Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 22 830
  • 788
  •   1
Отговори
# 735
Та мнението ми за критериите за оценка на кандидатите на Клауди предпочитам да си го спестя, че ще ме затрият моментално.
Препоръчвам на всички възмутени да прочетат последните 3 страници отново. Никъде не съм писала, че СВ без снимка не поглеждам, нито че грозните нямат шанс, че недъгавите са нахални и прочие простотии. Всички стартираха с препоръка към Мис да си сложи снимка, после заради моя реплика, че бях изненадана от кандидат на вратата, който просто ме свари неподготвена се поча един хейт и слагане на думи… Та някой ще обясни ли какви са причините да не сложи снимка, с цената на това да не бъде извикан на интервю?

# 736
Снимката е излишна,  освен ако няма да работиш позиция,  за която е ясно, че се иска красота - крупие,  сервитьoр, стюардеса, и т.н.
Ако по цял ден буташ Excel има ли значение как изглеждаш? Много по-уместно е за специализирани позиции да се започва подбора с тест + CV, защото наемаш уж за умения, не за красота и симпатичност (или поне така би трябвало)

# 737
  • София
От много борби за дискриминацията накрая средностатистическият бял хетеросексуален човек е натикан в ъгъла без право на глас.
Аз поне така се чувствам понякога. То са едни превъзнасяния на обратните, лесбийките са бъдещето на страната, а ако случайно би празнувал с англичани вместо с араби и индоци си измет.
Да се облечеш като тях, да им уважиш културата и традициите. Шефовете ходят на майната си по командировки и се правят на маймуни.
Ама "дискриминираните", като дойдат тук, не си поръчват пържола и не си свалят чалмата. И не обличат наша носия, нали.
И ако това го кажеш, ще си най най- черният на света.

# 738
Аз лично съм против "вноса" на работници от третия свят, но не и да се отхвърля някой, понеже говори с диалект. Ами, супер снобско и грозно е....

Иначе тези казахстанци или каквито са там изобщо не "излизат" по-евтино на работодателите. Ама, нали ....на тях ще дадем, ама не и да предложим повече на българите.

При нас редовно идват на мейла реклами от подобни фирми. Работниците искат заплата минимум 1000 евро, плюс квартира и какво ли не още......говорим за неквалифицирани кадри, които не знаят дори български.

# 739
Интересно ми е тогава новата функция на джобса с анонимния профил как се развива? Няма снимка, няма име, няма никакви данни, само професионален опит.

# 740
  • Melmak
Аз не съм съветвала Мис да си слага снимка, моля, моля!

По принцип нямам проблем с отхвърлянето, като не ме одобрят не го приемам лично. Имам профил в LI, където имам снимка, ЧР ползват тази мрежа и могат да ме видят, ако моето CV представлява интерес за тях, могат да ми пишат и да ми звъннат.

Не си слагам снимка в CV, защото го смятам за ненужно при подбор. Не знам дали съм красива или грозна, защото е субективно. Не се чувствам притеснена от визията си, живея в мир със себе си. Работя офисна работа, клиентите ми са в UKI. Ако ще ме видят някога, ще е на някоя командировка евентуално. Или на камера при онлайн среща. Не смятам, че уменията ми са пряко свързани с външния ми вид. Ако описаните компетенции са от интерес за компанията, ще се свържат с мен.

# 741
  • Сф
За мен е излишна занимавка да си правя професионална снимка за СВ. Освен това, ако работодателят търси външен вид (а щом иска снимка явно държи), имаме разминавания във вижданията какво е важно в една автобиография. И не на последно място- снимката заема място в цялостното оформление.

# 742
  • София
От скоро следя темата и ми е много полезна, но направо се плаша.
Не ме притесняват снимки на СВ-то, но ми предстои да търся работа след 20 години в една фирма, в която съм имала десетки различни длъжности и ако започна да си пиша СВ, не знам какво да напиша. Защото нещата са били спорадични, според как се е променяла дейността на фирмата.
Скрит текст:
Примерно - разучи това и след това обучи хора да го правят. Вземи и онова и като разбереш как става, обучи тези хора да го правят. И т.н и т.н. Имала съм екипи от индийци в началото, после бяха от европейски държави, които обучавах как да работят с даден софтуеър и как да си вършат работата, следях ги разбира се дали всичко е свършено както трвбва. После бях копирайтър и  SEO (search engine optimization). След това бях поддръжка на социални мрежи... и в крайна сметка - хаос.
Първоначално ме водеха като длъжност оператор на компютър, в момента мисля, че ме водят като специалист маркетинг и продажби. Но не ми е точно това работата.
Дори не знам как да си разпиша нещата, защото не знам коя година какво съм работила.
Освен горните споменати съм писала текстове за реклами, правила съм елементарни Wordpress сайтове, както казах - много неща. И други, за които в момента не мога да се сетя. Доста неприятно ако тръгна да си търся работа.
Иначе съм завършила ТУ 2002, но никога не съм работила по специалността - Комуникационна техника и технологии се водеше тогава.
Има ли някакъв добър изход/съвет за моята ситуация, като жена на 46, неработила по специалността си, не знае как да се държи на интервю (все пак не съм била на интервю за работа от 20 години). Много ми е странна ситуацията и ми е трудно да се възприема пред интервюиращ човек.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 17:45 от miamim

# 743
  • Mars Hotel

Та някой ще обясни ли какви са причините да не сложи снимка, с цената на това да не бъде извикан на интервю?
Няма такова нещо, това го правиш само ти и още 2-3 заблудени душици. В нормалните фирми има обучени HR-и, които подбират кандидатите по други критерии, не по външен вид. В настоящата ми фирма дори специално препоръчват на кандидатите да не слагат снимка.

# 744
Не ползвам LinkedIn и не съм много наясно с функциите му, но как там нямало проблем, който иска да ме гледа, ама снимка в СВ в джобса няма да слагам.
И пак казвам, предпочитам да има снимка, но тя не влияе на избора ми на кандидат. Просто не виждам причина да няма, след като явно досега съм се заблуждавала, че е прието да има винаги.

# 745
  • Сф
Как да не влияе една снимка? Разбира се, че влияе, дори на подсъзнателно ниво. Аз написах защо няма да си сложа снимка на СВ. Сериозните компании ще гледат опита ми, а не снимката. Затова са интервютата, на тях се придобиват реални впечатления

# 746
Аз лично съм срещала наживо недъзи, които забавят работата. Има състояния, в които не можеш да работиш или не можеш да контактуваш с колегите си нормално, или и двете. Въобще не става дума за продажби, а за офисна работа, която все пак изисква да можеш да движиш крайниците си и да можеш да говориш сравнително бързо и разбираемо. Ако ти дойде кандидат, на който ръката от лакътя е увиснала или има нужда от 10 секунди да си произнесе името...ами не се сещам за позиция, за която няма да има друг кандидат с по-добра комбинация от качества. Не звучи готино, но това е истината. И възмутените тук ще намерите поне 10 по-добри кандидати, ако изпаднете в ситуация да подбирате.
Шефовете са назначили човек, който заеква от времето преди мен. Simple Smile Вече 6 г е във фирмата. Да, една идея по-бавно става комуникацията, но е интелигентен и си върши работата чудесно. И с клиенти говори, представи си. Някои си го знаят и само него търсят.

# 747
“В нормалните фирми има обучени HR-и, които подбират кандидатите по други критерии, не по външен вид.”

И те са?

# 748
Нищо подобно. Само казах, че създават неудобна ситуация и е хубаво, когато даваме шанс на такива хора, да го знаем предварително, а не когато цъфнат в офиса. Не се подгравам на такива хора, съжалявам че са в такова положение, но такава ни е държавата, както каза. И както дадох пример с колежката, ако не беше роднина, какъв щеше да е шанса? Аз избирам единствено по знания и морал.
Не ни е такава държавата, такива са ни Някои от хората, като теб. Никога не бих работила с такива.
И как точно избираш по морал, че ми стана интересно?

Интересно ми е тогава новата функция на джобса с анонимния профил как се развива? Няма снимка, няма име, няма никакви данни, само професионален опит.
Развива се перфектно. Какви са важните лични данни за теб - възраст и брой на децата ли, семейно положение? Кредити може би, размер на жилището, номер на обувките или сутиена...

# 749
  • Mars Hotel
“В нормалните фирми има обучени HR-и, които подбират кандидатите по други критерии, не по външен вид.”

И те са?
Ти сериозно ли? Ми зависи от позицията, разбира се. За всяка позиция има отделни изисквания - образование, квалификация, сертификати, опит...

Общи условия

Активация на акаунт