Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 34 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
… Голям праз че после пак са скочили като той е бил вътре баш предпенсионно.
Ми то по тая логика голям праз, че са спаднали, като някой е бил тийн и не е можел да си купи.

Разбира се че има спадове, пикове, пак спадове, пак пикове, но генерално всичко върви нагоре. Не знам на какъв език да го напиша, за да и по-ясно.

Аз бях тийн малко по-рано от 2015та. Много добре си спомням евтините имоти по морето. Ставаше въпрос за ваканционни жилища в затворени комплекси и в малки курортни селища и да, хората искаха да се отърват, защото не можеха да плащат чудовищните месечни такси за поддръжка, равняващи се на почти наемната цена за месец. Да, много хора продадоха на по-евтино, отколкото са купили, не може човек винаги да е на печалба. Но в града Варна никой не е се е “отървавал” и не е подарявал. Темата е за Варна.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 21:18 от Didi168

# 46
Разбира се че има спадове, пикове, пак спадове, пак пикове, но генерално всичко върви нагоре. Не знам на какъв език да го напиша, за да и по-ясно.

Аз бях тийн малко по-рано от 2015та. Много добре си спомням евтините имоти по морето. Ставаше въпрос за ваканционни жилища в затворени комплекси и в малки курортни селища и да, хората искаха да се отърват, защото не можеха да плащат чудовищните месечни такси за поддръжка, равняващи се на почти наемната цена за месец. Да, много хора продадоха на по-евтино, отколкото са купили, не може човек винаги да е на печалба. Но в града Варна никой не е се е “отървавал” и не е подарявал. Темата е за Варна.
Ми права е Диди - генерално са нагоре. 1998 год родителите ми купиха 80 кв. за 25000$ сега наш познат брокер твърди, че може да се продаде за над 150хил.Евро ( даже след скорошен ремонт и ако оставим обзавеждането - от дизайнер, но не е "лукс" по моите критерии де - прогнозата е 180000 ) Но се използва 3 мес годишно и не желаят да се отказва от градско местенце. Току виж около къщата се пръкнат неприятни особи като от цитираните от Пенко и се наложи да се спасяват в централна Варна

Преди 10-12 години доста руснаци и евреи се отърваха от жилища на много по ниска от платената цена. Да основно ваканционни, но не само. В града кооперация в която са закупени за 3000 евро - продажба на 900. Ако не беше три-спален и таксата поддръжка на сградата нямаше да се откажа да го взема. В момента съседен продадоха за около 3600 кв.м.

# 47
Ами, айде да не ги извъртаме толкова нещата, защото цените на апартаментите във Варна си бяха паднали. Един приятел, продаде около 2006-2007 преди кризата на 1000 евро на кв. Тези цени бяха достигнати пак към 2019та.

Още едно нещо искам да добавя. Тук, едни хора изкарват аргумент, че цените щели да растат още, защото не били достигнали още Европа, като визират държави, като Германия, Австрия, Франция ит.н. Когато им се изтъкне контрааргумента, че инфраструктурата в българските градове и България, като цяло е мега далеч от въпросните държави, те излизат с детинското "като не ти харесва, махни се".
Сравнявайте с държави на нашето дередже, като Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния и т.н. Аз, доколкото съм коментирал с хора от тези държави, цените са на едно ниво горе долу.
Сравненията с Франция и Германия са нелепи

# 48
  • Варна
Алфа Херинга, търсенето на имоти надвишава предлагането.Това е основната причина за ръста на цените при имотите. Наблюдавам как се изкупиха килери ангро.Явно спекулата се генерира  и от нерегламентирани доходи, преди въвеждането на €-то. Общувам с брокери, твърдят, че имотите се купуват предимно в кеш.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 21:53 от Viviana97

# 49
  • Варна
Херинга, кой е писал, че ще достигнем немските цени? Те техните да не са заковани? Също растат.

# 50
Ами, айде да не ги извъртаме толкова нещата, защото цените на апартаментите във Варна си бяха паднали. Един приятел, продаде около 2006-2007 преди кризата на 1000 евро на кв. Тези цени бяха достигнати пак към 2019та.

