Витамин B12 - тема 11

• 19 491
  • 414
  •   2
Отговори
# 195
На предишното влошаване, хематолог ми изписа тези https://shop.vitarama.bg/product/vitamin-b12-hydrox-adeno-2000-mkg-60-tabletki/
Пих ги само тогава, но сега пак ще ги започна.
Ако имате неусвояване на Б витамините, особено заради мутация, хидроксикобалмина няма как да го усвоите. Ще вдигнете серумните нива, но реално клетките няма как да го използват.
Тоест, това, което описвате. На изследвания ви е висок, но имате симптоми на недостиг.
Трябват ви само метилирани форми. На всички Б витамини.

# 196
Скрит текст:
Да на разкажа един интересен казус. Аз не усвоявам В12 и доста от витамините, които имат по сложен “път”, това го знам със сигурност и целогодишно приемам В12 х350mg на ден + други витамини. Приемам го в мултивитамин във форма цианкобаламин.  Преди година обаче, започнаха едни неврологични симптоми. Стойностите на всички витамини, минерали и хормони бяха в средни референтни стойности. В12 беше около 500 pg, само Вит. Д беше ниско, около 25ng. След ходене по доста лекари, неврози и ЯМР за изключване на страшни диагнози, една невроложка каза да започна инжекции B12. Та след един курс от 5бр хидрокси симптомите изчезнаха един по един в рамките на месец. Изчетох доста по темата и съм наясно, че серумните нива на B12  може да не показват дефицит, а такъв всъщност да има. Няколко месеца след инжекциите стойността на витамина беше над 2000pg., което беше нормално предвид интензивната терапия.
Към днешна дата пак започват да се появява неврологична симптоматика, виене на свят, главоболие, замайване, трудна концентрация, направо мозъчна мъгла. През периода до сега, продължавам ежедневно да приемам х350mg B12 както написах по горе. След 1н0 дневна пауза от спирането на мултивитамина направих отново пълни изследвания и  пак всичко е в референтни стойности. В12 е около 700pg. Според вас възможно ли е, тези неврологични симптоми пак да са от дефицит на В12?
Тези симптоми са по характерни за анемия, отколкото само за дефицит на Б12. Ако беше само това щеше да има повече периферна симптоматика - мравучкане , изтръпвания, крампи.
Относно лекарствената форма на б12 инжекциите са направени точно за заобикаляне на липсата на интестиналният фактор

# 197
Има, има и изтръпвания, на ходилата, носа, езика, чат пат и ръцете по точно в пръстите. Желязото уж е в добри стойности.

# 198
Има има и изтръпвания, на ходилата, носа, езика, чат пат и ръцете.
Прилича на полиневропатия , ако не е проблем със захарта, следващата най-честа причина е дефицит на б12. А отпадналост , умора имате ли , някакви изследвания на хемоглобин ?

# 199
На предишното влошаване, хематолог ми изписа тези https://shop.vitarama.bg/product/vitamin-b12-hydrox-adeno-2000-mkg-60-tabletki/
Пих ги само тогава, но сега пак ще ги започна.

Пише, че не са метилирани форми.

Вземи си подезични В 12, метилкобаламин, те са метилирани.

# 200
Ще се опитам да прикача изследванията от преди 10 дена.

# 201
Витамин Д е много нисък, възможно е да имате симптоми и от това. Започнете прием и се целете в стойности около 80.
Данни за желязнодефицитна анемия няма.

# 202
sunflower_sunflower, не съм лекар и не мога да ти тълкувам изследванията. Но според мен са компрометирани, защото не си ги изследвала правилно. Трбва да мине месец и половина от последния прием на витамини от група В.
Според мен, вит Д не е чак толкова много нисък, особено за зимен период, когато няма много слънце. Има ендокринолог във форума- д-р Въндева, питай я какви стойности да гониш при него, какво и как да приемаш. Ако пуснеш и там тези изследвания, сподели какво, по колко си пила и преди колко време.

# 203
Как да не е нисък и на самия лист си пише, че за възрастни трябва да е над 40.

Стойностите със сигурност не са реални, но това е ясно.

# 204
Казах, че не е много нисък, нисък е, но не е много. Много нисък е под 10 - дефицит. Между 10 и 30 е недостиг. Моят беше 5,6.

Не бих се ангажирала да давам съвети да  се цели в стойности около 80. Трябва да се посъветва с лекар.
Впрочем, темата е за вит. В12. За вит Д има друга тема и не е коректно тук да го обсъждаме.

# 205
Има, има и изтръпвания, на ходилата, носа, езика, чат пат и ръцете по точно в пръстите. Желязото уж е в добри стойности.
Единственото в което не видях в тези изследвания е глюкоза. Симптомите подобряват ли се след хранене?
Иначе на неврологична симптоматика , можете да си направите консултация с невролог.

# 206
Единственото в което не видях в тези изследвания е глюкоза. Симптомите подобряват ли се след хранене?
Иначе на неврологична симптоматика , можете да си направите консултация с невролог.
Глюкоза 4.3, инсулин 5.5, гликиран хемоглобин 4.6%

# 207
Здравейте, от както се помня имам дефицит на Б12, като в момента имам най-висока стойност 300. Въпреки това имам оплаквания, които свързвам с липсата на витамина и съм се снабдила с инжекции хидроксикобаламин, но никой лекар не иска да ми ги постави, защоро уж било в референтните граници. Днес вече съм решила, че отивам при личната лекарка да ми постави една инжекция, но по каква схема да ги слагам. Мисля по една в седмицата да си слагам за един месец и после 1 в месец. Моля дайте ми съвет.

П.С.: вероятно ще посетя и невролог, тъй като освен типичните умора и мравучкане имам и замайване и замъглено зрение. Но поне мога да опитам с покачване на Б12 докато търся невролог.

# 208
Глюкоза 4.3, инсулин 5.5, гликиран хемоглобин 4.6%
Съмняваме да не ви пада доста захарта и това да е причината. Аз на 3.9 съм с подобни симптоми.

# 209
Случвало ми се е да ми пада много КЗ, до към 3.5 съм засичала с глюкомера и тогава треперя като листо, освен прималяването. Като пийна малко кола или взема 1-2 захарчета ми се оправя, а другото състояние не минава така лесно.

Общи условия

Активация на акаунт