Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 99

• 27 112
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
  • Замък сред облаците
След първата менструация, заедно с микробиология. Ако се появят усилващо се кръвотечение, болки или температура трябва да идеш също, независимо че няма да е минал първия цикъл.

# 646
40 дена след аборт и 10ти ден след цикъл ,които продължава от няколко дена с кафеникаво зацапване. Отидох на преглед и просто отново греда. Полип.
Някой с подобен опит ако може да се включи. Декември махнах един под 1см и веднага след него забременях. След това мисед аборта и тамън да си отдъхна ..... айде пак на ново. Чуствам се в омагьосан кръг.

# 647
Здравейте! Моето АГ е коментирал, че полипите са от тсх не в норма  а може би и други хормони. Може бременността да го е провокирала

# 648
Здравейте! Моето АГ е коментирал, че полипите са от тсх не в норма  а може би и други хормони. Може бременността да го е провокирала
Преди бремеността ми бяха в норма хормоните. Но и моето Аг днес това ми каза,че най-вероятно е на хормонална основа.

# 649
  • Замък сред облаците
Какво се има предвид под норма и какви са били конкретните стойности и съотношения между хормоните? За някой референтните граници са “норма” ама естрадиол 600 не е норма (с горна референтна 800-900 според лабораторията), а патология примерно.
Ето тук има подробно описани оптимални стойности на хормоните: https://besthealthacupuncture.com/2018/07/03/fertility-hormones- … reference-ranges/

ТСХ не може да се обвинява за полипи ей така на ангро. Има цяла ендокринна система, всеки хормон е навързан в дисбалансите, а ирегуларното ТСХ е следствие от други процеси, които сами по себе си цакат репродуктивната функция. И като изпляка “доктор” някой че ТСХ причинява полипи…. Леле майко!

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 22:29 от АА

# 650
Какво се има предвид под норма и какви са били конкретните стойности и съотношения между хормоните? За някой референтните граници са “норма” ама естрадиол 600 не е норма (с горна референтна 800-900 според лабораторията), а патология примерно.
Ето тук има подробно описани оптимални стойности на хормоните: https://besthealthacupuncture.com/2018/07/03/fertility-hormones- … reference-ranges/
Репродуктивен специалист ми ги е назначавал и проверявал.

# 651
  • София
Еййй, като е репродуктивен, не значи че е безгрешен. На всичките носовете им порят облаците. Лично на мен АА ми е казвала по-полезни неща от всички репродуктивни, при които съм ходила. Ама всеки си решава сам за себе си дали да вярва на някое светило на сляпо, или да чете и да мисли. 🍀

След аборт е нормално хормоните да са пълна каша. Трябва им време да се регулират. И докато се регулират, всякакви екстри могат да се появят - я полипи, я миоми, я тънка лигавица, я ановулаторен цикъл.

# 652
  • Замък сред облаците
Щитовидните хормони и тези на хипофизата имат влияние върху определени репродуктивни функции - качествени яйцеклетки, правилен растеж и узряване (пролиферация) на лигавицата, но при неправилния растеж на някои клетки е налице първо дисбаланс в естрогените и прогестерона ИЛИ съответно в конверсията им. Те са скачени съдове и докато се стигне че ТСХ е скапано, се оказва че примерно естрадиола е висок, черния дроб е натоварен, има дефицит на микроелементи (вит Д, вит А, желязо и не само, изброявам някои чести дефицити при щотовиден дисбаланс), храненето е провъзпалително и т.н. И накрая от едното регулиране на ТСХ полипите няма да изчезнат ако другите хормони не са ок.

