Витамин B12 - тема 11

• 19 393
  • 414
  •   1
Отговори
# 90
Може да се усети изтръпване на ръце,главоболие,превъзбуда(нещо като да сте прекалили с кафе/енергийни напитки),но това не е от инжекцията,а от голямата доза.Симптомите изчезват до няколко дни, при мен усещането не беше приятно и както писах по-горе се случи ,когато приемах за първи път,взимах таблетки Солгар по 2000мкг на ден за 1 месец.

# 91
Какво друго да изследваме?

Също така изследвах на 3 годишния ми син само Б12 (периферна кръв) и резултатът е 954 при референтни 283 - 1613. Ок ли е като резултат, нещо друго ли да изследваме. Само да добавя, че още не може да говори добре.

Аз лично за възрастен не мога да препоръчам специалист.Надявам се да сте пуснали всички изследвания необходими за правилната оценка на Б 12.Иначе 1000 е добре. Да приема 3 месец, 1 почивка и след това да изследва пак,но да пусне всичко,ако сега не е .

# 92
  • София
Венозна трябва да е или поне такава е препоръката в лаборатории.

# 93
Взима се венозна кръв, не знам колко периферната е показател.
Пишете някакви цифри,но не и мерната Есеница на лабораторията за да се прецени,защото това има значение.
В групата многократно е коментирано за набора от изследвания: ПКК,ЖСК,Ретикулацити,желязо,Б 12,вит.Д,фолиева киселина, хомоцистеин, някой дами казват ,че е добре да се добави и феритин.
Всичко това се прави за цялостна оценка,тъй като Б 12 е като скачени съд с вит.Д,фолиевата киселина и желязото.
Често при дефицит на Б 12 има и на вит.Д или фолиева киселина.
С приема на Б 12 по-продължително, пада желязото.

# 94
Благодаря ви много за насоките и отделеното време. Ще ги повторим отново.

Взима се венозна кръв, не знам колко периферната е показател.
Пишете някакви цифри,но не и мерната Есеница на лабораторията за да се прецени,защото това има значение.
В групата многократно е коментирано за набора от изследвания: ПКК,ЖСК,Ретикулацити,желязо,Б 12,вит.Д,фолиева киселина, хомоцистеин, някой дами казват ,че е добре да се добави и феритин.
Всичко това се прави за цялостна оценка,тъй като Б 12 е като скачени съд с вит.Д,фолиевата киселина и желязото.
Често при дефицит на Б 12 има и на вит.Д или фолиева киселина.
С приема на Б 12 по-продължително, пада желязото.

# 95
Здравейте! Наскоро аз и мъжа ми правихме изследване на B12 и резултатите са: при мен - 407, а при него 296 при горна референтна граница от 883. Невролог ни каза, че са ок, аз обаче знам, че не са, особено тези на мъжа ми. Започнах да му давам по 1000мг на своя глава, а и аз да взимам. Той е изморен и изнервен напоследък, има и доста стрес. Дали 1000 ще са му достатъчни и има ли читав лекар в София, който да е наясно с Б12 и да му обърне внимание.

Мерната единица каква е на тези резултати -pg/ml? Ако да освен неговия и твоя е нисък.  Хубаво е да се проверят нещата които са казали преди мен, но трябва да се спре приема, ще повлияе на фолиевата дори и да не се изследва пак В12.

Относно детето, щом не говори моя съвет е задължително да проверите как е щитовидната жлеза, но пълен панел не само ТСХ.Иначе този резултат за дете е добре!

# 96
Благодаря! pg/ml е. Детето говори, просто не говори както трябва.

# 97
  • София
Благодаря! pg/ml е. Детето говори, просто не говори както трябва.
В такъв случай се насочете към логопед ако вече не сте. Просто отнема няколко месеца дори година при някои деца.

