Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 22 870
  • 788
  •   1
Отговори
# 750
“В нормалните фирми има обучени HR-и, които подбират кандидатите по други критерии, не по външен вид.”

И те са?
Ти сериозно ли? Ми зависи от позицията, разбира се. За всяка позиция има отделни изисквания - образование, квалификация, сертификати, опит...

Демек един ЧР ще подбере по подходящ кандидат, който да работи в МОЯ екип, отколкото аз, все едно не знам какви умения и качества трябва да притежава?!?
Заради такива обучени ЧР още на интервютата казвах , че няма да продължим. До тях седи бъдещия ми пряк ръководител, мълчи като пън и бере срам.

FB680797BGM, махленско е мисленето ти. Никой не го интересува лични данни. Чудех се доколко работодателите биха използвали тази функция и какво аджеба ще им допринесе тя, в сравнение със стандартната обява?

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 22:49 от CloudyLady

# 751
Скрит текст:
Аз лично съм срещала наживо недъзи, които забавят работата. Има състояния, в които не можеш да работиш или не можеш да контактуваш с колегите си нормално, или и двете. Въобще не става дума за продажби, а за офисна работа, която все пак изисква да можеш да движиш крайниците си и да можеш да говориш сравнително бързо и разбираемо. Ако ти дойде кандидат, на който ръката от лакътя е увиснала или има нужда от 10 секунди да си произнесе името...ами не се сещам за позиция, за която няма да има друг кандидат с по-добра комбинация от качества. Не звучи готино, но това е истината. И възмутените тук ще намерите поне 10 по-добри кандидати, ако изпаднете в ситуация да подбирате.
Шефовете са назначили човек, който заеква от времето преди мен. Simple Smile Вече 6 г е във фирмата. Да, една идея по-бавно става комуникацията, но е интелигентен и си върши работата чудесно. И с клиенти говори, представи си. Някои си го знаят и само него търсят.
Не е само заекване. Имах колежка, която като движение и говор е 1:1 със Стивън Хокинг в малко по-добрите му години. С акъла всичко е наред, но едва се движи и говори. И се влошава. Как да кажа на черното бяло и да твърдя, че няма никакъв проблем да бъде наета, като има проблем?
Имам познат с недоразвити леви (май) крак и ръка. Теоретично работи на компютър. Практично как да убедя когото и да е, че е също толкова кадърен, колкото и онези, които не куцат и ръката им не изглежда като наскоро счупена на 10 места?

Скрит текст:
От скоро следя темата и ми е много полезна, но направо се плаша.
Не ме притесняват снимки на СВ-то, но ми предстои да търся работа след 20 години в една фирма, в която съм имала десетки различни "длъжности" и ако започна да си пиша СВ, не знам какво да напиша. Защото нещата са били спорадични, според как се е променяла дейността на фирмата. Примерно - разучи това и след това обучи хора да го правят. Вземи и онова и като разбереш как става, обучи тези хора да го правят. И т.н и т.н. Имала съм екипи от индийци в началото, после бяха от европейски държави, които обучавах как да работят с даден софтуеър и как да си вършат работата, следях ги разбира се дали всичко е свършено както трвбва. После бях копирайтър и  SEO (search engine optimization). След това бях поддръжка на социални мрежи... и в крайна сметка - хаос.
Първоначално ме водеха като длъжност оператор на компютър, в момента мисля, че ме водят като специалист маркетинг и продажби. Но не ми е точно това работата.
Дори не знам как да си разпиша нещата, защото не знам коя година какво съм работила.
Освен горните споменати съм писала текстове за реклами, правила съм елементарни Wordpress сайтове, както казах - много неща. И други, за които в момента не мога да се сетя. Доста неприятно ако тръгна да си търся работа.
Иначе съм завършила ТУ 2002, но никога не съм работила по специалността - Комуникационна техника и технологии се водеше тогава.
Има ли някакъв добър изход/съвет за моята ситуация, като жена на 46, неработила по специалността си, не знае как да се държи на интервю (все пак не съм била на интервю за работа от 20 години). Много ми е странна ситуацията и ми е трудно да се възприема пред интервюиращ човек.
За интервюта не знам, но ми изникват напоследък разни примерни сивита, в които няма дати и периоди, а текст в духа на 'Х години опит с А, Б, В, умения с Г, Д, Е, обучавал екип в Ж, З, И...' И изброени работодатели и отдели. Някакви единици са, но ми направиха впечатление. Не съм задълбавала особено в съдържанието, останах с впечатление, че са на по-творчески натури, които събират портфолио от проекти и е трудно да опишат всичко до датата и запетайката.