# 653
Еййй, като е репродуктивен, не значи че е безгрешен. На всичките носовете им порят облаците. Лично на мен АА ми е казвала по-полезни неща от всички репродуктивни, при които съм ходила. Ама всеки си решава сам за себе си дали да вярва на някое светило на сляпо, или да чете и да мисли. 🍀

След аборт е нормално хормоните да са пълна каша. Трябва им време да се регулират. И докато се регулират, всякакви екстри могат да се появят - я полипи, я миоми, я тънка лигавица, я ановулаторен цикъл.
Не казвам,че е бегрешен но след посещение на доста лекари и доста изчетени неща съм се доверила на него и пак бих го направила. Това беше плана, след първата менструация да се прегледаме на ново и да назначим пак изследвания. Така и ще направя, не бих разчитала на резултати от преди 3 месеца. Благодаря ви много за отговорите. 🍀

# 654
Имам питане , понеже не намерих назад в тази тема . На заглавната страница има описани насоки за след преживян аборт. Интересува ме витамините и минерали,които се приемат за подобряване на качеството на яйцеклетките в какви количества трябва да се приемат ? Някой запознат може ли да сподели стойности, предполагам че трябва да се изследват повечето за да се провери стойността им в организма. Но все пак. Simple Smile

# 655
  • Замък сред облаците
- вит Д според изследване и при установен дефицит консултирано с лекар
- инозитол - при ПКЯ/СПКЯ/ИР между 2-4гр дневно, без тези проблеми - между 500-1000мг дневно
- алфа липоева киселина - 300-600мг дневно до 6 месеца прием
- фолат - 400мг дневно
- вит б12 според изследване и при установен дефицит
- цинк - 15мг дневно за до 3 месеца, после 3 месеца пауза; препоръчва се при хипофункция на ЩЖ само
- селен - 100мг дневно за до 3 месеца, после 3 месеца пауза; препоръчва се при хипофункция на ЩЖ само
- бета каротен - 10 000 IU дневно; вит А в ретинолова форма (ретинол, ретинил и др) има тератогенно действие (проблеми със забременяването, аборти) и не се приема такъв; алтернатива е да се хапва повече животински дроб
- вит Е - 400IU дневно, приема се между овулация и менструация само; ако се приема дългосрочно (над 3 месеца) може да направи лигавицата на матката прекалено дебела за имплантация
- кю10 - 100-600мг дневно, дългосрочен прием (над 3 месеца) за ефект се иска

Всяка от тези добавки цели подобряване на качеството на яйцеклетките или на лигавицата и обикновено се приема след установен проблем с качеството - повтарящи се ранни загуби, кухо яйце, СПКЯ/ИР, витаминни дефицити; нередовен цикъл, късна овулация, недостатъчност на лигавицата. Има и други добавки, които вече се приемат при установени други проблеми (хормонални дисбаланси, намален яйчников резерв и други).

Принципно ако тръгваш да проверяваш тялото си и искаш да се подготвиш за следваща бременност аз бих препоеъчала следното:
- 6 седмици след аборт да изследваш щитовидната (ТСХ, фТ4, фТ3, ТАТ, МАТ); кръвна захар, инсулин. Минимум 6 седмици след аборта, защото иначе стойностите са повлияни от бременността и се тълкуват грешно!
- на втора менструация след аборта могат да се изследват половите хормони между 2-5 ден от цикъла (естрадиол, тестостерон, пролактин, ФСХ, ЛХ) за установяване на добра работа на яйчниците
- вит Д, Б12, фолат, желязо, феритин - прием на добавки само при установени дефицити или нискогранични нива, защото (с изключение на фолата) не са безопасни добавки ей така да се приемат; изследвания се правят след минимум 2 седмици пауза от прием на витамини!!!
- прием на фолат (не фолиева киселина) - 400мг дневно си е задължителна подготовка за организма за здрава бременност
- ако има съпътстващи здравословни проблеми отпреди аборта , особено на ендокринната система (метаболитни, хормонални) да се адресират според спецификата
- ако има нездравословен начин на живот (наднормено/поднормено тегло, пушене, недоспиване!!!, лошо хранене, липса на движение) - да се направят съответните промени

Вече при съмнения за други проблеми съответно се пристъпва към други изследвания за установяването им.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 07:32 от АА

# 656
- вит Д според изследване и при установен дефицит консултирано с лекар
- инозитол - при ПКЯ/СПКЯ/ИР между 2-4гр дневно, без тези проблеми - между 500-1000мг дневно
- алфа липоева киселина - 300-600мг дневно до 6 месеца прием
- фолат - 400мг дневно
- вит б12 според изследване и при установен дефицит
- цинк - 15мг дневно за до 3 месеца, после 3 месеца пауза; препоръчва се при хипофункция на ЩЖ само
- селен - 100мг дневно за до 3 месеца, после 3 месеца пауза; препоръчва се при хипофункция на ЩЖ само
- бета каротен - 10 000 IU дневно; вит А в ретинолова форма (ретинол, ретинил и др) има тератогенно действие (проблеми със забременяването, аборти) и не се приема такъв; алтернатива е да се хапва повече животински дроб
- вит Е - 400IU дневно, приема се между овулация и менструация само; ако се приема дългосрочно (над 3 месеца) може да направи лигавицата на матката прекалено дебела за имплантация
- кю10 - 100-600мг дневно, дългосрочен прием (над 3 месеца) за ефект се иска

Всяка от тези добавки цели подобряване на качеството на яйцеклетките или на лигавицата и обикновено се приема след установен проблем с качеството - повтарящи се ранни загуби, кухо яйце, СПКЯ/ИР, витаминни дефицити; нередовен цикъл, късна овулация, недостатъчност на лигавицата. Има и други добавки, които вече се приемат при установени други проблеми (хормонални дисбаланси, намален яйчников резерв и други).

Принципно ако тръгваш да проверяваш тялото си и искаш да се подготвиш за следваща бременност аз бих препоеъчала следното:
- 6 седмици след аборт да изследваш щитовидната (ТСХ, фТ4, фТ3, ТАТ, МАТ); кръвна захар, инсулин. Минимум 6 седмици след аборта, защото иначе стойностите са повлияни от бременността и се тълкуват грешно!
- на втора менструация след аборта могат да се изследват половите хормони между 2-5 ден от цикъла (естрадиол, тестостерон, пролактин, ФСХ, ЛХ) за установяване на добра работа на яйчниците
- вит Д, Б12, фолат, желязо, феритин - прием на добавки само при установени дефицити или нискогранични нива, защото (с изключение на фолата) не са безопасни добавки ей така да се приемат; изследвания се правят след минимум 2 седмици пауза от прием на витамини!!!
- прием на фолат (не фолиева киселина) - 400мг дневно си е задължителна подготовка за организма за здрава бременност
- ако има съпътстващи здравословни проблеми отпреди аборта , особено на ендокринната система (метаболитни, хормонални) да се адресират според спецификата
- ако има нездравословен начин на живот (наднормено/поднормено тегло, пушене, недоспиване!!!, лошо хранене, липса на движение) - да се направят съответните промени

Вече при съмнения за други проблеми съответно се пристъпва към други изследвания за установяването им.

Много благодаря за изчерпателния отговор ! 🍀

# 657
  • София
Благодаря, АА ♥️🍀

Моля който пуска следващата тема, да допълни тези обяснения на първа страница 🌺

# 658
  • Замък сред облаците
Аз умишлено не ги пускам тия дозировки на първа страница, защото все пак за всеки организъм са различни нещата и не е ок да си ги взимаме като директни назначения оттук.

П.п. Горните дозировки (където има цитирани) са свободно достъпните препоръки за средностатистическата жена между 20-45г възраст, които всеки може да намери в интернет от достоверни източници. Същите дози са описани и на опаковките на повечето свободно продаващи се добавки, ако на някой му е нужна справка Simple Smile Вече всеки си носи отговорността да провери дали това, което реши да приема е подходящо за него и в каква доза.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 16:34 от АА

# 659
Момичета, влизам доста притеснена.
Слагам в скрит текст заради неприятната тема.
Скрит текст:
Преди малко ходих до тоалетната и изпадна нещо като тъкан/съсирек/част от лигавица не знам какво. Беше големичко към 3-4см и беше жилаво.
Аз съм след кюретаж... Това нормално ли е?

Общи условия

Активация на акаунт