Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 227
  • 275
  •   1
Отговори
# 135
Е, и твоята снимка не беше от центъра на Амстердам, нали?

# 136

Да, това имах предвид, не ми приличаше на центъра
В мегапилоси и въобще силно урбанизирани зони  далеч не е обичайно да ходиш с колата си до офиси, заведения, фризьор и други занаятчийски услуги в същите тези урбанизирани зони. Малко хора могат да си го позволят.

# 137
Сещам се за едно филмче по ТВ-то за имоти в Ню Орлиънс. Едната къща беше стара, традиционна, в централен квартал. Нямаше гараж/алея и единствената възможност беше паркиране на паркомясто пред къщата. Но пък предимство на имота беше, че всичко им е на пешеходно разстояние - барове, ресторанти, магазини, паркове и т.н.

В центъра по-рядко се правят гаражи на партерно ниво към улицата. Не че няма, но е по-рядко. Включително заварени гаражи от соц-а.
Но пък има места с широки тротоари, на половината ширина на които се паркира (има обособени паркоместа).

А и наличието на паркоместа в квартала не означава, че пред всяка кооперация трябва да има паркоместа. Включително не гарантира паркирането пред кооперацията, в която живееш/отиваш.

Между другото, ако имаш гараж към жилището, стикерът за паркиране е като за втора кола. Не знам дали на практика могат да проверят това, но по наредба е (поне беше) така.

# 138
За мен е централен район, избрах го на картата случайно в квартал, в който съм бил и го познавам лично:

Кое точно е центъра на Амстердам - площам Дам? Там не може с коли - ни да паркираш, ни да имаш гараж.

Ето ти от центъра на Париж (това, дето се вижда в дъното на улицата е Тримуфалната Арка):

Центъра на Ню Йорк, на Виена и т.н. няма да ги давам. Където има гаражи по сградите, обикновено са с отзад или под земята, с един общ вход, а на улицата се паркира (срещу заплащане). Не са с отделни гаражи за всеки, та да му е удобно да не маневрира и да иска да му държат свободно отпред. Това става само за по-слабо застроени райони. При многоетажни сгради в големи градове просто няма как да всички да е така.

# 139
И у нас по "Стамболийски" или "Дондуков" няма гаражи към улицата. Такива има в малките улички.
Но това е безплоден спор. Ти се нервиш, защото жена ти има проблем и няма да те разубедя каквито и аргументи да давам.

# 140
Е тя не ми е жена - просто непозната, която пусна темата.
Проблемът дори не е мой. Моят блок, както написах, няма гаражи на партер. Има един общ вход за отзад, който не запушваме, а на улицата паркира който иска.

# 141
Сещам се за едно филмче по ТВ-то за имоти в Ню Орлиънс. Едната къща беше стара, традиционна, в централен квартал. Нямаше гараж/алея и единствената възможност беше паркиране на паркомясто пред къщата. Но пък предимство на имота беше, че всичко им е на пешеходно разстояние - барове, ресторанти, магазини, паркове и т.н.

В центъра по-рядко се правят гаражи на партерно ниво към улицата. Не че няма, но е по-рядко. Включително заварени гаражи от соц-а.
Но пък има места с широки тротоари, на половината ширина на които се паркира (има обособени паркоместа).

А и наличието на паркоместа в квартала не означава, че пред всяка кооперация трябва да има паркоместа. Включително не гарантира паркирането пред кооперацията, в която живееш/отиваш.

Между другото, ако имаш гараж към жилището, стикерът за паркиране е като за втора кола. Не знам дали на практика могат да проверят това, но по наредба е (поне беше) така.

Точно на такъв широк тротоар с много човекопоток и магазини и с оставена алейка за хората, за да има къде да паркират онеправданите, заради паркинг стопери, които разделят тротоара и които имат светлоотразители само от страната на колите (защо им е на пешеходците), се спънах в напреднала бременност и си паднах жестоко на корема с цялата си тежест. Имам късмет, че нямах проблеми.

# 142
Аз също не съм фенка на подобни паркоместа, като предимно пешеходстваща, но като собственик и на кола, оценявам удобството/възможността за паркиране косо на тротоара. При успоредно паркиране има много по-малко паркоместа (според кой как и колко дълъг е паркирал), докато при косото паркиране на тротоара местата са повече, а и самото паркиране и излизане е по-удобно.
Като пешеходстваща, смаляването на тротоарите в центъра създава и неудобство (ако районът е по-оживен), а дори и да не е толкова оживен, широките тротоари са част от духа и чара на центъра.

# 143
Аз пък друг казус да засегна. За дърветата и стълбовете пред гаражите. Щом общината е длъжна да осигури достъп до гаража, може ли да разреши рязането на дърво, или преместването на стълб. Доста такива гаражи съм виждала, те на практика са неизползваеми. Включително и ние ходихме на оглед на апартамент с гараж, в който гараж няма как да паркираш, защото почти по средата имаше дърво, което разбира се не можеш да премахнеш. Попитах брокера, защо изобщо го предлагат при положение, че няма как да се ползва по предназначение. Ами мажело с няколко маневри, малко на една страна да влезе малка кола. Може, ама друг път. Само колело, мотор, или скутер.

