КОЛЕДА 2024/2025

  • 106 885
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 350
  • In transit
  • Мнения: 14 429
2в1, вуйна я правеше с масло, но малко по-тежка ми идва, затова я промених. Явно такава е била рецептата по онова време.

Кубратова, да, тази е много бърза и лесна. А и с трохите отгоре има форма на мимоза, която е типична за 8-мо мартенските торти. Heart Eyes

# 1 351
  • Мнения: 7 956
Ох, Мики, на мен типични ми се явяват все шоколадови, за всеки празник и сезон Simple Smile
Въртя, суча и току добавя на някоя шоколад, макар да го няма по рецепта (ако не й отива тъмен, слагам бял, ама да има - я в крем, я в глазура...).
От време на време правя и други, най-вече плодови, включително Павлова, когато излязат сезонните плодове летни плодове, тук таме някоя с тропически плодове, но като изключение.
С масло и на мен ще ми е тежка, но за плътност и стабилност на крема мисля да добавя малко маскарпоне или бял ганаш, че понякога заквасената сметана доста се отпуска, зависи от марката и партидата.
Апропо, докато не съм забравила - правили ли сте макарони с пресни белтъци и какво да очаквам, ако ги направя така? Досега съм ги правила все с "остарели" на няколко дни в хладилника, обаче от току що приготвено линцер тесто ми останаха 2 белтъка и мисля да ги добавя към вече отделени и престояли за макарони. Ще сбъркам ли много?

# 1 352
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 068
Кубратова, преди няколко години правих макарони изцяло с пресни (непрестояли) белтъци. Пак станаха, но на излизане от фурната ми се стори, че бяха малко по-хрупкави от тези с престоялите. След нощувка в хладилника и слепени с крема си бяха съвсем добре.

# 1 353
  • София
  • Мнения: 3 330
Ето тази рецепта имам от моята баба, на която ужасно много приличам в готвенето, тефтерът ми е толкова жълт, че листите едва се държат, но където и да се местя, той и още един малко по-нов тефтер са винаги с мен в багажа:




Дълбаната торта при мен фигурира под името Пълнена торта “Зизи”, отново от баба ми:

# 1 354
  • Мнения: 7 956
Тъъй, моята дълбана торта днес имаше честта първо да бъде описана в темата с муните, щото си бях за там, докато я завършвах, обаче сега я опитахме (кой ще чака до утре?!) и мога да кажа, че е много лека, много вкусна и ще влезе в постоянния репертоар на тортите у дома с най-различни пълнежи.
Благодаря, Мики!
Стана обаче най-грозната торта, която съм правила. И то по причини, които няма да описвам и тук, че да не се повтарям и които нямат общо с рецептата и указанията в нея, ами имат общо с една заспала муня - за тях препращам към мунската тема.
От рецептата съм променила в крема това, че добавих маскарпоне, другите съставки са по Мики - печени натрошени орехи, домашни озахарени портокалови корички, шоколадови капки от тъмен шоколад. На повърхността сложих натрошени какаови зърна. Замислях друга декорация, ама я сколасах точно за мунската тема и крайният резултат е съвсем различен, в опит да поправя поразиите си. 
Направих двойна доза (във форма 24 см), че да не правя насред празник нова торта, като се познавам Simple Smile
Все пак ще сложа и снимки, макар че не са за гледане, да не се чудите що съм недоволна от себе си.

# 1 355
  • Русе
  • Мнения: 6 339
Към поста за торта "Добуш"
       

и един чийзкейк Сан Себастиан от днес.


# 1 356
  • София
  • Мнения: 3 330
Леле, колко е апетитен! Но ни е втръснало от чийзкейкове и ни липсват прекрасните немски торти като Schwarzwälder Kirschtorte.

# 1 357
  • Мнения: 7 956
Леле, колко е апетитен! Но ни е втръснало от чийзкейкове и ни липсват прекрасните немски торти като Schwarzwälder Kirschtorte.
Аз пък точно на такава торта и подобни изядох всичките си приготвени през лятото коктейлни череши. Оставих в едно малко бурканче за цяр Simple Smile
Чийзкейк правя изключително рядко, ние май сме си почитатели на класическите торти.

# 1 358
  • Мнения: 8 516
Кубратова , на мен твоята торта ми харесва! Четох те при муните, чаках снимки тук, ами добре изглежда.🤗 Честит празник на теб и на всички дами! 🌷
Аз направих морковен кекс. Много хубаво се разпука отгоре (сложих парчета масло по средата, както е писала Мики) . Мики, благодаря за рецептата и за идеята! 🤗
Ние не обичаме глазури на кекс, ще го хапнем поръсен с пудра захар. После ще покажа снимки.

# 1 359
  • In transit
  • Мнения: 14 429
Честит празник, дами! Heart
Кубратова, Фортуна, благодаря за доверието. На мен също ми хареса тортата. Супер се е получила.
Дайте линк към тази тема за муните, плс.
Фортуна, препоръчвам ти да направиш мъничко фростинг и да пробваш с морковения кекс. Много го отваря. Grinning

# 1 360
  • Варна
  • Мнения: 1 471
Моят морковен кекс е с ванилия, портокалова есенция и понякога орехи. Канела не слагам.
Обаче с глазура от лимонов сок, пудра захар и мед и поръска от захаросани цитрусови корички или прясно настъргани, става невероятен!

# 1 361
  • Мнения: 7 956
Мики,  казваш да се изложа и в тази тема, не само в специализираната (тя е нещо като деня за прошка - кажем си, опростим си и продължим в същия дух)  Simple Smile
Хайде, като съм тръгнала: 
Скрит текст:
Не съм правила морковена торта или кекс, ама ме подкокоросахте. Обаче няма да е днес, ще мързелувам.

# 1 362
  • Варна
  • Мнения: 1 471
Кубратова, ма много ти слаб ангелът! Joy
Обаче имаш силни батерии, аз толкова сладкарска производителност имам само в началото на декември като ме прихване меденковата лудост.

# 1 363
  • Мнения: 7 956
Велкова, наистина ще се окаже слаб, пък и обичам да правя сладкиши (и да ги ям Stuck Out Tongue Winking Eye). Въобще, кухнята си я възприемам за нещо като мой будоар, като нямам такъв...ама днешните дами повечето сме така - нямаме будоари, имаме кухни  Simple Smile 
Лошото е, че с възрастта и проблемите ми с гръбнака вече не съм така бърза и производителна.

# 1 364
  • Мнения: 8 068
Кубратова, да ти кажа честно, тортата ти изобщо не е за муните. Чудесно се е получила, дори и да не е с предвидения от теб външен вид Hands V.

Честит празник, дами Flowers Tulip.

Общи условия

Активация на акаунт