Рак на белия дроб - тема 12

• 24 987
  • 260
  •   4
Отговори
# 255
Привет, готини хора Simple Smile
Все се каня да ви пиша и да споделя нюанси от първата терапия (химия+имуно опдиво и йервой). В четвъртък от 11ч до към 19ч почти цял ден са наливали банки с лекарствата, остана да пренощува в болницата и в петък го изписаха. Видях, че Ипилимумаб са го намалили от 70% на 50%, като в епикризата прочетох, че е решението е взето заради риск от токсичност - честно не разбрах защо го намалят, но се надявам, че е правилно решение от страна на докторите. До събота вечерта баща ми се чувстваше много добре, но в събота срещу неделя, т.е. на 3-4 ден след вливките вдига над 37 Т, появява се диария, и му се гадеше, съответно повърна.. кръвното също му падна доста ниска за него 100/50.,  Взех му натриев цитрат, герисан, ентерол на прах. Два дена го държа неразположението, като основно лежеше и ходеше до WC-то, нищо не искаше да яде. Още в понеделник следобед, обаче, си продължи с обичайните разходки, което може само да ме радва, върна си старите навици.. За сега това е, ще наблюдаваме за други симптоми.

Поздрави от мен и хубави моменти, и дай Боже здраве и усмивки за всички Simple Smile

# 256
Привет, готини хора Simple Smile
Все се каня да ви пиша и да споделя нюанси от първата терапия (химия+имуно опдиво и йервой). В четвъртък от 11ч до към 19ч почти цял ден са наливали банки с лекарствата, остана да пренощува в болницата и в петък го изписаха. Видях, че Ипилимумаб са го намалили от 70% на 50%, като в епикризата прочетох, че е решението е взето заради риск от токсичност - честно не разбрах защо го намалят, но се надявам, че е правилно решение от страна на докторите. До събота вечерта баща ми се чувстваше много добре, но в събота срещу неделя, т.е. на 3-4 ден след вливките вдига над 37 Т, появява се диария, и му се гадеше, съответно повърна.. кръвното също му падна доста ниска за него 100/50.,  Взех му натриев цитрат, герисан, ентерол на прах. Два дена го държа неразположението, като основно лежеше и ходеше до WC-то, нищо не искаше да яде. Още в понеделник следобед, обаче, си продължи с обичайните разходки, което може само да ме радва, върна си старите навици.. За сега това е, ще наблюдаваме за други симптоми.

Поздрави от мен и хубави моменти, и дай Боже здраве и усмивки за всички Simple Smile

Здравейте.

Радвам се за баща ви, дано всичко е наред.
Към момента върлува вирус с описаните от вас симптоми - главоболие, силни болки в коремната област, диария, повръщане, температура до 37-37,5. Съответно всеки индивид развива или всичките, или част от симптомите. Преминава за около 2 до 3 дни.
Може и през него да е преминал Simple Smile

# 257
  • София
Здравейте! Излезе резултата от скенера на баща ми - прилагам го. Това е след почти година без лечение, само една ХТ през ноември м.г. Моля ви сърдечно за коментар - какво мислите за резултата и как да продължим? Той си е добре, ще ходим на ендокринолог заради хиперфункцията на ЩЖ ( няма защо да споменавам, че не си пие  лекарствата…).

# 258
  • Пловдив
Щом има прогресия, ще трябва да възобнови лечението. Дали пак Пемерексед или имунен чекпоинт/комбинация от CTLA4 и  PD-1/PD-L1 или и Пеметрексед- онколога трябва да прецени.

# 259
  • София
Whitefang, благодаря! Докторът предлага имунотерапия. Размерът на описаната формация реално е същият колкото беше и на пет скенера от октомври 2024, няма нарастване. А за 3 години има общо 1 см увеличение. Не са описани и уголемените лимфни възли, които се виждаха на пет… Една година без лечение и, слава богу, няма нови лезии. Дано е така!

# 260
Здравейте, силни и борбени хора!

От няколко дни започнах да чета темите, в които споделяте полезна информация за всички, които по един или друг начин сме засегнати от това изпитание. За съжаление започнах да се паникьосвам, че не се справям с времето и няма да успея да синтезирам всичко, което сте споделили и е важно да се събрази, за да съм поне малко по-спокойна, че вървим в правилната посока. Става въпрос за баща ми, койтобе на 72 год. От няма и месец започна да кашля. Личният лекар го изпратил, не разбрах защо, при специалист УНГ, но докато отиде при него в храчките се е появила кръв и докторът веднага го е насочил към Тубдиспансера в Пазарджик, тъй като е най-близо до селото, в което живеят родителите ми. След консултация там, го изпращат да му направят рентгенова снимка и веднага след това правят скенер поради съмнения за нещо по-сериозно. След това го насочват към болница за допълнителни изследвания и уточняване на диагноза. Започват лечение с антибиотик, но подобрение няма и го пренасочват за биопсия. Приеха го на 18.09 и на следващия ден беше направена биопсията. На 25.09 излязоха резултати - нискодиференциран аденокарцином, МСК и TTF-1 позитивни,  p40 и SOX10 негативни. Изпаднала съм в ступор и не знам оттук нататък какво да правим. Споделих с приятелка, на която преди 2.5 години откриха РМЖ, който оперираха и след успешно проведена терапия, вече само следи. Тя изпрати резултатите от биопсията на нейния онколог, който е казал да направим допълнително EGFR, ALK и PD-L1.
Междувременно мои колеги ме насочиха към генетика на Полимед, според който е по-добре първо да изберем онколог и заедно с него да решат какви допълнителни и/или повторни изследвания да се направят, тъй като от една страна имаме само 2 частично използвани парафинови блокчета, а отделно баща ми има и предходни 2 операции - една на простата (преди 15 г.)и втора на дебело черво (частично отстранено преди 4 г. заради полипи). 

Вече ме обзе паника и не знам оттук нататък накъде. Татко все още е в Унихоспитал вече 7 дни, тъй като все още отделя много секрет през дренажа, но очаквам в началото на следващата седмица да го изпишат. В Унихоспитал имат онколози, но ще ми е изключително трудна логистиката, а и докъдето успях да изчета темите, в които сте споделили опит и препоръки, не попаднах на информация за болницата и конкретни лекари. Към момента единственото, което оценявам е, че са любезни с пациентите, но от там нататък имам известни колебания, особено след като на човек, който кашля лошо и има дренеж в белия дроб дадоха АЦЦ и след като видяха резултата минаха в другата крайност - Димекс за потискане на кашлицата. И това го научих от баща ми, който разпитва сестрите какво му дават. Не знам дали това може да е довело до по-бавното възстановяване след vats, а също и дали всичко е наред, тъй като доколкото разбрах и от татко, и от гръдния хирург - все още го обезболяват, а по това, което до тук изчетох пациентите се изписват до около 5 дни след манипулацията. И в тази връзка искам да попитам при вас/вашите близки колко време отне възстановяването  след vats и колко е необходимо да се изчака преди да се направи ПЕТ скенер.

Ще съм благодарна, ако можете да ми препоръчате онколог в София, като за татко е важно да има комуникация. Разбира се, и за мен е важно, тъй като всичко в тази област ми е ново и въпреки подробните записки, които водя, ми е доста трудно да се ориентирам.

Също, моля за информация, кога и кой прави стадирането. Аз по документите на татко, които имаме до тук не намирам да е описано. И също, според вас, дали да повторим контролно маркерите, които са изследвани в Панагюрище + допълнителтите, които онкологът на приятелката ми е препоръчал да се направят.

Извинявам се за дългия пост, но въпросите ми са много, както и притесненията.

Предварително благодаря на всички, които могат да ми помогнат с информация и пожелавам на всички да сте все така силни и да имаме повече добри новини!

Общи условия

Активация на акаунт