Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 238
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Полови се пускат между 2-5 ден на МЦ. Тази доза вит. Д през ден е много ниска, няма да наваксате с нея.

# 391
При завишен естрадиол идете на АГ, на мен по този завишен показател ми намериха киста на яйчника.
Еми ходя, вече 3 месеца подред,, не виждат проблем, освен едно малко полипче, което ще махам. Утре съм за второ мниение при втори лекар, но взе че ми дойде...и сега не знам как ще мине прегледа, а ми е много важен този лекар, какво ще каже. Надявам се да изпишат нещо за този висок естрадиол вече или сама ще взема мерки.

# 392
Ти вземаш ли някакви медикаменти/добавки за стимулиране на яйчниците?
И високият естроген кога е засечен - първите 2 - 4 дни от цикъла ли?

# 393
А, последния пост ме накара да се замисля. Инозитолът се изписва за по- добра функция на яйчниците. Той дали води до по- висок естроген?

# 394
Момичета, и аз прясна с изследванията.
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де.
Д-то и то е ок, обааааче желязото и хемоглобина - чудно как още ставам от леглото - желязо 4.2 при реф стойност. от 9 нагоре. Ко ще правя сега?
Утре съм при личната, ми ако ме прати в болница? Не че нямам нужда да си почина и някой да се погрижи за мен, ама все пак....

# 395
Хемоглобинът и феритинът какви са?
Ако са и те в този порядък, венозно вливане на желязо е най-добре. Не е евтино, но и пероралното не е без пари, а компенсирането ще отнеме месеци, ако не и години.
Няма да ви приемат в болница за това Simple Smile Но консултация с хематолог е разумно да се направи.
Каква е причината за анемията - обилен цикъл с кръвоизливи ли?

# 396
На ден 3 се пускат половите хормони.
значи, FSH, LH, Естрадиол, пролактин. На 3 ден а Прегестерон и тестостерон и тях ли да пусна тогава или? Благодаря

# 397
Параход, хемоглобинът и той, 98 при реф. ст. 120 и нататък.
Причината - и аз не знам коя е основната, открай време съм с нисък хемоглобин и все периодично си попийвам желязо, но една от причините със сигурност е цикъла, че ми е обилничък от доста време, просто преди не му обръщах внимание чак толкова, втора, че аз не само не ям здравословно, а почти не ям и трето, но преди го нямаше, а дефицит а жекязо имаше - полип, за който още не съм ходила на второ мнение и не съм махала, понеже както писах назад, не знам къде и при кого да ида, че мн ме е страх.

# 398
А тествана ли сте за генетични мутации от типа на таласемията?

Личната да не се ослушва, а да ви даде направление за хематолог и по възможност изследване на целия железен панел (не съм сигурна дали и какво влиза по каса).

# 399
А тествана ли сте за генетични мутации от типа на таласемията?

Личната да не се ослушва, а да ви даде направление за хематолог и по възможност изследване на целия железен панел (не съм сигурна дали и какво влиза по каса).

Не съм. И ги гинеколожката ме попита същото, пък аз пръв път го чувам. Но утре ще си поискам изследванията, които ми препоръча, да видим. Благодаря ти. 🫠

# 400
Значи нищо чудно оплакванията да са от желязото.Какви са щитовидните?Д колко е?

# 401
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де.
Д-то и то е ок, обааааче желязото и хемоглобина - чудно как още ставам от леглото - желязо 4.2 при реф стойност. от 9 нагоре. Ко ще правя сега?
Утре съм при личната, ми ако ме прати в болница? Не че нямам нужда да си почина и някой да се погрижи за мен, ама все пак....

При мен желязото спадна на 3 миналия месец след 29 дни кървене. Няма да ви оставят в болница, но е хубаво да започнете да приемате желязо определено. На мен понеже ми правиха абразио и ми вляха една система още в болницата. Но аз съм така от много години и като спра хапчетата и пак става 3. Ставам си от леглото и си върша всички задължения без да усещам нещо кой знае какво освен, че нямам много  сила да извършвам тежка физическа дейност. Личният лекар ще ви насочи как да я лекувате, но и при мен докато не спре тоя цикъл ще си карам така. И понеже казвате, че почти не се храните- от там почнете. Аз също от години съм с поднормено тегло и липса на апетит. Месо не обичам от дете, но след като стигнах до болница се замислих колко е важна храната и че трябва да ям повече макар и насила, за да мога да преборя този период до влизането в менопауза. Давам непоискан съвет, но аз поне стигнах до извода, че храната е в основата на всички проблеми. Не обилна и калорична, но поне да я има и да е разнообразна.

# 402
  • BABYLAND
Здравейте, дами,
Включвам се в темата, защото явно настана време. Цикълът ми беше като по часовник на 28 дни. От половин година насам започна  да ми идва на 24. Последния беше с оскъдно кървене един ден и после 10 дни кафеникаво зацапване .
Сега вече съм със закъснение 10дни. Sad
На 47 години съм и много ми се искаше още няколко години да си имам редовен,нормален цикъл.
Преди 4 седмици ми правиха операция на гърдата, заради киста, но силно се съмнявам, че това е причината  за закъснението.
Ходили ли сте скоро на гинеколог? Аз съм във Вашето положение и заради зацапването  и предстоящата менопауза посетих доктор. За съжаление се оказа миома 🥲
Здравейте, ходя на гинеколог редовно. Последно съм посещавала специалист на 22.07.2024. Всичко беше наред, както прегледа (на ехограф) така и цитонамазка, микробиология и колпоскопия).
Може би ще е добре да направя нов преглед.
Благодаря Ви.

# 403
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де. ..............

FSH  и антимюлеров хормон може ли АГ да пусне?
По-точно АГ какви хормони следва да пусне/да се изследват/, за да се установят проблеми или менопауза.
След което евентуални някакви лекарства/добавки да изпише.

За щитовидните ясно - пуска се един пакет и се отива на ендокринолог.

# 404
Щт. в норма, естрадиола сравнително нисък,  FSH двуцифрена стойност, Антимюлеров хормон за пръв път ми пускат- 0.11 при реф стойност 0.10-2.12. Ендокр. ми каза, че по този хормон се ориентират (освен FSH и LH) дали жената скоро ще влезе в менопауза, колкото по-ниско четох, толкова по-близо, била меното, ако съм разбрала правилно де. ..............

FSH  и антимюлеров хормон може ли АГ да пусне?
По-точно АГ какви хормони следва да пусне/да се изследват/, за да се установят проблеми или менопауза.
След което евентуални някакви лекарства/добавки да изпише.

За щитовидните ясно - пуска се един пакет и се отива на ендокринолог.
Най-точните показатели дават LH, FSH, estradiol.. Ако не целите забременяване, не виждам за какво ви е да изследвате антимюлеров хормон. Ако целите е добре да се пусне, както и Инхибин.

Ти вземаш ли някакви медикаменти/добавки за стимулиране на яйчниците?
И високият естроген кога е засечен - първите 2 - 4 дни от цикъла ли?
Аз приемам в момента освен вит. Д, вит Б12, магнезии и Матрика, заради регулацията на хормоните, както и заради полипа. ПИла съм и Витекс, преди Матриката.
Току що се връщам от преглед, при мен се видя задържан фоликул, който ще трябва да се чисти с противозачатъчни или прогестерон или резорбира сам....Другата седмица ще ходя отново. Но полипа, за който се очертаваше процедура за махане, сега не се видя. Може би защото съм в МЦ в момента. Вероятно това е причината за моя естрадиол, но странното е че всеки месец е така.. Утре ще пускам отново изследвания, да се види отново естардиола.

Общи условия

Активация на акаунт