Отговори
# 735
Да попитам задължително ли е да се пие Вит. К2 МК-7 заедно с вит.Д и трябва ли да се разделят дозите - пия 10000 IU - на 2*5000?Витаминът е на долна граница, но се цели да се вдигне. Някакви съвети?

# 736
  • На изток от Ада
Момичета направих тест отр е.
То ми прицапва кафяво...
Та ще се опитам този месец да пусна хормони.
Идея кои , Матев искаше fsh, естрадиол и LH . Те ги пуснах но остаряхА.
Та пролактин, какво още ... Dhea testosterone...

# 737
Наси, съжалявам. Sad С щитовидните как си?

# 738
  • На изток от Ада
Ми не съм пуснала скоро. Иначе съм добре..
Тя AA каза фс4 ли беше или фс3...

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 12:55 от nasito8988

# 739
Наси, съжалявам за тестчето Sad. Пусни TSH, FT4, ТАТ, MAT за щитовидна, аз пускам и FT3 обикновено.
А от половите - LH, FSH, prolactin, estradiol, за другите май не питат толкова - testosterone, DHEA-s, Androstendion.
Белма, това на ден ли е? Аз пия 5000 единици, но взимам и К, защото за по-високи дози е добре да се пият заедно. И го пий преди 15:00, иначе пречи на синтеза на мелатонин.

# 740
Съжалявам, наси.
За хормони - каквото са казали момичетата до сега - Е2, FSH, LH, Prolactin + ЩЖ. Aз бих добавила и тестостерон задължително (повечето лаборатории имат пакети женски полови хормони, които го включват), а аз сега си пуснах по мое усмотрение и прогестерон на 3ти ден.
За DHEA и андростендион, както писах преди няколко дни се пускат 7 дни след края на менструалното кървене. Бях писала преди седмица-две, че DHEA може по всяко време, но като се рових пак на едно-две места прочетох, че в периода с кървене може да не му е реална стойността и реших да изчакам. Реално ако не е така и наистина може по всяко време, и седмица след М ми върши работа.

# 741
2402 да ти кажа и за щитовидните от форума видях, че се пускали на чист ден, но двама еднокринолози ми казаха, че няма особено значение, да даде отклонение ще е малко. Аз тях конкретно повечето пъти съм ги пускала с други неща, когато дойде. Предполагам и за ДХЕА ще е подобна работата.
А за прогестерона, една АГ, при която бях ходила, изрично го искаше на 3ти ден, било важно да се види и тогава как е. Каза ми “в лабораторията и да ти кажат, че не се пуска сега, аз го искам с другите хормони!!!”😀

# 742
  • Замък сред облаците
За холестерола и някои мутирали гени са “виновни” или по-скоро допринасят - MTRR и MTHFR, примерно, а със сигурност и други. Аз въпреки хипото съм с нормален холестерол, даже HDL(добрия) ми е нисък. Ще видим занапред как ще е, де, щото имам точно генна мутация (C667T), която се свързва с висок серумен холестерол.
За сваляне на холестерол - рибна омега 3.

Ви, ми права е док - показателен е в нач на МЦ за прогестеронова доминантност, дисбаланси, кисти.

# 743
Aз като казвам едно-две места, наистина са толкова, тъй че вероятно си права, v, няма да е голямо отклонение:
Ще го видим какъв ще излезе, макар още да не знам откога да си броя седмица.

Аз откакто имам годишни профилактични прегледи се чудя защо имам висок общ и LDL холестерол, нисък HDL, понякога леко завишени триглицериди и омазнен черен дроб, при положение че се храня долу-горе добре. Едва като почнах да се интересувам по-задълбочено преди няколко месеца кои добавки се препоръчват при СПКЯ и защо, разбрах че като метаболитно състояние има негативно влияние и върху работата на черния дроб, освен известната му връзка с инсулинa.
Скрит текст:
Сега малко по малко си правя план, да видим кога ще го вкарам в действие. С физическото натоварване ще ми е най-трудно, защото имам едно прецакано коляно, проблемни китки и голяма част от кардиото и body-weight упражненията са ми трудни. След раждането си купих едни програми за трениране вкъщи, в интерес на истината добре структурирани, няколко месеца тренирах, но въпреки че инвестирах в обувки, хубава стелка и тренирах по принуда с наколенки и накитници, пак съм спирала заради болки в ставите на ръцете и краката. Май ще вкраме в употреба един смотан велоаргометър и ще пробвам със степер, който смятах да продавам.
Отделно като стане ясно ще имам ли още една операция или не, ще решавам откога да си почна добавките. Не искам пак да пия 20 дни и да спра по някаква причина. Иска ми се поне 3 месеца курс да изкарам.

