Витамин B12 - тема 11

• 18 349
  • 395
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Ами нямам представа лекарката, която ходим е и гастроентеролог и това ми обясни. Вероятно хематолог Ви трябва, но такъв, който да обърне внимание на Б12.
Може ли да споделите кой е гастроентерологът? Точно от такъв имаме нужда в момента. Благодаря предварително!

https://superdoc.bg/lekar/velislava-petrova

# 46
Здравейте!
При дете когато има ниско б12 към какъв специалист трябва да се обърнем?

# 47
  • София
Здравейте!
При дете когато има ниско б12 към какъв специалист трябва да се обърнем?

Хематолог

# 48
Привет, прочетох доста неща тук, но все още имам въпроси.
На 26 съм, изследванията са правени след (умишлено) сваляне на много килограми, на метфогама и оземпик съм за ИР. Доколкото разбирам, е нормално да ми е по-нисък б12, заради метформина. Също така съм вегетарианка от почти 15 години. Тези обстоятелства обосновават ли резултатите от изследванията или се налага да си пускам нещо още? Според вас налага ли се консултация с някакъв лекар или мога сама да си взема добавка с витамин б12? Фолиевата киселина е в референтни стойности, налага ли се и нея да я пия профилактично? Хемоглобинът от години ми е нисък, личният лекар каза, че му прилича на желязодефицитна анемия, но единствено ми е препоръчал да гледам да ям храни по-богати на желязо. Малко ме озадачава това, защото като гледам желязото си ми е в норма, макар и на долната граница. На своя глава съм си взимала билкова кръв няколко пъти, като че ли съм се чувствала по-енергична като съм я пиела. Витамин Д пия, него го следи ендокриноложката ми. Иначе мога да кажа, че винаги съм си била с по-ниско кръвно, завиване на свят при резки движения или изправяне и т.н., но не е нещо ново и не ми е правило впечатление, сега виждам, че е възможно тези фактори да са от значение.

# 49
На 26 съм, изследванията са правени след (умишлено) сваляне на много килограми, на метфогама и оземпик съм за ИР. Доколкото разбирам, е нормално да ми е по-нисък б12, заради метформина. Също така съм вегетарианка от почти 15 години. Тези обстоятелства обосновават ли резултатите от изследванията или се налага да си пускам нещо още? Според вас налага ли се консултация с някакъв лекар или мога сама да си взема добавка с витамин б12? Фолиевата киселина е в референтни стойности, налага ли се и нея да я пия профилактично? Хемоглобинът от години ми е нисък, личният лекар каза, че му прилича на желязодефицитна анемия, но единствено ми е препоръчал да гледам да ям храни по-богати на желязо. Малко ме озадачава това, защото като гледам желязото си ми е в норма, макар и на долната граница. На своя глава съм си взимала билкова кръв няколко пъти, като че ли съм се чувствала по-енергична като съм я пиела. Витамин Д пия, него го следи ендокриноложката ми. Иначе мога да кажа, че винаги съм си била с по-ниско кръвно, завиване на свят при резки движения или изправяне и т.н., но не е нещо ново и не ми е правило впечатление, сега виждам, че е възможно тези фактори да са от значение.

Този нисък хемоглобин може да е заради ниското желязо. Аз 3 месеца приемам желязо, точно аз я открих сама желязодефицитната анемия. ЛЛ лекар като ми видя желязо 8 при долна граница 6 и нисък хемоглобин 107, не взе никакво отношение. Пуснах си феритин и лъсна всичко : беше ми 7 при долна граница 13. Чоето обяснение е, че в кръвта желязото циркулира в референтни стойности но в депата почти са изчерпани и организмът не може да образува нова кръв толкова бързо и хемоглобинът пада. Както и при вас е нисък хематрокритът, т.е. желязото в хемоглобина, а не в кръвта

# 50

Този нисък хемоглобин може да е заради ниското желязо. Аз 3 месеца приемам желязо, точно аз я открих сама желязодефицитната анемия. ЛЛ лекар като ми видя желязо 8 при долна граница 6 и нисък хемоглобин 107, не взе никакво отношение. Пуснах си феритин и лъсна всичко : беше ми 7 при долна граница 13. Чоето обяснение е, че в кръвта желязото циркулира в референтни стойности но в депата почти са изчерпани и организмът не може да образува нова кръв толкова бързо и хемоглобинът пада. Както и при вас е нисък хематрокритът, т.е. желязото в хемоглобина, а не в кръвта

Моят феритни обаче е в норма, не е ли? 🤔

# 51
  • София
В норма не винаги означава отимални стойности за тялото Ви Simple Smile Желязото е ниско. Б12 е нисък и е такъв дори и в граници. За България те са занижени и в норма означава почти до горна граница.
П.С: Пуснете си и хомоцистеин.

# 52
В норма не винаги означава отимални стойности за тялото Ви Simple Smile Желязото е ниско. Б12 е нисък и е такъв дори и в граници. За България те са занижени и в норма означава почти до горна граница.

Благодаря за съвета, ще си пусна. Все пак ще се радвам на съвет дали има нещо, което да ме притеснява по стойностите и дали според вас има нужда от консултация със специалист или просто от добавка б12?

# 53
От малкото което разбирам не е само за б12... И феритинът ми изглежда нисък освен хемоглобинът, а за витамин Д да не отварям дума. Покрай Д пък се добавят магнезий, к2 евентуално също. Та не, не е само за добавка с б12.

# 54
  • София

Благодаря за съвета, ще си пусна. Все пак ще се радвам на съвет дали има нещо, което да ме притеснява по стойностите и дали според вас има нужда от консултация със специалист или просто от добавка б12?
Ами аз съм била при хематолог пробва се с вливане на желязо и нищо не стана… Според мен трябва да се гледа съвкупността от резултатите от б12, фолиева киселина, феритина и хомоцистеина.
Мен лично Б12 са ми предлагали като инжекции, но съм отказвала.

# 55
Всичко ви е ниско. Целия кръвен пакет. И Б12 и желязото и феритина. Щитовидната също не е с оптимални нива. Витамин Д пък е много ниско, също. Общо взето сте с анемия и според мен трябва консултация със специалист, наваксване на всичко и контроли. С билкова кръв няма да стане.

# 56
С тези резултати най-вероятно хомоцистеина ще е започнал да се покачва. Не си правете експерименти сама да започнете Б12, защото с приема му ще бутнете най-вероятно желязото още по-надолу.Всички витамини и минерали са като скачени съдове и само специалист при вас може да каже кое и как да се започне,за да не направите по-голяма беля.

# 57
И аз да добавя, че всичко е ниско. Не прекалено, но достатъчно за да е за специалист.
Според мен ви трябва и хематолог, и ендокринолог. Или просто добър хематолог, който да обърне внимание на всичко.
Не знам настоящият ви ендокринолог какво прави за витамин Д, и какво следите, но е нисък.
Хемоглобин, желязо, хематокрит също.

# 58
  • София

FT3 също пуснете, не е достатъчно само tsh и фт4

# 59
Момичета, колко време трябва да мине между спиране на прием и изследване?

Общи условия

Активация на акаунт