Център за асистирана репродукция (ЦАР) 39

• 35 289
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Извинявам се за невежеството си, но ако някой може да ми поясни какво значи -  " хистологичен резултат на биопсичния материал, взет при извършената клиновидна резекция на тестис и епидидим" във вид на изследване ще съм много благодарна.

Ние подаваме за пореден опит, като до сега са ни искали при първо кандидастване - две спермограми и при всяко следващо, една. Други документи не сме прилагали с мъжки фактор сме като Yordanova35. В момента почвам да се притеснявам, че има нещо което не съм дала, но няма кой да ми каже преди заседание.

# 106
Извинявам се за невежеството си, но ако някой може да ми поясни какво значи -  " хистологичен резултат на биопсичния материал, взет при извършената клиновидна резекция на тестис и епидидим" във вид на изследване ще съм много благодарна.

Ние подаваме за пореден опит, като до сега са ни искали при първо кандидастване - две спермограми и при всяко следващо, една. Други документи не сме прилагали с мъжки фактор сме като Yordanova35. В момента почвам да се притеснявам, че има нещо което не съм дала, но няма кой да ми каже преди заседание.
Много бих искала да Ви отговоря, но не мога! Ние пък още септември като подавахме, някой от клиниката спомена, че по принцип се подават спермограми от две различни клиники, а ние имаме само от една,  но думите им бяха " дайте да пробваме така ". До момента никой нищо не споменава за това. В спермограмата всичко е 0, тоест ние нямаме друг избор освен ин витро. Правиха биопсия ба мъжът ми, за наше щастие материал има и то не малко, можем да започнем втв всеки един момент, но фонда ни влачат и не знам до кога все нещо ще им липсва. Толкова ли не можаха да кажат още миналия месец какво още искат, а трябва всеки месец по един документ?!?!? Дано нямате същия проблем!

# 107
Много е странна ситуацията, защото например аз бях пропуснала да се подпиша на едно място и ме викнаха след подаването на документите и ме одобриха на заседанието. Останах с впечатление, че ако има липси, се проверяват преди заседанието. Освен ако пък това не е сложна медицинска тематика, която може да се установи чак по време на заседанието от медицинските лица...

Знам как се чувствате. Докато чакаме тази заповед и ние си финансирахме един опит, защото имаше хубави яйцеклетки, които не ни се изпускаха. В никакъв случай не съжалявам, защото в момента съм след трансфер и вярвам, че всичко е имало смисъл.
Но финансово не е никак малко вложение, а за съжаление нямаме и гаранция, че един опит ще доведе до желания резултат.

Каквото и да решите, ви пожелавам скоро да се случи вашето чудо Heart

# 108
Доколкото аз го разбирам, оставам с впечатление точно, че се иска резултата от биопсията, защото в критериите на фонда при диагноза азооспермия е разписано по следния начин:
а) азооспермия, при хистологични данни за наличие на сперматогенеза;
т.е. изискват се точно тези хистологични данни.

Явно в случая клиниката нямат опит с подаване на документи с такава диагноза. Съжалявам, yordanova, че за 2ри път ви се случва нещо да не е ок документално.

# 109
Доколкото аз го разбирам, оставам с впечатление точно, че се иска резултата от биопсията, защото в критериите на фонда при диагноза азооспермия е разписано по следния начин:
а) азооспермия, при хистологични данни за наличие на сперматогенеза;
т.е. изискват се точно тези хистологични данни.

Явно в случая клиниката нямат опит с подаване на документи с такава диагноза. Съжалявам, yordanova, че за 2ри път ви се случва нещо да не е ок документално.
Навярно сте права за документа. Уж клиниката твърдят, че са подготвяли не веднъж документи, но това относително. Повече ме дразни факта, че всеки месец, фонда си измислят по нещо, а не казват всичко каквото им липсва. Няма да обвснявам как действа това чакане и губене на време, на всички им е повече от ясно. Изнервени сме до степен такава, че се дърпаме помежду си, с мъжът ми и в следващия момент пък започваме да си говорим как най - важното е да сме спокойни. Днес докато стигнем до решението, че ще си платим първия опит, в рамките на 30 мин. Си звъннахме по телефона около 30 пъти. Репродуктивния твърди, че още септември месец им е пратен документ от биопсията, явно и този документ не им харесва и искат нов. От утре започвам противозачатъчни, защото днес ми дойде, но пък нямам направени хормонални изследвания и не мога да ида утре за назначаване на инжекции. Около 1 ви декември смятаме, че вече ще съм в София. Благодаря ви за подкрепата! ❤️

# 110
Те клиниките уж всичко знаят, но при нас единият път бяха забравили да добавят към документите епикриза /абсолютно задължителен документ, който даже е написан на първо място при необходимите документи за кандидатстване/.
Тогави си спомням, че от ЦАР се свързаха с кординатора на клиниката, който им изпрати документа по мейл и те го прибавиха, за да мога да мина на същото заседение. Бяха много любезни, не знам какво се е променило, че вече деистват така.

