ОКТОМВРИ почти мина, мама гушка бебче и бременността отмина - тема 10

• 21 481
  • 316
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте и от мен!
Честито на най-новите мами и здрави бебчета пожелавам.
Моето момченце го мъчи запек - някой бори ли се също с това?
Чудя се дали не е от смяната на АМ в болницата (Aptamil) с това, което ползваме вкъщи - Lactana Bio?
С много мъки изкарва по един памперс на ден.
Педиатърът изписа капки Линекс, но не виждам промяна.

# 271
Честит да е Антон. Много да ви радва.
Ние вече сме си вкъщи. Малко е лесни докато се напаснат бебе с куче. Макар.че на бебето не му прави впечатление, когато кучето лае.
Аз още нямам кърма и първо давам да суче и след това дохранвам с АМ. Може ли някоя мама да ми разясни как да го правя? Уж като на кутията го правя. Но той не го изядат всички. Не знам дали и от шишето или от млякото. Уж дърпа, но имам чувството, че количеството мляко е едно и също.

# 272
Sway, има едни биберони, които не пускат и само изморяват бебето. Пробвай с различни. Ние сме с биберони на Авент, но те имат няколко серии. Ползваме 3 на зелената серия natural response. 2 не пуска нищо и детето яде 20мл един час.

# 273
Честита да е Лина!
Честит да е и Антон!

Да са живи и здрави и много безгрижно детство!

❤️❤️❤️

Аз давам Адаптирано мляко Новалак. Засега сме доволни. Същото даваха в родилното.

Моята кърма намаля и мисля ако не се получи повторно да се увеличи да взема рецепта от личния за Достинекс. Знам, че и по 5 капки да пуска само, пак трябва да се пият хапчета за спиране.

И моята беба много хълца, помага и като пийне няколко  глътки водичка и повечето пъти спира да хълца, аз още давам глюкоза вместо вода за изчистване от жълтеницата.

За оригването някой питаше - потупване по гръбчето или потупване на стъпалата отдолу нагоре та да подскочи леко бебето като жабче и така изкарва излишния въздух.

За поспаливите бебета  и храненето- щипкане по бузката, масаж по стъпалата, определен звук за хранене... това ги буди. А може да хапват и спящи. Simple Smile

# 274
Честито на Dana и S_Sev, да са ви живи и здрави дечицата!

skady, от едно цедене трудно можеш да разбереш колко кърма имаш. Не спирай да предлагаш на бебето и дохранвай междувременно. Пробвай да цедиш с помпата след всяко хранене, няма иначе как да се увеличи количеството, ако не се стимулира. Днес следобед и аз цедих по-малко количество, към 70 мл от двете, но по принцип следобед по-малко пролактин се секретира и съответно количеството може да е по-малко.

На мен ми е второ дете, второ кърмено и пак съм голяма паника. За мен, от моя опит и познания, единственият начин за успешно кърмене е на поискване. В първия месец и половина поне, след това може да се говори за някакъв по-структуриран режим. Първи ден ни е пълен вкъщи и малкият свикна да яде на гърда и на двамата ни е в пъти по-удобно. Да, не знам колко изяжда, ама гледам да предлагам всеки път като поиска. Изглежда спокоен, сменяме памперси често. Ако пък са минали повече от 2-3 часа след ядене и той спи, го будя и предлагам гърда. Гледам да не се вкарвам във филм и да броя педантично колко точно е пишкал и т.н.

Накупих помпи и бутилки и хич не уцелвам правилния биберон, или пуска много, или малко. Пак много ме наплашиха педиатрите с тези милилитри и схеми на хранене. Не знам защо масово лекарите се мръщят на кърменето на поискване и кърменето като цяло и се карат, че не дохранваш. Защо трябва всичко да е разграфено по часове и схеми? Ако не се лъжа СЗО препоръчва кърменето на поискване в първите няколко месеца. Те не ги правят тези бебета в завод, за да се хранят еднакво, в конкретен час и с конкретни милилитри.

И въпреки това, докато усетя бебето и тялото си и се напаснем, успяха да почти да ме убедят да давам АМ. Моето бебе по-трудно яде от шише, много е мързелив и аз изпадам в паника, че не изяжда достатъчно, особено ако е бил преди това на гърда и не знам колко е ял.

Още много време има да свикваме, ще видим как ще ни се получи. В понеделник ще се обадим на нашата педиатърка и се чудя как да ѝ казвам ли изобщо как го храня… Това са ми размишленията по темата днес. Grinning Иначе най-важното е бебето да е нахранено и мама да е спокойна и щастлива. Ако за някои кърменето е неприятно и не се получава, не е задължително. Ама това масово да се бута от лекари АМ още от раждането, според мен не е Ок.

# 275
Честит Антон! Да е много здрав и щастлив!

Дана, Baby Daybook също може да се ползва от двама потребители едновременно (едно от основните ни изисквания и на нас). Всеки може да логва информация, приложението синхронизира много бързо и за нас е много удобно.