# 752
Поне според мен това само с периоди без дати не е приложимо навсякъде.
И изобщо не е масово, така че пък се откроява и почват да ти се чудят. Какво крие сега, че не пише кога е било? Сигурно е било преди 20 години и вече не е релевантно...
Разсъждавам си, естествено, дано това да се е променило, но поне аз не познавам човек дето няма да си ги помисли тия неща. Освен че в някои области е и от голямо значение опитът да е скорошен, че нещата се развиват и изменят бързо.

# 753
miamim, понеже е сложна ситуацията ти, препоръчвам да попиташ в темата на Гергана Нейкова, “Специалистите говорят”.

# 754
  • Melmak
Не ползвам LinkedIn и не съм много наясно с функциите му, но как там нямало проблем, който иска да ме гледа, ама снимка в СВ в джобса няма да слагам.
И пак казвам, предпочитам да има снимка, но тя не влияе на избора ми на кандидат. Просто не виждам причина да няма, след като явно досега съм се заблуждавала, че е прието да има винаги.

Е, нали написа, че приоритетно гледдаш тия със снимката. Значи влияе.

LI е социална мрежа. Колкото и да е свързана с работа, там е прието да имаш снимка, разбира се не от плажа и от дискотеката. Там се свързваш с хора и бизнеси, с колеги и въобще комуникацията не е само за търсене на работа. HR имат платени профили в LI и много от тях директно те контактват ако смятат, че си подходящ за дадена позиция.

За CV за какво ми е снимка, да ме оценяваш по красота? Ето, не си ЧР, нямаш LI, няма да ме потърсиш там. Ще пропуснеш моята кандидатура и това е супер, защото няма да ме срещнеш и да ми губиш времето.

miamim, мислила ли си за професионална помощ с консултант? Може да ти бъзе от полза да оформите качествено cv. Важно е и да си наясно в каква сфера търсиш работа. От поста не се разбира.

# 755
Щом мислите, че от снимка няма нужда, значи не сте били от другата страна. Нямам друго обяснение.
Представете си следната ситуация: Разпечатвам десет СВ-та. Уговарям последователни интервюта. И какво имам на масата - някакви листове хартия. Свършват интервютата и искам да прегледам СВ-тата и да помисля върху това, което пише в тях спрямо представянето им и отговорите на въпросите ми. Е да, ама имам “голи листове” и как да си спомня кое СВ на кое лице беше. Ако имаше снимка, щеше да ми е по-лесно. Ако сме двама интервюиращи също ще се затрудним да обсъдим кандидатите. Няма да обсъждаме кой какви вежди,  джуки или прическа има. Та важното е да четем професионалния опит, а снимката е само маркер.

# 756
Разбирам последната гледна точка, но пък наистина ли се разчита да си добър физиономист за да запомниш визуално 10 кандидата? АМи ако не си. Трябва да има друг вариант, дискретни записки, не знам точно.

Мили хора, голяма дискусия станала от моя въпрос изненадана съм. НО пък дано е полезна на мен и на други. Simple Smile Аз клоня към снимка, защото чувам и оттук оттам, че това някак е плюс /без значение от визията/. В същот овреме ми се иска да мисля, че повечето места са безпристрастни и достатъчно професионални така че снимката да не е съществен фактор дори за отсяването само.  Плаче си за някаква  анкета между другото този казус, сега ми хрумна.

# 757
  • 🌊
Аз съм била от двете страни. Снимка е абсолютно излишна, както и детайли като пол, адрес, книжка (според ролята). Имало е моменти, в които съм преглеждала страшно много кандидати. Водех си бележки по време на интервюто, слагах ги в системата, сортирахме статусите на кандидатите, никога не е имало объркване. Снимката никога не е била фактор.

При работодатели, които изискват снимка или определен формат CV не кандидатствам. Намирам ги за назадничави и знам, че не бихме си допаднали. Ако толкова държат да ме гледат, имам снимка в LI за хора, които са ми контакти.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 00:39 от Чебурашка

# 758
Винаги съм кандидатствала със снимка на CV-то, ама и аз съм олд скул Smiley Не се оплаквам, от 10 опита - 8 интервюта последните 10 години. Все си мисля, че хем HR няма да се притесняват, че съм твърде прекрасна и ще смущавам работния процес, хем няма да стряскам колегите и началството, когато се появявам в офиса.

