Къпане на новородено

• 2 738
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Хмм на нас от болницата си ни казаха, че се къпе всяка вечер. Също го измиваме и след като е напълнил памперса. Къпане веднъж седмично не ми е хигиенично, а може да му докарате някаква инфекция.

# 16
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Толкова ли няма златна среда м/у никакво къпане и къпане 100 пъти на ден?!

Да, новороденото не се цапа. Освен с ако. И от повръщане на мляко. И като се оцапа се почиства.
И да - хубаво е да се мие дупето с вода, не само с мокри кърпи.
Цялата драма с къпането е, горе долу за създаване на рутина и като ритуал преди заспиване. Не толкова, че новороденото бебе е мръсно.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 18:42 от Не се сърди, човече

# 17
  • Поморие
Здравейте!
Обръщам се към вас настоящи мами с въпрос относно къпането на новороденото.
След 5 дни ми е термина, а всички около мен ме плашат, че няма да се справя с тази задача, било страшно трудно за първескиня ,аз пък съм се навила че с таткото ще направим всичко възможно да се научим без да се налага чужда помощ, а и не искам да изземва някой друг моите  функции например свекито😃
Може ли малко повече информация по този въпрос, както и за какво най-вече да внимавам при къпане , колко често го правите вие, използвате ли козметика в началото и т.н. Като цяло всичко което  знаете по този въпрос
Благодаря ви предварително 🌸
Не се оставяйте да ви плашат, къпането на бебе изобщо не е толкова трудно. В родилното акушерките ще ви обяснят как се случват нещата, но най-вече ще се научите с опита, начинът зависи и от бебето, някои ги е страх от водата, други я обичат. Не позволявайте да ви се месят с непоискани съвети и да ви подценяват! Все пак деца се отглеждат от както съществува света и всеки се е справил.
Докато падне пъпа, се пази от вода мястото. Аз използвам бебешки шампоан за коса и тяло и масажно олио/тоалетно мляко за моите деца. Ако е топло времето се къпят всеки ден, при по-студено през ден.

# 18
Някои вече се изказаха тук, но и аз съм фен на къпането под течаща вода на мивка, стига разбира се да не Ви тежи много, докато го държите с една ръка. Вече като поотрасне малко, може и във вана. Има голям избор от бебешка козметика, при избора е проба-грешка, понеже всяка кожа е различна и обикновено се пробват различни марки, за да се види коя понася.

Да, това с всекидневното къпане на новородено и аз не го схващам. Буквално няма от какво да се намърсят. Спокойно, няма да му докарате инфекция, освен ако не го оставите да се маринова повече от 2-3 часа в пълен памперс. Само да кажа, че нашата вода е с "прекрасен" състав, а и за капак прекаленото миене изсушава бебешката кожа доста бързо.

Отделно, понеже някои обясняваха как мият бебето след всяко акане: ок, поизмийте му дупето, като се наака, обаче новородените акат между 5 и 10 пъти дневно - всеки път го миете във вана ли? Навън, като сте, какво правите, бягате към вкъщи, за да го къпите ли? Ако сте против мокрите кърпи, продават мицеларна вода за бебешка хигиена, можете да нанасяте на памук/тензух и с него да почиствате.

# 19
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Аз на моите съм им мила нааканите дупета на чешмата - това имах предвид под миене на всяко акане. И ми е вършило работа.
Тогава в банята ми имаше огромен мивалник, именно за да ми е удобно за миене на бебешко дупе.

Естествено, че като сме навън нещата стоят по друг начин. Има и влажна тоалетна хартия, която е различна от мокри кърпи и т.н. В 21ви век варианти да искаш...

# 20
Ние първия месец на мивката сме го къпали. То една шепа любов, вана или корито след това. Къпехме го през ден, само дупето всяка вечер.

# 21
Дупе мием на всяко акане. Че и със сапун, не ни е срам. Все едно голям човек да иде до тоалетна и да не се измие после, ми то не е комфортно. И 10 пъти на ден да е, то отнема 2 минути… Вечер цялото бебе на мивката изплакваме само с вода, само ръцете със сапун, а през няколко дни и косичката и тялото с козметика. Наистина прекаленото къпане изсушава кожата, а от корито с вода повечето бебета врещят и още повече се изнервя обстановката.

# 22
  • Германия
Ох, спокойно, децата ми не са мръсни, не миришат и не са имали каквито и да било инфекции 🤨 някой автоматично реши, че ако бебето се къпе 1-2х седмично през останалото време седи с часове в мръсния памперс

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 18:43 от Не се сърди, човече

# 23
Я питайте някой дерматолог дали бебето трябва да се къпе всеки ден, да сверим мненията.
Като заведох двумесечния ми син със сухи дерматични петна по кожата, познайте какви съвети получих от дерматолози относно нуждата от всекидневно къпане, при все че беше върло гнусно лято.
Относно къпането искам да добавя само, че не е необходимо да се поддържа температура на сауна в стаята, нито да се взимат коридорите на прибежки. Няма да настине. Бебе се гледа на 20-22° стайна температура и има нужда от чист въздух и слънце, независимо от температурите навън.

# 24
Я питайте някой дерматолог дали бебето трябва да се къпе всеки ден, да сверим мненията.
Като заведох двумесечния ми син със сухи дерматични петна по кожата, познайте какви съвети получих от дерматолози относно нуждата от всекидневно къпане...
Същата работа и при нас. Целите крачета бяха в сухи петна, по тялото също имаше. Препоръчаха да разредим къпането през 1-2 дни и всичко се оправи. След 1 г., когато вече ходеше и пишаше навсякъде, минахме на ежедневно.
Също бяхме против мокрите кърпи. Само миене при пълен памперс, докато се подсече зверски. Педиатърката препоръча да минем на мокри кърпи + само веднъж дневно миене. Успокои се още след първия ден и повече никога не се появи проблем.

# 25
На нас ни казаха за новородено веднъж в седмицата къпане

# 26
  • София/Севлиево
Ако има кой да помага по-добре.Аз моите деца не съм ги къпала, защото ме беше страх.Свекървата показа с големия и ММ пое нататък нещата(аз само поливах).Баткото е лятно бебе и го къпехме всеки ден ,малкия е есенно и с него процедирахме 2-3 пъти седмично.

# 27
Аз раждах в Щерев. Там на няколко дни показват как се къпе бебе, как се почиства - очичките със стерилна марля и физиологичен разтвор, ушичките, нослето, внимава се с пъпчето. Показа как се почиства за момиче, за момче. Има клипчета в Ютуб. Бързо ще свикнете след 1-2 къпания.

# 28
Това, дето съм го къпала аз, явно не е било бебе Simple Smile Нищо страшно няма в къпането на новородено в мивка. Моето си го държах с едната ръка и го разтривах с другата. Температурата на водата беше каквато ми е комфортна на мен. По-късно като понатежа му сложих стойката за ваничка, за да може да лежи полулегнал, а аз да си ползвам и двете ръце. Пъпчето така и не го опазих от водата - винаги беше мокро, но след къпането го подсушавах внимателно и омазвах със спирт, за да вдигне остатъчната влага. После щедро плесках с бебешкото олио и пудра.

За сметка на това обясненията на бабите как се къпе бебе бяха страхотия. Тях ако ги слушах сега щях като някакъв водолей да мъкна едни кофи с води по коридорите у нас. Напълно безсмислено упражнение. Единственото важно е детето да се държи безопасно и стабилно, за да не бъде изтървано.

Общи условия

Активация на акаунт