Ти как ползваш silver cups? Аз ги слагам с няколко капки кърма и в сутиен, но се чудя няма ли и друг начин да ги задържам. Не понасям сутиени.

Иначе хълцането не е проблем, даже моето бебе някак си успява да хълца и суче едновременно 😅. За дрешките, засега са ми най-удобни тези с копченца,които се разтварят изцяло и можеш да наложиш двете части под и над бебето и да го окопчееш отвсякъде. За ръкавите хакът ми са мааалко по-свободни дрешки от разтегливи материи. В този ред на мисли, много съм доволна от дрешките от C&A, от хубави платове са и има приятни десени.

За кърмата, за мен като че ли работят овесените ядки, многото течности и редовното цедене. Трудно ми е да кажа за момента има ли ефект от чая за кърмачки и какъв е той.

Може ли някой да ми снима опаковката на Вигантол-а, който давате? По каква схема е? С рецепта ли се продава? Дана , ще съм благодарна да снимаш и твоя вит. Д, може би ще е по-подтижимо да го намеря наоколо.

Джу , благодаря за споделения метод. Вчера обсъждахме абсолютно същата схема с ММ, без да знам, че това си е съвсем официален метод някъде. И аз съм от тия майки, които все се притесняват имат ли достатъчно кърма 😂 все още не сме го тествали, защото нямам замразени резерви, и разчитам на теглене.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 20:44 от Moonlit

# 276
Moonlit, като спомена овесените ядки и аз потвърждавам, че имат положително действие на производството на кърма. Аз закусвам всеки ден овесени ядки с боровинки, мед и бадеми. С първото детенце като кърмех си правех същата закуска всеки ден с малки изключения и не съм имала проблем с кърмата. Не пия чайове, не се цедя, кърмя на поискване и за мен това работи най-добре. Когато бебето е в скок в растежа, започва да суче по-често и по естествен път увеличава производството на кърма. Това е така, тъй като нуждите на бебето се увеличават с времето и то дава сигнал на тялото на мама предварително.

Ние имаме проблем с нощния сън. От 4 нощи бебо се буди на 1-2 часа и търси да суче. Единственото ми спасение е, че го кърмя легнала настрани, в безопасна поза и успявам да си набавя поне 6 часа сън. Има ли някоя мама в същата ситуация? Надеждата ми е, че е скок в растежа, но имам съмнение, че въздухът в стаята ни е сух, нослето му се запушва само нощем и търси гърда за успокоение.

# 277
  • UK
Dream, и при нас е така. Кърмя за успокоение по няколко пъти на нощ и към 4-5 го взимаме да спи между нас, така е по-спокоен. И пръскам в нослето Стеримар, помага.

# 278
Честит да е Антон! Хубава дата си е избрал. 🥰

Moonlit, silver cups само със сутиен мога да ползвам за съжаление. Аз също не обичам да нося, но ми беше ясно че ми трябва някой супер мек и еластичен, който да ги държи на място и си взех два такива с тази цел. Предпочитам да нося някой мек сутиен и зърната да са защитени с тях, отколкото да се търкат в дреха. Предполагам, че дори и да не се ползват пак се слагат памучни/бамбукови подплънки за кърмене, които също се държат от сутиен на място. Направих една инвестиция в сутиен на Bodily от американския Амазон, но съм много доволна.
https://amzn.eu/d/aTvqwHe
Другият ми е на momcosy от немския Амазон, също мек и удобен, но Бодили не се усеща изобщо. Всички други тип бюстиета, които имам на Медела, явно няма да ползвам засега.
Витамин Д го взех от iherb, защото е разтворен само в олио, за разлика от тукашните. Тук май го предлагат най-често в комбинация с флуорид, който аз не искам да давам, но също е без рецепта. Парадоксът е, че предписват 500 UI, а всички препарати са 400 UI, каза акушерката.
https://de.iherb.com/pr/california-gold-nutrition-baby-vitamin-d … fl-oz-10-ml/65958

За дрешките май решението е засега да е през по-голямата част в боди с дълъг ръкав. Другите са ѝ още големи и от ритане става двата крака в единия крачол.

Mommy, твоят пост е успокояващ. Аз пробвах помпата след кърмене, излизат само капки. Ще съм упорита, но ще взема и аз някакъв лактационен чай. Малко ми е кърмата. 😔
На нощните хранения явно не ѝ достига кърма и додавам АМ, будуваме по 3 часа. С тези шишета е една мъка, понякога пускат много и я оливат, а са уж с най-малкия отвор. После количеството, което тя поема варира между 10 и 40 мл, никога не съм сигурна да не ѝ дам прекалено много. И накрая, голяма част от АМ го връща, та не знам колко има ефект за наяждане, или е само успокоение.
Качила е някакви 60 грама за един ден, което е достатъчно за акушерката да е спокойна.

