Проблем със съседи, търся решение

• 3 532
  • 47
  •   2
Отговори
Здравейте. Закупихме си климатик и ще идват тази седмица да го монтират. Съседите ни се заяждат постоянно с нас и в момента отново не желаят да ни предоставят достъп до покрива, давайки ни ключът за там. Част от нормалните живущи в блока ни казаха, че ключът е в домоуправителя, а синът му днес твърди, че той даже не знаел, че има такъв ключ. Какво мога за направя по въпроса? Да подам жалба ли? Как да го взема по законов начин този ключ, за да си свършат работата момчетата другиден? Благодаря!

# 1
Чупите катинара, купувате нов и давате ключа на домоуправителя. Ето - вече имат ключ.

# 2
А защо не говорите със самия домоуправител, а не със сина му? Синът може всичко да каже...
И второ, защо ви е достъп до покрива? Там ли мислите да монтирате климатика? Мисля, че нямате право без писменото съгласие на останалите живеещи в сградата.

# 3
А защо не говорите със самия домоуправител, а не със сина му? Синът може всичко да каже...
И второ, защо ви е достъп до покрива? Там ли мислите да монтирате климатика? Мисля, че нямате право без писменото съгласие на останалите живеещи в сградата.

А като съм на висок етаж как да го монтират този климатик? С хеликоптер? Или да дойдат пегаси да го монтират? Говоря със сина, защото бащата не живее в сградата ни и няма достъп до него. Защото цялата им работа е такава сбъркана. И напротив - говорейки с моят адвокат сутринта - всеки има достъп до общите части в блока. Ако не го дадат имам право да отида на вратата му с полицай и адвокат и тогава последствията ще са за сина, бащата, майка им и т.н.

# 4
По-спокойно, няма нужда да си изливаш нервната енергия тук.
Ти право на достъп до общите части имаш, но нямаш право нищо да монтираш там самоволно. Има закон, прочети го. Да не ревеш утре, ако дойдат да те глобят и да те принудят да си демонтираш климатика. Това първо.
Второ, как щели да го монтират? По същия начин, както и на ниските етажи. Има си начини и монтажниците много добре ги знаят.

# 5
Ние сме на 5и етаж. В две стаи има климатици. Монтирани са през апартамента. На единия външното тяло епод прозореца, а на другия външното тяло е на стената до прозореца. Не съм наблюдавала как точно се случва монтажа, но не сме осигурявали достъп до покрива.

# 6
  • София
Ти право на достъп до общите части имаш, но нямаш право нищо да монтираш там самоволно. Има закон, прочети го. Да не ревеш утре, ако дойдат да те глобят и да те принудят да си демонтираш климатика. Това първо.
Второ, как щели да го монтират? По същия начин, както и на ниските етажи. Има си начини и монтажниците много добре ги знаят.
И кой член от закона забранява поставянето/монтирането на каквото и да е на покрива? Питам, защото съм го чел закона и такова нещо няма. Още повече, че съм питал и общината като поставях климатиците на покрива и оттам потвърдиха, че не се нарушава никой закон!

# 7
ЗУЕС – Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите

Отделен въпрос е, ако хората, които монтират нещо, каквото и да е то, на покрива и нарушат неговата цялост, вследствие на което по-късно той протече, после всички ще плащат за ремонта, нали? Simple Smile
Това са общи части и за да се прави нещо по тях, трябва съгласието на всички собственици.

# 8
За поставяне на слънчев панел за затопляне на водата в бойлера взехме подписано съгласие от всички съседи. Иначе нямахме право да слагаме на покрива слънчев панел.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 11:56 от Рори72

# 9
  • София

Отделен въпрос е, ако хората, които монтират нещо, каквото и да е то, на покрива и нарушат неговата цялост, вследствие на което по-късно той протече, после всички ще плащат за ремонта, нали? Simple Smile
Това са общи части и за да се прави нещо по тях, трябва съгласието на всички собственици.
Хайде пак да попитам кой член от закона забранява и казва, че се иска разрешение за да поставиш или монтираш каквото и да е?
За поставяне на слънчев панел за затопляне водата в бойлера взехме подписано съгласие от всички съседи. Иначе нямахме право да слагаме на покрива слънчев панел.
Кой ви каза, че нямате право?

# 10
Член не мога да цитирам, но за да ни включат в програма на общината за достъпна среда ни искат подписано съгласие от съседите за да монтират релси за специален стол с който да можем да извеждаме от 5ия етаж на сграда без асансьор  дете с тежка двигателна инвалидизация. Съседите не дават разрешение и съответно общината не може да ни постави това приспособление.
За панела мъжът ми беше проверявал. Там изцяло той движеше нещата и не мога да цитирам закон или друга норма, но със сигурност се иска съгласието на съседите и то писмено за да се монтира нещо по общите части -стълби, коридори, покрив.

# 11
  • София
Член не мога да цитирам, но за да ни включат в програма на общината за достъпна среда ни искат подписано съгласие от съседите за да монтират релси за специален стол с който да можем да извеждаме от 5ия етаж на сграда без асансьор  дете с тежка двигателна инвалидизация. Съседите не дават разрешение и съответно общината не може да ни постави това приспособление.
За панела мъжът ми беше проверявал. Там изцяло той движеше нещата и не мога да цитирам закон или друга норма, но със сигурност се иска съгласието на съседите и то писмено за да се монтира нещо по общите части -стълби, коридори, покрив.
Осъзнавате ли, че пишете за различни казуси?

# 12

Аз съм си спокойна, имам два монтирани климатика и знам как се монтира.. Същото е като когато поставят изолация и ставас въжета през покрива. 30 метрова стълба няма..Кой първо ви каза, че ще монтирам климатик на покрива 😀😀😀

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 14:56 от Не се сърди, човече

# 13
Ама много остро влизаш, ако така си разговарял и със сина му, ясно е защо не ти дава ключ.

# 14

Хайде пак да попитам кой член от закона забранява и казва, че се иска разрешение за да поставиш или монтираш каквото и да е?
За поставяне на слънчев панел за затопляне водата в бойлера взехме подписано съгласие от всички съседи. Иначе нямахме право да слагаме на покрива слънчев панел.
Кой ви каза, че нямате право?
ЗУЕС Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
19. нe извъpшвaт дeйнocти в oбщитe чacти нa cгpaдaтa, вĸлючитeлнo и пo фacaдaтa, ĸoитo нapyшaвaт тяxнaтa цялocт и apxитeĸтypeн вид, нocимocпocoбнocттa, ycтoйчивocттa нa cтpoитeлнaтa ĸoнcтpyĸция, пoжapнaтa бeзoпacнocт или бeзoпacнoтo пoлзвaнe нa cгpaдaтa;
Не Ви ли го каза адвоката сутринта?

Общи условия

Активация на акаунт