Със спермограмите за съжаление нещата не са черно бели. Не е като да си пуснем тест за кръвна група и да имаме окончателен резултат. Спермата на мъжа се подменя постоянно и се влияе от всичко в ежендевието, следователно дори и на едно и също място да се пуска спермограма в рамките на няколко месеца може да излязат различни резултати. В този ред на мисли, аз винаги съветвам да се пускат спермограми поне на няколко места, защото така се потвърждава има ли проблем или няма. Защото много често съм виждала двойки които пускат само веднъж спермограма, уж всичко е ОК, после 1-2-3 години безуспешни опити, а после като решат да пуснат пак на ново място, се оказва, че ситуацията въобще не е такава и резултатите са много по-зле, а те са загубили години в опити. Не искам да звуча негативно, затова ви пожелавам успех и дано всичко да е наред където и да решите да пуснете следваща спермограма. С риск да се повторя, аз лично във Варна бих се доверила на Майчин дом, защото там излязоха еднакви резултатите с останалите спермограми пуснати в София.
Все пак ви изпращам и списъка с лечебни заведения, имащи сключен Договор с Центъра за асистирана репродукция:
УМБАЛ – БУРГАС АД
МЦ „Афродита“ ООД
ПСАГБАЛ „Света София“ ЕАД
СБАЛГАР „Д-р Малинов“ ООД
МЦАР „Варна“ ООД
МЦ „Адела фертилити“ АД
МЦРМ „Нова радост“ ЕООД-Варна
А-МЦСМП „Майчин дом“ ЕООД-Варна
МЦ „Доверие“ АД
АСМП-МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД-Шумен
МБАЛ „Вита“ ЕООД
МЦ „КИРМ“ ЕООД