Болка в тазобедрената става отвън

• 2 793
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
Ще ви дам най-компетентния съвет, който получих за майка от рентгеноложка приятелка.

Направете снимка на лумбалните прешлени и двойна сравнителна на тазобедрените стави. И вероятно тези снимки ще покажат идеално всичко. В някои случаи се налага и компютърен томограф на лумбалните, но засега направете обикновените снимки. Личният може да ви даде направление за тези снимки, а за КТ направление дава невролог или неврохирург.

Възможно е да му трябва укрепващ колан за кръста, но това се преценява на базата на снимките. Той ще атакува директно проблема, ако е в кръста, а не хапчета и инжекции. Милгамата не става за такива проблеми, а депомедрол или дексаметазон мускулно са по-ефикасни. Но те само обезболяват, не атакуват директно проблема. Възможно е да се нуждае от физиотерапия и дори балнеолечение.

Доста вероятно е да има дископатии и листези.

Не бях чела по-адекватно включване. Точно това казаха и при мен. Че най-верятно е И от кръста. Бях преминала две физиотерапии една след друга и се обмисляше дали да не предприемат трета  рехабилитация с нещо съвременно,  което даже не помня какво беше. Трябваше просто ортопед да се произнесе. Ортопедът тогава така ме натисна на кръста, че ми изскочиха очите и каза че нещата вероятно са и от там. А аз аз си имам проблеми с кръста по принцип и си нося колан при нужда. правена ми е операция за слабинна херния и съм наясно че проблемът тогава не беше само в тази херния, вероятно имам и дискова. Пазя се и не нося тежко. По този начин и с колан ( на поискване) - нещата горе долу се контролират.  Иначе правих скенер на двете стави . Износването  е малко по-агресивно от това за възрастта и съветът беше да отлагам смяната на тазобедрена колкото е възможно повече. Добре ми повлияха озоновите инжекции но бяха ужасно болезнени, а  аз търпя на болка. Имам ограничение в подвижността но вече и с това се примирих. Свиркам си.

# 16
Моят личен опит показва, че ревматолозите се справят по-добре със ставите, отколкото ортопедите. И разбира се консервативно.

Къде ги слагат тези озонови инжекции? Много ли са?

Не зная, ако е налице КТ дали трябва да се натиска кръста.

Попитах моята невроложка дали нещо може да се прави против разрушаването на дисковете. Тя каза да се пият повече течности и колаген.

# 17
Моят личен опит показва, че ревматолозите се справят по-добре със ставите, отколкото ортопедите. И разбира се консервативно.

Къде ги слагат тези озонови инжекции? Много ли са?

Не зная, ако е налице КТ дали трябва да се натиска кръста.

Попитах моята невроложка дали нещо може да се прави против разрушаването на дисковете. Тя каза да се пият повече течности и колаген.

Ортопедът който ме натискаше беше касапин. Повече не се върнах  арогантен, надменен, глупаво се подведох по мненията за него.

Озонова инжекция ми поставяше на частно в моят град в един медицински център ортопед. Той не ме е лъгал, каза че  няма ясни показатели че това е 100% ефективно лечение, а е по-скоро  тип облекчаване може би с плацебо ефект. Реших да опитам веднъж и след поставяне около 3 месеца имах осезаемо подобрение. И плацебо ефект да е не ми пука. Проблем е че се бие в ставата. боли адски и ми посинява около мястото на инжекцията, както и няколко дена след това боли. но бях предупредена на всичко това предварително. Ходих 3 или 4 пъти но много се чакаше защото точно тази манипулация е без час а при него винаги има много хора.

# 18
Моят опит с инжекции в ставите е доста по-приличен, но се отнася до раменна и колянна става. Доверих се на известна ревматоложка и не сгреших. Преди това беше правила инжекция в коляното на майка.
Оттогава минаха 7-8г., тоест ефектът от тези инжекции се оказа доста добър. За внушение не може да става дума.

# 19
В общи линии,ортопед/ревматолог трябва да се потърси.Терапиите не са много различни Милгамата има много добър ефект,при невралгии,но се пие 2-3 месеца,тя не е симптоматично лекарство,като ибупрофена,например.Възможно е възпаление на ставата,след прекарани вирусно заболяване .То няма да се позитивира на нито едно образно.Ревматолога знае как да го открие.Успех!

