Политиката в България - Епизод седми

• 691 226
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 23 040
Даже не мога да се ядосам, толкова е сюрреалистично всичко, което ни се случва. До няколко месеца няма да има нещо, в тая държава, което да не е на пеевски.
Ама явно това си заслужаваме, като народ сме дорасли до този момент в развитието ни. Частна държава, подчинена на един. И сме си доволни, щото сме сити и имаме пари за кола и море. Справедливостта и правосъдието- много важно.

И това ще мине. Борисов президент, Пеевски министър.

Кажете ми един политик, който да може да се изправи срещу тях двамата. Един, независимо от кой цвят, достатъчно силен като личност, който да застане и да им се противопостави.
Нужно ли е да е политик?

# 23 041
Утре се гласува бюджетът на Варна.
Вчера е излязъл Докладът на ЕК за върховенството на правото в България, който е съсипващ. Много по-остър и критичен от предишните години. Удобно не се споменава. Не еврото ще ни направи бедни. Няма корумпирана държава, която да е богата.

Няма такова нещо. Заблуждаваш се. Излезе доклад за върховенството на закона във всички страни в ЕС. В него се говори общо за ЕС. Няма критики към България конкретно и никъде не се споменава България. Ето:
https://news.bg/int-politics/bryuksel-preduprezhdava-stranite-ot … to-na-zakona.html

Toзи доклад не е секретен, че да импровизирате. На око около 20 пъти се споменава Bulgaria като име.

https://commission.europa.eu/publications/2025-rule-law-report-c … untry-chapters_en

Някои от споменаванията изглеждат например така: " Relying on new Eurobarometer data presented in the 2025 EU Justice Scoreboard, country  chapters report on perceptions by companies of the independence of public procurement and
national competition authorities. These authorities are of key importance for the functioning of the Single Market. As regards first-instance public procurement review bodies, the level of perceived  independence  is  highest  for  Austria,  Finland  and  Italy,  and  lowest  for  Bulgaria, Hungary and Croatia."

Въз основа на нови данни от Евробарометър, представени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2025 г., главите по държави докладват за възприятията на компаниите за независимостта на обществените поръчки и националните органи за защита на конкуренцията. Тези органи са от ключово значение за функционирането на единния пазар. Що се отнася до органите за преглед на обществените поръчки от първа инстанция, нивото на възприемана независимост е най-високо за Австрия, Финландия и Италия, а най-ниско за България, Унгария и Хърватия.

Има и листче с констатации и препоръки по държави:

Като цяло, що се отнася до препоръките в Доклада за върховенството на закона за 2024 г., България е постигнала:
Няма по-нататъшен напредък по отношение на предприемането на стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за запълване на вакантни позиции, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.
Няма по-нататъшен напредък по проекта за законодателни изменения, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в
избора на неговите членове.
Няма напредък, след решението за противоконституционност на използваната процедура, в осъществяването на плановете за приемане на механизъм за въвеждане на гаранции в процедурата по назначаване на избраните от Парламента членове на Висшия прокурорски съвет,
като се гарантира тяхната независимост и се вземат предвид европейските стандарти, особено с оглед на ролята на Съвета при назначаването и освобождаването на главния прокурор.
Все още няма напредък по осигуряването на подобрена ефективност на разследванията и солидни резултати в наказателното преследване и окончателните решения по дела за корупция на високо ниво, както и известен по-нататъшен напредък по институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията.
Ограничен напредък в подобряването на почтеността на висшите изпълнителни функции, като се вземат предвид европейските стандарти, по-специално чрез гарантиране на наличието на ясни стандарти за почтеност за правителството, както и на подходящ механизъм за санкциониране.
Известен допълнителен напредък в работата, насочена към подобряване на прозрачността при разпределението на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, договорена чрез посредници, като например медийни агенции.

# 23 042
  • Разпиляна във въображението
Даже не мога да се ядосам, толкова е сюрреалистично всичко, което ни се случва. До няколко месеца няма да има нещо, в тая държава, което да не е на пеевски.
Ама явно това си заслужаваме, като народ сме дорасли до този момент в развитието ни. Частна държава, подчинена на един. И сме си доволни, щото сме сити и имаме пари за кола и море. Справедливостта и правосъдието- много важно.

