Да му предложа ли аз?

• 13 362
  • 372
  •   1
Отговори
Здравейте, ще разкажа първо нашата история.
Заедно сме от почти 3 години. 2 и половина от тях живеем заедно и имаме бебе на 9 месеца. Аз съм по-голяма от него с 5 години и имам дете от предишна връзка, което е на 8 години.
Безкрайно силно обичам мъжа до себе си и смятам, че той е голямата ми любов. С цялото си сърце искам да бъда неговата жена и да си обещаем пред света, че ще се обичаме до края на живота си. За мен бракът е най-големият израз на любов, защото когато двама души го сключват, те не мислят за евентуална раздяла, а мисълта им е да посветят сърцето си на тези отношения докато съществуват.
Преди настоящия момент съм имала 2 сериозни връзки, едната от които с бащата на по-голямото ми дете, но не съм се омъжвала. Имало е категорично нежелание от другата страна за сключване на брак и в последствие връзката се е разпадала. Лично за мен има някаква връзка между двете неща. Поне това сочи опитът ми.
Настоящият ми партньор е правил предложение за брак на бившата си приятелка, на петия месец от началото на връзката им. Това ме навежда на мисълта, че не е от хората отричащи напълно брака.
В началото на връзката ни често ми правеше намеци. Минавайки покрай магазин за булчински рокли, е казвал: "Хайде тук да си избереш рокля". Казвал е, че иска да се омъжа за него, понеже било единственото нещо, което не ми се е случвало с друг, по този начин да заеме специално място в живота ми. Споделял ми е кои от обичаите си представя да присъстват на нашата сватба, като краденето на булка например. Казвал е и, че иска да сме с една фамилия.
Понеже доста време след тези намеци не се случваше предложение от негова страна, след раждането на бебето, започнах да повдигам темата и да правя аз намеци. Отговорите му са варирали от "Бракът е напълно ненужен, нищо не ти дава", "Никога не бих се оженил" и "Не съм ти обещавал брак", до "Това е добър пример за децата, ще го направим" и "Ще се случи, стой и чакай". Чакам, чакам да се случи, но и аз не знам какво точно изчакваме. Топче ли да гръмне, кърваво писмо да ни пратят, не знам.
Тук е мястото да отбележа, че живеем в собствено жилище и финансово бихме могли да си позволим поне една скромна сватба.
Той е прекрасен, отговорен, помага ми безкрайно много и в домакинството и с децата. Само 2 неща ме притесняват. Първото е липсата на брак, което ме кара да си мисля, че за него връзката ни има срок на годност. Второто е, че аз по никакъв начин не присъствам в профила му във фейсбук. По никакъв начин не е показвал там, че има връзка, че е обвързан или, че му се е родило дете. Преди запознанството ни е бил активен, поствал е снимки, отбелязвал се е и т.н. След моята поява - пълно мълчание. По този въпрос казва, че щастието било искало мълчание, но би могъл поне обвързан да се напише, без да посочва за кого. Не бих го тагнала аз, защото ми е все едно да си препикаеш територията.
Та сега въпроса ми е, да чакам ли още стъпка от негова страна, което би могло да отнеме години, или да взема нещата в свои ръце и да му предложа аз? Също се чудя, унизително ли е за един мъж подобно предложение, понеже може да се приеме като изземване на функцията?

# 1
Бракът не означава любов до гроб и сигурност.
Фейсбук ли ти е критерий?
Ти как се чувстваш с този човек?
Ако имаш очаквания и притеснения, сподели ги с него.

# 2
Дали иска брак не мога да кажа, но аз не бих се косила за това с ФБ. Освен че платформата се възприема като малко демоде вече и все по-малко се споделя там (поне сред по-младите хора), е напълно нормално човек с годините да не изпитва вече нужда да споделя личния си живот с целия интернет. Едно малко дете (честито!) е по-голямо доказателство за любов и сериозно обвързване от който и да е онлайн статус.

# 3
  • here and now
С бебе на 9 месеца как ти е до сватба, мога само да гадая....

# 4
За мен това с непостването във фейсбук е огромна червена лампа. Бившият ми и той ме криеше от всички все едно го е срам от мен. В момента крие и настоящата си жена и майка на децата си, вероятно докато не се хване на следващият клон.
Хич, не е за пренебрегване това, че те крие в онлайн пространството.
И изобщо след като брака е толкова важен за теб защо си му родила дете без брак?

# 5
Фейсбук ли ти е критерий?
Ясно е, че не означава любов до гроб, но в момента в който го сключваш, с цялото си същество вярваш във вечността му. Липсата му, лично за мен, означава, че не е имало момент в който да вярваш във връзката си до такава степен.
И не че ми е критерий фейсбук, но така показваш, че се гордееш с човека, когото си избрал за твой любим. Не би искал света да знае, само когато не си сигурен дали изобщо между вас двамата има нещо истинско.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 00:49 от Анонимен

# 6
И ако му предложиш, и той ти откаже, какво правим? В смисъл как ще продължиш нататък с тоя човек, като ще се чувстваш нежелана? Аз съм на мнение, че човек не трябва да задава въпроси, чиито отговори не е готов да чуе, и мисля, че този е един от тях. Което не изключва да говорите какво се е променило за него и защо са били тези подмятания в началото, пък сега бие отбой. Ама не да го притискаш, не да му предлагаш или да поставяш ултиматум, защото усещам, че развръзката няма да ти хареса и зорлем ще си развалите връзката.

Относно Фейсбук - за мене това са глупости, честно. Употребата на Фейсбук много варира между различните хора. Аз примерно съм доста активна и споделям много неща от живота си, имам си го почти като дневник, обаче на', най-важните неща в интимен план не мога и не мога да се пречупя да ги споделя, така че ги няма там. И не са ничия работа и без това. Аз бих била благодарна, ако половинът е така дискретен.

А вече за брака - ти си знаеш доколко ти е важен, ама вземи си изясни пред себе си защо толкова държиш на него и дали няма зорлем да си съсипете връзката заради един подпис (не казвам, че грешиш и не те съдя, просто помисли доколко ти е важен и защо).

# 7
Ясно е, че не означава любов до гроб, но в момента в който го сключваш, с цялото си същество вярваш във вечността му. Липсата му, лично за мен, означава, че не е имало момент в който да вярваш във връзката си до такава степен.

Между другото всички двойки край мен сключват предбрачни договори. И.се женят.
Това нали ако толкова се трепери да не му вземеш апартамента...

# 8
  • Melmak
Виж сега тоеа с фейсбука не го гледай толкова. Аз преди години бях много активна. Сега като пътувам споделя чат-пат някоя снимка, предимно стори. Мм си е сложил фалшиво име дори, няма снимки, много празен профил има. Дори не го отваря с месеци и няма приложение на фб на телефона си. Има хора, които не са фрйсбукаджии просто.

Относно брака, аз не бих предлагала. Ако толкова ти е важно, защо роди без брак?

Според мен жените трябва да сме малко по-категорични. Като иска деца и семейство, да се жените и то преди децата.

Аз преди хич не бях фен на брака. С годините видях, че мм иска силно, предложи ми и сега съм щастлива, че имахме сватба, защото преживяхме нещо уникално. На всеки пожелавам да изпита тази емоция. Мина почти месец, онзи ден продължаваха приятелите ни да говорят колко им е харесало, колко са щастливи.

Хубаво нещо са сватбите, обаче да са на време. Ти си родила, очевидно искаш да си с този мъж, пък защо не му постави по-ребром въпроса?

Даже не мога да си представя да предложа на мъж. Пръстен ли да му купя? Как се предлага на мъж?

# 9
  • По света и у нас
Гадна работа... Но реално той е твой за 18 години поне. Имате бебе, значи сте женени, а като не е на хартия, няма да се разправяш с разводи после. Това е супер.
Може и да е по-добре да не се омъжваш, някой като се оженят и спират се държат добре помежду си. Има ли смисъл да се изяснявате защо той не те е показал в ФБ или защо не иска да се ожени за теб? Реален въпрос задавам. Той вече ти е дал отговори.

# 10
  • Далечният изток
Брак е едно, сватба друго.

Аз не бих предложила на мъж. Може би щото съм стара. Но пък и за мен бракът няма никакво значение. Но пък не пречи да го попиташ сериозно има ли намерение да бъдете семейство и юридически или не.
С фейсбук пък как изобщо може да се товариш?!

# 11
Е, сега, защо не е родила преди брака... Така е станало, чудо голямо, има хора, които се женят след 20 години заедно и пораснали деца. Simple Smile Може да е било бебе изненада и да е изпреварило планираната времева линия.

Няма смисъл да казваме ние какво мислим за брака, за авторката е израз на нещо важно, единственият друг, чието мнение има значение, е на мъжа й.

Аз съм някак оптимистично настроена, не знам защо. Все пак едно бебе е голяма промяна (доколкото разбирам за него е първо?) и мъжът все още привиква. Харесва ми много, че е описан като отговорен и поемащ своите задължения за домакинството и децата. Може би, когато бебето порасне малко, ще се замисли отново за сватби и тн. Съгласна съм с BasilA, че тези неща е най-добре да се изговорят директно, без недомлъвки, без обвинения.

# 12
Относно брака, аз не бих предлагала. Ако толкова ти е важно, защо роди без брак?
Вярвала съм на намеците, но сега положението ме кара да се чувствам зле, тежи ми.

# 13
Странно е, че в началото на връзката ти е говорил за брак, а после някак се е отказал от тази идея. Аз не бих предлагала брак на твое място, ясно е, че той сега не желае сватба, защо да го натискаш? Ти и без това толкова намеци си му направила за това, че си е почти равностойно на предложение.

Понеже доста време след тези намеци не се случваше предложение от негова страна, след раждането на бебето, започнах да повдигам темата и да правя аз намеци. Отговорите му са варирали от "Бракът е напълно ненужен, нищо не ти дава", "Никога не бих се оженил" и "Не съм ти обещавал брак", до "Това е добър пример за децата, ще го направим" и "Ще се случи, стой и чакай". Чакам, чакам да се случи, но и аз не знам какво точно изчакваме. Топче ли да гръмне, кърваво писмо да ни пратят, не знам.

# 14
Persona млада и неопитна си - личи си.
Край мен нито една жена родила преди брака не е подписала след това. Най-много от много натискане да я натирят сама с дете/деца. Не се прави така ако искаш да се омъжиш, защото след като родиш мъжът си въобразява, че вече те е вързал с детето/децата и край. Ей за туй не се прави така.

Общи условия

Активация на акаунт