Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 253
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
На мен, за да ми видят полип в матката, ме викаха 5-6 ден на цикъла.

# 406

FSH  и антимюлеров хормон може ли АГ да пусне?
По-точно АГ какви хормони следва да пусне/да се изследват/, за да се установят проблеми или менопауза.
След което евентуални някакви лекарства/добавки да изпише.

За щитовидните ясно - пуска се един пакет и се отива на ендокринолог.
Най-точните показатели дават LH, FSH, estradiol.. Ако не целите забременяване, не виждам за какво ви е да изследвате антимюлеров хормон. Ако целите е добре да се пусне, както и Инхибин.
Благодаря.
Единствено целя, ако съм в мено вече/след махане на х.спирала съм/, да ми препишат добавки за облекчаване на симптомите. Ще помаля АГ Да ми пусне каквото трябва.
Т.е..LH, FSH, estradiol. Евентуално прогестерон да се види след спиралата.

/При мен, когато съм имала полип, Ц. е бил продължителен и обилен. Може би се вижда към края на Ц., когато е изхвърлена лигавицата./

# 407
На мен, за да ми видят полип в матката, ме викаха 5-6 ден на цикъла.
Да, следващата седмица ще съм отново на преглед, да се види.

FSH  и антимюлеров хормон може ли АГ да пусне?
По-точно АГ какви хормони следва да пусне/да се изследват/, за да се установят проблеми или менопауза.
След което евентуални някакви лекарства/добавки да изпише.

За щитовидните ясно - пуска се един пакет и се отива на ендокринолог.
Най-точните показатели дават LH, FSH, estradiol.. Ако не целите забременяване, не виждам за какво ви е да изследвате антимюлеров хормон. Ако целите е добре да се пусне, както и Инхибин.
Благодаря.
Единствено целя, ако съм в мено вече/след махане на х.спирала съм/, да ми препишат добавки за облекчаване на симптомите. Ще помаля АГ Да ми пусне каквото трябва.
Т.е..LH, FSH, estradiol. Евентуално прогестерон да се види след спиралата.

Предполагам, че и прогестерона трябва (аз него го пускам на 21 ден), но със сигурност лекаря ще ви насочи, кое точно.

/При мен, когато съм имала полип, Ц. е бил продължителен и обилен. Може би се вижда към края на Ц., когато е изхвърлена лигавицата./
Да, може би ще се види малко по-натам през месеца.

# 408
Момичета, и аз прясна с изследванията.
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де.
Д-то и то е ок, обааааче желязото и хемоглобина - чудно как още ставам от леглото - желязо 4.2 при реф стойност. от 9 нагоре. Ко ще правя сега?
Утре съм при личната, ми ако ме прати в болница? Не че нямам нужда да си почина и някой да се погрижи за мен, ама все пак....

При мен желязото спадна на 3 миналия месец след 29 дни кървене. Няма да ви оставят в болница, но е хубаво да започнете да приемате желязо определено. На мен понеже ми правиха абразио и ми вляха една система още в болницата. Но аз съм така от много години и като спра хапчетата и пак става 3. Ставам си от леглото и си върша всички задължения без да усещам нещо кой знае какво освен, че нямам много  сила да извършвам тежка физическа дейност. Личният лекар ще ви насочи как да я лекувате, но и при мен докато не спре тоя цикъл ще си карам така. И понеже казвате, че почти не се храните- от там почнете. Аз също от години съм с поднормено тегло и липса на апетит. Месо не обичам от дете, но след като стигнах до болница се замислих колко е важна храната и че трябва да ям повече макар и насила, за да мога да преборя този период до влизането в менопауза. Давам непоискан съвет, но аз поне стигнах до извода, че храната е в основата на всички проблеми. Не обилна и калорична, но поне да я има и да е разнообразна.

Лотус, така е! Знам го на теория и още се боря да го прилагам на практика. Даже онзи ден се сетих за един цитат на Хипократ мисля - всяка храна е лекарство и всяко лекарство е храна, че даже и на мъжа ми го казвам и се самоубеждавам колко е важно храненето. 💐
Joanna, при мен антимюлеровия е пуснат, за да се види колко близо съм до менопауза, ниските нива говорят за това, поне така пише. "Понижени нива на хормона се регистрират при: предстоящо настъпване на менопауза, преждевременна яйчникова недостатъчност, фоликуларно увреждане." - това е от сайта на Рамус .

ДХЗ, привет, ето ги другите показатели.
Станиол, на мен ми ги пусна Ендокр., не знам дали гинеколог може, но защо пък не, нали са полови хормони.
Вчера пък малката ми вика искам да ми изследват хормоните, че имам тестостеронова доминантност, много съм космата, така пише в нета. 😄 Цялото семейство хипохондрясахме, ейййй.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 16:00 от snejna

# 409
Момичета, и аз прясна с изследванията.
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де.
Д-то и то е ок, обааааче желязото и хемоглобина - чудно как още ставам от леглото - желязо 4.2 при реф стойност. от 9 нагоре. Ко ще правя сега?
Утре съм при личната, ми ако ме прати в болница? Не че нямам нужда да си почина и някой да се погрижи за мен, ама все пак....

При мен желязото спадна на 3 миналия месец след 29 дни кървене. Няма да ви оставят в болница, но е хубаво да започнете да приемате желязо определено. На мен понеже ми правиха абразио и ми вляха една система още в болницата. Но аз съм така от много години и като спра хапчетата и пак става 3. Ставам си от леглото и си върша всички задължения без да усещам нещо кой знае какво освен, че нямам много  сила да извършвам тежка физическа дейност. Личният лекар ще ви насочи как да я лекувате, но и при мен докато не спре тоя цикъл ще си карам така. И понеже казвате, че почти не се храните- от там почнете. Аз също от години съм с поднормено тегло и липса на апетит. Месо не обичам от дете, но след като стигнах до болница се замислих колко е важна храната и че трябва да ям повече макар и насила, за да мога да преборя този период до влизането в менопауза. Давам непоискан съвет, но аз поне стигнах до извода, че храната е в основата на всички проблеми. Не обилна и калорична, но поне да я има и да е разнообразна.

Лотус, така е! Знам го на теория и още се боря да го прилагам на практика. Даже онзи ден се сетих за един цитат на Хипократ мисля - всяка храна е лекарство и всяко лекарство е храна, че даже и на мъжа ми го казвам и се самоубеждавам колко е важно храненето. 💐
Joanna, при мен антимюлеровия е пуснат, за да се види колко близо съм до менопауза, ниските нива говорят за това, поне така пише. "Понижени нива на хормона се регистрират при: предстоящо настъпване на менопауза, преждевременна яйчникова недостатъчност, фоликуларно увреждане." - това е от сайта на Рамус .

ДХЗ, привет, ето ги другите показатели.
Станиол, на мен ми ги пусна Ендокр., не знам дали гинеколог може, но защо пък не, нали са полови хормони.
Вчера пък малката ми вика искам да ми изследват хормоните, че имам тестостеронова доминантност, много съм космата, така пише в нета. 😄 Цялото семейство хипохондрясахме, ейййй.

АГ може да ви пусне хормоните...

# 410
Привет на всички дами 🤗
Не знам дали съм за тази група или не, но реших да попитам и тук, за да се ориентирам дали оплакванията ми имат нещо общо с темата на групата.
Та да споделя - от лятото някъде започнах да изпитвам един изключително неприятен дискомфорт и странно усещане в гърдите и над гърдите, което не мога дори с точност да опиша… само знам, че не е болка. Оттогава досега няколко пъти съм била на кардиолог, проблем със сърцето не се открива.. наред ми е сърцето, казват докторите, но това влудяващо усещане ме побърква и не знам как да си помогна в случаите, в които го получавам …. Не мога да свържа с нещо конкретно кога се появява, но последния път беше  вчера, а предпоследния преди точно 2 седмици…очаквам цикъл всеки момент, дори с 2 дни ми закъснява. Алора приемам не много сериозно и постоянно, но сякаш не се повлиява от нея усещането… то си идва и си изчезва, когато си иска.
Моля ви, мили дами… споделете какви са всъщност усещанията при пременопауза …. Или как се казваше точно… или идея някаква на какво друго би могло да се дължи това?

Слънчев ден на всички 🤗

# 411
Рефлукс.

# 412
  • Стара Загора
Привет на всички дами 🤗
Не знам дали съм за тази група или не, но реших да попитам и тук, за да се ориентирам дали оплакванията ми имат нещо общо с темата на групата.
Та да споделя - от лятото някъде започнах да изпитвам един изключително неприятен дискомфорт и странно усещане в гърдите и над гърдите, което не мога дори с точност да опиша… само знам, че не е болка. Оттогава досега няколко пъти съм била на кардиолог, проблем със сърцето не се открива.. наред ми е сърцето, казват докторите, но това влудяващо усещане ме побърква и не знам как да си помогна в случаите, в които го получавам …. Не мога да свържа с нещо конкретно кога се появява, но последния път беше  вчера, а предпоследния преди точно 2 седмици…очаквам цикъл всеки момент, дори с 2 дни ми закъснява. Алора приемам не много сериозно и постоянно, но сякаш не се повлиява от нея усещането… то си идва и си изчезва, когато си иска.
Моля ви, мили дами… споделете какви са всъщност усещанията при пременопауза …. Или как се казваше точно… или идея някаква на какво друго би могло да се дължи това?

Слънчев ден на всички 🤗
При мен започна нещо подобно след края на лятото, когато имах доста неприятни горещи вълни в жегата. Сега усещането ми е също за странно чувство в гърдите и даже по-нагоре, в гърлото. Със сигурност не е рефлукс. Определям го като някаква форма на горещи вълни, но видоизменена и доста различна от тях всъщност. Неприятно е, но честно казано го предпочитам пред вълните. Мен те ме подлудяваха много повече.

# 413
  • София
Как си сигурна, че не е рефлукс?

# 414
При мен започна нещо подобно след края на лятото, когато имах доста неприятни горещи вълни в жегата. Сега усещането ми е също за странно чувство в гърдите и даже по-нагоре, в гърлото. Със сигурност не е рефлукс. Определям го като някаква форма на горещи вълни, но видоизменена и доста различна от тях всъщност. Неприятно е, но честно казано го предпочитам пред вълните. Мен те ме подлудяваха много повече.
Ама то е направо ужасно това усещане… в крайна сметка с какво го свързвате Вие? В менопауза ли сте или навлизате?

# 415
  • Стара Загора
Reunion, просто знам какво е рефлукс и няма нищо общо с това усещане.

Miamiii, определено съм на прага на същинската менопауза. За последните 7 месеца съм имала цикъл 2 пъти.

# 416
Знам, че рефлуксът може да се усеща под доста форми или да не се усеща даже.
Преглед при гастро ще даде яснота.
Много е опасно да се приписват всички болежки на възрастта.

# 417
  • Стара Загора
Аз съм имала рефлукс. Това за което говоря изобщо не е болка и наистина е много по-близо до горещите вълни.

# 418
Аз съм имала рефлукс.
Аз също.
А жената пише в други теми за постоянно дразнене в гърлото, което се засилва вечер: "...По неприятно е дразненето в гърлото, все едно си прегракнал и ти е сухо гърлото и непрекъснато трябва да правиш хъ-хъъ… не знам дали се разбира това последното какво имам предвид и съответно на моменти откашлям сухо от това дразнене."
И че усеща отчетливо оплакванията и в гърба. И двете неща са много типични за рефлукс - той далеч не се изразява само или главно с киселини.
Освен това на 42 г. да има менопаузалните горещи вълни е доста слабо вероятно.
Най-добре е наистина, вместо да ходи през седмица на кардиолог без нужда, да се консултира с друг лекар - дори и с джипито, ако не гастроентеролог.

# 419
А рефлукс с гастроскопия ли се доказва?

Общи условия

Активация на акаунт