# 20
  • на брега на морето
От много горчив опит съветвам - най-напред преглед при ортопед и рентген без бавене.

# 21
  • Mediterraneo

Не бях чела по-адекватно включване. Точно това казаха и при мен. Че най-верятно е И от кръста. Бях преминала две физиотерапии една след друга и се обмисляше дали да не предприемат трета  рехабилитация с нещо съвременно,  което даже не помня какво беше. Трябваше просто ортопед да се произнесе. Ортопедът тогава така ме натисна на кръста, че ми изскочиха очите и каза че нещата вероятно са и от там. А аз аз си имам проблеми с кръста по принцип и си нося колан при нужда. правена ми е операция за слабинна херния и съм наясно че проблемът тогава не беше само в тази херния, вероятно имам и дискова. Пазя се и не нося тежко. По този начин и с колан ( на поискване) - нещата горе долу се контролират.  Иначе правих скенер на двете стави . Износването  е малко по-агресивно от това за възрастта и съветът беше да отлагам смяната на тазобедрена колкото е възможно повече. Добре ми повлияха озоновите инжекции но бяха ужасно болезнени, а  аз търпя на болка. Имам ограничение в подвижността но вече и с това се примирих. Свиркам си.

Аз пък по- некомпетентно мнение, моите уважения. Никой уважаващ себе си лекар няма да те съветва да отлагаш операцията колкото може повече. Нещата се влошават, едно крайно износване може да е предпоставка за операция с усложнения и т.н. Имаш ограничение в подвижността, но си се примирила и си свиркаш, това не е решение на проблема.
ММ живя с хронични болки 20 години. В последните 5-6 спря да пие каквито и да е обезболяващи, защото с тях си развали стомаха. Ограничаването в подвижността беше видимо, накрая беше започнал да ползва патерица в тежките дни. Неможехме да си позволим операция в Бг, това едно. Тук му я направиха едва ли не по спешност... И ортопедът се чудеше как е отлагал толкова дълго, как е живял с тази болка.

Мисълта ми е, че пиенето на обезболяващи и примиряването с болката не са решение. Ортопед, травматолог, невролог, снимки, ЯМР, докато се стигне до диагноза. Нататък според зависи от диагнозата.

# 22

Не бях чела по-адекватно включване. Точно това казаха и при мен. Че най-верятно е И от кръста. Бях преминала две физиотерапии една след друга и се обмисляше дали да не предприемат трета  рехабилитация с нещо съвременно,  което даже не помня какво беше. Трябваше просто ортопед да се произнесе. Ортопедът тогава така ме натисна на кръста, че ми изскочиха очите и каза че нещата вероятно са и от там. А аз аз си имам проблеми с кръста по принцип и си нося колан при нужда. правена ми е операция за слабинна херния и съм наясно че проблемът тогава не беше само в тази херния, вероятно имам и дискова. Пазя се и не нося тежко. По този начин и с колан ( на поискване) - нещата горе долу се контролират.  Иначе правих скенер на двете стави . Износването  е малко по-агресивно от това за възрастта и съветът беше да отлагам смяната на тазобедрена колкото е възможно повече. Добре ми повлияха озоновите инжекции но бяха ужасно болезнени, а  аз търпя на болка. Имам ограничение в подвижността но вече и с това се примирих. Свиркам си.

Аз пък по- некомпетентно мнение, моите уважения. Никой уважаващ себе си лекар няма да те съветва да отлагаш операцията колкото може повече. Нещата се влошават, едно крайно износване може да е предпоставка за операция с усложнения и т.н. Имаш ограничение в подвижността, но си се примирила и си свиркаш, това не е решение на проблема.
ММ живя с хронични болки 20 години. В последните 5-6 спря да пие каквито и да е обезболяващи, защото с тях си развали стомаха. Ограничаването в подвижността беше видимо, накрая беше започнал да ползва патерица в тежките дни. Неможехме да си позволим операция в Бг, това едно. Тук му я направиха едва ли не по спешност... И ортопедът се чудеше как е отлагал толкова дълго, как е живял с тази болка.

Мисълта ми е, че пиенето на обезболяващи и примиряването с болката не са решение. Ортопед, травматолог, невролог, снимки, ЯМР, докато се стигне до диагноза. Нататък според зависи от диагнозата.

Операциите на кръста са извънредно рисковани! Смяната на стави не толкова, но всяка операция крие риск.

