КОЛЕДА 2024/2025

• 107 079
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 45
Момичета, непрекъснато чета за това тесто н Наталина . Бихте ли дали линк към рецептата?

Много хубави сладки показвате, сигурна съм и, че са много вкусни. от екрана се усеща аромата им. Simple Smile

FBID10211009317903503, идеята с кутийките е чудесна, от къде са?
Как правиш двуцветните сладки?

lulumba, Коледа не е многото гозби, сладки, украси и т.н. Коледа е семейния уют, събиране на всички заедно, топлите отношения, в коледните песни, приказки, разкази. Нашето преситено общество е забравило истинския смисъл на Коледа.
Толкова много неща можеш да организираш за децата си, не зная колко са големи, но коледното настроение може да се предаде и на не толкова малки деца. С моите деца много години се забавлявахме да правим заедно украса - гирлянди от хартия, може и цветна от рекламните брошури, които ни пускат в пощенската кутия, плодове от папие маше, камея от папие маше с декупаж от коледна салфетка и свещи, с такъв декупаж,  шишарки, с малко акрилна бяла боя и с брокат и малко парченце от гирлянд отгоре, изрязвахме снежинки от хартия, увити в станиол орехи, мини подаръчни кашончета, като украса за елхата, за масата, правехме малки глинени фигурки, които слагахме на елхата, украсявахме си венец за масата. Толкова много неща си правехме и децата много се забавляваха и радваха. Още по-голяма беше радостта, че сами са направили всички тези неща. Още си пазя много от тях, а дъщеря ми често ме пита да й припомня техниките за някои от тези неща, за да ги показва и тя на деца.
Бях купила книжка с коледни песни, учехме ги, пеехме ги, пеехме си и други песни. И не защото нямахме възможности, а защото така ни беше много по-забавно. Децата пораснаха, вече са големи хора, но усещането за забавлението остана.  И като вадим старите неща, в направата на които са участвали, започват много мили спомени.

Пожелавам ти светла и уютна Коледа!

ПС Ако ви трябват идеи, насреща съм.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 12:28 от Diorela

# 46
Диорела, идеи за момчета на 2г и 4 м 😁?
Обаче мнооооого палави и не слушащи/чуващи.
Ножица не съм давала, ще се наръгат докато се боричкат сигурна съм.
Пластелин, лепило също не са виждали...
Или май да се въздържа тази Коледа....

# 47
Joy Joy, никакъв проблем. Ти нарязваш хартиени лентички, евентуално им даваш да ги оцветяват, но са малки още за оцветяване. Но като цяло те да ги лепят, една в друга като верижка. И гирлянда е готов. Колкото по-дълъг, токова по-хубав.
За тази възраст са подходящи лепилата с щифт от този тип. https://milenastyle.com/produkt/prym-987180-lepilo-shtift/

За хартия може да използваш рекламните брошури, ще станат цветни. Може да вземеш малко брокат на прах, слагаш го в нечуплива купичка, да мажат лентичката тук там с лепилото и да топват в броката.

Глина, пластелин също ще им се отразят добре - топчета, кубченца. Добре е да е глина, която после ще оцветите заедно като изсъхне, по-точно ти ще оцветиш , заедно с тях. Докато е мека и пластична, слагате златна/сребърна нишка за закачане на елхата.  Децата много обичат да мачкат глина и да се плескат с нея. Виждала съм на пазара  да продават, където продават глинени съдове. Важно е да я държиш увита в мокра кърпа и найлон, за да не изсъхне. Има и по книжарниците една бяла самосъхнеща, но за деца повече ми харесва обикновената.

Също увиване на орехи в станиол от шоколад, например и пак с нишка за закачане. Може да правиш заготовките, да лепиш с пистолет с топъл силикон нишката за закачане, а те да увиват станиола. После лепваш малко станиола с горещия силикон, да не се развива.

Баткото е  във възраст, в която ще се увлече, а малкият ще копира от него, макар, че няма да може да се справя с повечето неща, но поне да отбележи присъствие. Simple Smile
Важно е преди това да създадеш и малко емоция, как сами ще си направим коледна украса, за да предизвикаш желание. И бъди готова да има цапаници, разсипан брокат, но няма проблеми.
Вероятно ще им писне по-бързо, отколкото на момичетата, пускаш ги да  полудуват, а после пак, или на другия ден пак. Важно е да ги хвалиш непрекъснато колко хубаво се справят, деликатно да помагаш, и да разгъваш гирлянда, за да се радват.

Заслужава си, защото децата, колкото са по-малки, повече се увличат и радват. А после им става навик, заради хубавото и различно настроение и емоция.