# 279
И аз снощи прибягнах до АМ преди да си легнем, след като го слагах 3-4 пъти през половин час на гърда и той все не заспиваше и беше неспокоен. През нощта кърмих 2 пъти и сутринта гърдите ми бяха препълнени. Просто вечер положението е тежко, хем бебето иска постоянно да суче, хем млякото е по-малко. Ама няма как, ще го слагам колкото иска, пък ако продължава да е неспокоен ще давам малко АМ вечерите. Всеки ден е приключение в началото, но ще става по-лесно.

Ние засега се справяме супер, вкъщи ще сме с двете деца цяла седмица. Чистим, оправяме, играем с голямото. Дори на разходка излизахме вчера. За половин-един час с количката из квартала ми подейства доста добре. Вие вашите деца кога ги изведохме за първи път?

Но бебето е мноооого спокойно и засега нямаме нужда от външна помощ, вярвам, че и по-натам ще е така. А и не искам посетители на този етап.

Да ви споделя, вчера имах рожден ден и исках да изпия една чаша вино, ама след като приспахме и двете деца и двамата бяхме тотално изцедени и директно си легнахме. Grinning 

На мен най-трудно ми е с готвенето, защото нямам апетит и не знам какво да ядем и готвим. Sad А пък знам, че е важно за мен да се храня балансирано. Имате ли съвети по тази тема ,вие как се справяте?

# 280
На мен най-трудно ми е с готвенето, защото нямам апетит и не знам какво да ядем и готвим. Sad А пък знам, че е важно за мен да се храня балансирано. Имате ли съвети по тази тема ,вие как се справяте?

Честит рожден ден на патерица! Simple Smile ние караме или на замразени сготвени ястия от магазин, които досготвяме, или готвим нещо на пара от замразени зеленчуци и да речем киноа / ориз / булгур, или правим супа, салата. Или взимаме пица 😂

Благодаря ти, че отбелязваш за апетита. 2 седмици и нещо нямах грам апетит и отнесох стабилна доза mom shaming, че кармата ми е нехранителна, защото ям под 3000 калории. Като проверих малко, се оказа, че е доста често срещано след раждане да нямаш апетит. При мен нещата се нормализират постепенно, с известно усилие за редовно хранене. Надявам се, че това ще помогне на още някоя от нас, ако чувства вина, че не й се яде.

# 281
Ние гледаме да ядем само готвено. Жена ми готви, на мен не ми се отдава. Тя много държи веднъж на ден да се яде супа, така че винаги имаме едно от следните - леща, градинска супа, картофена крем супа (със или без броколи), боб, шкембе (от гъби), и др. Другото ядене за деня е нещо от сорта: зеленчукова мусака (тук вариантите са десетки, моят любим е ориз, картофи и спанак), картофени кюфтета или от тиквички, картофи на фурна със салата, готвено прясно зеле с картофено пюре, тофу със зеленчуци, гювеч, чушки бюрек, яйца по панагюрски, пълнени чушки, домашни бургери или пици, имам една любима . манджа с броколи и карфиол, и т.н. Личи, че съм фен на картофите, но иначе има много разнообразни ястия, които стават бързо.
Имаме няколко готварски книги, но рядко ги отваряме. От там също могат да се черпят идеи.

# 282
Аз също готвя, днес ще сме на риба, вчера правих супа и месо с картофи, имаме и кекс.

Mommy, честит рожден ден със закъснение! ❤️

Честит да е Антон! 🍀🥰🥰

Мами, сега като захладня правите ли често разходки с бебенцата навън?

# 283
Ние излизахме вчера за първи път, на 17-тия и ден и то точно за 10 минути. Днес не посмях, защото духа вятър, иначе мислех да удължа с 5 минути разходката. Проветрявам често.

Чай за лактация взех на Хип гранулиран. И миналият път го пих и помага,  но най вече  помагат честото слагане на гърда и цедене и да няма големи паузи през нощта както каза някоя мама по горе.
Явно всяко бебе е различно и някои са по-добре да хапват на поискване,  други с режим, а трети и от двете. В болницата пробвах един ден на поискване, ами бебето си искаше през час и ме побърка. Мислех че много е папала,  беше и много акала, но везната на акушерките показа спад в теглото тогава. И затова сме си на режим три часов средно - понякога огладнява на два часа и половина, някой път нощем издържа 4 часов интервал, но рядко. Има и случаи в които изяжда повече или по-марко мляко от нормата, а дрег път въпреки храненето през три маса пак през час е гладна и и давам. Така че нашето е хем режим, хем на поискване.
Вигантол давам по една капка и не съм забелязала да и влияе по някакъв начин за щастие. После по-трудно се мие шишето, защото е доста мазен   Сега ще го снимам.
Момичета, как къпете бебетата и колко често? Simple Smile И какви градуси държите в стаята по време на банята и по принцип?

# 284
Климатика е на 21-22 градуса по цял ден, като го къпя увеличавам на 24-25 за кратко. До вчера го къпех само под чешмата, от вчера и в корито. Тялото всеки ден, дупето при всяко акане, а косата на 2-3 дни.

Общи условия

Активация на акаунт