Още едно нещо искам да добавя. Тук, едни хора изкарват аргумент, че цените щели да растат още, защото не били достигнали още Европа, като визират държави, като Германия, Австрия, Франция ит.н. Когато им се изтъкне контрааргумента, че инфраструктурата в българските градове и България, като цяло е мега далеч от въпросните държави, те излизат с детинското "като не ти харесва, махни се".
Сравнявайте с държави на нашето дередже, като Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния и т.н. Аз, доколкото съм коментирал с хора от тези държави, цените са на едно ниво горе долу.
Сравненията с Франция и Германия са нелепи
Цените растът, защото заплатите растът и ипотечни кредити са достъпни а не щото Германия еди кво си.

# 51
  • при Arctic Monkeys
Като искате да се сравняваме с Черна гора, да се сравняваме. 100 процента ъп от ковид насам, бум на строителство и продажби, височки цени в зависимост от локациите, като според мен ще продължават да са нагоре.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 05:08 от karmacoma

# 52
Златото за една година се е покачило с около 35%. Злато може да си купиш и с 10 000 лева но за имот по така ти трябват едни 350 000 лева Wink

Малко едит за да допълня за златото, това, че сега се качва не означава, че и напред ще продължи да се покачва, дето се казва може и да се покачи но може и да спадне Но май това важи и за имотите GrinningGrinningGrinning

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 21:41 от sweet13

# 53
Здравейте,  обмисляме покупка на имот в местност Сотира, но не сме от района и не знаем какви са плюсовете и минусите. С дете на 3 години сме. Ще съм благодарна да споделите мнението си.

# 54
  • Варна
Сотира ама къде, защото тя продължава нагоре където достъпа е труден. Иначе оттам имате лесен достъп до околовръстното, детски градини и.т.н. тоест сравнително добро местоположение, но пак зависи колко нагоре сте. Имайте предвид и че из Сотира, Изгрев и.т.н. над околовръстното тротоари няма, зони за разходка, няма, магазини няма, няма и да има защото няма място. Та в този ред на мисли не става за разходка с бебе с количка или за нешофиращи хора. Тоест, за спалня имота там става, но за всичко друго - на колата и на друго място. Даже бих казал в Изгрев е опасно примерно ако не си с автомобил в някои части именно заради липса на тротоар, тесни улици с наклони и голямо движение с автомобили.

Плюса е, че имота ще е по-евтин, възможно е да има и хубава гледка към града и морето, а ако не малко по-нагоре и пак зависи от ъгъла ще е и тихо, но като цяло рева на колите в Изгрев съм го чувал чак до училище Монтесори, което е доста нагоре, понеже от долу нагоре шума пътува лесно ясно. Минусите съм ги изредил.

# 55
  • Варна
Живяла съм в Сотира точно зад военна болница. Плюсовете са тишина, панорама, чист въздух, спирка на ТГ на 10 минути пеша. Тоест ако не става въпрос за къща нейде нагоре из баирите, може и без кола. Спускаш се до околовръстното, пресичаш и си в Левски, където всичко има. Даже непосредствено преди да се пресече, ако се спускаш по Мир, има денонощен магазин. Там вдигнаха толкова много нови огромни блокове, че точно в тази част на Сотира вече няма и спомен за вилна зона. Най-обикновен жилищен квартал с високо и гъсто застрояване. Мисля че и тротоари направиха. В партерите на всеки блок има търговски помещения, които ако още не са заработили, ще отворят врати съвсем скоро. Не съм минавала от там през последните 6 месеца.

# 56
Над Военноморска болница е, а има ли проблем с водата и свлачища

# 57
  • Варна
По-скоро не.

Диди, едно е да минаваш сама и весело да си свирукаш докато колите профучават покрай теб, друго е да трябва да озаптяваш някой 3-5-10 годишен пакостник или да тикаш количка, тогава ставаш половин човек що се отнася до собствената ти концентрация и внимание и подобна среда много вдига нивото на стрес.

# 58
  • Варна
Те колите еднакво профучават и на центъра.

# 59
  • Варна
С тая разлика, че там имаш тротоари и обходни маршрути.

Общи условия

Активация на акаунт