Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 22 871
  • 788
  •   1
Отговори
# 765
  • Melmak
Въпросът на дамата със стаж от 20 години на едно място е хубав и не е лошо да се замислим, че такава ситуация не е много добра. Общо взето крайностите не са ок - нито да скачаш като пеперуда, нито да седиш на едно място 15-20 г. Буди много въпроси едно такова застояване и идва един такъв момент, в който се чудиш как да оформиш СВ. Кои и къде са тези консултанти за оформяне на СВ? Бях питала тук преди 2+ години, не получих отговор тогава.

Виждала съм подобни тип услуги, които се предлагат от разни хора в линкд ин и групата на фрийленс България във фейсбук. Не съм ползвала и не мога да препоръчам.

Съгласна съм, че 20 години на едно място е сложна ситуация.

# 766
Аз мисля, че добре се възприема.  Лоялност към фирмата,  един вид. По-сложно е ако са множество позиции в рамките на 10 години.
За всеки случай не мисля, че кариерна консултация ще навреди. Simple Smile

# 767
Колко пък да навреди работа на едно място 20 години?
На първото ми работно място работих 11 години. И до сега не викат на интервю заради него и винаги задават въпроси за там, впечатлени от това, че толкова дълго време съм била на едно място.
На настоящата ми работа GM не разрешава да наемаме хора, всеки избира хората за отдела си, ако имат повече от две работни места с по няколко месеца.

# 768
Аз съм по-зле от дамата с 20 години на едно място, 11 на първата работа и 16 на втората. Като на първата съм сменила 5-6 позиции, на втората само веднъж съм сменяла и 12 години съм на една и съща позиция. При кандидатстването ми през пролетта, точно това им хареса, че не се отказвам лесно и не обичам да сменям. За съжаление, сега като търся по-сериозно, виждам, че такова отношение е по-скоро изключение. Преди десетина дни пуснах CV на седем места и получих отговор от две. Първият отговор, който получих е точно от фирмата, в която ме бяха поканили лятото - " В момента нямам подходяща позиция за мен, но ще се радват да ми предложат при първа възможност."  Мисля, че ще намерите вашето си място, някой за който тези двадесет години за плюс, особено, ако имате търсена професия. Това, което аз работих последните години е много специфично и за мен ще е трудно, но не губя надежда.

# 769
Как е най-удачно да се отговори, когато ни питат дали може да започнем веднага? Аз обясних на проведеното интервю, че вече съм свободна. Но някак си не върви да приема от днес за утре офертата им. Прочетох предните страници.

Не искам да ги откажа, но как е най-редно? Сега е краят на месеца. Да отговоря ли, ако не е проблем за тях, да започна в понеделник или началото на декември. Това не трябва ли те да го съобразят?

# 770
Щом можеш веднага, казваш, че си свободна, когато на тях им е удобно, като предпочиташ от еди кога си

# 771
Не смятам, че има нужда от надцакване, казваш кога искаш да започнеш. Съобрази и времето за документи.

# 772
  • Melmak
Мисля, че 20 г опит на едно място може да е минус. Не знам защо се гледа пак в някакви крайности, че едва ли не ако не си работил 20 години на едно място си джоб хопър. Да, да сменяш 2 места за 3-4 месеца не е добре. Обаче нека се съгласим, че има нещо средно между двете.

Зависи много какво търси човек, коя сфера, дали е израснал кариерно в компанията. Едно е да си стигнал висока позиция в една фирма, друго е да кюташ на едно и също.

Също така може да означава, че не си много адаптивен. Да кажем, че за 20 години си понаучил нещата във фирмата и процесите, колегите, въобще начина на работа. Изведнъж отиваш на ново място, с абсолютно непознати хора, начин на работа, ценности на компанията. Възможно е да има и разочарование, защото много си свикнал с твоя си начин на работа.

За започването веднага, кажи това, което смяташ, че можеш да изпълниш. Не е въпрос до надцакване, все пак има някакво време, което е нужно да ти подготвят документите. При нас хора започват само два пъти месечно в два понеделника. Събират всички нови и им правят встъпително обучение първия ден, дават им лаптопи. Няма как да почнеш вторник или сряда, оставаш за по-следващия понеделник.