ЕДИТ
 Може да отидете на разходка и да съберете заедно хубави по-малки шишарки. После в метална купичка  на дъното малко бяла акрилна боя, евентуално леко разредена, да търкалят шишарките с ръчичка и да боядисат ръбчетата в бяло, да имитира сняг. Примерно малкият ги търкаля в боята, а баткото ги топва в брокат, докато боята е мокра. Или като изсъхне боята, си намазват ръчичките с щифт лепило, търкалят в тях шишарките и ги топват в брокат. После  изсъхват и мама лепи отгоре с горещ силикон парченце гирлянд и нишка за закачане. Като нишка за закачане може да ползваш от панделките за букети, да я нацепиш на по-тънки ивици.

Децата обичат да се цапат. В тези моменти, аз позволявам цапането, после почистваме заедно и следва добро измиване. Учат се да не си пипат лицето с нацапани ръчички, да почистват след себе си, да се измиват. Много ползи има от такива забавления.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 14:08 от Diorela

# 48
Много ви благодаря за идеите страхотни са!!!
Не съм уточнила, че са близнаци на 2 години и 4 месеца 😁
Но толкова много идеи ми дадохте, че със сигурност ще се помъча да запазя самообладание докато се опитваме да сътворим нещо 🤗🤗🤗🤗, Благодаря!!!!

# 49
Радвам се, че съм била полезна. Не разбрах ,че и двамата са малчовци. Simple Smile
А докато се занимавате, може да си пеете песнички, да им разказваш коледни истории, приказки и т.н.

Като бяха малки нашите деца, едно голямо забавление беше, че с баща им сме видели дядо Коледа в другата стая. Единият викаше - Ето го, тук е!  Те тичаха да го видят. Другият от другата стая викаше, че е видял нещо. Бъркахме, че било джудже, а не дядо Коледа, или, че не сме били сигурни, че е бил той. И беше едно търчане от стая в стая, докато успявахме да сложим подаръците някъде, но той беше отлетял, че бърза да раздава подаръци на всички деца по земята. Много се забавлявахме всички.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 15:18 от Diorela

# 50
Ех, страхотни спомени сте си сътворили.
Дано и аз успея 😍

# 51
Joy Joy, просто се отпусни и се забавлявай и ти. След това ще чистиш и ще оправяш, това не е толкова важно.
Важно е настроението, децата да участват, да се забавляват всички, да се учат от малки на разни умения и да създават навици. Те самите очакват с нетърпение още такива неща, свързват празниците с това.
Наистина остават много хубави спомени и изживявания, които не могат да се заменят с нищо друго.

И до ден днешен, коледната напитка си остана една голяма тенджера, пълна с ошав и ухание на ябълки с канела и малко индийско орехче.

ЕДИТ
Хрумнаха ми още забавления за малчовци за украса за елха. Да си намажат ръчичките с боя и да ги отпечатат на хартия. А ти после изрязваш. Малко брокат и по цветовете те ще си познават коя ръчичка на кого е на елхата.
Но първо намажете леко ръцете с малко краве масло, че да се мие по-лесно боята.
Картофени печати с издълбани буквите от имената им. И те да си ги топнат боя и отпечатат, а после с брокат. Забърсваш ги, или изплакваш и с друг цвят повтаряте.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 15:14 от Diorela

# 52
  • В светлината на слънцето
Diorela, така е. Аз и това се стремя. Просто са тежки обстоятелствата. Миналата година точно преди Коледа мъжът ми си събра багажа и с доста злобни думи се изнесе, оставяйки ни в страшни дългове. За децата беше шок. Те са големи, но въпреки това го преживяха тежко. Издръжка не дава. Но ще се преборим (и аз не знам как имам сили все още). Иска ми се да им създам точно уютна и топла Коледа.

# 53
Кураж, мила! Ще се справите и с Коледа, и с много още други неща. Хубавото, приказното и радостното в живота ви тепърва предстои.
Усмихни се и се забавлявай с децата, това време е наистина безценно. Не знам моят син какво ще помни след години от празниците като дете, но аз /на 58 години днес/ си спомням най-много лицата на мама и татко - усмихнати, празнични, направо сияещи...и елхата, нищо друго. Това ми стига. Сигурна съм, че и на твоите деца, както и на всички нас, големи или малки, ни стига само това. Бъдете здрави и смело напред, момиче!

# 54
Lulumba, това е повод да си направите Коледа прекрасна. Защо трябва да я свързвате с него? Направете си сладки, украсете къщата, поканете си приятели или роднини на вечеря, или вие отидете на гости... Не позволявайте на един гадняр да разваля всяка ваша Коледа!

# 55
lulumba, съчувствам ти и те разбирам. Няма да коментирам юридическата страна на проблема. Но трябва да преодолееш чувствата и да създадеш за децата си едни нови, различни усещания и спомени  за Коледа, за да не им остане усещането и да свързват празника с това, че баща им ги е напуснал по Коледа.  Дори не го споменавай това.
И се стреми те да участват и да се забавлявате. Почти без пари, с ученическите им материали и пособия, ножица, боички, пакетче брокат и лепило Ц 200, което става прозрачно, ще сътворите заедно чудеса. Използвайте хартия от рекламните брошури, тя е цветна тънка и гланцирана, ако има и бяла А4 няколко листа, ще е супер.
Единствено трябва да купиш лепилото и пакетче брокат, което въобще не е скъпо - може да ги намериш за около 5-6 лева общо двете.
https://www.orangecenter.bg/universalno-lepilo-s-200.html
https://svitoshop.top/produkt/brokat-za-dekoratsiya-15-tsvyata/

А и на теб едно такова забавление ще ти подейства отморяващо и релаксиращо.

