Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 34 858
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
В първия пост на темата много добре е упоменато за какво точно е тя. Не разбирам някои участници - като толкова не ви харесва града, какво правите тук? Държите да ни кажете колко сме прости, щом инвестираме тук ли? Щото това вече го чух около 20 пъти и очаквам да прочета нещо различно вече.
Темата не за обсъждане на качеството на живот в града и за или против да се живее във Варна, а е за хора, които по една или друга причина вече са го избрали. Не е тук мястото за раздумки кой как си вижда живота след 30 години и кой какво щял да си прави имотите. Още по-малко пък е уместно да пишат хора, които изобщо не живеят тук и нямат такова намерение за в бъдеще. Темата е за реални участници на пазара, които активно търсят или предлагат, или могат да споделят актуален личен опит на регионално ниво.

# 31
Браво Диди. 🌹
Ако не вдигат заплатите, а имотите растат или банките трудно дават кредити - да, така може да има спад. Но лично според мен няма да има такъв, по-скоро за известен период, цените ще се задържат такива, каквито са в момента. Аз съм потресена, че апартамент, като този, който купихме, в нашата сграда в момента е с 60 000евро по-скъп. За 1 календарна година! Парко място купихме за 11 000, в момента е 20 000. 🧐 Във Виница.....

# 32
  • Варна
На въпроса от предната страница как си представям постоянен ръст на цените:

Така.

Това е една много популярна графика от интернет, илюстрираща периода от 19ти век до днес. Спадовете са по време на двете световни войни и Голямата депресия.  Освен трета световна война да настъпи… ако се учи, на мен лично цената на жилищата ще ми е последна грижа, но сигурно ще има и такива, които ще се зарадват. Чувам, че в Украйна имало такива изкупвачи сега, но не знам доколко са достоверни слуховете.

# 33
  • Варна
По повод къщите и това защо изгубих ентусиазма си ето нещо от друга тема във форума, което прочетох:

Всичките птици, кокошки, петли, кучета, възможно койоти, и всякакви други животни, които от ранна сутрин до късна нощ не млъкват. Всякакви съседи, които нали са си в къщата, и могат да си пекат риба и чушки от сутрин до вечер, а след 9 да си пускат телевизора в хола на макс и да излизат на терасата да пушат и пият и смеят до 1-2-3 часа... А на сутринта с косачката си режат тревата. Всичките клюки и погледи, ако случайно си направил нещо не така както те са си го представяли. И не дай си боже някое дърво си е подало клона в тяхната част - директно с брадвата и после с отровата срещу кучето, което ги лае, като се опитват да крадат от прасковите...  Не знам защо хората си мислят, че къщите на село са на 10 километра една от друга, все едно не ги дели една ограда, и всички по селата са  глухонеми интелектуалци, роднини на майка Тереза.

Отделно аз продадох къща във вилна зона, нова беше фамилна, но никой нямаше да живее там по ред причини, но моите наблюдения за периода в който я оправях:
- въпреки, че беше доста навътре в зоната понеже наскоро бяха оправили пътя, той стана скоростна отсечка и се чуваха автомобили
- имаше доста изоставени парцели напук на високите цени
- имаше наоколо къщи в мизерен вид
- пътя на нищо не приличаше
- единия съсед разбрах пускал чалги до сутринта, не съм го чувал лично
- другият беше обърнал парцела до къщата си в стопански двор за техника, която изораваше и без това нещастния път

Е как да стане...аз ще изляза с чаша бира и ще слушам коли, чалга и трактори....

# 34
Графиката не е пълна.
Забравяте 2008-2009.

# 35
Примерите на Ники23 са екстремни, но все пак. Моят плот не помня, но е мисля 4 или 6 кв, фурната е 3кв май. Бойлери 2 имам и то даже не са проточни. Както вече споменах това са пикови мощности и е малък шанса да се насложат. Обаче ако се изберат такива електроуреди може да стане беля. 11 кв наистина ми се струва малко
Пенко, прав си.
И каква бела ще стане точно? Ще ти падне предпазителят, чудо голямо. И това ще ти се случи веднъж в годината може би. Това като автомобилите дето някои искат 300 коня щото със 150 трудно изпреварвали или с компютрите дето искат 10 гхц щото с 2 трудно сърфирали. А някои дори си искат и трифазен ток да си пускат фуражомелката. Някой всъщност готвил ли е на 4 котлона едновременно?

# 36
  • Варна
Не само не съм готвил на 4 котлона ами навсякъде слагам плот само с два - малък и голям. Това с тока е според зависи. Според мен те изчисляват нещо от сорта на това какъв е шанса всички да са си у дома и да ползват електроуреди. Честно казано, това с тока ми е последна грижа. Повече съм загрижен за все по деградиращият човешки материал.

А какво стана с кармакома, дали си намери наематели?

# 37
Диди знаеш ли защо след 44г графиката в сащ излита? Не знаеш. Тогава защо очакваш и тук да стане така? Защо сравняваш България със сащ? Тогава долара става световна резервна валута. Сама си проучи последствията и ползите от това. Ти очакваш ли лева да стане резервна валута? След това 70г махат златния стандарт и почват печатане на долари за износ, но БГ може ли да изнася лева? То се видя какво става като ние напечатаме малко пари 97 или 22г. Икономиката се срива и блокира.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 09:12 от Gogo1979

# 38
  • Варна
Графиката не е пълна.
Забравяте 2008-2009.

Добре, дори и така, генералният тренд е все нагоре.

Абе и на мен 11 квч ми се струват малко, но и да се дават примери с проточни бойлери и плотове с 5 (ПЕТ) котлона… извинете ?!?
Който си и е купил такова жилище, ще си съобрази обзавеждането и толкоз. Двойка обикновени котлони, обикновен бойлер 2 кв и така.

Брееей, ти да видиш. Ти и сравнявал България със САЩ един милион пъти в тоя форум, но сега като не е в твоя полза се сети, че не е редно. 😅😅😅 Същата графика със същия тренд съм я гледала и за Нидерландия. И за България отговаря на историческите цени на имотите. Не знам дали някой си е правил труда да събере данни и да я направи, но не е трудно за проверим сами.

# 39
Диди знаеш ли защо след 44г графиката в сащ излита? Не знаеш. Тогава защо очакваш и тук да стане така? Защо сравняваш България със сащ? Тогава долара става световна резервна валута. Сама си проучи последствията и ползите от това. Ти очакваш ли лева да стане резервна валута?
Истината е, че заплатите растът и цените на имотите растът. Расте и цената на хляба на сиренето на телевизията на колата и т.н. На някой да му намалиха заплатата последните 2 години? Едва ли, докато на 90 % от хората им се вдигна.

# 40
  • Варна
Навсякъде следвоенните икономики цъфтят. Включително и в Германия, но според мен това се дължи и на всеобщият ентусиазъм. А, цените на жилищата растат първо защото както коментирахме по-горе през войната има спад, съответно след нея има корекция и второ защото периода е изключително еуфоричен за всички и е известен в бум на бебетата. Съответно има огромна вълна бебета родена през 50-те, които днес са на по 75-65г. и от което следват други изводи, но не ми се задълбава.

Що се отнася до САЩ и България, може да считаме България за част от ЕС, най-вече защото на нас може да ни се струва далеч една Австрия например, но реално е на час полет със самолет. С оглед на това няма как България да се разглежда самостоятелен пазар и все повече ще има влияние и смесване на население.

# 41
Не съм сравнявал България и Сащ. Казвал съм, че ако там нещо се сговни, то идва и тук.

# 42
Не виждам корекцията през 2008 на тази графика, също 2019 имаше корекция. То и във Варна имаше застой 2019. Като цяло този индекс не показва много добре моментното състояние на пазара. Например в квартала в който живея началото на тази година имаше сделки за 7000 долара/кв а в момента същия тип къща трудно се продава за 5800/кв. Имам един съсед доктор и той един ден ми каза че ако сега трябва да си купи къщата в който живее той не би могъл да си я позволи. Така че когато местното население не може да си позволи вноските по ипотеката рано или късно пазара ще си дойде на мястото.

# 43
Всички помним 2010-2015 когато се продаваха апартаменти на загуба по морето и хората гледаха да се отърват. Диди го е проспала или по-скоро е била тийн, който идея си нямал пт имоти тогава. Ако някой 40-50 годишен е купувал 2008 едва ли му е било кеф в края на активния живот да види такъв срив. Голям праз че после пак са скочили като той е бил вътре баш предпенсионно.

# 44
Аз помня на първа линия на Златните и Ален Мак апартаментите ги раздаваха без пари до 2017, а като ги строяха сградите 2009 струваха поне 1500 евро/кв
Пенко то и в САЩ има щати където цените са изключително ниски спрямо високия стандарт така че и да включваш Бг в евросъюза нищо няма да ти помогне със сравненията.

Общи условия

Активация на акаунт