И това ще мине. Борисов президент, Пеевски министър.

Кажете ми един политик, който да може да се изправи срещу тях двамата. Един, независимо от кой цвят, достатъчно силен като личност, който да застане и да им се противопостави.
Нужно ли е да е политик?

Добре, хайде да не е политик. Кой ще увлече хората достатъчно, за да може да спре случващото се?

# 23 043
Да се надяваме, че Корман Исмаилов ще се окаже прав и Пеевски няма да просъществува дълго.
https://www.youtube.com/watch?v=WgXUmcik4wU
Но едино освободено пространство, веднага се запълва от друг.

# 23 044
Много хора във Варна на протеста. Браво!

В София как е?

# 23 045
  • Разпиляна във въображението
Още един успех - депутатите ни в ЕП прокараха поправките в доклада за РСМ.

# 23 046
Да, доста хора във Варна и то организирано от днес за днес. Дава ми някаква надежда за Варна, която за мен си води класацията за най-корупиран град, дори София не е толкова овладяна.

# 23 047
  • София
И аз се радвам, че спечелихме една дипломатическа битка с РСМ. 👍

Накратко за ситуацията с Б. Коцев:
“ПП били жертва на мафията. А, кой излъга избирателите си и управлява с тази мафия? Кой промени Конституцията със същата тази мафия и пи мазно турско кафе в скута на Пеевски?”
Коментар от фб.

В общи линии едната мафия преборва другата. Тук добър и лош няма. Камо ли пък да има нужда от протест. За политици с първа мисъл “Стани да седна” е смешно да се плаче.
На Варна определено не и върви с кметовете, това е факт.

# 23 048
Да, доста хора във Варна и то организирано от днес за днес. Дава ми някаква надежда за Варна, която за мен си води класацията за най-корупиран град, дори София не е толкова овладяна.
И аз съм приятно изненадана Wink. За Варна  едоста добре!
Тука сме пасивни....

# 23 049
Накратко за ситуацията: някаква мадама с повече устни, отколкото мозък, прочете от лист, че са ѝ искали пари.

# 23 050
  • Буркина Фасо
сутринта имаше включване от европарламента. споменаха за Македония.
хората са получили 1 млрд. от Китай. в момента Китай строи жп.линия Атина-Скопие-Белград-Будапеща. и Атина и Будапеща са в ЕС, но поръчката и изпълнението е от Китай. никой нищо не им казва. пристанището в Атина е Китайско. в Унгария Китай строи завод за батерии и ел.автомобили.  лекинко са пренебрегнали съществуващата линия от Атина до София и Белград. една инвестицийка ни избяга. не бих се учудил и ако Македония се промъкне в ЕС, а за нас да си остане мрънкането.

# 23 051
И аз съм приятно изненадана Wink. За Варна  едоста добре!
Тука сме пасивни....
Аз, за съжаление, не виждам кой знае каква надежда за този прекрасен град. Той е в здравата хватка на въпросния Дънката и тимаджии и не виждам как може да се случи промяна.

# 23 052
Още един успех - депутатите ни в ЕП прокараха поправките в доклада за РСМ.
Посипвам си главата с пепел. Изобщо не вярвах, че ще се случи. Постигнаха успех. Дано съседите ни си вземат поука и започнат да вършат каквото трябва.

# 23 053
  • Буркина Фасо
и външното ни министерство се е изказало по този повод. в добра насока е.

# 23 054
Варна няма да се освободи самостоятелно, то и София не успява, какво остава за другите градове. 😥 Трябва сериозна мобилизация на избори, масово гласуване и наличието на политическа формация, която да вдъхнови за такава подкрепа, която да разполага с достатъчно подготвени и морални хора в редиците си и със здрав гръбнак. Засега не се вижда на хоризонта как ще стане, но вярвам, че ще дойде този момент. Трябва да вярвам, защото иначе нищо не остава, освен терминал 1 и 2. И България ще остане без бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт