Ястия в тава

• 6 895
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
  • Paris, France
Ако имаш точните подправки се получава добре, макар и не сготвено в традиционен тажин.

Вярно е. Като готвя големи количества, слагам в тава от неръждаема стомана и пак става, макар и понякога да позагаря тук-там. Иначе става във всеки глинен съд и става по-добре, защото глината попива излишната влага. Добре е да има капак с комин, та в началото да се получи силна пара, която да сготви зеленчуците. Само ме дразни миризмата от фурната. Тази рецепта става много добре:

https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/308857-tajine-au-four

Нещо такова ми е любимата, но никой в къщи не го харесва:

https://tangerinezest.com/tajine-au-four-poulet-abricot-et-amande/

Сетих се за телешко със сини сливи и дюли. Сливенска е рецептата.

Печени ябълки, печени дюли стават много добре за десерт. Дюлите първо ги минавам в експрес тенджера, за по-бързо. После режа на две, махам семки и дръжка, посипвам със захар и под грила карамелизирам.

# 46
Втората рецепта определено ще я пробвам. Благодаря!

# 47
Вярно че сега дюлите са в сезон и си струва човек да си поиграе с тях. Сложени на парчета в тавата при месото също са много добре, после ги пасираш в соса. За който харесва такива комбинации - ябълков сос към месо примерно - с дюли става още по-яко и точно сега им е времето.

# 48
Аз съм правила яйца на фурна, най-лесно ми е във форма за мъфини - слагам най-долу голямо парче шунка и след това яйца разбити с кашкавал/сирене, гъби, зелен лук или каквото имам в хладилника, стават като кошнички и децата го харесват Grinning
Повечето рецепти на фурна, за които се сещам вече са изброени в горните коментари.
Може печен патладжан след това намачкан с майонеза за разядка.
Местник/затворена пица.
Млечна баница
Руло Стефани аз в каймата слагам и зеленчуци
Напоследък на почит вкъщи са печени картофи с масло, чесън и копър, накрая ако имам пармезан ги поръсва.
Свекърва ми прави макарони на фурна изцяло във фурната. Друго не ми идва на ум Grinning

# 49
  • Най-красивата страна
Ей тези кюфтенца на фурна с картофи

Кашкавал на фурна-по тази рецепта
3 яйца, 4с.л.брашно, 1ч.ч.прясно мляко, 1ч.л.бакпулвер,около 40гр.масло, 400гр.кашкавал.Слага се брашното и бакпулвера в купа и се разбърква с малко от прясното мляко на гладка каша, добавят се яйцата, разбива се хубаво и се добавя останалото мляко.Накрая се прибавя и настъргания кашкавал.Изсипва се в намаслена тавичка и отгоре се слага маслото.Пече се на 180 градуса до готовност .

Сирене по шопски

Свинско с картофи-месо за готвене,лук,гъби,морков,доматен сок,картофи.

Гнезда от кайма
Омесвам каймата ,като за кюфтета,оформям няколко гнезда,чуквам по едно яйце в средата ,като се изпекат поръсвам с червен пипер.

# 50
През пролетта и лятото любимо ни е едно супер лесно гръцко ястие в тава - бриам.

Нарязвате картофи, тиквички, моркови, гъби, лук (можете да експериментирате и с други зеленчуци, според това какво ви е любимо). Слагате в тавата, доливате малко вода, посолявате и печете. Това, което придава страхотен вкус е накрая да овкусите богато с пресен копър, прясна мента, екстра върджин зехтин и пресен лимонов сок. Пресните зелени подправки наистина придават разкошен, свеж вкус.

# 51
Миналата седмица правих заешко със зеленчуци в тава. Стана много добре, но малко сухо (поне за моя вкус).
Иначе, шпиковам парчетата месо със сланина и пресен чесън (1 стрък стига). Пресният чесън има по-мек и зелен аромат. Овалвам ги в олио, черен, червен пипер.
Зеленчуците, които слагам са нарязани моркови, чери домати на половинки, кромид лук. А, имах и пресни сини сливи - 5-6 оцелели от есента - и тях сложих. Подправки - морска сол, 2 дафинови листа и мащерка. Вода да покрие месото, слагам фолиото върху тавата. Пекох на 160 градуса около 2,5 часа.
Как да направя така, че заешкото месо да стане крехко?

# 52
  • София
Вероятно трябва да го мариноваш.

# 53
Вероятно трябва да го мариноваш.
С каква марината и колко време?

# 54
Заешкота си е по-сухо месо и по принцип, неслучайно има толкова рецепти с него за яхнии, в гювеч със сметана и от сорта.
Като казваш сухо, имаш предвид че е изсъхнало при печенето или че ти стои постно като го ядеш?

# 55
Заешкота си е по-сухо месо и по принцип, неслучайно има толкова рецепти с него за яхнии, в гювеч със сметана и от сорта.
Като казваш сухо, имаш предвид че е изсъхнало при печенето или че ти стои постно като го ядеш?

Стегнато. Иска ми се да се къса по-лесно, да се разпада малко повече от кокала... Може би, трябва повече вода.

# 56
  • Paris, France
12 часа киснене във вода с оцет или прясно мляко биха направили месото по крехко.

Месо, което искам да пада от кокала първо го минавам на пара в експрес тенджера на най-високото налягане. На дъното наливам 300мл вода, слагам овкусено в кошницата, и 10, 15, 45 минути (в зависимост от твърдостта и големината на парчетата) под налягане. Ако искам кора, вадя, мажа с мазнина и нареждам в тава. Започвам в загрята фурна или под грил. Нямам опит със заешко, че ми прилича на котка ако са отрязани ушите, но овче, говеждо и даже месо от дива антилопа и бизон стават мозък след експрес тенджера. Последните 2 си миришат на дивеч, обаче, дори след готвене под налягане и трябва да се мариноват ако не харесвате миризмата.

Друг вариант е да се сготви в тажин бавно, в уред за бавно готвене.

# 57
Мда, за чак да пада от кокала наистина под налягане най-добре. Ако е за във фурната - в затворен гювеч и повечко часове така бавничко.

# 58
Следвашия път шпиковай си заека, както си го правиш, сложи в глинен съд(гювеч) с малко течност, не на равно с месото или да го покрива, сложи капака, замажи го с тесто и в студена фурна за 12-13ч. на 100⁰. Накрая може да го запечеш без капак само на горен реотан за хубав тен.

# 59
800гр. сладък картоф
200мл. течна сметана
100гр. заквасена сметана
моцарела, настъргана
сол, пипер,
масло
1ч.л къри на прах,
сибирски лук (Schnittlauch)
Обелените картофи нарязвам на шайби, слагам тк-там малки парченца масло и заливам със сместа от гореизброените продукти.
Пека на 180 градуса към 40 минути. Накрая според рецептата се поръсва козе сирене, но аз го недолюбвам и пропускам.

Ще се радвам да споделите изпитана и интересна рецепта за печено агнешко. Тъй де, Великден иде.

Общи условия

Активация на акаунт