Витамин B12 - тема 11

• 19 501
  • 414
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, от както се помня имам дефицит на Б12, като в момента имам най-висока стойност 300. Въпреки това имам оплаквания, които свързвам с липсата на витамина и съм се снабдила с инжекции хидроксикобаламин, но никой лекар не иска да ми ги постави, защоро уж било в референтните граници. Днес вече съм решила, че отивам при личната лекарка да ми постави една инжекция, но по каква схема да ги слагам. Мисля по една в седмицата да си слагам за един месец и после 1 в месец. Моля дайте ми съвет.

П.С.: вероятно ще посетя и невролог, тъй като освен типичните умора и мравучкане имам и замайване и замъглено зрение. Но поне мога да опитам с покачване на Б12 докато търся невролог.
Колко мг. е едната разфасовка?Мойте са 2500.Сложих 1,след месец пуснах контрола на 3тия месец сложих още една,така в продължение на 1г,последното ми слагане преди близо година и все още съм към горна граница.Това кога и колко го определям спрямо резултатите,иначе ходя в лаборатория и срещу 5-10лв ми я поставят.

# 211

Колко мг. е едната разфасовка?Мойте са 2500.Сложих 1,след месец пуснах контрола на 3тия месец сложих още една,така в продължение на 1г,последното ми слагане преди близо година и все още съм към горна граница.Това кога и колко го определям спрямо резултатите,иначе ходя в лаборатория и срещу 5-10лв ми я поставят.
[/quote]

1 инжекция в 1000мг. Все пак личната лекарка се съгласи да ми сложи една инжекция, макар според нея резултата ми бил чудесен. Този месец ще си слагам по 1 инжекция на седмица, а след това ще направя изследване и ще преценя.
Изкарах цяла бременност с Б12 100 и никой не го отразяваше. Явно ще трябва на своя глава да действам

# 212
За мен е много по 1 на седмица.Сложете само 1, изчакайте месец и изследвайте, тогава преценете за още.Усвояемостта с инжекциите е много по-голяма.

# 213
Вит. В12 се натрупва. Изследва се месец и половина след спиране. Инжекции всяка седмица ми се струва прекалено.  Затова съвета на bebeshok0326 е правилен.

# 214
П.П Изследвайте детето, много голяма е вероятността, след като вие сте била с този дефицит и детето да има проблем.В лабораторията на Иван Рилски се справят доста добре с малки деца и не задават излишни въпроси(или поне моя опит е такъв, аз пускам само там от години на мен и дъщеря ми)

# 215
  • София
П.П Изследвайте детето, много голяма е вероятността, след като вие сте била с този дефицит и детето да има проблем.В лабораторията на Иван Рилски се справят доста добре с малки деца и не задават излишни въпроси(или поне моя опит е такъв, аз пускам само там от години на мен и дъщеря ми)
А колко малки деца визитате? Например с 2г дали биха се справили?

# 216
А колко малки деца визитате? Например с 2г дали биха се справили?
Дъщеря ми беше под 2г ,когато започнахме там.
Нещо, което улесни през годините, но ми бе показано от сестрите в Педиатрията, надявам се да успея да го обясня разбираемо:
Сядате, детето във вас, тръгвате да си кръстосвате краката пред/над краката на детето(това е ако тръгне да рита/буйства с тях).Едната ви ръка минава над ръката на детето (тази от която ще се взима кръв) и слагате дланта си от страни на лицето на детето(целта е ,ако иска да погледне как му взимат  кръв, да не вижда), а с другата ръка държите телефона и пускате любима песничка/филмче.
При нас това е бил най-безболезнения и не травмиращ начин за взимане на кръв.Преди това беше ад.
Някъде пък около 2.5г започнахме да и обясняваме няколко дни преди взимането на кръв,за да свиква с мисълта.
Една от дамите в Иван Рилски е единия път и каза,че ще правят "кръв калинка"(капката кръв приличала на калинка).В един момент се стигна до там,че като и кажа имаше реплика "Иеее,кръв калинка,кръв калинка".
От 1.2г до към 5 пускахме контрола на всеки 3м.,сега е на близо 8,няма абсолютно никаква "драма"- правим контроли на 6м.

# 217
  • София
Благодаря за насоките. До тук Токуда съм чувала като добра клиника за взимане на кръв от вена на дете, но на толкова малко дете не ми се е налагало да взимаме кръв.
За лабораторията на Иван Рилски не бях чувала, че са добри във взимане на кръв на дечица.

# 218
Всичко с Иван Рилски при нас тръгна от там, че бях получила грешни резултати от Рамус (в рамките на 3 дни без допълнителен прием м/у тях за мен бях пускала вит.Д на 2те места,и на 2те бях в дефицит,но според Иван Рилски бях в много по-голям,а разликата беше близо 10 единици).На контролния преглед при д-р Кадъм,тя каза че вярва на Иван Рилски.Към днешна дата след толкова контроли къде ли не,това е нашето място и като отношение и като резултати.
В Токуда сме пускали веднъж генетични,отнесоха се изключително внимателно, мисля че тя беше вече на 4г.
Това, което знам от доста мед.лица е че е добре да се търси лаборатория към болница, в която има операции.Има си и доста правдоподобно обяснение.

# 219
Здравейте!

Моля за препоръка за продукт с витамин Б12 за деца.

Резултатът на детето ми, на 6 години, е 371.00 pmol/l при граници 231.00-1040.00.
Педиатърът предписа 2μg на ден, което за мен е малко. Смятам, че е нужна по-висока доза. В аптеките намирам само продукти с минимална 1000 μg, което е за възрастни.

Правилно ли разсъждавам по отношение на дозата или тази от 2 μg  е достатъчна?

# 220
Аз бих давала Better You за 1 м,после почивка месец + и след това контрола.Според контролата ще се прецени кат да се действа.
Пускани ли са другите съпътстващи изследвания,за да се направи цялостен анализ?

# 221
Да, ПКК и витамин Д, който е на долна граница и давам в момента.
За Б12 ми беше трудно да взема решение.
Ще потърся на BetterYou и ще правим по едно впръскване.

Благодаря!

# 222
Питай пак педиатъра, това 2μg да не е някаква грешка.

# 223
Няма грешка, ето това е предписано по 1 таблетка на ден: https://www.vitalabo.bg/bjoekovit/vitamin-v12-tabljetki-za-dvchjenje-za

# 224
Този е много добра комбинация метилкобаламин и хидроксикобаламин - общо 3 μg. Това са двете усвояеми форми, действат на различни нива.
Освен това показанията не са ниски -  371.00 pmol/l при граници 231.00-1040.00.
На мен, възрастен човек, д-р Кадъм ми беше препоръчала да гоня следните таргетни стойности ( препоръчителни) - В12 400 - 800 pg/ml ( 295,2 - 590,4 pmol/l) Т.е. 371.00 pmol/l   е напълно в тези граници, по средата е. Дори не зная защо педиатърът го е предписал. Може би само за поддържане.
Не бих си правила експерименти да давам по-големи дози, предвид, че се натрупват.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 16:03 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт