Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 062
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
О, не. Лично за себе си съм го изключила като вариант. Не ми харесва и според мен, винаги си личи.
Тоя подпухнал ефект не го искам, предпочитам да си увисна и сбръчкам естествено.

# 646
  • Стара Загора
Аз пък мисля, че жената от една определена възраст нататък, трябва да полага грижи основно да се приема и дори ако може да се наслаждава на отстраняването си. Повечето опити за противодействие ми изглеждат абсурдно и даже жалко, съдейки по резултатите. Грижата да си здрав и в мир със себе си и тялото си също си личат и са много по-красиви от всякакви външни интервенции.
Онзи ден гледах Friends Reunion. Ами от трите актриси, само едната не изглеждаше коригирана и тя ми се стори най-хубава - актрисата, която играе Фиби. Дженифър Анистън и Кортни Кокс бяха така нелепо опънати и наджукени, че ми беше неприятно да ги гледам. А не е като да не могат да си позволят най-доброто и скъпото от тези услуги.

# 647
  • у дома
Привет на всички момичета! На близо 49 години. С редовен цикъл и без оплаквания, за сега. Но от известно време имам сърбежи по кожата, в областта предимно на краката и гърба. Къпя се всеки ден, ако това има значение, но аз винаги съм се къпала всеки ден. Ползвам една и съща козметика като душ гел, от години. Не съм сменяла и перилни прахове...Няма видими промени по кожата, освен, че е много суха. Мажа се с кокосово масло, но и то не помага. Дали се дължи на предменопауза се чудя, или да ходя на дерматолог?

# 648
Отдавна е време за истински влагосъхраняващи лосиони за тяло, напр. с уреа. Кокосовото масло нищо не прави.
Аз се мажа и по два пъти на ден, ако два пъти съм се къпала. Разбира се, мързи ме, но ако пропусна повече от 1-2 дни, кожата започва да ме дърпа.

# 649
Мария,а с нервите как сте?Това също може да е причина.

# 650
Аз също имах по едно време адски сърбежи на краката до коленете, разчесвах се доста. Махнах всички купешки лосиони с менделеевата таблица вътре и минах само на разтопено кокосово, смесено с какаово масло и няколко капки чаено дърво. В едно бурканче си ги смесвам и слагам сутрин на водна баня да се стопи. Това ползвам и за лице. Може би ако имате мазна или склонна към пъпки кожа, не е подходящо. Мен ме подхранва и овлажнява идеално.

# 651
  • у дома
Мария,а с нервите как сте?Това също може да е причина.
Учудващо, доста по-спокойна от преди 2-3 години, примерно. Даже скоро си мислих, на остаряване или помъдряване се дължи Stuck Out Tongue Winking Eye. Лосиони не ползвам... Гледах подкаст на някаква лекарка, тя спомена за сърбежите при предменопауза и от там се замислих. Преди това изключвах проблеми със щитовидната, кръвна захар и пр. Всичко ми е наред там...

# 652
Мария, аз също имам подобни оплаквания. И аз се чудех дали е свързано с хормоналните промени в този период, защото забелязах, че тези сърбежи (само по краката, между коляно-глезен е при мен) се появяват само в определени периоди от цикъла - около ову и преди да ми дойде.

Щом и лекар го е споменал, явно има връзка.

------

Аз пък мисля, че жената от една определена възраст нататък, трябва да полага грижи основно да се приема и дори ако може да се наслаждава на отстраняването си. ....

Хаха, в известна степен си е така Stuck Out Tongue Winking Eye

# 653
  • Стара Загора
Коректорът на телефона се е намесил 🤣
Аз също през зимните месеци имам сърбежи по предната част на краката от коляното до глезена. Доста ми изсъхва напоследък кожата там и дори се лющи. Мажа с лосион за тяло и става поносимо, но като цяло кожата ми винаги е била по-скоро мазна, а сега и кожа и коса ми се струват твърде сухи на моменти. Особено косата ми е станала неузнаваема и страдам от нея много повече отколкото от кожата. Защото съм от тези, дето винаги са имали силна и хубава коса, която не изисква никаква грижа, освен измиване и оставяне да изсъхне сама за себе си. В резултат, ръцете ми с навряни няма да казвам къде, когато сега се налага да я вкарам в ред някак си.

# 654
Тонове маски, олиа и лосиони изсипвам на косата си, защото по принцип имам дебел косъм, а сега не се и омазнява изобщо. Подстригах я на къса черта, защото просто не мога да я търпя дълга и суха.

# 655
Сухота на кожата, особено краката, се свързва и с щитовидните хормони.

# 656
Сухота на кожата, особено краката, се свързва и с щитовидните хормони.

Да, при мен е комбинация. Хипофункция, ИР и премено. Та съм се чудила кое точно да обвиня, пък може и трите, дядо попе. Но е факт, че този сърбеж не е постоянно, а по ову - преди МЦ.

Иначе, кожата ми е суха постоянно. Но сърбежът е на периоди.

# 657
Сбабичосването си е от възрастта, а не от цикъла. Има жени дето като кажат, че още имат цикъл и ги погледнеш са си истински баби. Има и такива дето кажат, че са в менопауза, а на фигура и в лице са си млади. Менопаузата не означава, че ставаш бабичка в буквален смисъл. Да, метаболизма се забавя, но пък и храната може да се намали плюс повече грижа за лицето.  Имам роднина на 52 години, с две внучета и изглежда дори по-добре от дъщеря си. И да, в менопауза...

# 658
Мисля, че приехте думите ми малко буквално. Разбира се, че всяка от нас остарява и състоянието на кожата се определя не само от половите хормони (накратко кой хормон как влияе на кожата например тук), но за мен "сбабичосването" не е само до кожа, коса и общо физическо състояние, а и до либидо, мотивация, памет, драйв, депресивност, етц, етц!

А за капак здравословните проблеми, присъщи на перименопаузата плавно преливат в други здравословни проблеми, присъщи на менопаузата, които съвсем не са по-приятни.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 16:55 от Agent Provocateur

# 659
  • Пловдив
И мен ме сърби кожата, по главата най-вече, по-малко по други места. На моменти - силно. Избягвам вече в момента да го мисля, защото почвам да хипохондрея. Накупих какви ли не успокояващи шампоани, води и балсами, не мога да кажа, че са премахнали сърбежа обаче.
Понякога ми излизат сърбящи пъпки по други места, после минават.
Също съм чела, че сърбежът може да се засили или провокира от невроза и тревожност, освен от всичко останало.

Цитат
Аз пък мисля, че жената от една определена възраст нататък, трябва да полага грижи основно да се приема и дори ако може да се наслаждава на отстраняването си. ....

Хаха, в известна степен си е така Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз съвсем буквално го разбрах - да се отстраниш от светската суета Wink и вълнения като последица от възрастта, не разбрах, че е грешка. Flushed На остаряването само по себе си какво има да му се наслаждаваш...

Общи условия

Активация на акаунт