ЕДИТ
Тук има много хубави шаблони за снежинки, освен това 3Д снежинки,  гирлянди с топки.
https://best-of-efrea.com/shabloni-snejinki-hartia

Ако можеш да си позволиш и още малко пари, да купиш пистолет за горещ силикон  )  малък е по-добре, ако намериш и малко брокатена ева пяна и маниста, може да се сътворят прекрасни неща за украса.
https://www.emart.bg/mikroporesta-guma-eva
https://www.emart.bg/search-%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE … 5%D1%82&newsearch

https://www.youtube.com/watch?v=SUyk9h-JxC0
По подразбиране пуска много от този тип.

Хубава елхичка

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 16:07 от Diorela

# 56
  • В светлината на слънцето
Ооо, то даже ни олекна в известна степен, защото в последните две години беше станал супер заядлив и злобен и вече трудно се издържаше. Но самото изнасяне беше травмиращо.
diorella, моите деца са вече доста големи - на 20 и 17 години, но от малки заедно сме създавали нашите приказни празници. Аз обожавам магията на Коледа. Вълшебно време е. Заедно си измисляхме темата всяка година, помагаха активно в сладкоправенето. Та иска ми се да върна тази магия, макар и в по-скромни мащаби.
И да повдигна малко празничния дух, припомням три от Коледите ни: златна - в духа на френския ренесанс (като меню и украса), адвент календара от бонбонено розовата като в Алиса в страната на чудесата и едно френско пънче от бялата.

# 57
Много хубави неща показваш.
Наистина, попораснали са. Simple Smile Но това не пречи да се забавлявате, като направите подаръчета за близките, изработени от вас, да се забавлявате заедно, да си пеете коледни песни, да правите сладки.

Ооох, пак ми се развихри фантазитя. Голямо желание имах да направя коледна диорама. Всичко ми беше в главата, бях измислила как и с какво да я направя  - заснежена къщичка със светещи прозорчета, до нея една елха и широколистно дърво с оголени клони, светещ уличен старинен фенер. Всичко потънало в сняг, а дядо Коледа спрял до елхата и свалил до себе си чувала за малка почивка. Бях измислила да монтирам батерийка под дядото.
И ако се чудите какво е диорама, ето една моя лятна миниатюрка.
Скрит текст:

# 58
Lulumba, дори и заедно да подготвите вечерята/обяда/заедно да сложите масата - пак е хубаво преживяване и спомен - коледна музика, разговори - не знам 20-годишното дете дали живее с Вас, но ако не - може би ще е и хубав момент за повече разговори, смешки, забавни истории. А може и семейни игри (карти, табла, друг тип), някой Коледен филм по телевизора или двд… Важно е да има споделеност и уют.
На мен са ми липсвали точно тези игри след като станах пълнолетна. Нашите сигурно решиха, че съм голяма и много рядко сме играли на карти/монополи и тн след това. А днес ако ме попитат - пак бих играла, това си е време заедно без телефони, компютри и разсейвания, време тук и сега.
И ако им се правят на децата сладки - един вид или пък нещо друго за печене (питката?), защо не пак дружно всички? Вие замесвате, те да украсят, например.

На моя син това ще му е първа Коледа Simple Smile бебе е още и няма да разбере много, но пък се вълнувам. Не лази още, но може дотогава да започне, кой знае. И да питам - според Вас голяма елха (изкуствена) удачна ли ще е или да търся нещо малко? Аз ще го гледам и пазя де, няма да го оставям сам в стаята с елхата, но все пак.

# 59
  • Под сянката на разлистените кактуси
А може и семейни игри (карти, табла, друг тип), някой Коледен филм по телевизора или двд… Важно е да има споделеност и уют.
На мен са ми липсвали точно тези игри след като станах пълнолетна. Нашите сигурно решиха, че съм голяма и много рядко сме играли на карти/монополи и тн след това. А днес ако ме попитат - пак бих играла, това си е време заедно без телефони, компютри и разсейвания, време тук и сега.

И моите деца са големи, но винаги си идват за Коледа и винаги купувам някаква нова игра. Една от най-приятните ни вечери миналата година беше когато решихме да правим домашна паста (фетучини) и домашен сос. Отворихме си бутилка вино, пуснахме си италианска опера за настроение и на втората бутилка се оказа, че доста прилично се справяме с ариите Joy Тази година ще повтаряме!

Общи условия

Активация на акаунт