Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 279
  • 788
  •   1
Отговори
# 360
  • 🌊
Кой луд ще плаща 6 месеца, за да учи някой.
Компанията където която работя😂
6 месеца си минаваме обучение, започва се с генералните неща за фирмата, след това генерално за позицията и вече се навлиза в тесните специфики.

# 361
Разбира се, че трябва да има въвеждащо обучение. Дори и изпълнителните директори минават такова, какво остава за ниските нива. Как иначе ще се запознае с работата, продуктите, процесите и т.н.?

# 362
Кой луд ще плаща 6 месеца, за да учи някой.
Компанията където която работя😂
6 месеца си минаваме обучение, започва се с генералните неща за фирмата, след това генерално за позицията и вече се навлиза в тесните специфики.

Това ще си го татуирам за бъдещите интервюта. Когато ме "обработват", аз излизам виновната и че притеснявам и стресирам клетите ми килеги. Благодаря!

# 363
Има достатъчно изследвания, които показват,че некачествен onboarding (и/или липса на обучение) водят до по-високи нива на текучество.
Ако не ти е кипнало съвсем, поговори с прекия ти ръководител. Може да не осъзнава какво се случва със служителите. Те може и да си "пазят работата" и какво ли още не. Той може да не знае за това отношение.

По темата, аз смятам,че в нормалните работни места има въвеждащо обучение. Ако компанията наистина е читава, те са дори структурирани и с дедикиран трейнър/ментор.

В сегашната работа аз нямах такова, по-скоро buddy система,но на моето бъди не му се занимаваше особено. Свикнах, научих се,но аз знам на каква цена и с какви брутални нерви и рев след работа. Така че, не, не е нормално да няма обучение .

# 364
Ох, писах, писах, и се отказах, защото изпадам в големи конкретики.
И все пак с няколко думи да попитам при подобна ситуация бихте ли си стояли във фирмата с надеждата за по-добро развитие или бихте търсили нова работа?

Скрит текст:
Ситуацията: колежка, с която  няма разбирателство и задружност ( разказвала съм и друг път за нея - оказа се, че цялата фирма я недолюбва, но заради нея не малко хора са напуснали), която се меси в работата ви въпреки изрични указания на шефове да не го прави. От друга страна странен колектив, който винаги от нещо е притеснен, винаги от нещо се пазят, няма инициативност, не се знае кой какво върши - екипност нулева, липса на комуникация. Млад шеф - свестен, добър, с визия за развитие и промяна - но нямащ време, а може би и кураж да се изправи срещу закостенялото мислене.  Един вид - идеи има, но реализацията е фифти-фифти, да не кажа и по-малко.  И от другата страна - възрастен шеф - във състояние много близо до деменцията - уважаван, харесван от старите кучета, но на мен по-скоро ми създава проблеми комуникацията с него, защото забравя какво си му казал, насосва си някакви неща, те стигат до младия шеф и се изпада в един порочен кръг от обяснения. Иначе сферата на бизнес е добра, няма изгледи да не могат да ни дават заплати, но все повече усещам сутрин как ставам с нежелание, за да отида на работа. Отделно това, че няма да мога да изкарам вече и един отпуск или болничен, без да мисля за работа и без да работя реално, тъй като заради пропуски на гореописаната, която уж ме замества по време на отпуска ми, се принудих да си издействам възможност за хоум-офис, в случай че боледувам аз или детето.

# 365
  • София
Щом шефът е млад и свестен, пробвай да работиш с него целенасочено по някакво развитие. Дай си срок и ако не стане, тогава търси вече.

# 366
Пиша за развоя при мен:
Тази сутрин проведох разговор с работодателите ми. Според тях и аз не съм за тук. За 2 седмици имам слабо представяне, защото не мога да проведа една кампания и се излагам. Те са натоварени и нямат време, за да ме учат на основите. Тоест аз съм човек без никакъв опит и не знам дори какво е facebook. Всъщност аз показвах на по-възрастна колежка как да си свали фактурата за рекламите.

Нямам думи. Не приех тази аргументация като градивна критика. Все едно съм в друга реалност. Така или иначе реших да си тръгна. Чакам да изясним как ще ме ,,разкарат".

Ако ме чете работодател, моля ви, не постъпвайте така. Осигурете поне нещо минимално като въвждащо обучение на нов служител... описан процес в сдтъпки и къде какво да чете.

# 367
Не се коси за тази работа. По-добре сега, отколкото да се налага да работиш в такава среда.

# 368
Ясно беше, че не сте един за друг, обаче е малко обидно така да се държат едва ли не ти си некадърна, защото те нямат елементарно обучение и никой не те е въвел в работата. Остави ги. И със следващата няма да имат успех, ако продължават по същия начин.

# 369
Че те поне едно кристално кълбо да бяха зачислили, пакет боб сигурно също щеше да помогне... така описано е толкова нелепо че не знам откъде да почна без да се смея, а на съфорумката със сигурност не е особено забавно.

# 370
  • София
Аз съм имала обратна връзка на втората ми работа, че не се справям с дейност Х, като тя не ми влизаше нито в преките, нито в непреките задължения. Имаше и коментар, че понеже съм много умна, засрамвам колега Х, което дори не знам как да го коментирам. Обемът от работа, който изнасях беше доста. И понеже млада студентка… правих овъртайм без да ми плащат, но го изискваха, уж с идеята да се развивам по дадено направление. Таа обратната връзка на края на изпитателния Simple Smile преля чашата и… смених фирмата.

# 371
@ Мисифу
Ако си много търсен и ценен кадър и много лесно може да си намериш работа, то изглежда нищо не те задържа.
Но "проблемите", които описваш, според мен са много бели кахъри и би могла да си преглътнеш претенциите.
Нека все пак да не забравяме, че сме назначени именно защото в съответната фирма има задачи и проблеми за решаване, нашето участие е полезно и очаквано. Не правим лична услуга на никой с присъствието си, нали...
Мой личен съвет, като "старо куче, т.е. кучка" - дръж се професионално, игнорирай любезно лошата колежка, ограничи си капризите, дишай дълбоко и се усмихвай повече.

# 372
Благодаря ти, старо куче, за съвета. Аз засега поддържам линията на поведение, за която говориш. Може да се каже, че като "заек" съм една от най-ведрите, учтиви и услужливи във въпросната фирма. И въпросът изобщо не е до мои лични претенции, а до това да не ми се пречи да си върша работата, дали заради възпалени егота, дали заради мързел или нехайство на други хора, на които вероятно отдавна е спряло да им дреме. Както и да е, аз правя каквото трябва и да става каквото ще, само ми се ще да избегна тотално изплискване на легена в даден момент докато достигна точката на прегаряне. Защото старите кучета често имат гадния навик да си носят проблемите отвкъщи на работа, а при такива като мен се случва точно обратното.

# 373
Да не ти пука Simple Smile това е само работа, имаме си семейства и приятели, които са ни важни, колегите да се оправят. Успех Simple Smile

# 374
Аз съм имала обратна връзка на втората ми работа, че не се справям с дейност Х, като тя не ми влизаше нито в преките, нито в непреките задължения. Имаше и коментар, че понеже съм много умна, засрамвам колега Х, което дори не знам как да го коментирам. Обемът от работа, който изнасях беше доста. И понеже млада студентка… правих овъртайм без да ми плащат, но го изискваха, уж с идеята да се развивам по дадено направление. Таа обратната връзка на края на изпитателния Simple Smile преля чашата и… смених фирмата.

Tова, червеното, е много интересен казус. Не съм го преживявала лично, но сигурно от курсове по мениджмънт съм чувала за казуси, където се уволнява гений, защото макар и по-добър от всеки един свой колега, той пречи на колектива, а колективът се справя на добро ниво . И жертват човека за колектива. Още повече гениите са глезени и капризни и лесно напускат, тоест не са надеждни.  Не знам дали е било така и при теб, просто се сетих за казуса.

Общи условия

Активация на акаунт