Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 097
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Да, това е много нашумяло изследване, ето малко по-надежден източник.
https://med.stanford.edu/news/all-news/2024/08/massive-biomolecu … --stanford-m.html

# 631
  • Пловдив
Кожата както постепенно си се сбабичосва (на всички хора), според мен нищожен шанс да сме сигурни, че моментът, в който изведнъж сме забелязали нещо си (бръчки тук, увисване там), е моментът, в който изведнъж е станало. Wink Камо ли пък да установим връзка с менструацията, каквато по-скоро наистина няма.

# 632
  • загубено
Не знам дали има връзка с менструацията състоянието на кожата. Логично ,би трябвало заради хормоналните изменения.
Но аз въпреки цикълът които имам и що годе здравословно хранене ( опитвам се да не залитам в никоя посока) кожата ми се промени. Гравитацията си казва думата.
Имам и проблеми със зъбите.  Последните 6-8 месеца съм само по зъболекари и лекари.
Сигурно толкова не съм ходила за целият си живот .

# 633
  • София
А6, намери си читав ендокринолог, най-добре в някоя болница. Ако е необходимо ще влезнеш за 1 седмица да те изследват, за да ти назначат добро лечение.
Аз като нямам опит, как да го преценя читав ли е? Да бъда откровена точно на ендокринолог никога не съм ходила, не съм имала нужда. На препоръка на приятели  разчитам. Имам час в средата на месеца. Гинеколога - и него сменям, или по-точно второ мнение да чуя, в неделя ще ходя.
Имам усещането за - Ти си в такава възраст, какво очакваш?...та дори не ми се вярва някой да се засили да ме взима в болница за изследвания...ще видим...
Разбира се съвети и насоки за лекари приемам.

# 634
Здравейте,искам да ви попитам в какво се изразява тревожността ви.При мен е много силно чак тръпки ме побиват и мисли не ми излизат от главата.Миналата година естрогена ми беше многоо нисък и казаха че съм в предмено,тази година е ок и вече според док не съм .Друг гинеколог пък казва ,че съм и че хормоните постоянно се менят.Антимюлеров почти под норма,т е. Почти изчерпан резерв.Сухота вагинална,цикъл от на 28дни се скъси на 26и много оскъден Зацапване понякога няколко дни преди цикъл.Как мислите в предмено ли съм.И тази ужасна тревожност от това ли е.Понякога си мисля че полудявам,на 41г

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 15:40 от Radostinas

# 635
Преди време попаднах на проучване на  генетик от Станфордския университет, който твърди, че хората преживяват два драстични скока на остаряването - единият е на средна възраст 44 години, а другият на близо 60 години.

Това е цитат от статията, който засяга темата която дискутирате:
Цитат
Първият пик, средата на 40-те години, обикновено е, когато жените започват да преминават през менопауза или перименопауза, но изследователите изключват това като основен фактор: мъжете също претърпяват значителни молекулярни промени на същата възраст.

"Това предполага, че докато менопаузата или перименопаузата могат да допринесат за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те години, вероятно има други, по-значими фактори, влияещи върху тези промени както при мъжете, така и при жените", обяснява ученът и първи автор Сяотао Шен,  от Технологичния университет в Нанян в Сингапур.

В статията пише също, че има ясна промяна в изобилието на много различни видове молекули в човешкото тяло на два различни етапа и подозират, че това е причината.

Ето линк към цялата статия.

Иначе по темата за менопаузата, на 45 години съм. Преди две години започнах да имам постоянни зацапвания между циклите, появиха се разни аномалии, като големи кисти, полипи, супер голяма лигавица на матката, задържане на фоликули в яйчниците в рамките на тези години и буквално всеки месец бях на преглед. Доктора казваше, че е нормално за тази възраст, защото започват хормонални промени при повечето жени и всичко се разбърква. Въпреки това постоянно ме викаше за преглед, оперира ми полипите, праща ме за диагностични кръвни изследвания и така до тази есен, когато нещата затихнаха. Последно имах цикъл септември месец, но тази година ми е идвало 4 пъти само.
Аз съм на 46 г. Гледам си снимките отпреди 2-3 години и разликата в лицето е огромна. Бръчки, леко увисване тук там. А пък съм с нормални килограми, даже отслабнах леко. Грим никога не съм употребявала, сега почнах леко да слагам руж.
Иначе засега държа фронта с нормален цикъл. Някои месеци скъсен и по-обилен, но като цяло се ядва. Този месец реших да спра да пия прясно мляко с кафето, четох че прясното мляко вдига много естрогена. Замених с кокосово мляко. И почнах да пия през ден сок от цвекло и морков. От месец с много силен ПМС, сега все още нямам никакви симптоми, а пък съм на 6 дни от цикъл. Вечер по един магнезий и витамини Б. Помага засега.

# 636
  • Бургас
Сбабичкосването си върви заедно с ЕГН-то и зависи повече от гена и типа кожа, аз съм почти на 51г и с редовен цикъл, ама лицето ми е много поостаряло в сравнение с преди 5 години, имам приятелка наборка, която след смърт на мъжа й преди десетина години остана без цикъл и не забелязах тогава външно това да й проличи, сега вече на 50 - и тя като мен започна да поувяхва
Мен също ме тресат нерви и тревожност, личната ми изписа АЛОРА, ама не знам има ли ефект, ама ще ги пия 3 месеца, поне през зимата,   Когато ми е по-депресивно

# 637
  • 1st floor
И аз до преди година четях за увисване на контура на лицето и не вдявах какво е това. Един ден го открих в огледалото. Даже бръчките не ме дразнят толкова.
Вчера имах запазен час за АГ и сутринта започна кафеникаво зацапване. Реших, че ми идва цикълът и отложих за след седмица часа. Обаче и днес е само зацапване. И това след липса на цикъл от юли. Точно вчера да започне, когато тъкмо се наканих да ида на лекар.

# 638
Имало някаква гимнастика за лицевата мускулатура и много помагала за увисването. Братовчедка ми непрекъснато ми я хвали, но все забравям да потърся видеата.

# 639
  • Пловдив
Увисването на кожата и мастната тъкан например от двете страни на брадичката е въпрос и на строеж на лицето, тоест гени (затова някои говорят за типове стареене според най-явния белег на стареене, проявен на конкретното лице),  но има и известна друга закономерност - на по-пълно лице има повече материал за увисване. В тоя смисъл не е съвсем вярно, че килограмите подмладяват лицето.
За гимнастиката за лице срещам противоречиви мнения, според някои дори може да влоши вида на лицето. Явно ефектът, ако го има, не е изразен като на гимнастиката за тяло. Wink

# 640
По моето лице бръчки се личат много повече, ако се вталя. Затова много не се увличам в отслабване. Средно положение, в рамките на ... фитнес нормата. Хайде, релеф нямам, но и бръчиците са поизпънати....

# 641
  • Бургас
Арвен, има много клипове вече - фейслифтинг, йога за лице.  
Ето това момиче съм запазила на български. Много има и самомасажи, и упражнения за мускулите на лицето.

https://www.youtube.com/watch?v=d0dasQm8N6o&list=PLPqZq86et3Y71n … WgiQpJ4hfj&index=

Алора-та съм я ползвала 2-3 пъти, според мен действа, но зависи колко са нервите, организма с какво е свикнал.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 10:40 от Галчудо

# 642
  • Бургас
Една от най-добрите ми приятелки е невролог.
Забранила ми е всякакви гимнастики за лице. Има пациентки на нашата възраст с фациалис и още куп негативни екстри от подобни "упражнения".

# 643
  • Бургас
И на мен ми се вижда вятър работа тези фейс йоги и гимнастики, то има само някакви мижави лицеви мускули по лицето, ама увисването и бръчките идват от кожата, липсата на колаген в нея и общо казано остаряването, всички сме виждали снимки на много стари фитнес баби, дето уж са мускулести, ама кожата отгоре виси набръчкана

# 644
  • Бургас
Правя самомасажи, когато втривам козметика. Много добре ми се отразяват. Но не могат да се справят с увисването, особено на дебела кожа. Фейс лифтинг е решението...

Общи условия

Активация на акаунт