Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 363
  • 788
  •   1
Отговори
# 720
Как ще си позволяват хората с недъзи да си търсят работа, тц. Нахалници. Че и ще досаждат с недъзите си на заети ЧР служители. Срамота. :д

# 721
  • Mars Hotel
И не съм сбъркала досега.
Това как го разбра? Кой знае колко читави хора си избутала настрани, само защото нямат снимка.

# 722
CloudyLady, не се опитвай да замазваш казаното преди. Отвратително е....!!! Колежката имала говорен дефект и затова не заслужава да работи ли?!?

Целият ти изказ говори за това, че се смяташ за нещо повече от другите. Като хвърляш СВта в коша, по-велика ли си?

# 723
То е ясно, че не се изразявам правилно, ама съвсем изтрещяхте и ми слагате думи в устата.

По повод разглеждането на СВ-та преглеждам приоритетно тези със снимка. Ако отговарят на търсените качества, се канят на интервю. Ако не стават, търся следващите. От чисто любопитство няма такива, които директно да съм изхвърлила в коша. Но винаги съм се чудила, защо не слагат снимка. Не ми се връща назад, но не помня да съм писала, че ги хвърлям, а че ги бутам настрани.
И пак казвам, говорим за жалката картинка в милата ни страна, а не аз какво мисля и правя.

# 724
  • Melmak
Радвам се, че моето cv без фотос ще замине в кофата ако попадне в тази фирма. Няма смисъл да си губим времето, да ме гледат отгоре, защото съм дръзнала да им губя времето с кандидатстване.

И още нещо, хората в неравностойно положение нямат нужда да ги съжаляваш, недей! Те също имат достойнство и умения!!!

# 725
Т.е. наистина е възможно и със сигурност се случвало някой с по-подходящи умения и повече опит изобщо да не си му видяла СВ-то и да си избрала по-слаб кандидат, само защото бил със снимка.

# 726
  • София
Мисля, че трябва да си го кажем, че масовата картина в България е такава, с което отново опираме до корпоративните офиси в София. Ама big Picture хич не е София, за съжаление.

# 727
Имам приятелка, която не взеха на стаж в телевизия, защото не говори правилно. Има меко произношение. Разказа ми как тръгнала на логопед и си оправила говора и ще кандидатства отново. Не я спира, защото е нормално да работиш за дикцията си на подобна работна позиция. Дори актьорите имат подобни упражнения. Сигурно има вариант и за подобни работни места, а не да се отреже добър кадър.

# 728
Говорният дефект няма абсолютно никакво значение за тон позиции, че дори понякога да се налага да говори с клиенти. Нормалните хора не възприемат подобен "недъг" за нещо ужасно, а проявяват повече търпение просто и това е. Особено, ако служителят е адекватен, разбира си от работата и ги интересува дефакто какво казва, а не дали ще заекне. Никога не бих отхвърлила човек по този критерий освен, ако не иде реч за кол център или въобще длъжност, на която нон стоп говориш с хора. Ама те повечето кандидати с проблем го отчитат това, че няма да им е комфортно да говорят с часове и не пускат CV за такива позиции.

А да отрежеш човек, който може да има компетенции и умения, и да е подходящ за дадена работа само, защото те кара да се чувстваш неудобно поради лични предразсъдъци е най-малкото непрофесионално.

# 729
  • Melmak
Завършила съм Журналистика и по-точно профил ТВ. Абсолютно винаги са ни учили, че за радио и телевизия трябва да имаме правилен говор. Меко произношение, липса на добро Р, всякакво друго отклонение от правилния говор се е считало винаги за минус и е насърчавано да се коригира. Много от новинарите са били също с меко произношение в до към 20 годишни и после са го оправили.

Има неща, които са задължителни, примерно стюардесите да са слаби, да нямат видими татуси.

Но това са специфики на всяка професия.

За счетоводител, бизнес анализатор и подобни офисни дейности не би трябвало говорни дефекти да се гледат с отвращение. Да не говорим за “недъзи”!

# 730
Добре де, само аз ли не си представям как някой във видимо неравностойно положение го изтъква още като си подава СВто, за да не вземе някой да се почувства неудобно като го срещне лично? Говорим за състояния които нямат връзка с работата, естествено.
И само аз ли веднага си представих как немалко от подбиращите биха придобили негативно впечатление -  тип "Тоя сега какво иска, на специален ли се прави?" Поне на много това би била първата мисъл - човекът евентуално може да търси специално отношение или да се натиска ако компанията е голяма и както в много страни има квоти за малцинства, за едно, за трето и пето. Нали половината ако не и повече от редовно пишещите тук са в корпоративна среда, където такива квоти не е малък шансът да ги има.
Изумявам се в тая тема на моменти...
Да, в идеалния случай само най-подходящите кандидати ще подават СВта за дадена длъжност. Ама в живота идеални неща няма, та на подбиращите им се налага чат-пат да се срещнат и с някой дето не е за там, понеже са пропуснали да го отсеят преди това. Не съм и предполагала че това може да е голяма драма, все съм си мислила че е част от процеса на подбор.

# 731
Аз лично съм срещала наживо недъзи, които забавят работата. Има състояния, в които не можеш да работиш или не можеш да контактуваш с колегите си нормално, или и двете. Въобще не става дума за продажби, а за офисна работа, която все пак изисква да можеш да движиш крайниците си и да можеш да говориш сравнително бързо и разбираемо. Ако ти дойде кандидат, на който ръката от лакътя е увиснала или има нужда от 10 секунди да си произнесе името...ами не се сещам за позиция, за която няма да има друг кандидат с по-добра комбинация от качества. Не звучи готино, но това е истината. И възмутените тук ще намерите поне 10 по-добри кандидати, ако изпаднете в ситуация да подбирате.

# 732
има някаква програма, по която наемат сервитьори казахтанци
ами… трудно се комуникира с тях, хайде не бъдете толкова толерантни към различните
нито са сервитьори, нито имат качества и умения в обслужването на клиенти

и в лидл има нови съвсем неадекватни консултанти, с
дефекти са, личи им
хубаво, имат право на работа… но те не разбират какво ги питаш, не могат и да отговорят, друг персонал не се забелязва наоколо, не познават асортимента, нямат усет даже количките с продукти като развозват се блъскат в хората

и в спиди с подобен служител платих два пъти пратка за 190 лв и после се разправях един месец с банката и кол центъра на спиди

# 733
Ех, тая снимка ...
Никога не към пускала такава. Щом външния вид е по - важен от уменията ...

Продавачка в квартален магазин - дали е по - важно как изглежда или как се държи. 20 годишно въобще няма да го работи. Старата жена ако е добра ще има клиенти.

# 734
Струва ми се, че в някакви супер тъпи и малки, чисто български и то тип семейни фирмички може да НЕ СЕ толерират хора с "недъзи" или такива, които не са от най-красивите, въпреки наличието на качества. В нашата фирма шефката на отдел Обслужване на клиенти съвсем не е красавица, но е супер ерудирана дама, с перфектен английски клиентите ни, които са от цял свят, са във възхита от нея. Мъжът ми пък, който за втори път се върна в старата фирма, специално ЧР го питаха дали има подновено експертно решение от ТЕЛК, защото е им е важно. Апропо стюардесите на Австрийските авиолинии не са нито млади, нито слаби, нито красиви. Та мнението ми за критериите за оценка на кандидатите на Клауди предпочитам да си го спестя, че ще ме затрият моментално.

Общи условия

Активация на акаунт