# 144
Какво значи - не трябва ли да си плаща паркомястото пред гаража?
Плащаш го и още как, за този гараж се плаща данък сгради и такса смет, имот е и имаш право на безпрепятствен достъп. Не случайно, когато русуват ПМ за синя и зелена зона, там където има гаражи или подходи за гаражи/вътрешни дворове, се забранява паркирането- рисуват ги с жълти зиг-заг черти.
Забрана за паркиране има и на определени метри от кръстовище, губят се паркоместа, да затворим малко улици ли?

@212, имахме такъв случай. Някой заспел беше проектирал стълб за улично осветление пред гаражната врата. Обадихме се в общината и смениха проекта (преместиха уличното от другата страна на улицата.
В случаите, когато дървото или стълба е бил наличен при строителство схемата е същата - жалба в общината, че гараж не може да бъде ползван по предназначението си. Обаче има една уловка, че такива помещения обикновено строителя за да не плаща за разрешение за сеч или преместване, по проект се водят складови помещения, офиси, магазини, но не и гаражи. Искайте да видите какъв е статута на имота.

# 145
Аналогичен случай у наше село.
Гараж на партера на кооперация в тясна улица.
При строежа има нисък тротоар, а и самият гараж е малко над нивото на тротоара, така че с известна трудност, но все пак можеше да се ползва.
Преди няколко години пред гаража сложиха тротоар с височина 19 сантиметра. Познайте дали може да се вкара кола.
Няколко метра по-надолу отсреща е къщата на човек от общината и пред нейния гараж тротоарът е полегат Simple Smile

# 146
bashtatko,  и в този филм участвах, като сменяха бордюрите пред гаража и преасфалтираха решиха да сложат по-високи и да изринат скосяването. Отиваш в кметството, носиш си акта за собственост на гаража и една- две снимки, които показваш в техническа служба, и след два дни дойдоха да сложат скос между платното и тротоара, за да можем да влизаме в гаража.  С любов го помня този ремонт на улицата.

Братовчедка ми имат още по-шантав казус. В зелена зона са, живеят в къща и от както са я купили имат малка и голяма врата, зад голямата врата има паркомясто, бетонирали са си площадка, няма гараж, няма и навес,  и си прибират колата там, сложили са си табела на вратата да не се паркира.
Идват драскачите от зелена зона и нарисували паркомясто пред тази врата. Вече 6м се разправят с общината дали трябва да се премахне ПМ или те нямат право да си вкарват колата в двора. Една служба казва да се третира като подход към гараж, другата казва-  то няма построен гараж и ПМ на улицата е правилно очертано Simple Smile

# 147
Плащаш го и още как, за този гараж се плаща данък сгради и такса смет
Някой, който има гараж да каже колко му е данъка? Защото на апартамент е 200-300 лева, на гараж сигурно е 20-30 на година.
А пък ако пред него си остане обществено паркомясто, общината получава 150 от зона, плюс по 1-2 лева на час всеки път като паркира някой през деня. Може да стигне и хиляди на година прихода, вероятно.
Та не е едно и също за общината (която е административна форма на гражданско самоуправление, тоест на всички нас е, и общинската собственост е на всички нас).
Ако ще я отстъпваме на на всеки желаещ за ексклузивно ползване, поне да искаме да плати нещо по-близо до пазарната цена за паркиране.

# 148
Ами иди и искай да го наемеш това паркомясто от общината, да видим какво ще ти каже.  Искай и пред входната врата на блока да паркираш, няма да вървиш 5м я.
Реално пред гаража и входа няма ПМ, там е маневрена площ - вход-изход. Няма право дори собственика на гаража да паркира автомобила си, а пред входа може да се спре за товаро-разтоварна дейност.

Данък на гараж е висок, защото е обслужващ имот, там няма данъчни отстъпки като за основно жилище, за хора с ТЕЛК и тн.  Да не забравяме, че сме платили и % от цената на имота при покупката му.

Охх, щях да забравя, искай и да определят на вашата улица и "тротоар за коли". Преди 10тина години един келеш и това ми обясняваше, че спирал на 10см от сградата, защото това било тротоар за коли. Пък аз му бях шибнала прилично колата, излизайки от хранителен магазин. Искаше да му плащам щета,  ама така без да викаме полиция. Дали се съгласи да  викаме полицията за да им обясни какво нарушение съм извършила и как съм му повредила боята на БМВто?

# 149
Искай и пред входната врата на блока да паркираш, няма да вървиш 5м я.
Защо пък точно аз? В моя блок няма гаражи на партер - има един заход към заден двор. Там никой не паркира, но сме отнели само едно обществено паркомясто. На останалите можеш да спреш и ти, ако идваш в квартала по работа или на гости.
Като ходиш където ходиш с колата си, къде я паркираш - улица не ползваш ли? И ако всички улични паркоместа ги елимнират, защото някой си направил там гараж, къде ще ходиш с колата си?
Както и да е - аз добре разбирам, че има различни гледни точки, като естествено тези на собствениците на гаражи и тези на ползвателите на улични паркоместа може да се различават Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт