Рак на белия дроб - тема 12

• 24 838
  • 259
  •   2
Отговори
# 225
2 цикъла ХТ с 4 цикъла Йервой и Опдиво, последвани от монотерапия с Опдиво си е доста хардкор режим. Добър избор е, един от хубавите варианти в първа линия, но не тръгвайте с идеята, че ще е цветя и рози - Йервой и Опдиво са една от комбинациите ИТ, които се понасят трудно (има НЛР). Като спрат Йервой (след 4 цикъла) и остане на Опдиво, тогава става доста по-лесно поносимо в общия случай.

Кейтруда с ХТ за 4-6 цикъла, последвани от монотерапия Кейтруда беше златният стандарт в първа линия дълго време. И до днес е един от най-предпочитаните варианти. По-малко агресивен е от Йервой, Опдиво и ХТ, ако човекът толерира добре ХТ (както беше татко, например).

Но, да, избирате между два съвсем подходящи варианта за първа линия. При този биологичен профил - това би било предложението във всяка добра онкология у нас и по света.

Стискам палци да работи добре. Баща ми беше с негативен PDL1, Кейтруда му спаси живота въпреки това. Пожелавам Опдиво и Йервой да направят същото при вас.

# 226
Благодаря ти, Hope, дано Simple Smile

White, пушач е татко сега е понамалил цигарите, уж, на по-дълги интервали да пали, ама не може да ги откаже. Пуши от малък 5 клас, че и по малък доколкото знам. Активно в зряла възраст си пишеше 1,5-2 кутии на ден, това е много.. То и аз още пуша, ама аз като ги спирам го правя от раз, не пуша примерно една година и по някое време пак почвам.. Вчера като излязох от кабинета една след друга изпуших сигурно три цигари, от нерви.. ужасно

Поздрави от мен Heart

# 227
Какво нерви. Изглеждате толкова весел и бодър човек. Спрете тези цигари. Не заради вас, а заради близки и деца.

# 228
Здравейте, не съм писала отдавна. Накратко да припомня случая на моя баща: .............. Последният месец се оплаква от тъпа болка вляво под сърцето и отзад на гърба. Пие аналгин и му минава. Ходи на кардиолог - няма проблем със сърцето ............
Тъпата болка вляво под сърцето и отзад симетрично най-вероятно е неврологична, затова и му минава от аналгин. Много типичен и често срещан случай - възпален нерв, който започва отпред "под областта на сърцето" (както си въобразяваме), и другият край на нерва е отзад на гърба. Затова и CRP му е толкова повишено. Да отиде на невролог.
Съвсем безобидно е. Случвало ми се е два пъти през 25 години, и двата пъти си мислех че умирам и край със сърцето... плашещо е, но ми казаха и двата пъти да пийна един аспирин и ще ми мине. Така и стана.

Чета ви, защото приятелката ми е с РБД. Много е отчаяна, опитвам се да я вдигна и да я накарам някак да спре алкохола. Засега неуспешно Sad Много, много благодаря на всички, които пишете толкова полезни неща.
И да попитам - за скрининг, профилактика - кой е най-подходящия метод? питам за пушач от 40 години.

# 229
Фри, в международен план стандартно се препоръчва дългогодишните пушачи да правят нискодозов скенер на бял дроб веднъж годишно. Не знам защо тук някои лекари реагират на това с ирония. Близък прави преди няколко години и трудно стигна до това лекар да го назначи, а в Спектър искаха изследването да е назначено от лекар, не сам да ти в хрумнало да си правиш скенери. Ако се прави по-масова профилактика сигурно повече хора могат да бъдат спасени с ранна диагностика.

По въпроса на anonymous, така и не мога да разбера как така се очаква пациентът или близките му да изберат коя от две алтернативи на лечение е по-подходяща за даден човек. Лекар с дългогодишен опит и квалификации, професор, очаква немедик под стрес да вземе решение. Нещо е много сбъркано в системата ни.

# 230
Привет, Фри, приятелката ти ще се оправи, ще видиш, просто дръж духа й жив, трябва да имате стимул и мечти, да иска да се бори, да намира смисъл в живота за тази борба.. Ти вместо нея не можеш, нали разбираш.. идеята за живота и неговия смисъл е дълбоко заложен в същността на самия човек.. Ако някой не иска да пребори проблема, направо си е голямо предизвикателство за близките за му покажат как да усеща живота.. Аз съм с РМЖ на 47г съм, поне така мисля, иначе трябва да извадя калкулатора Simple Smile , и знаеш ли когато ми казаха, че имам проблем през 2023г малко се стъписах,  но не пророних нито сълза за себе си.. причината да не се разплача,   вероятно се крие в това, че докторът, който  ми го откри ми каза "не бой се, ще се излекуваш напълно..".. Аз приех думите му за чиста монета, защото много му вярвам, и наистина аз се имам за излекувана, пия си всеки ден лекарствата, бият ми всеки месец инжекциите, ходя си на прегледите, и се наслаждавам на всеки Божи ден с децата ми, с мъжа ми.. все още се имам за млада, макар че осъзнавам, че реално не съм чак толкова млада.. но нищо, каквото такова, аз си знам как общувам с Бога и възприемам света и съществуването ми в него по моя си,, единствен, начин..
За първи път се разплаках, обаче, когато татко се разболя.. направо не можах да се позная .. не исках да плача, но се чувствах безсилна, слаба, защото аз се спасих от РМЖ, а той започна своите си битки.. най-тъпото е, че лекарите, които те лекуват за едно, неглижират другото, е стана по-голяма беля.. но той ще се оправи, вярвам го, и дай Боже! Знаеш ли, най-много ми помогна един Човек, казва се Вълкан Иванов, невероятен, нито ми беше длъжен, просто той беше моят хирург по отношение на РМЖ, и аз в безизходицата си го потърсих - веднага се отзова.. може да е случайност, може всичко, но аз ще съм му вечно благодарна, че не ме остави в този сложен за мен момент..той ме насочи към друг невероятен Човек, казва се проф.Щерев, а Щерев веднага направи консулт с Георгиев, без да ни вземе нито лев,.. Моля се все повече да са докторите като Вълкан Иванов и Щерев, които, според мен, съпреживяват съдбата на своите пациенти... Не знам какво точно искам да кажа с тези мои думи, вероятно да ти дам кураж, да ти вдъхна сила, но аз вярвам в тази сила, стига Човек да я пожелае, то може да я контролира и да я ползва успешно.. Самата аз съм слаб човек, емоционално податлив, нестабилен, но...голямото НО, все е около мен Simple Smile
Ще се справите..  Ако сте от Варна за образни препоръчвам д-р Куцаров, той откри моя рак, бивш рак..
Изключително съм благодарна на Алатея, която ме насочи към тази тема, защото търсех актуална тема, където да получа съдействие... и тук всички, които се включиха и включват са моята подкрепа, сила, стават част от моя дух, ако щете.. и хоу,   уайт са голяма сила, насока за нас, да сте живи и здрави вие и семействата ви, дълги, дълги  години напред.. Аз обичам да казвам и ще го кажа тук и сега "Светлината   в тунела Е, не е влака!" Ще се справите, Фри!

Bojuri , и двата варианта, които ни предложи професора имат един и същи ефект, основното противоречие бе в страничните ефекти, които са обвързани със спецификите на пациента, различни общи заболявания, длън-дрън някакви неща, дето хабер  си нямам.. .. аз за това разпитвах ли, разпитвах, защото татко е на лекарства за кръвно, имал е прекарана туберкулоза, и туй то, а беше счупил две ребра преди две години, но е добре като цяло, има хъс, живак. просто попитах зоктора , кое е най-доброто за татко, и така избрах вариант 1..

Пожелавам си, повече да са лекарите, като тези, които ми подадоха ръка в моите битки..

Благодаря ви момчета и момичета, че сте около мен наоколо!
Винаги с усмивка, така се борят трудностите, няма да им се давате Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 01:29 от anonymous78

# 231
anonymous78, благодаря ти Simple Smile
И аз съм оперирана от РМЖ преди почти 12 години, в много добро здраве съм в момента, чувствам се перфектно.
А приятелката ми е в Лондон, с дребноклетъчен. Получава невероятно обслужване и лечение, всичко безплатно, грижи, изследвания и какво ли не. Чак са я питали дали ѝ е необходим транспорт по време на лъчетерапията.... Като си спомня моята история, и като чета тук за борбата на хората в България, трудностите с които се сблъскват, разходите и т.н., съм бясна, че тя не оценява това и е така лекомислена и безотговорна. Алкохолът е страшно нещо Sad

# 232
  • Пловдив
Нямаш си на представа колко мудно е всичко в здравеопазването в UK . Чака се с месеци за най-елементарни неща. Приятелката ти е една от малкото късметлиики.

# 233
Здравейте!
Първо искам да благодаря на всички в тази тема за информацията, която дават и за отзивчивостта!
Поводът да пиша е, че най-близкият ми човек бе диагностициран с РБД и ми се иска да имам вашето мнение за провеждането лечение и евентуални препоръки за нещо по-добро, по-ново и т.н.
Моята приятелка е на 51 г., РБД е установен случайно - подува се лимфен възел на ключицата слез травма в тази област, отстранен оперативно, установен е да е метастаза на метастаза на апителоиедна неоплазма -  недребноклетъчен белодробен карцином с фенотип на еденокарцином с епителоиден морфологичен модел и вторична zell-ballen структура.
 При рентген -  сянка на маса с неправилна форма 4,23х4,45 в дясно средно белодробно поле. РЕТ скенер показва солидна периферна формация в контакт с косталната плевра в средния белодробен дял на десен бял дроб - 4-ти сегмент- с аксиални размери 35/36 мм, сагитално 44 мм, SUVmax 16,9. Няма лезии в паренхима на десен бял дроб и  изливи, чист ляв бял дроб. Налични са множество уголемени и вторично ангажирани, метаболитно активни лимфни десни супраклавикуларни л. възли и единичен ляв супракравикуларен л. възел T2bN3M0.
Поставената диагноза е за стадий III-b TNM - cTX pN3 cMX.
Според генетичното изследване EGFR - те се наблюдава мутация в гена ;  PD-L1 - налична ниска експресия TPS 20%; ALK-позитивен, налична дифузна експресия в тумурните клетки.
Проведени са няколко курса лъчетерапия и химиотерапия. След генетичните изследвания и замениха последната химия с хапчета и като ги приключи този месец предстои нов РЕТ-скенер  след два месеца.
Лечението е в "Пълмед" Пловдив. После ще закача епикризата с медикаментите от ХТ и сегашното хапче.

Как ви се струва състоянието и къде би било най-доброто лечение като отношение, адекватни изследвания новости в лечението.
Не са препоръчали нищо като хранителен режим и хранителни добавки. Вие какво прилагате след ХТ и ЛТ?

# 234
Никакви диети и хранителни добавки. Да яде каквото и се яде и колкото и се яде. Ако има някакви дефицити - напр. желязо, Д, етц - да се суплементира целево (и след одобрението на онколога).

Относно лечението - нещо не е съвсем наред в описанието. Бързали са да започнат с нещо, затова са я сложили на ХТ и ЛТ. Въобще не е било нужно. При този биологичен профил - аберацията в ALK, което е трябвало да изчакат да излезе ПРЕДИ да назначат лечението - единственото необходимо е да е на първа линия Лорбрена (лорлатиниб). Не се спира след месец, а се пие до прогресия/неприемлива токсичност. Което в повечето случаи са много години наред.

Това е. Успех с лечението. Не гледайте назад - станалото станало, не е фатално, но не е било и необходимо. Друг път четете/питайте, преди да взимате решения за следващи стъпки. И да си пие хапчетата редовно, това е много важно. Останалото ще се нареди. Успех.

# 235
Blossom, относно лечението Hope4C, е напълно прав. Спрямо написаното, ALK инхибитор е задължителен, но относно избора му е препоръчително да се направи NGS, колкото и скъпо изследване да е, и да се подходи с правилния инхибитор. Alecensa (Алецинза, алектиниб) е много по-щадящ от Лорбрена (лорлатиниб) и е препоръчителен като първа линия, ако профилът отговаря. Неприемливата токсичност в над 60% от случаите на Лорлатиниб се изразява в завишени показатели на липиден профил и триглицериди. Най-често се изразяват през първата година на терапията и се стабилизират със статини (златен стандарт е розувастатин).

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 12:15 от thesa1nt

# 236
Лорбрена в момента измества Алценза от първа линия по същия начин, по който Тагрисо измести останалите EGFR тирозин киназни инхибитори от първа линия.

Накратко, миналата година излязоха резултатите от клиничното проучване CROWN. В него, Лорбрена се справя толкова добре като начална терапия, че за 5 години не бяха успели да стигнат една от крайните цели на изпитването - именно медиалния PFS. С други думи, хората на лечение с Лорбрена в първа линия не прогресират за повече от 60 месеца, средно. Колко повече - дали 6, 10 или 20 години - още не е ясно. Този резултат е по-добър от на Алценза (около 4 години), както и от на Шалкори и Лорбрена като линии първа и втора общо.

Да, Лорбрена има по-изявени НЛР от останалите ALK инхибитори. Холестерол и триглицериди се контролират със статини. Неврологичните НЛР се контролират - това още не се прави в България - с градирано дозиране. Вместо да се започне със 100мг на ден от раз, се започва с 50мг за 2 месеца; ако няма странични ефекти, се ескалира до 75мг за още 2 месеца; ако пак няма НЛР, се ескалира до 100мг и се остава на тази доза. Ако има НЛР на следващата доза, то тогава се връща на предходната и или се остава на нея, или се опитва градация на по-късен етап.

Ако ставаше въпрос за мен или човек в моето семейство, определено лорлатиниб щеше да е в първа линия. Имам спомен, че в темата има участник със същия опит, който писа преди време, че това е било назначението и у нас.

# 237
Привет, готини Simple Smile
Ако позволите, да дам лек отчет, като се надявам да ме насочите, дали предписаните по протокол лекарства са очакваните по предварително уговорените с професор Цонев (ще ги прикача в края на поста).
Първо искам да споделя с вас, че винаги трябва да се прочитат, явно, документите, които ни  връчват.. Днес отново, да го кажем, лека изцепка, която ме изприщи..  отиваме с татко да вземем решението на комисията, дават ми го, а из документите пише неща, които не са според уговорената терапия - демек, пишеше 4 цикъла химия, а трябваше да са 2 цикъла химия. + ИТ йервой и опдиво. Запазих самообладание докато изчистим този пропуск.. оказа се, че са ни дали старите протоколи от преди последното решение, в крайна сметка рекоха "добре, че сме се обадили".. честно казано, малко ми писна от тъпи грешки, но все още вярвам, че е просто лек субективен фактор и че в крайна сметка, всичко ще ни се нареди.. дадоха ни накрая последното решение, а старите ги махнаха, че да не стане грешка, като започнем терапията на 03.09.. доволна съм от старта на датата.. Замислям се дали ще се сппави татко без порт или е по-добре да е с порт, трябва да поразпитам, да попрочета.. също така може би е добре преди старта на химиотерапия и ИТ да направи ехокардиография, въпреки че лекарите не ни го е препоръчал изрично..
Дано поне лекарствата отговарят на уговореното с Цонев.. Боже, вярвам, че всичко ще се подреди... и при вас също, нека Бог да ни помага, да ни се случват успешно нещата...

blossom, сигурна съм, че ще се справите, даже съм уверена в това! Успех и от мен, хора Simple Smile

Благодаря ви още веднъж!
Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 00:24 от anonymous78

# 238
Hope4C

За CROWN си абсолютно прав. Но моят опит с Лорлатиниб (на който съм и към момента) и градираното дозиране е точно обратен на това, което си описал. И в България, и в Германия се започва със 100 мг/ден, като се намалява до 75 мг/ден чак при сериозни НЛР. Същото важи и за преминаването на доза от 50 мг/ден.

Лично при мен холестеролът и триглицеридите рязко достигнаха стойности съответно 15 mmol/L и 10 mmol/L (още в първите 6 месеца). 20 мг/ден розувастатин успя да намали показателите с около 50%, следва преминаване на максималната доза от 40 мг/ден. И последният зареден куршум в пълнителя са PCSK9-инхибиторите.
Съответно присъстват и неврологичните НЛР.

Лорлатиниб върши основната си задача – категорично!

Но тук идва собственият избор. При направен първоначално NGS и установен ген, който доказано добре се повлиява и от Алценза, защо да не се започне с нея? Лекарство, което ще върши работа към дадения момент, и второ такова (Лорлатиниб) в резерв. Основните странични реакции на Алценза са мускулни болки и запек. Да, съществува риск от развиване на мутации и то на такива, които не се повлияват и от Лорлатиниб, но дори и при него рискът го има.
Лично аз отбелязвам прибързаното си решение и ненаправения NGS като свой пропуск.

Всеки носи отговорност за собственото си здраве!

P.S. В България Лорлатиниб се изписва само при установен IV стадий, или по-точно – само тогава се поема от НЗОК.

anonymous78 бъдете силни! Вярвайте и всичко ще се подреди! УСПЕХ !

# 239
Здравейте,лекувам се от миналата година с Лорвиква/Лорлатиниб/ 100 mg(първа линия). Още след три месеца лечение ПЕТ скенера беше чист, всички разсейки се бяха прибрали дори и в цнс.И сега, след година, на ПЕТ скенера излиза солитарен вторичен  лимфен възел. Означава ли това че  е станал резистентен толкова скоро. Онколозите казват ,че няма да се сменя таргетната терапия, назначиха лъчелечение на лимфния възел. Притеснена съм, защото тук бях чела, че лекарството дава добър отговор години наред. Трябва ли да се направят нови тестове, да не би мутацията на рака да се е променил и да трябва да се смени  лекарството? Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт