КОЛЕДА 2024/2025

  • 107 251
  • 1 422
  •   2
Отговори
# 1 095
  • София
  • Мнения: 12 257
Включвам се да похваля рецептите за коледни сладки на Марчева. До сега не се осмелявах да пиша, защото съм още далеч от вашите умения.
Успях да направя бисквитките Ричарели, и тези с малиновия пълнеж, освен традиционните меденки. Децата не могат да се спрат.☺
Марчева, предполагам, че си очаровала гостите  си с прекрасните си творения!
Честита Коледа на всички!
Благодаря ,за доверието и вниманието!
Честита Коледа!

Честита Коледа на всички! Много щастие и светлина в домовете ви!
Аз моите бисквити вече ги показах в темата (пък и то вече почти са изядени Joy), но да ви почерпя с едно печиво (купешко), което донесе свекърва ми. Тя е португалка и в Португалия се прави този традиционен сладкиш - много козуначено-бриошоподобен и гарниран .................
...........................
В Испания такива сладкиши се правят за Рейес Магос - 6 януари. Казват се роскон, могат да бъдат пълнени с крем или сметана.  На мен ми харесват повече натюр, без пълнеж. Традиционно вътре има фигурка или бобено зърно. Но съвременните сладкарници ги предлагат без.
М...да, този сладкиш , приготвя се на 6.01 Богоявление, за който говорите го зная като френски сладкиш, по- късно минава и  в Испания,  не знаех, че се предлага и  в  Португалия, и се нарича, така съм го копирала, не е моя идеята за името , но не съм си отбелязала от къде съм го свалила, - БОГОЯВЛЕНСКИ СЛАДКИШ - ПРЪСТЕНЪТ НА КРАЛЯ, голям разкош е  и какво още съм прочела и записала ...."Това е френски сладкиш от времето на Луи Х V. Готвачът приготвил този сладкиш за Богоявление, освен че бил красив, в него бил скрит подарък за краля, оттам е и името му, малък медальон от диаманти.
По-късно през 18 в. този сладкиш е представен на кралското семейство в Испания и получава отлично одобрение, а по-късно се предлага из цялата страна.
В днешни дни най-отдолу под тестото се поставя по един голям лешник, той е малката изненада за този, който го открие, това ще му бъде късметчето през годината."
Скрит текст:

YanaDG разкошно хубави сладки!
Честита Коледа, момичета!

# 1 096
  • Бургас
  • Мнения: 24 861
Честита Коледа !
Благодаря ви, за вкусните вълшебства, които ни показвате !
Догодина пак!

От мен масата на Бъдни вечер.


Джолан и суджук с боб и кисело зеле в гювеча за Коледа


Другото са салати, пържоли с лук но без снимки.

# 1 097
  • Мнения: 2 860
Честита Коледа! Бъдете здрави и щастливи!









# 1 098
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 074
В Испания такива сладкиши се правят за Рейес Магос - 6 януари. Казват се роскон, могат да бъдат пълнени с крем или сметана.  На мен ми харесват повече натюр, без пълнеж. Традиционно вътре има фигурка или бобено зърно. Но съвременните сладкарници ги предлагат без.
И аз точно за роскон-а се сетих, като го видях. Португалският е без пълнеж и засега е без фигурка (изядохме половината Grinning).
Доста напомня и на gâteau des rois (наричан и "couronne des rois"), споменат от Марчева, който е популярен в югозападна Франция (абе, омешали са си бриошите по съседски, май Joy), по баския край и на север докъм Бордо и Коняк. Ароматите във френския са портокалов цвят и лимон и в зависимост от района може да има кандирани плодове, но може да има и само едра захар. А самата традиция за бобче (зърно бакла във Франция) в сладкиша се корени в древноримските сатурналии (празниците в края на декември), където за ден (или няколко) робите са се радвали на равни права с господарите и роб е могъл да бъде избран за "крал" на празника. По късно, с идването на християнството, този обичай се е преплел с празнуването на Богоявление и тримата влъхви (на френски, les rois mages).
Във Франция още от средновековието се прави този "кралски сладкиш", като може да бъде или бриошовия вариант (в южните части), или от маслено тесто, напълнено с бадемов крем "франжипан" (на север и в Белгия). По-късно масленото тесто е заменено от многолистно (тази версия е известна и като  "парижки галет"). Аз определено предпочитам бриошовия вариант, понеже не обичам само тесто с франжипан. През последните години по пекарните се появяват все повече варианти с плодови пълнежи, или сладкарски крем ("патисиер", crème pâtissière), наред с традиционния, за моя голяма радост.