# 98
Здравейте! От 5 години съм вегетарианка. Днес си пуснах В12. Резултат 1353 при референтни стойности 193-982. Три дена преди изследването съм пила В12. Може ли това да е повлияло на резултатите
Витамин Б12 се натрупва в черният дроб свързан със специални белтъци. Когато инжектираш голяма доза (1000 мк) отнема време да се синтезират и да се свържат с него , затова се изследва поне след месец.

@Ana_Luna Какъв точно е проблема, защото вит Б12 си е ок.

Здравейте! Наскоро аз и мъжа ми правихме изследване на B12 и резултатите са: при мен - 407, а при него 296 при горна референтна граница от 883. Невролог ни каза, че са ок, аз обаче знам, че не са, особено тези на мъжа ми. Започнах да му давам по 1000мг на своя глава, а и аз да взимам. Той е изморен и изнервен напоследък, има и доста стрес. Дали 1000 ще са му достатъчни и има ли читав лекар в София, който да е наясно с Б12 и да му обърне внимание.

На долна граница са , но са ок . Една седмица може да си направите профилактика. Основният проблем с Вит 12 е в диетата . Него го има само в храна която може да тича или поне да плува. Така, че повече от нея. При мъжете има и друг основен проблем ако обича алкохол- ако е над 35, почти сигурно има и начална стеатоза.

# 99
Чак основния проблем да е в диета,има хиляди други причини.

# 100
  • София
Хубаво диети и приемане накакво ли не, но защо никой не говори за усвояването му? Ако имате проблем с червата (както например аз имам) колкото и да се тъпча с добавки или да правя диети пак нивата са седяли ниски…

# 101
На 40 г. е, пие алкохол, но с мярка. Преживяхме травматичен период и той е на а.д. Днес се е виждал с психиатърката и според нея стойностите на Б12 са ок, според мен не са, но не съм медицинско лице

Цитат на: LionKing
link=topic=1702608.msg49235586#msg49235586 date=1738252965
Здравейте! От 5 години съм вегетарианка. Днес си пуснах В12. Резултат 1353 при референтни стойности 193-982. Три дена преди изследването съм пила В12. Може ли това да е повлияло на резултатите
Витамин Б12 се натрупва в черният дроб свързан със специални белтъци. Когато инжектираш голяма доза (1000 мк) отнема време да се синтезират и да се свържат с него , затова се изследва поне след месец.

@Ana_Luna Какъв точно е проблема, защото вит Б12 си е ок.

На долна граница са , но са ок . Една седмица може да си направите профилактика. Основният проблем с Вит 12 е в диетата . Него го има само в храна която може да тича или поне да плува. Така, че повече от нея. При мъжете има и друг основен проблем ако обича алкохол- ако е над 35, почти сигурно има и начална стеатоза.

# 102
Чак основния проблем да е в диета,има хиляди други причини.
Под диета имам предвид режим на хранене като цяло. Като не се яде достатъчно месо , се получава недостиг. Като имам проблем с резорбцията в червата пак ,но това е по-рядко. Друг чест е случай е проблем с черният дроб -стеатоза най-често при мъжете. Това са най-честите причини за недостиг на Б12.

# 103
LionKing Прочетете малко за генетичните мутации и честота им, тогава говорете за чести и не чести ситуации.
Аз съм голям месояд, знаете ли колко месо трябва да изям днес, за да си набавя дневната доза?Изпаднеш ли в дефицит,не зависимо от хранителния режим, само със "здрава храна" няма как да стане.
Единственото, което можеш да постигнеш с режим при подобно положение е да не пада толкова бързо.

Ana_Luna
За деца е добре да се поддържа между 800-1000 pg/ml, за възрастни 600-800
СЗО смята всичко под 400 за дефицит,като има лек,умерен и тежък според това колко под 400 е

# 104
Благодаря! Ще го покажа на мъжа ми, защото все ме пита аз доктор ли съм.

Общи условия

Активация на акаунт