Витамин B12 - тема 11

• 19 487
  • 414
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Явно, защото нямаш Хашимото затова и ще се питаш защо скачам така! Иначе да, типично за лекари да кажат имаш Хашимото и до там.

# 181
I.R., наистина много скачаш, все реагираш остро. И от къде е толкова явно, че нямам? Имам Хашимото и възли, от години ходя на ендокринолози. Дъщеря ми също е с Хашимото и възел, а и аденом на хипофизата.
Хайде, по-кротко, моля.

# 182
  • София
Защо пък винаги да скачам? Изказвам мнение като теб! Спамиш темата излишно в момента с това кой къде и как скачал!

# 183
Има дефицит на вит.Д, често срещано е при Хашимото, но връзката май е обратна - при добър вит.Д се подпомага работата на шитовидната, а не е "при наваксан ФТ4 (т.е левотироксин) се подобрява усвояването на вит.Д"... Така, че наваксвай до поне в нормите...
Вит Б12 е много ниско, трябва да е по средата на нормата поне, твоето е на долна граница. (предполагам инаш и неврологична симптоматика, щом си стигнала да го изследваш)

ПП: Никой ендокринолог при TSH 1,27 няма да предпише хормон, нищо че и FT4 е нисичко... А то ще се повлияе от вит. Д

# 184
  • Шумен
B12 и D са ниски. Антителата могат да бъдат повлияни и да спаднат,вкл. с режим на хранене. Не е вярно, че щом организмът ги произвежда, това няма как да спре - нещото, което можеш да чуеш от всеки ендокринолог.Завишени TAT се свързват с проблеми от шията нагоре, МАТ с проблеми стомах, черва. Има достатъчно информация в темата за хашимото.

# 185
Много благодаря за коментарите. Изследванията ми ги изписа личния лекар при профилактичен преглед. Явно е имало защо. Някой беше коментирал, че не пия хормони. Не пия, защото никога не са ми изписвани. Ходя на ендокринолог всяка година и до сега не ми е казвано за връзката между вит. Д и щитовидната жлеза. Другата седмица съм при нов лекар и ще видим какво ще каже. Отделно в предходни Изследвания винаги ТАТ е бил извън норма. Сега са и двата.
elhitza благодаря за информацията. Витамин Б12 и Витамин Д3 на Jamison съм пила последно. Сега като разгледах назад из темите, явно не съм избрала правилните.
За щитовидната ще погледна и темата за Хашимото.

# 186
Да на разкажа един интересен казус. Аз не усвоявам В12 и доста от витамините, които имат по сложен “път”, това го знам със сигурност и целогодишно приемам В12 х350mg на ден + други витамини. Приемам го в мултивитамин във форма цианкобаламин.  Преди година обаче, започнаха едни неврологични симптоми. Стойностите на всички витамини, минерали и хормони бяха в средни референтни стойности. В12 беше около 500 pg, само Вит. Д беше ниско, около 25ng. След ходене по доста лекари, неврози и ЯМР за изключване на страшни диагнози, една невроложка каза да започна инжекции B12. Та след един курс от 5бр хидрокси симптомите изчезнаха един по един в рамките на месец. Изчетох доста по темата и съм наясно, че серумните нива на B12  може да не показват дефицит, а такъв всъщност да има. Няколко месеца след инжекциите стойността на витамина беше над 2000pg., което беше нормално предвид интензивната терапия.
Към днешна дата пак започват да се появява неврологична симптоматика, виене на свят, главоболие, замайване, трудна концентрация, направо мозъчна мъгла. През периода до сега, продължавам ежедневно да приемам х350mg B12 както написах по горе. След 10 дневна пауза от спирането на мултивитамина направих отново пълни изследвания и  пак всичко е в референтни стойности. В12 е около 700pg. Според вас възможно ли е, тези неврологични симптоми пак да са от дефицит на В12?

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 14:24 от sunflower_sunflower

# 187
Имаш ли някакви проблеми със стомаха, атрофия на лигавицата?
В стомаха има т.нар. "вътрешен фактор", който е отговорен за усвояването на В12. Ако е недостатъчен, не го усвояваш. Това е т.нар. пернициозна анемия, или В12 недоимъчна анемия. Получва се при атрофирала лигавица на стомаха. Част от симптомите са неврологични.
Виж тук:
https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%BC%D0%BA%D0%B1-d51-3/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD-b12-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F

Добре е да се прегледаш при добър хематолог, който да ти назначи правилно терапия, ако имаш такава анемия.

Според мен правиш няколко грешки. Първо, пиеш непрекъснато цианкобаламин. Вероятно не го усвояваш. като не го усвояваш, все тая, че го пиеш.  Затова и се приема метилкобаламин под езика, или инжекции. Подезичните таблети се усвояват от кръвоносните съдове под езика и са в усвояема метилирана форма - метилкобаламин. В такава форма са и инжекциите хидроксикобаламин.
В12 се натрупва и не се пие непрекъснато.

Второ, изследваш неправилно, кратко време след спиране. Тези витамини се натрупват в организма.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 14:17 от Diorela

# 188
Да, имам малоабсорбация на стомах и черва. Тоест сегашните серумни нива нищо не означават? Има ли начин да се докаже пернициозна анемия? Желязо, феритин, фолат всичко е в норма. Тях също ги приемам  ежедневно, както и другите витамини от групата В.

# 189
А да не би да ти върши работа само метилиран Б12 както е при не чак толкова малко хора всъщност? Цианкобаламин не за всекиго е от полза, ти го приемаш и излиза висок в серум евентуално обаче само до там.
Диорела ти е дала добри насоки, особено при положение че си знаеш че имаш малабсорбция, не бих лежала на тая кълка че излиза достатъчно висок по изследвания - откъде да излезе такъв тогава? Не от добавката която хем и неподходяща форма, хем и я поглъщаш и чакаш да усвоиш тепърва.

# 190
Това което пишете е много интересно. Аз имах същите неврологични проблеми и освен нисък Б12 се оказах и с желязо дефицитна. Минах през ЯМР на главата, да отхвърлим МС. Изглежда, че и при мен само подезичните на Б12 действат, другите като ги пия симптомите не отшумяват. Ще следя с интерес какво пишете.

# 191
Ами подезичните или пък там спрейове дето реално са на същия принцип, просто игнорират проблемите с усвояването в червата защото се усвояват през лигавицата в устата.

# 192
На предишното влошаване, хематолог ми изписа тези https://shop.vitarama.bg/product/vitamin-b12-hydrox-adeno-2000-mkg-60-tabletki/
Пих ги само тогава, но сега пак ще ги започна.

# 193
Аз предполагам имам проблем с червата и за това докарах и желязо дефицитна. Ще си живея с хапове цял живот.

# 194
И аз ще съм с хапове, няма как. Но поне да е ясно какво е в дефицит и в какви форми да се приема. Нали с желязото няма такива драми с високо серумно ниво и възможен дефицит при  феритин 120?

Общи условия

Активация на акаунт