте отново ♡
Споделям остатъка от изследванията
Прогестеронът е изследван на 7 ден след предполагаема овулация - не успях да засека с лентички вкъщи - засилваше се в продължение на няколко дни и накрая спадна, но така и не стана по-наситено от контролата. Пуснах прогестерон на 7 ден след най-наситения резултат. Дали е ок стойност според вас? Този месец ще се следя с УЗ.

AMH, LH, FSH, Inhibin B, E2, 17-OH-Прогестерон изследвани на 3-и ден от МЦ.
FSH:LH съотношението не е ли малко високо? Репродуктивен АГ ги погледна, каза че са супер.. аз доколкото знам трябва да са 1:1? Нямам ЗФ/кисти. Нищо не каза за инхибинът, нито 17-OH, та не знам дали са ОК.

Бих се радвала на допълнителни мнения, на друг преглед + ендокринолог съм в края на седмицата.

С тези показатели бих искала да попитам дали имате кървене извън менструацията?

# 373
simply ако питаш заради ниския прогестерон, моя приятелка имаше 1,95 ng/ml 6 дни преди цикъл и нямаше кървене, нито зацапване. И лекаря беше в шок. На мен при 3-4 ng ми идва, тя изкара с единица 6 дни 🤷🏻♀🤷🏻♀

# 374
С тези показатели бих искала да попитам дали имате кървене извън менструацията?

Simply, нямам кървене извън менструацията.
Alison, понеже питаш къде гледам - на скрийншота от оригиналния ми пост реф стойности от лабораторията са лутеална фаза 1.2-15.9 ng/ml. На фона на други лаборатории, тук горна граница е по-ниска.

Общи условия

Активация на акаунт