# 773
За тези 20 години аз бих наблегнала на това, че не съм си сменяла работата просто защото съм имала постоянно нови и нови задължения, постоянно ми се е налагало да уча нови неща и никога не съм изпадала в рутина. Вижда се от написаното на потребителката, започнала е като "оператор на компютър", а в момента има съвсем актуални умения като правене на сайтове и създаване на съдържание. За тези неща двайсетгодишните в момента карат курсчета и се мъчат да пробиват.

# 774
  • Melmak
Аз не казвам, че конкретната пишеща няма умения или знания. Трябва хубаво да помисли как да ги представи. Да помисли и за какво и къде кандидатства, понеже и аз разбрах за маркетинга и оставам с впечатление, че се е насочила в тази сфера.

# 775
  • София
Има все още стабилни компании, които развиват служителите си и ако си сменил възходящо позиции, не виждам нищо лошо.
Но е факт, че сега масово се разчита на колцентърската, транзитна и конвейерна култура, за да си докараш по- добри условия.

# 776
Наистина има фирми, които обичат да издигат служителите си и да протектират развитието им. Много е хубаво да си в такава фирма и да усещаш как те подкрепят.
Ако си учител, лекар, университетски служител е добре да си 20 години и да растеш. Как се става професор? Подскачайки от компания в компания?
Как се става търговски директор от продавач?
Как се става директор на завод от обикновен инженер?
Знам такива случаи в Лидъл, Била, Кауфланд, Телекомите, много производствени предприятия, болнични заведения и къде ли не.
Това, че "офисният планктон" пише 99% от постовете в темата, не значи, че няма хиляди други професии.

# 777
За в Лидл ми бяха казвали че вече го няма това да почнеш касиер и да се издигнеш до мениджър, мениджърите били започнали да им ги "спускат" такива с дипломи по мениджмънт. Пак ги прекарват през дейностите във филиалите за да видят кое как работи, но не и да израстват от ниското.
А в университет наистина е различно, то там само докторантурата ти е няколко години, а не се знае и след това колко време би отнело за доцент и професор, то от много неща зависи и малка част от тях са си от теб... За такова място със сигурност не е нормално да си бил за малко, ти ако не смяташ да се застоиш за дълго изобщо не се захващаш. Изключвам случаите на редовни докторантури дето им е даже все тая дали ще ги защитят, но си вземат стипендията 3 години и работят по това на минимума само.

# 778
  • Melmak
Не казвам, че няма такива фирми. Има значение какво си правил в тази фирма толкова време. Понеже и в нашата има на къде да се расте, но в стария ми тим работи 10 г ядро от едни и същи колеги. Просто не търсят развитие и не искат да сменят. За екипа е чудесно, работата върви. Обаче е ентри левел позиция и ако затрият екипа, утре ще са с 10 години опит с нещо, което е за първа работа ниво.

Иначе много преподаватели са в уни, но имат бизнес или редова работа настрани. Практиката не изключва да сменят работни места. Сега гледам, че доста от преподавателите в Стопанския на СУ имат и свои бизнеси. Ми много ясно, че академичната кариера ще я карат на едно място. Но въпроса е какво друго правят.

Важно е за каква сфера говорим, а питащата май не уточни.

# 779
Аз бих оформила CV като Маркетинг специалист - дигитален маркетинг, копирайтинг, SEO и базова изработка на уебсайт. Изреждаш софтуерите, с които си работила и платформите, в които си менажирала фирмен акаунт и добавяш каквито сертификати си придобила. Ти си се водила на позиция с такова име. Имаш опит в тези сфери. SEO-то и WordPress уменията са много желан бонус за някои фирми. Пък 20 г на едно място - винаги можеш да дадеш хубав отговор защо - започнала си от най-ниското стъпало и постепенно си придобивала нови и нови умения, израствала си, после си обучавала хора и то докато се усетиш, ето ти ги 20 г. Харесвала си си екипа, колегите, шефовете и така. Не си сменила. Не е кой знае колко червен флаг.

Общи условия

Активация на акаунт