Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 99

• 26 723
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
Много непрофесионално отношение...
За момент ми мина през ума че има грешен твои номер но при положение че вече толкова пъти се случва...
На мен при регистратурата се оказа че има грешен мейл преди време. Пращали ми писмо че изтича срока за съхранение на ембрионите но на някаква друга поща.... Добре че не доведе до нищо тая грешка

# 706
Точно непрофесионално отношение. Планувам да изпратя обратна връзка към болницата.

# 707
Момичета, при тези от вас, които са минали през медикаментозен аборт, колко време ви отне да ви се нормализира МЦ? При мен първия беше нещо ужасно като количество и продължителност, сега и втория се очертава така. Никога не е било такова чудо. На два прегледа бях и АГ е убедена, че всичко е изчистено, отдаде го на миомните възли. Аз обаче ги имам от години, не са ми създавали такъв проблем, а и се свиха след аборта. Не ми е никак нормално 2 дни да съм неработоспособна.

# 708
При мен само първия цикъл беше по-обилен, но нищо притеснително. Следващите си бяха нормални. Но моя цикъл по принцип не е обилен и дълъг.

# 709
Здравейте, дами. Пиша Ви в много объркан момент и се надявам някой, преминал през това да ме посъветва на къде да поема.
През 2020г станахме родители за 1ви път.
През 2023г имах мисед аборт в 7-8г.с - направихме изследване на аборт.материал и излезе причина полиплоидия. АГ каза, че абортите са често явление и не си пуснах никакви др изследвания. След 3 цикъла забременях отново, но на прегледа АГ ми каза, че няма оформен ембрион в 7-8г.с, а някаква неоформена материя..Отново изследвахме материала в Геника и излезе, че няма отклонения или вероятна причина за аборта. И от там се започнаха изследванията - тромбофилия,LH, FSH, E2, Prolactin, Amh, tsh, tat, mat, NK-клетки. Единствено ТАТ ми беше доста завишен ходих на ендокринолог и ми каза, че всичко е ок с щитовидната жлеза. Междувременно мъжът ми си направи разширена спермограма и излезе, че има тератозооспермия. Уролог му предписа 3 месеца да пие прахчета. След това отново си направи спермограма и нямаше никакво подобрение. Урологът го прегледа с ехограф (първият път не беше) и установи, че има варикоцеле. Направи си манипулацията и след 3 месеца pro fertil таблетки изследванията не бяха мръднали.
Аз се задействах и запазих час в клиника за репродуктивна медицина в Турция, за да ни дадат мнение и да ни прегледат. На мен ми правиха цветна снимка, гинекологичен преглед и всичко беше ок. На мъжа ми му казаха, че едва ли не причината не е в него, не го прегледаха дори (ест си занесохме целия чаршаф изследвания, вкл и такива, които те ни казаха да направим в БГ-ПКК, тест за Спин, Рубеола и тн.
Пуснаха ни генетични изследвания и на двамата (ние само това не бяхме правили от препоръките на АГ в БГ). Изследванията ни са нормални, както ни казаха и в Турция, че в голям % тези ген.изследвания винаги излизат добри.
Заключението на лекаря беше, че едва ли не спонтанни аборти се случват и ако искаме може да правим инвитро или да пробваме спонтанна бременност.
Според вас пропускаме ли нещо в изследванията, на имунолог не сме ходили.. Аз не знам вече какво да мисля, как тератозооспермията един път е проблем, а при др лекар не е? Мислим да правим спермограма на друго място, тъй като тези 3 са правени на едно и също място в Стара Загора.
Сърцето ми е свито и не искам да рискувам спонтанна бременност и пак да преживея този ужас с аборта, а сигурност явно никой не може да ти даде.

# 710
  • Замък сред облаците
Привет! Качеството е често срещан проблем при абортите, но с такава етиология както си описала още при полиплодията е трябвало да насочи веднага вниманието към спермограмата на мъжа и да се дълбае там. Ако не си погледнала темата за мъжкия фактор в Проблемно забременяване, най-добре да почнеш от там: https://www.bg-mamma.com/?topic=1694281
За тератозооспермията освен варикоцелето, усложняващи фактори са хормонален дисбаланс при мъжа (щитовидна, кръвна захар и инсулин, полови хормони), пиене, неправилно хранене, наднормено тегло, инфекции на репродуктивната система (при мъжете нерядко остават абсолютно безсимптомни), не на последно място и генетични причини.

Дамите тук са хвалили др Бъчваров в МБАЛ Щерев, София като такъв който назначава повече изследвания и адекватни добавки за мъжа.
Ако съответно нямате подобрение в диагнозата, може да направите инсеминация (селектират по-добрите сперматозоиди по морфологични белези) или да пристъпите към инвитро. В общи линии при тератозооспермията може да се стигне до подобрение, ако причините подлежат на корекция (обикновено в начина на живот или при адресиране на хормонален проблем).

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 07:29 от АА

# 711
Габриела, аз също имах бременност с полиплоидия, оказа се диандрична - тоест два сперматозоида са оплодили едновременно, което е по-скоро проблем на поведението на яйцеклетката, че е пуснала втория. Година след това имам едно забременяване, което също не завърши добре. Не казваш на колко си години, но ако възрастта не ви притиска, след като изчистите мъжкия казус, можете да имате естествени опити. Аз лично реших да преминем към инвитро (при нас са ключови възрастта ми и още 2-3 фактора по моята анатомия).

# 712
  • Sofia
То зависи и от степента на тератозооспермията. Какви са %-тите?

Мъжът ми също е с тератозооспермия, но има 4 деца, всичките заченати естествено. Репродуктивната като му видя спермограмата, каза че не е проблем. Да имаме и една неуспешна бременност, която може и на това да се е дължала, но не сме изследвали абортивен материал и нямаме отговор.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 22:52 от Brin de muguet

# 713
Габриела, аз също имах бременност с полиплоидия, оказа се диандрична - тоест два сперматозоида са оплодили едновременно, което е по-скоро проблем на поведението на яйцеклетката, че е пуснала втория. Година след това имам едно забременяване, което също не завърши добре. Не казваш на колко си години, но ако възрастта не ви притиска, след като изчистите мъжкия казус, можете да имате естествени опити. Аз лично реших да преминем към инвитро (при нас са ключови възрастта ми и още 2-3 фактора по моята анатомия).
Hardcandy, на 32г сме и двамата.
Лекарят в Турция доста ме “забърка” с мнението си, че проблема не е в мъжкия фактор, както ние смятахме. За това искам да се обърна към още някой лекар за мнение. Имате ли препоръки, спрямо вашия опит?

Brin de muguet, споделям последната спемограма

# 714
gabriellaiwniwn, ММ ходи при Кацаров. Днес изчетох бая теми за мъжки фактор и другата седмица ще ходи при Бъчваров. Защо не пуснете една разширена спермогрма по Крюгер и ДНК фрагментация?

Редактирам се, видях, че има Крюгер на 2рата снимка

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 21:07 от Blqblq_

# 715
Момичета, при тези от вас, които са минали през медикаментозен аборт, колко време ви отне да ви се нормализира МЦ? При мен първия беше нещо ужасно като количество и продължителност, сега и втория се очертава така. Никога не е било такова чудо. На два прегледа бях и АГ е убедена, че всичко е изчистено, отдаде го на миомните възли. Аз обаче ги имам от години, не са ми създавали такъв проблем, а и се свиха след аборта. Не ми е никак нормално 2 дни да съм неработоспособна.
Самият МА ми беше по-дълъг (около 10 дни кървене). След това стандартно ми дойде на 28-30 ден

gabriellaiwniwn аз също имам една успешна Б през 2020, а след това 3 аборта. Изследванията - перфектни. Според последната докторка, при която ходих също е било случайно. Тогава се успокоих и реших да не го мисля и ето вече съм бременна в края на 6м. Не се отказвай 🙏🏼

# 716
Подкрепям за ДНК фрагментация да пуснете. Моят мъж е с 1% морфология, няма отклонения във фрагментацията,  двете бременности се случиха доста бързо. Репродуктивния ни доктор изобщо не отчете този 1% като проблем, след като бройката е наред, урологът също. Препоръча разни добавки, три месеца по-късно спермограмата беше доста добре, с изключение отново на морфологията. Репрото ни репоръча ICSI единствено заради полиплоидията и това, че правим PGT на ембрионите.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 21:10 от hardcandy

# 717
gabriellaiwniwn, ММ ходи при Кацаров. Днес изчетох бая теми за мъжки фактор и другата седмица ще ходи при Бъчваров. Защо не пуснете една разширена спермогрма по Крюгер и ДНК фрагментация?

Редактирам се, видях, че има Крюгер на 2рата снимка

А доволни ли сте от Кацаров? Доста противоречиви мнения четох.

@flow_rs
Да, не губя надежда, че може и да е лоша случайност, но знам ли вече след 1 куп изследвания Sad

@hardcandy
Да, след доста четене и + вашите коментари ще направим това и след това ще го смятаме.

# 718
Уж сме доволни, но и аз скоро видях противоречиви мнения и решихме да опитаме и Бъчваров. Въпреки че щом съм в тази тема и нямаме деца, не знам дали мога да съм доволна от някой. Лутаме се и ние.

# 719
  • София
ММ ходи при Бъчваров, имаше съвсем леки отклонения, най-вече възраст, заседнал начин на живот и пр. Направи му много обстойни изследвания, изписа му една торба добавки, едвам ги преглъщаше ( нека му хахах), аз също пиех добавки за подобряване на качеството и след 5-6 месеца забременях с второто дете успешно.

Общи условия

Активация на акаунт