Консервативното лечение, ако дава добри резултати защо да не е за предпочитане?  Както вече написах то не включва само хапчета и инжекции, а и физиотерапия, балнеолечение, носене на колан, ако е необходим. Така можем да изкараме живота си без операция в доста случаи.
За да не се разбива стомаха има хапчета протектори точно за него. Напр. омепразол. Давах на моята майка такива.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 14:44 от vl

# 23
  • Mediterraneo
Говоря за смяна на става, да, не за операция на кръст/ гръб.

# 24
Тарталета
Не съм се изразила правилно и съм провокирала аналогията ти със състоянието на твоят мъж. Съжалявам че с него се е получило така. Смисълът на казаното от ортопед беше не  че имам нужда от спешна операция, а че процесите на износване са тръгнали, по- напреднали са спрямо реалната възраст и е добре да почна да си жаля краката и да не използвам все едно са на 20г. Което е причината да са в това състояние. Ограничение в подвижността също е по-скоро  невъзможност да катеря вулкан по джапанки, а не че ходя с проходилка.

# 25
Имам същата болка. След рентген ми установиха коксартроза и дискова херния. Правя упражнения и болката временно се успокоява. Също минерален басейн 37 градуса. Дават също нестероидни противовъзпалителни средства, помагат много за болката , но аз не взимам , за да следя реалното си състояние. Препоръчват операция,  засега отлагам.
Ако смяташ Милгама за лекарство за нерв,много се лъжеш.Милгама е обикновен Витамин от група В.

Симптомите при мен и баща ми си ги описала вече,затова не ги повторих.С уговорката,че следствие на всички лекарства изписани от Ортопеди имах и блокаж на илиачната става,симптомите описани от теб и на другите крак и става...
Щом сте вземали противовъзпалително и не е помогнало идете директно на ревматолог,предполагам ще си спестите много главоболия.

Да, Диклопрам пиеи болките не са спрели, наболява къде по-малко, къде пак повече. Но да спрат напълно не са..Sad

Иначе болката е в ставата, но от външната част на крака, това имах предвид..Човекът преди 10 години си беше премазал яко крака в пищяла и оттогава все е червено там, възможно е да има връзка. Но като цяло това са оплакванията - болка, прищракване/пукане и изтръпване на целия крак по дължина. Болката също понякога отива надолу, но повечето пъти е съсредоточена точно в изпъкналото горе

# 26
  • Mediterraneo
Кокартрозата е прогресиращо заболяване и целта на всички видове прилагани лечения е само да се забави операцията. Няма да се възстанови износената става, само се отлага неминуемото.

# 27
  • на брега на морето
Кокартрозата е прогресиращо заболяване и целта на всички видове прилагани лечения е само да се забави операцията. Няма да се възстанови износената става, само се отлага неминуемото.
Потвърждавам.

# 28
Засега отказвам да повярвам в това и вече 1 година продължавам да се боря.😀 При 3-та степен и на двата крака, ме боли само единият и то не като ходя,  а като седя и понякога като лежа на една страна. Най-после един ортопед от "Св. София" ми каза, че болката в крака е от дискова херния и да правя упражнения за гръбни мускули. Правя всеки ден и понякога болката минава изцяло, друг път пак ме боли без никаква логика. Смятам още известно време да карам така и ще си направя пак рентгенова снимка, за да се сравни дали коксартрозата прогресира. Ако премине болката,  хич и няма да си правя операция

# 29
  • Mediterraneo
Аз не казвам да легнеш под ножа сега Simple Smile Говоря от 20-годишен опит. При ММ установиха коксартроза, когато той беше на 19! Та целият му съзнателен живот допреди 2018 г. премина в борба с болката. Ремисия на болката има, разбира се, дори от времето се влияе. Но килограмите добавки, билки( свекърва ми се хващаше за всяка сламка, ММ послушно пиеше кой каквото му каже) и обезболяващи просто поддържаха някаква надежда. Докато не си направи едва рентгенова снимка и докторът излезе да му даде резултатите и го попита как е дошъл, не му се вярваше, че изобщо е на крака( въпреки двете патерици), помисли, че е напълно обездвижен. А ММ работеше в строителството. С което искам да кажа, че реално как се чувстваш и какво е състоянието на ставата понякога са различни неща. Успех и не губи вяра, де!

Общи условия

Активация на акаунт