# 744
  • На изток от Ада
2402 благодаря за отговора! То ще излезе по на сметка чрез пакет. Иначе тестостерон няма в пакет.

# 745
Наси, теб те изпуснах, съжалявам за отрицателния тест и подкрепям момичетата да пуснеш И щитовидни. Също вит.Д може да добавиш. Стискам палци да правите и този месец опити и да се получат нещата! ❤

АА, аз имам от тези 2 мутации, тази за Б9+ всички останали 😀 Предният път беше близо до горна граница, но за първи път е над. ЛЛ каза, че само по себе си не е фактор, на фона, че всичко останало е супер. Омега си пия с години, точно вчера не пих, но защото ядохме риба. Консумирам много млечни, но може и нещо моментно да е стойността.

2402, аз вкъщи си тренирам, с ластик е много ефективно. Гледам клипчета от ютуб, правя пилатес предимно, но с времето си има ефект, просто не е така бърз, както във фитнеса примерно.

# 746
  • На изток от Ада
Вики благодаря! Успех на теб!
То трябва и Ир да пусна. Може и вит д нз дали личната можe да даде направление за вид д и Ир. 
Не го очаквах от 1опит в деня на О и 1 в следващият.

# 747
  • Замък сред облаците
2402, аз бих посъветвала за трениране да почнеш във фитнес с уреди. Тренирането със собствено тегло или свободни тежести вкъщи не натоварва ефективно мускулите (при начинаещи, слаби спортисти визирам!) и често прехвърляме напрежението върху ставите (колена, китки, раменни), натоварвайки ги излишно. Казвам го като човек, който мина именно през това, със слаби колена (едното оперирано) и китки. С уредите във фитнеса регулирам теглото и натоварвам определени мускулни групи. За грубо 6 месеца работа (активно тренирам от 9) стигнах до момент където не натоварвам ставите, защото мускулите вече ги има и работят активно. В залата съм между 1 и 4 пъти седмично, обикновено 3, но невинаги успявам. Ето сега от 1 месец не съм стъпвала (пътуване, МЦ и после боледуване), да не решите че съм фанатик.
Наистина ако можеш да си отделиш час и половина (с отиване/връщане в това време броя) дори 2 пъти седмично ще е много добре защото мускулите ще действат, а не ставите и ще помогне повече за инсулина.
За китките тренирай с накитници, сега ще дам линк: https://remedium.bg/oppo-care-supports-orteza-za-kitka-i-palets- … -h1-broy-128542/p
Препоръча ми го ортопед да тренирам с такъв тип накитник/ортеза, понеже ит неправилно натоварване в началното ми излезе топче/киста на едната китка.

Наси, нов месец, нов късмет!

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 14:28 от АА

# 748
Мерси, AA. Aз ползвах такъв тип: https://orthoteh-bg.com/produkt/naktinik-light-plus/, но ще пробвам с какъвто прати. Подутина на китката ми е излизала безброй много пъти в последните 11 години, откакто почнах да работя на компютър ежедневно. Не знам обаче дали ставаше дума за киста или друго възпаление. Понякога изчезваше за дни, друг път стоеше с месеци и винаги беше много болезнено. А брат ми имаше на 2 пъти киста, която седеше в продължение на години, но пък не го болеше. Първия път я аспирираха при него, втория път изчезна сама след година-две. Учудващо обаче при мен е, че за последно имах точно като родих, като почнах да вдигам бебето. След това дълго време не работих с мишка, смених малко подредбата на бюрото като се върнах на работа и предполагам това допринася да е по-добре китката.
А за фитнес - 2 месеца преди пандемиията почнах да ходя в един фитнес за жени с уреди с хидравлика, вместо с тежести. Тъкмо посвикнах и затвориха всичко. После се преместиха дали по-близко до вкъщи, ама така и не съм ходила пак. Но там е яко, защото са кръгови тренировки - 30 мин: 30 секунди на уред и 30 секунди кардио между уредите. Доста изморително си беше. Само се чудя дали спадат повече към аеробните или анаеробните (ясно, че ги има и двете щом и кардио, въпроса е дали наистина е по равно), защото сега съм се зачела за SHBG и за повишаването му се препоръчват аеробни тренировки.
И ластици имам, даже 2 комплекта с различна плътност. Малък фитнес съм си направила и не правя нищо в общи линии...

Тъй де, извинявайте, че отклоних малко темата. В мен си е топката да почна да се движа.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 15:11 от 2402

# 749
  • София
Наси, съжалявам за отрицателният тест!

Аз смея да кажа, че натоварването със собствено тегло на йога практиката ми идва доста добре, и изобщо не изглежда толкова леко...Ако гледаш инструктора отстрани изглежда като детска игра, но реално си е натоварване

Общи условия

Активация на акаунт