Съжалявам за случилото се Yordanova35, стискам палци за успешна процедура и да не ви трябва тази заповед.

Успех и на всички момичета!

# 111
Здравейте момичета,
ако може и аз да се включа.. просто съм изумена от клиниките.. как може да се занимаваш с това ежедневно и всъщност да се държиш като пълен Дебил с извинение...
днес сутринта отивам в моята клиника в която протече първия ни неуспешен опит (ще я сменям, но в момента все още сме в процес на събиране на информация и търсене на най-подходящата нова) и искам да ми извадят изследването за АМХ, тъй като все още е валидно и ми трябват подпис и печат и отговора от регистратура беше "ама за какво ви е, говорила ли сте с лекар" - естествено, обясних за какво ми е като не съм споменала, че ще сменяме клиниката, но по принцип аз имам пълно право да поискам всеки един документ + това поисках копие на ембриологичен протокол и естествено не ми дадоха такъв, защото те си го имали и на мен не ми трябвал.. сега търся точката в закона и да им го лепна на... масата.. че са длъжни да ми предоставят всеки документ свързан със здравето ми..
от другата клиника пък към която сме се насочили от регистратурата ми казаха, че не знаели какви документи са необходими, трябвало да говоря с доктора, а аз говорих с доктора и той ми каза да звънна на регистратура..
честно да ви кажа не стига че всяка една от нас преминава през толкова сложни "неща".. ами поне от чиста човешка гледна точка можеше малко да ни улеснят поне документално..
думи нямам и не знам как успявам да съм толкова спокойна все още Sweat Smile

та сега в крайна сметка съм подготвила за 2рото кандидатстване с мъжки фактор:
нова спермограма с подпис и печат
АМХ с подпис и печат
ново становище от уролог
копие на лични карти
копие на епикриза
копие на първата заповед

п.с
докато пишех този пост звънях и на ЦАР и от там ми казаха, че ми трябва само валиден АМХ, становище от уролог с валидност не повече от 1г и това е...

ако някоя е малко по запозната ще съм много благодарна да сподели какво всъщност е необходимо за да не ме връщат 100 пъти..

# 112
myshine, съжалявам, че така се е получило при вас!
Тук са описани необходимите документи, но щом от ЦАР са Ви ги казали по телефона, би трябвало да са дали точни насоки, отчитайки, че това е втори опит.
https://www.cfar.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d … 0%b0%d0%bd%d0%b5/

За жалост, и ние срещаме неразбиране от страна на администрацията в клиниката. Лекарите и медицинския персонал са страхотни засега, но администрацията няколко пъти ми държа сметка как така предоставям епикризи от операция в чужбина, толкова ли няма лекари в България, както и най-неуместният коментар: за жалост имаме много работа, толкова много одобрени двойки има...
Ще ви кажа аз едно "за жалост"!!! Това е нашата малка радост, 3 години чакаме да стигнем до възможността аз да се подложа на стимулация! И много други двойки чакат с нетърпение да бъдат одобрени.
Звучи ужасно, но не очаквайте съчувствие и доброта. На работното ми място също търпя омраза и дискриминация заради честите ми отсъствия за прегледи,  въпреки че съм уведомила работодателя си официално каква е причината с документ от клиниката.
Вие се запазете добри и не се озлобявайте, само това мога да ви посъветвам!

# 113
Благодаря, но е много трудно да запазиш спокойствие... знам че вие и много други ме разбират.. Yellow Heart

myshine, съжалявам, че така се е получило при вас!
Тук са описани необходимите документи, но щом от ЦАР са Ви ги казали по телефона, би трябвало да са дали точни насоки, отчитайки, че това е втори опит.
https://www.cfar.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d … 0%b0%d0%bd%d0%b5/

За жалост, и ние срещаме неразбиране от страна на администрацията в клиниката. Лекарите и медицинския персонал са страхотни засега, но администрацията няколко пъти ми държа сметка как така предоставям епикризи от операция в чужбина, толкова ли няма лекари в България, както и най-неуместният коментар: за жалост имаме много работа, толкова много одобрени двойки има...
Ще ви кажа аз едно "за жалост"!!! Това е нашата малка радост, 3 години чакаме да стигнем до възможността аз да се подложа на стимулация! И много други двойки чакат с нетърпение да бъдат одобрени.
Звучи ужасно, но не очаквайте съчувствие и доброта. На работното ми място също търпя омраза и дискриминация заради честите ми отсъствия за прегледи,  въпреки че съм уведомила работодателя си официално каква е причината с документ от клиниката.
Вие се запазете добри и не се озлобявайте, само това мога да ви посъветвам!

# 114
Здравейте момичета,
ако може и аз да се включа.. просто съм изумена от клиниките.. как може да се занимаваш с това ежедневно и всъщност да се държиш като пълен Дебил с извинение...
днес сутринта отивам в моята клиника в която протече първия ни неуспешен опит (ще я сменям, но в момента все още сме в процес на събиране на информация и търсене на най-подходящата нова) и искам да ми извадят изследването за АМХ, тъй като все още е валидно и ми трябват подпис и печат и отговора от регистратура беше "ама за какво ви е, говорила ли сте с лекар" - естествено, обясних за какво ми е като не съм споменала, че ще сменяме клиниката, но по принцип аз имам пълно право да поискам всеки един документ + това поисках копие на ембриологичен протокол и естествено не ми дадоха такъв, защото те си го имали и на мен не ми трябвал.. сега търся точката в закона и да им го лепна на... масата.. че са длъжни да ми предоставят всеки документ свързан със здравето ми..
от другата клиника пък към която сме се насочили от регистратурата ми казаха, че не знаели какви документи са необходими, трябвало да говоря с доктора, а аз говорих с доктора и той ми каза да звънна на регистратура..
честно да ви кажа не стига че всяка една от нас преминава през толкова сложни "неща".. ами поне от чиста човешка гледна точка можеше малко да ни улеснят поне документално..
думи нямам и не знам как успявам да съм толкова спокойна все още Sweat Smile

та сега в крайна сметка съм подготвила за 2рото кандидатстване с мъжки фактор:
нова спермограма с подпис и печат
АМХ с подпис и печат
ново становище от уролог
копие на лични карти
копие на епикриза
копие на първата заповед

п.с
докато пишех този пост звънях и на ЦАР и от там ми казаха, че ми трябва само валиден АМХ, становище от уролог с валидност не повече от 1г и това е...

ако някоя е малко по запозната ще съм много благодарна да сподели какво всъщност е необходимо за да не ме връщат 100 пъти..
От личен опит - становището на уролога трябва да е, че Ви праща към ин витро и на базата на какво / както при нас примерно - запазена сперматогенеза и положителен резултат от биопсията /. Нас два поредни месеца ни връщат документите, защото все нещо им липсва.

# 115
Здравейте, Имам одобрена заповед от Фонда, но ми изтича след 1 месец. Тъй като живеем в чужбина и тук правихме опити не успяхме навреме да я ползваме. Въпросът ми е може ли да я удължа с няколко месеца при връщането ми в България? Или трябва наново да кандидатстваме?

# 116
Здравейте , не мога да се ориентирам в сайта на фонда за статистиката на клиниките. Сега започвам да проучвам нещата и ми е интересно след като чета различни коментари  , къде мога да видя реална успеваемост.

# 117
На сайта на ЦАР последните статистики са от 2022. Не са качили и за 2023 все още. Иначе успеваемостта дори и от тези статистики според мен е доста субективна, защото някои малки клиники имат проценти близки до най-добрите ни такива, но трябва да се има предвид, че в малките клиники ходят по-леки случаи, по-тежките си се насочват директно към клиники като Надежда или Тутракан, защото там се чака доста повече за първичен преглед.
Навсякъде има успели и неуспели, доволни и недоволни. Зависи с какъв проблем сте, според мен това трябва да ви е водещо при избор на клиника. Също така докато не се запознаете с даденият лекар, колкото и да е добър, няма как да усетите дали е вашият човек 🙂
А и също така на сайта на цар качват само финансираните от центъра процедури. Има и немалко самофинансирани, които доколкото знам, не са упоменати там.

# 118
Съгласна съм с вас , но все пак да се ориентирам. Процента си е процент , разбира се са важни и броя случаи. Започнах да чета , явно ще е дълга процедура. Hug

И още един въпрос , за колко време излиза заповед?

На сайта на ЦАР последните статистики са от 2022. Не са качили и за 2023 все още. Иначе успеваемостта дори и от тези статистики според мен е доста субективна, защото някои малки клиники имат проценти близки до най-добрите ни такива, но трябва да се има предвид, че в малките клиники ходят по-леки случаи, по-тежките си се насочват директно към клиники като Надежда или Тутракан, защото там се чака доста повече за първичен преглед.
Навсякъде има успели и неуспели, доволни и недоволни. Зависи с какъв проблем сте, според мен това трябва да ви е водещо при избор на клиника. Също така докато не се запознаете с даденият лекар, колкото и да е добър, няма как да усетите дали е вашият човек 🙂
А и също така на сайта на цар качват само финансираните от центъра процедури. Има и немалко самофинансирани, които доколкото знам, не са упоменати там.

# 119
Съгласна съм с вас , но все пак да се ориентирам. Процента си е процент , разбира се са важни и броя случаи. Започнах да чета , явно ще е дълга процедура. Hug

И още един въпрос , за колко време излиза заповед?

Моята я подадох на 25.10 и около 20.11 беше при мен.Около 1 месец

Общи условия

Активация на акаунт