ИНСУЛТ и какво да правим...

• 731
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
Баба ми на 83 получи тежък исхимичен инсулт, сега е в болница. Казват, че крака е засегнат, но не сме я виждали от приема и не знаем какво да очакваме. Имам няколко въпроса:
1. Пътеката за инсулт е само 7 дни и после искат да я изпишат, какво да правим, как да я настаним в отделене за рехабилитация или нещо такова веднага след болницата?

2. Има ли подобрение в първите дни, защото като го получи не можеше почти да говори, не се движеше и почти не реагираше?

Става въпрос за София, много сме объркани и не знаем какво да правим. Благодаря ви много!

# 1
Свекърва ми мина през това миналата година и тази пак. Пътеката е 5 дни и ги изписват. Изключително е неприятно, защото реално не видяхме почти никакво подобрение преди и след изписване. Може да ги помолите да напишат в епикризата, че се насочва за рехабилитация и физиотерапия. Така ще може да я приемат в такова отделение. Лошото е че обикновено тези отделения са препълнени и съответно тези пациенти непредпочитни. Ако можете се уговорете от сега. Освен това прекарания инсулт изисква изключително много работа след това, за да се възстанови човек. Трябва всекидневна работа и грижи, а на тези години хората, сякаш губят стимул и се залежават.
Подгответе се, че след изписване 2-3 дни ще спи основно и почти няма да яде- но настоявайте.

# 2
Свекърва ми мина през това миналата година и тази пак. Пътеката е 5 дни и ги изписват. Изключително е неприятно, защото реално не видяхме почти никакво подобрение преди и след изписване. Може да ги помолите да напишат в епикризата, че се насочва за рехабилитация и физиотерапия. Така ще може да я приемат в такова отделение. Лошото е че обикновено тези отделения са препълнени и съответно тези пациенти непредпочитни. Ако можете се уговорете от сега. Освен това прекарания инсулт изисква изключително много работа след това, за да се възстанови човек. Трябва всекидневна работа и грижи, а на тези години хората, сякаш губят стимул и се залежават.
Подгответе се, че след изписване 2-3 дни ще спи основно и почти няма да яде- но настоявайте.

Готови сме за всичко, само да е жива, милата. А според вас връщат ли говора си в първите дни, седмици? Ние я намерихме неговореща и неподвижна, но мисля, че бързо реагираме с викането на линейка и болница. За сега не дават много инфомация, освен, че е сънена и единия крак бил засегнат.

# 3
При моята свекърва беше засегнат само говора. Реално всичко разбираше, но не и идваха думите за да го каже.
Купих едни карти тогава, за да стимулираме говора, да си припомня думите. Ето като тези: https://csrigen.wixsite.com/aphasia/blank-ivj7w
До последно не успя да върне говора освен елементарните думички и имаше объркване в ежедневните си действия.
Колко ще се върне говора никой не може да каже. На нас лекарите ни отговаряха- при всеки е различно.
Изписват ги с памперси, които също, ако може да се движижената, е добре да махнете възможно най- бързо, защото свикват с тях.
Моята свекърва почина (на 85), но не от инсулта, а от друго заболяване което имаше. Покрай нея видях възрасни хора в много добро състояние след инсулт.

# 4
Има цяла тема за инсулта, вижте там, много неща са писани. Ще се възстанови, но минава почти цяла година. В темата съм качила и снимка на уред за раздвижване, който не е скъп, около 40 лева, за ръце и крака.

# 5
Има цяла тема за инсулта, вижте там, много неща са писани. Ще се възстанови, но минава почти цяла година. В темата съм качила и снимка на уред за раздвижване, който не е скъп, около 40 лева, за ръце и крака.

Може ли линк, благодаря.

# 6
Темата е ,,Инсулт-сблъскване с тази болест.Какво да правим". От телефона не мога да дам линк.

# 7
# 8
За съжаление тя почина на 11-тия ден....

Не мога да разбера защо....уж казаха, че е в стабилно състояние, говореше, не беше в кома и т.н Какво стана изведнъж?! Sad Да, инсулта е тежък, но толкова хора не умират......

Общи условия

Активация на акаунт