# 1 099
  • Мнения: 1 163
ЕваНиколова,
Скрит текст:
моля, рецептата за баклавата Flowers Four Leaf Clover

# 1 100
  • Мнения: 2 860
ЕваНиколова,
Скрит текст:
моля, рецептата за баклавата Flowers Four Leaf Clover

Баклавата се оказа откритието на сезона Simple Smile Това е т.н. "млечна баклава" Simple Smile 
Направих я по тази рецепта, макар, че както казва и Теди - не е много "оригинална".
https://www.youtube.com/watch?v=kczxbd0idm0
След това четох, че се прави със сметана, вместо с прясно мляко и се поръсва с какао Simple Smile И така беше невероятна Simple Smile

# 1 101
  • София
  • Мнения: 12 257

Скрит текст:
В Испания такива сладкиши се правят за Рейес Магос - 6 януари. Казват се роскон, могат да бъдат пълнени с крем или сметана.  На мен ми харесват повече натюр, без пълнеж. Традиционно вътре има фигурка или бобено зърно. Но съвременните сладкарници ги предлагат без.
И аз точно за роскон-а се сетих, като го видях. Португалският е без пълнеж и засега е без фигурка (изядохме половината Grinning).
Доста напомня и на gâteau des rois (наричан и "couronne des rois"), споменат от Марчева, който е популярен в югозападна Франция (абе, омешали са си бриошите по съседски, май Joy), по баския край и на север докъм Бордо и Коняк. Ароматите във френския са портокалов цвят и лимон и в зависимост от района може да има кандирани плодове, но може да има и само едра захар. А самата традиция за бобче (зърно бакла във Франция) в сладкиша се корени в древноримските сатурналии (празниците в края на декември), където за ден (или няколко) робите са се радвали на равни права с господарите и роб е могъл да бъде избран за "крал" на празника. По късно, с идването на християнството, този обичай се е преплел с празнуването на Богоявление и тримата влъхви (на френски, les rois mages).
Във Франция още от средновековието се прави този "кралски сладкиш", като може да бъде или бриошовия вариант (в южните части), или от маслено тесто, напълнено с бадемов крем "франжипан" (на север и в Белгия). По-късно масленото тесто е заменено от многолистно (тази версия е известна и като  "парижки галет"). Аз определено предпочитам бриошовия вариант, понеже не обичам само тесто с франжипан. През последните години по пекарните се появяват все повече варианти с плодови пълнежи, или сладкарски крем ("патисиер", crème pâtissière), наред с традиционния, за моя голяма радост.[/spoiler]
Благодаря, чудесна информация, беше ми интересно да прочета. Хубава Коледа!

# 1 102
  • на тавана в кошницата
  • Мнения: 516
Честита Коледа и от мен! Всички сте показали много  хубави сладки❤   Не мога да се сравнявам с вашите красоти. Много ме вдъхновявате с темата. Благодаря на всеки споделил тук съветите си и показал какво е направил. Ето това сътворих аз тази година.

# 1 103
  • Бургас
  • Мнения: 24 861
Сладкарски машини сте всички !

# 1 104
  • Мнения: 3 465
Честита Коледа!На зад в темата бяхте дали рецепта за соленки които са с масло.Някой правел ли ги е с мас че имам и се чудя за какво да я използвам.

# 1 105
  • Мнения: 2 867
И аз искам да благодаря на всички за приятната атмосфера в темата ,за съветите и вдъхновението Heart
Специални благодарности на Мики за рецептата на капамата. Посрещнах гости с нея и въпреки , че я направих в двойно количество и очаквах да я ядем до Нова година ,гостите си досипваха по няколко пъти и всичко свърши още същата вечер.
След двуседмично печене забравих да снимам готовия продукт, а от толкова раздаване на сладки и разнасяне по гости ,останаха единствено тези шоко нус кугели. Нямат търговски вид защото нямам вашите умения в украсата, а и детето им ръси захарните топчета, но снимах последните оцелели колкото и аз да се отчета в темата Grinning

# 1 106
  • In transit
  • Мнения: 14 439
Леона, благодаря за доверието. Радвам се, че на гостите им е харесала капамата. Heart Eyes

ВВВВ6, чудна колекция си направила. Много са красиви!

# 1 107
  • на тавана в кошницата
  • Мнения: 516
Mikkey благодаря 🙂, но пред вас не мога да се сравнявам. 😉. Много сте добри всичките. Част от сладките отидоха за коледен благотворителен  базар на детето.

# 1 108
  • Мнения: 2 378
Днес ще има пижамено парти в нас Simple Smile
На дъщеря ми приятелките ще идват на гости с преспиване. Обещала съм им да правим сладки. Взела съм такива формички.
Скрит текст:
Сега се чудя от кои бадеми да слагаме?
Имам сурови, печени и захаросани.
Скрит текст:

Другото, което съм намислила е да им дам да правят снежинки от айсинг по тази идея.
https://doo.bg/snejinki-ot-icing/

Разпечатах шаблони на снежинките.
Скрит текст:

Чуденката ми тук е дали рецептата за айсинг е сполучлива и дали да правят снежинките върху готварска хартия или върху прозрачно фолио?

# 1 109
  • под тепетата
  • Мнения: 11 320
Аз бих сложила сурови бадеми. За работа с айсинг по- лесно ми се струва , че се правят върху готварска хартия. Фолиото много шава и се гъне. За рецептата не мога да кажа, аз ползвам указанията на Наталина.

Общи условия

Активация на акаунт