Инсулинова резистентност - тема 2

• 23 116
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
Това, че нещо е "от диабетичния щанд" не означава, че е по-добро за всички хора по подразбиране. Не е зле да се четат етикетите и какво пише по опаковките. Аз например точно на такъв щанд забелязвам глюкоза, фруктоза...А и това, че даден подсладител (или друга съставка) уж не вдига КЗ, не означава, че няма отражение и върху инсулина. 🙂
Мерформинът на теория "отваря" повече рецептори за инсулина. Има действие и върху качеството на яйцеклетките. По принцип сам по себе си не би трябвало да води до хипогликемия, но в комбинация с други фактори вероятно може да има и такъв ефект, защото някои хора са споменавали за това.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 19:50 от dolce miele

# 556
Аз под това, че взимам понякога неща от диабетичния щанд не го казвам, за да се хваля. Много добре знам, че не са неща, които трябва да ям. И аз виждам там глюкоза, фруктоза и надписи no added sugar, просто все още немога да бъда на 100% стриктна. Лека полека се уча как, надявам се все по-рядко да се озовавам там с времето.

# 557
GoSSipSs, никой не е перфектен.🙂
Не визирах никого конкретно. Всеки преценява сам какво да яде.🙂 Написах предишната публикация, защото имам познати, които считат, че стоките от диабетичния щанд по подразбиране са "по-полезни и здравословни, защото не вдигат КЗ" (дотолкова, че изобщо не поглеждат състава), а всъщност водещ е съставът на даден продукт, не на кой щанд в магазина стои.

# 558
Пред повечето неща на тия диабетични щандове бих изяла нещо със захар, честно ви казвам. Масово са пълни или с фруктоза, или с най-гадните подсладители. Тук-там със стевия но пък на мен тя ми е гадна и не я пипвам.
Имайте предвид и че "no added sugar" изобщо не е равно на "no sugar", ама хич. На тялото ми грам не му пука дали някой е сложил захар от пакет, дали мед, дали фурми, дали някакъв модерен и уж натурален сироп. Тия алабалистики са за да се излъже човек и да си го купи, просто легален начин да не пишат директно че пак има захар.
И другото, което написа и Долче - ние тук не сме диабетици. Поначало нещата за диабетици почват да се разработват като такива когато повечето диабетици са тип 1. Те инсулин техен си нямат, съответно нямат и нашите дертове със свръхотделянето му, нито имат намалена чувствителност към него. При нас,както и при тип 2, е съвсем различно и не всички препоръки са общи за тях и за нас.
От сладкото се откопчва човек по един начин - като спре да го яде. Знам че ще прозвучи грубо но ви обещавам че нищо няма да ви стане, нищо незаменимо няма в сладките неща. Дори и в сладките плодове няма, със същия успех и полза човек може да си направи една салата, в нея са същите фибри и витамини минус захарите.

# 559
Особено когато на човек сладкият вкус просто му поддържа желанието за още и още сладко, тогава е най-добре изцяло да се махне. Поне за определен период. Сега, ясно е, че няма как за цял живот да се избягва всяко сладко нещо, но е добре човек да може да прави информиран избор какво, кога, по колко и дали.🙂
П. П. При някои хора проблемът е сладкото, но при други е соленото, при трети е алкохолът, при четвърти е комбинация някаква (примерно пържени картофки с бира, кафе с бисквити или кроасан и т.н.).

# 560
Чета ви отскоро и бих искала да попитам изследване на кръвна захар (глюкоза) и Инсулин ,НОМА индекс достатъчни ли ще бъдат да се установи ИР? Имам няколко неуспешни инвитро процедури и едни излишни 15 кила, които не мога да сваля.

# 561
Говори ми за бира и картофки... Joy
За тях няма вариант "за диабетици". И по-добре, де, че кой знае той с какво щеше да е пълен. Жива и здрава съм и без все да посягам на такива, а пък не е от липса на желание. По дяволите, под прозореца ми е дюнерджийница, денонощна при това. Предполагам става ясно че помирисвам пържени картофи всеки път като го отворя...

# 562
  • 🌊
Чета ви отскоро и бих искала да попитам изследване на кръвна захар (глюкоза) и Инсулин ,НОМА индекс достатъчни ли ще бъдат да се установи ИР? Имам няколко неуспешни инвитро процедури и едни излишни 15 кила, които не мога да сваля.
Ако нещата са към зле са достатъчни, защото само по стойността на гладно може да се види. Ако има съмнения се потвърждават с ОГТТ, а аз покрай темите си пуснах и A1C.

# 563
Понякога са достатъчи и стойностите само на гладно, за да се види дали има проблем, но в някои случаи това се вижда само след ОТТТ трикратно.
Натка, да, доста често срещана комбинация.🙂 Чувала съм хора да отказват кафето, защото не могат да го пият без цигара, та си има и такива тригери.

# 564
И кафето, и цигарите са си сериозно пристрастяващи, всяко поотделно. Срещала съм твърдения че захарта е още повече и от тях. И към сладкия вкус като усещане, и към самата захар че от един момент нататък и чревната флора си я отхранваш такава че и тя те "кара" да търсиш захар.
Отказването от нито едно от тия неща не е приятен процес. Факт. Не е и невъзможен. Също факт.

# 565
Захарта може да е като наркотик. Без едно мога с едно немога. Алкохол неблизвам, цигари отказвам от раз, с тестяното с воля не пипам, но сладко категорично забранявам да се вкарва във вкъщи. Хем знам колко е вредно, но нямам спирка. И то на пакетирани боклуци. Иначе имам мед, сладка, компоти в мазата непипам. Ама я ми вкарай един милка шоколад и ми гледай сеира.И в магазина влизам и не купувам. Трябва да припомня на родата сега по празниците да не вземат да помъкнат сладки и шоколади, че у нас и девойката не яде купешки сладки.

# 566
  • Бургас
Аз не се доверявам много на диабетичния щанд. Гледам табличката с мазнини/въглехидрати/белтъци на опаковката. Ако нещо пише, че има захари под 2-3гр на 100гр тогава го взимам. Даже по-добре да е под 1гр или направо 0.
Иначе от сладкото бягам като дявол. Не за друго, но вече отвикнах от захарта и имам чувството, че ако хапна нещо сладко ще ми стане лошо. Плодове по принцип не обичам. Рядко си позволявам 20-30 гр боровинки.
И въпреки всичко КЗ не е паднала, а даже се е покачила. Последно като ми взимаха кръв беше 6 на гладно. То в този ден имаше и някои стресови фактори, но не зная дали са оказали влияние.

# 567
Аз от този щанд взимам един шоколад със стевия зелена опаковка. Изобщо не ми харесва има отвратителен вкус може от стевията да е. Но като взимам беше 1 път за тези два месеца откакто разбрах, че имам ИР и пия Глюкофажа.
Иначе едно време като забременях отказах цигарите от раз 2 години и малко не пуших, кафе не съм близнала в този период. За мен кафе означава, изначално с цигара. В последствие за съжаление пропуших пак и кафето и то се завърна. Сега се мъча да намалям и цигарите, колкото мога повече, защото пия и регулон за киста. То всъщност покрай тази киста ме пратиха на ендокринолог уж за щитовидната жлеза, но там всичко се оказа ок, а излезе ИР и след като започнах Глюкофажа и кистата изчезна. Този месец допивам регулона и го спирам него вече, но с Глюкофажа ще продължавам за 6 месеца ми е предписан, по 1 вечер 750мг.

# 568
Много “неприятни” миризми се носят от тея дюнерджийници. На мен дюнерите са ми слабост и всеки път като минавам стискам зъби и забързвам крачката, за да не се изкуша 😀 не мога да си представя как щях да се справя, ако денонощно ми лъха 🤣
Говори ми за бира и картофки... Joy
За тях няма вариант "за диабетици". И по-добре, де, че кой знае той с какво щеше да е пълен. Жива и здрава съм и без все да посягам на такива, а пък не е от липса на желание. По дяволите, под прозореца ми е дюнерджийница, денонощна при това. Предполагам става ясно че помирисвам пържени картофи всеки път като го отворя...

# 569
Взимаш си дюнер, разгъваш питката и изяждаш месото. Разбира се да не ти слагат никакви сосове преди това.

Общи условия

Активация на акаунт