# 759
  • София
Въпросът на дамата със стаж от 20 години на едно място е хубав и не е лошо да се замислим, че такава ситуация не е много добра. Общо взето крайностите не са ок - нито да скачаш като пеперуда, нито да седиш на едно място 15-20 г. Буди много въпроси едно такова застояване и идва един такъв момент, в който се чудиш как да оформиш СВ. Кои и къде са тези консултанти за оформяне на СВ? Бях питала тук преди 2+ години, не получих отговор тогава.

# 760
Щом мислите, че от снимка няма нужда, значи не сте били от другата страна. Нямам друго обяснение.
Представете си следната ситуация: Разпечатвам десет СВ-та. Уговарям последователни интервюта. И какво имам на масата - някакви листове хартия. Свършват интервютата и искам да прегледам СВ-тата и да помисля върху това, което пише в тях спрямо представянето им и отговорите на въпросите ми. Е да, ама имам “голи листове” и как да си спомня кое СВ на кое лице беше. Ако имаше снимка, щеше да ми е по-лесно. Ако сме двама интервюиращи също ще се затрудним да обсъдим кандидатите. Няма да обсъждаме кой какви вежди,  джуки или прическа има. Та важното е да четем професионалния опит, а снимката е само маркер.

Не е забранено да си записваш, доколкото знам и да си отбелязваш аако нещо ти е направило впечатление.

# 761

По принцип е нормално да не запомниш в подробности 10 или повече автобиографии. Обаче от това, което казваш, излиза, че ти отиваш абсолютно неподготвена на тези интервюта и после нещата са ти един куп листове, които нищо не ти говорят. Нормално, като кандидатстват хората, си отбелязваш с бележки защо ги викаш на интервю. После се провеждат интервютата, автобиографията на кандидата е пред теб, питаш в подробности за неща, които искаш да знаеш и са споменати в св-то, или за неща, които са неясни и искаш да уточните, записала си си за кое искаш повече подробности. В хода на разговора пак си водиш бележки - за уточнението, ако е споменал нещо ново, но важно... И след това, като видиш св-то и бележките, действително ли не можеш да се сетиш кой е кандидатът, ако няма снимка на Пешо с плешивата глава и стърчащите уши или на Ганка с големия нос?

# 762
Аз съм била от двете страни. Снимка е абсолютно излишна, както и детайли като пол, адрес, книжка (според ролята). Имало е моменти, в които съм преглеждала страшно много кандидати. Водех си бележки по време на интервюто, слагах ги в системата, сортирахме статусите на кандидатите, никога не е имало объркване. Снимката никога не е била фактор.

При работодатели, които изискват снимка или определен формат CV не кандидатствам. Намирам ги за назадничави и знам, че не бихме си допаднали. Ако толкова държат да ме гледат, имам снимка в LI за хора, които са ми контакти.

И аз съм на мнение, че наличието на снимка в CV-то е излишно и води до дискриминация. Също наличието на пол е излишно.

Според мен в България има дискриминация на база пол и външен вид. И аз съм бил и от двете страни, като кандидат и в човешките ресурси. Например, ако се търси продавач консултант за магазин за компютърна техника се е случвало, даденият клиент да заяви устно, че с предимство са мъжете за тази позиция, но това не се пише в обявата, за да няма дискриминация.

Има и хора, които не желаят да наемат хора от ромски произход и като видят на снимката, че човека е ром, те няма да го потърсят. Има мъже и жени оценяващи кандидатите и по външен вид, ако обявата изисква работа с клиенти, които ще идват на място.

Като кандидат са ми казвали преди време по време на интерю за позиция, като офис асистент, че искат да наемат момче, за дадената позиция, за която съм кандидатствал въпреки, че позицията може да се върши и от двата пола стига да отговарят на изискванията на обявата.

Има места, където от години работят само мъже или само жени независимо, че работата може да се работи и от двата пола.

# 763
Аз така или иначе бях решила повече да не си слагам снимка в СВ-то, просто защото не ми се занимава. Сега се убедих, че явно това е правилен подход.

# 764
Преди около две години кандидатствах за търговска позиция в медицинския сектор без снимка в CV-то.

Извикаха ме на интервю, а познат с дългогодишен опит в сектора беше изумен, че изобщо са ме извикали без снимка.

Наскоро се явих на интервю отново на търговска позиция в известна компания, на което интервюиращият директно ми каза, че досега на тази позиция са работели единствено мъже.
Замислих се защо изобщо са ме поканили.

Общи условия

Активация на акаунт