Правен въпрос

• 2 023
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Все пак, в ЕСГРАОН трябва да има данни за дата на влизане в сила. Те могат да удостоверяват. В книгите на съд също трябва да има записи.
Както казах, обстоятелствената проверка е краен вариант.

ПС На тази нотариуска, не й ли е ясно, че датата може да бъде удостоверена и с други официални документи? Или си създава работа да вземе още една нотариална такса?
На каква база е приела при сделката от 2007 г? Помолих да опишеш документите, представени при този НА от 2007г. Че те двата й акта ще влязат в сериозно противоречие.
Ти потърси вариантите които ти написахме?

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 23:02 от Diorela

# 16
  • Пловдив
Баница Йованица (много як никнейм, и запомнящ се) според мен да се вдигне лично до съда и ако в копието на удостоверението има номер на дело - да провери какво е останало от делото, ако нещо е, защото не винаги се унищожава точно с изтичането на срока, и какво е отразено в книгите, в които се отразява как са приключили делата.
Първо там, после, ако нищо полезно не излезе, в ЦДА.

# 17
По-рано адвокатите изчиствахме документално всичко около сделката, пишехме проект за НА, а нотариуса само одобряваше и заверяваше.
Сега направиха закона така, че нотариуса си пише проекта за НА и това му влиза в таксата за изповядване на сделката. А за документи, каквото страната му представи. Тя да търчи да си ги набавя. Нотариуса не се занимава с това. И хората се отучиха да ползват адвокатски услуги при сделките, за да не плащат допълнително. Затова и стават такива недоразумения с документите. Страната не знае, на нотариуса не му пука, по-изгодно му е да направи още един НА.
Това е класически пример за нуждата от адвокат при сделката.

# 18
  • Пловдив
Да. Не знам дали нотариусът е мотивиран от още една такса и не го твърдя, но вероятно наистина няма да хукне сам да изисква данни от архиви и съдилища, макар че по принцип има право да го направи, докато адвокатът ще е нает точно и за това.

# 19
Наскоро приятелка купи имот по парграф 4. Доплащали са и има издадена заповед. Нотариусът е поискал да състави констативен НА за доплатената квадратура, макар, че е трябвало да опише всичко в НА на сделката. Изнудили са я като купувач, да плати и тази нотариална такса.
Нещо взеха да зачестяват такива случаи.

Така и в този случай. Не може никъде да няма следа от датата на влизане в сила на бракоразводното решение и да има само една грешна дата. Изредихме куп места, където трябва да се направи справка и да се удостовери вярната дата. Все от някъде ще излезе. Но явно и в този случай е така, купувачът ще го натоварят и с тази такса. Така е, като ползват само брокери и нотариуси.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 00:15 от Diorela

# 20
  • във фурната
Реших да търся в Централен държавен архив. За Сандански - в Благоевград ли е подразделението ?

# 21
  • Пловдив
Би трябвало да е там, да. Но ако не намериш каквото ти трябва, виж и в районния съд в Сандански. Ако трябва, наеми адвокат.

За ненужното издаване на КНА - сигурно е така, даже не мога да се сетя къде точно бях видяла или чула за сходен случай, по работа или другаде, преди сделка се издава отделен КНА на прехрърлителя въз основа на документи, от същия нотариус.

# 22
  • във фурната
В петък от Районния съд в Сандански са дали Удостоверение, че липсват данни при тях. А явно в ЕСГРАОН е сгрешена датата на 07.07.
В нот.акт от 2007, когато аз придобивам частта на брат ми, е вписано, че са представени следните документи:
1. Договор за покупко продажба на жилище, сключен по реда на чл. 117 ЗТСУ, вписан на....от 05.02.1988
2. Удостоверение за дан.оценка.......
3.Декларация за идентичност на имена( майка ми след развода още няколко месеца носи фамилията на съпруга си)
4. Декларации по чл.264 ал.1 от ДОПК
5. Декларации по чл.25 Ал. 7 от ЗННД

# 23
  • Пловдив
Ясно, аз реших, че е старо удостоверението и някой нещо само устно е казал в съда.
Това значи, че не са отбелязали нужното и в книгата за решенията (не се сещам как и беше официалното име) или че тя самата липсва.
Значи в архива тогава.

# 24
Или от съда не са търсили в книгите, а са издали, че няма информация, само на база изминалото време. Да се потърсят книгите в архива на съда. Те неслучайно се съхраняват много дълго.

При сделката от 2007 не е представено бракоразводното решение, нито удостоверение за развода. Това ме навежда на мисълта, че в договора по 117 ЗТСУ е възможно да е записан развода.
Да се потърси и в общината преписката и договора по купуването на имота по 117 ЗТСУ. И там има вероятност да се намери нещо, дори препис от бр. р-е.

Щом грешната дата е в ЕСГРАОН, да извадят картона, както и книгите и да се види там какво е вписано.  Много е вероятно тази грешка да е само в компютърната система. Възможно е грешната дата да е записана заради по-късната промяна на фамилията.
Да се види в делбеното решение дали не е записано.

Както и в ДА - да се търси решението.

Първо проверка на всички тези и ако от никъде не излезе, чак тогава обстоятелствена проверка.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 10:53 от Diorela

# 25
  • Пловдив
Вярно, да, не е изключено в преписката в общината да има данни за решението за развод.

# 26
А ако се извади сега удостоверение за наследници на майката, какво ще излезе там - кои ще са вписани?

# 27
  • Пловдив
Само децата сигурно, дори мъжът да е умрял след нея - то остана да няма хич биля данни в общината, че е разведена.
Проблем е явно само датата, заради СИО.

Между другото, няма дати на брак и развод в тези удостоверения, само последното семейно положение с думи.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 11:03 от Магдена

# 28
  • във фурната
Ясно, аз реших, че е старо удостоверението и някой нещо само устно е казал в съда.
Това значи, че не са отбелязали нужното и в книгата за решенията (не се сещам как и беше официалното име) или че тя самата липсва.
Значи в архива тогава.
Да, има и старо удостоверение от Съда, копие от 2001. Там пише , че бракът е прекратен на 19.01.1988 . Трябвало й е на майка ми за пред социалните. А това от онзи ден пише, че няма данни. Явно през тези 23 години са изчезнали данните

# 29
Да, да...аз нямам предвид да има дати в удостоверението за  наследници, а че ако се подаде за издаване на такова, служителките ще поотворят актовите книги и ще направят така по-сериозна справка, си мисля.  Все пак при устно запитване знаем как може да те отпъдят бързо като ти кажат каквото и да е, без да е  коректно проверено.

Общи условия

Активация на акаунт