Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 767
  • 768
  •   1
Отговори
# 75
# 76
Ужас! За пръв път виждам такъв инсулин!
Стягай се, момиче, не отлагай нито ден!

# 77
  • 🌊
Сладуранке, за режима са казали доста, но ако можеш да платиш за 1 месец на инструктора, направи го. Използвай помощта му да научиш правилното изпълнение и тялото да посвикне, след това ходи сама.
Друг съвет, който на мен ми дадоха поне аз не можех да намеря помощ в удобно време, са програмите на https://www.muscleandstrength.com/, с разяснения и видеа, като хората имаха чудесни резултати и без треньор, но аз си признавам бъзе ме е.

За рецепти един сайт, който е с много такива е https://www.carbmanager.com , хващаш, минаваш рецептата през chatgpt да ти конвертира тия проклети имперски метрики и си ти

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 10:44 от Чебурашка

# 78
Аз пък съм леко резервирана точно на старта към работата с фитнес инструктор, силно се съмнявам че сега би си струвало парите. Мога само да си представям колко енергия има тази жена, що за тренировка ще направи? Метформинът допълнително ще направи тренировките по-тегави. И това предвид факта че вече има зад гърба си неуспешни опити с диети и какво ли не. За момента дори и редовно ходене пеша и някакво елементарно раздвижване вкъщи пак биха били от полза, движението наистина е важно. Но да оправи храната ми изглежда по-спешно поне на мен. И това вероятно няма да стане от раз, но трябва да стане и да не се отлага много.
По мои наблюдения е по-важно човек да започне да прави нещо и то да проработи, колкото и малко да е. Но да има прогрес и да започне да набира някаква инерция. Отколкото да се опитва всичко наведнъж да вкара в ред, това малко хора го могат. А е пагубно за мотивацията ако поредният опит не потръгне добре... За мен е по-важно да си подсигуря успеха пък нека е нещо малко отначало.

# 79
Ако драстично се смени диетата, спорът, според мен, трябва да се отложи за след адаптацията. Прекалено много промени наведнъж, може да се окаже трудно. Повече ходене е напълно достатъчно за старт и само ако се чувства ок.
Плащането на треньор и потене във фитнес е излишно даже може да се окаже вредно на този етап.

# 80
  • Бургас
sladuranka22, вече са ти казали всичко. Само още един съвет от мен. Спри да броиш калории. За организма ти 100 калории от вафли не са равни на 100 калории от месо или зеленчуци. Калорийната теория отдавна е отхвърлена.
Първо се успокой и започни малко по малко. Не наведнъж, защото тялото ти ще се стресира и ще даде страшен отпор. Спри следенето на калории и започни да изключваш въглехидратите един по един. Изключваш нещо, например картофи. Чакаш малко организма да привикне. След две седмици изключваш още нещо и така нататък. През цялото време намаляваш хляба и тестените до пълното изключване. Там е най-трудно. Наблягаш на зеленчуци и месо. За фитнеса, недей да започваш ударно още от сега. Аз не ходя в такъв, но хадя постоянно пеш навсякъде. Ако работата ти не е наблизо виж дали ще можеш да ходиш пеш до там и обратно. Ако е много далеч може само някаква част от пътя да ходиш.

# 81
Тя започва и метформин, че и по цял грам. При много хора от него особено в началото се получава мускулна треска съществено по-ласно, а някои буквално казват че нямат сила да вдигнат нещо в ежедневието което преди това не ги е затруднявало. Не е при всички, но и не е някаква рядкост, та е хубаво и това да се има предвид.
Имам приятел който почна от 160 кила, пък може всъщност и повече да е бил, то как да питаш... Мъж е, а те свалят по-лесно от нас понеже имат повече мускул и нямат нашите вариации в хормоните. Започна с ходене и той, лятото влизаше във фитнеса де, че в жегите нямаше къде да се разхожда и там на пътеката, но пак само ходене. В обедната почивка се разхожда около работата си, за там си има и колеги съмишленици, че работата им е седяща. Чак напоследък прави и други упражнения, а него не го е страх от тежести че малко ли кила носи всеки ден... Гордея се с него, миналия ден ми сподели че за пръв път е видял 125 на кантара, от много години не е бивал толкова. Продължава, разбира се, ама то вече е много по-лесно отколкото в началото. Признавам си, за пръв път чувам някой толкова да се радва че успява да направи коремни преси, май чак наскоро е успял по някоя с ръцете зад врата. Grinning Но поне той при тези застрашителни размери си беше наясно че всичкото е прогрес и че няма как да се метне във фитнеса както си трябва според повечето хора.

sladuranka22, Ирен е права - това с калориите и сама си видяла че не работи. По-важно ти е какво ядеш, какво не, а колко вече ще се намести нататък и ще видиш че точно за количествата няма да ти е нужно никакво усилие, в момента си все гладна от високия инсулин. А и имаш да се лекуваш, не да се изтощаваш допълнително и с недохранване, вземи и това предвид. Даже е доста вероятно да имаш дефицити за попълване, поне аз още не съм срещала някой с ИР дето хич да няма. На първо време - поне магнезий че с ИР си ни трябва дори повече от на другите. А дори само наваксването му подобрява ИР в някаква степен - ей така, без да правиш нищо друго и вече си една крачка напред, не звучи ли чудесно?
И при първа възможност проверяваш от кое колко си назад и започваш да попълваш и тях.
И добре те препратиха в другата тема, тя е по-активна и по-отдавна и има много информация събрана през годините. Опасявам се че всичката теб чака... и че има още много Grinning
Поне за мен нещата се случват малко по-лесно ако съм информирана, знам какво се случва, знам как, знам защо. Имаш повече усещане за контрол, знаеш че зависи от теб, мотивацията е съвсем друга. И да ти направи някой готов режим, при него няма да ги има тия неща и ще ти е по-трудно да го спазваш.

# 82
  • Бургас
А, да, забравих. И може да си направиш изследвания на витамин Б12 и Д.

# 83
Ох това с броене на калории е просто кошмар за мен. Не че имам някакво желани, но тренера ми във фитнеса иска да боя една седмица, защото не качвам тегло, въпреки усилените тренировки и повечето ядене. С други думи ми вклйчва още едно упражнение в програмата, което е напълно излишно, но ще трябва да се напъна за седмица.

За Б12 направо да си взима опаковка и да пие, щом ще взима метформин. 99,9% съм сигурна че ще има дефицит и на Д и на Б12. Да добавя, Д-то за е Д3, че май вече рядко, но продават и Д2

# 84
Благодаря ви от сърце ❤️ за отговорите и съветите!Да попитам още нещо възможно ли е да ми се вие свят и да ми става лошо от Сифора.Направо притрепервам и ми е замаяно.Или защото вече няколко дена спрях напълно сладкото? Мисля да си взема глюкомер но се чудя какъв.Ако се почувствам по зле ще отида до бърза помощ!

# 85
Само сладкото ли си спряла или и другите въглехидрати? Пробвай малко сол да си добавиш, особено ако рязко си орязала може електролитите да си разбутала малко. Може даже кристалче сол на езика и пиеш чаша вода, като ти стане така.
Не че е изключено и кръвната ти захар да играе повече от преди де, би трябвало да е временно това.

# 86
Да, солта трябва да се увеличи, ако се орежат въглехидратите, поне в началото.
Нищо не мога да кажа за ефектите от лекарството, аз не съм пила такива.

# 87
  • Бургас
Напълно е възможно от спирането на сладкото да потреперваш и да ти се вие свят. Аз в началото бях така, ама направо мислех че както си вървя по улицата и ще оплета краците и ще падна. То си е като абстиненция направо. Даже първите дни като се почувствах така и се натъпквах с тесто за да спра да треперя, все пак на работа трябва да съм адекватна. От това ми минаваше за малко, ама после идваше нова вълна. И така нагоре надолу, докато успея малко по малко да притъпя нещата. И да си призная все още получавам такива неща, но гледам след това да хапна нещо високо мазнинно, отколкото високо въглехидратно.

# 88
Неприятно е доста, но пък ако човек продължи със захар да го "оправя" това, само си продължава мъките... Няма как да стабилизираш кръвната захар като причиняваш скокове, тя играе още повече и по-често.
Ако не е някаква по-застрашаваща хипогликемия, май по-добре да стисне зъби човек и да гледа с други средства да се закрепи, че да може да преминава това нещо с адаптирането. Сол, полезна мазнина, изяждаш нещо ама да не е захар да вкарваш. Изобщо не е идеално при ИР да се подхапва често, но по-важно е да започнеш отнякъде да се стабилизираш, ти иначе няма как да изкараш приличен интервал без храна.

# 89
  • София
При 106 кг тегло само бих ходила повечко пеша, никакви тренировки. Излишно натоварване на сърцето и ставите.
Имаше преди години тема за интервалното хранене и там пишеше момче, което е фитнес инструктор. Той съветваше тренировките да започнат, когато останат само 10 кг над исканото тегло за сваляне.

Общи условия

Активация на акаунт