Детегледачка бебе

• 3 775
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, мили родители и детегледачки,

Започвам тази тема, за да споделя опита си с надеждата да получа и вашата гледна точка.

Майка съм на почти 3-месечно съкровище.
Със съпруга ми я гледахме сами първите два месеца и половина, но той започна отново да работи и за да се справим, потърсихме детегледачка за 10 часа седмично.

Опитахме и, за съжаление, не ни се получи.

Оказа се, че нейното разбиране е, че в тези часове бебето трябва "да спи, да бъде нахранено, да бъде с чист памперс", тя идвала "само за 2 часа", и до там. Всъщност разпределението беше 4 дни, 2/3/2/3 часа.

На пръв поглед - какво повече?
За нас обаче е важно и бебка да бъде занимавана, когато е будна - с дрънкулки, черно-бели карти, да и се пускат 1-2 песнички, да я разхождаме из стаята, за да разглежда. (активната гимнастика я взехме след това)

Представях си идването на детегледачка като един вид "заедно" отглеждане на детето, следене на развитието му и напасване на активностите му към етапа на развитие.

Тук не успяхме "да се срещнем".
Всъщност жената разказваше многословно неща от личния си живот, истории на предишни семейства, казваше ми непрекъснато какво и как се правело, без да съм помолила за съвет, а бебка оставаше на заден план, като някакъв "фон", и от погледа и ми се свиваше сърцето. Бях си вкъщи през цялото време, идеята ни беше да наваксвам малко със съня, но не можах да се успокоя и да стигна до там...вършех домакинската работа и вземах душ.

Разбирам, че е важно детегледачката да има добри отношения със семейството, но някак си не ми се връзва тя да бърбори на мъжа ми в кухнята, а детето ми да плаче в леглото си в другата стая...( не е ревност, уверявам ви:) )

Или то да реве здраво и да тръгне да му сменя памперса, понеже плачело, защото се е напишало ...

Признавам, че заради безсънието и моята чувствителност е изострена. Както и че ние имаме пропуски като родители, като например да не стерилизираме шишетата на всяко хранене, "да не и слагаме пудра", и др, които дамата е видяла.  

Разбирам и, че бебе се гледа трудно, то понякога плаче просто за майка си и не очаквам чудеса. Но смятам, че отношението към детенце трябва да бъде най-важно в цялата комуникация.

И на последно място,  да не говорим и за цената на час, и усещането, че ние на някого сме длъжни, а не обратното.

Иначе решихме да опитаме с помощница за домакинството, почистване и приготвяне на лесни ястия, за да ми се освободи това време.
И без друго редуваме нощните смени с баща докато отпадне нощното хранене, остана още  малко да устискаме Simple Smile

Благодаря предварително за всички коментари и се извинявам, ако неволно съм обидила някого.

# 1
Какъв е въпросът?

# 2
Здравей Cveti S. ,

На колко си години? Детегледачката беше, за да ти е от помощ, но ти не работиш, така ли? Тоест не ходиш на работа?

# 3
  • FRANCE
Здравей, от личен опит. В твоят случай бих ти препоръчала домашна помошничка да чисти и сготви нещо.  Идеалният вариант е да идва за 2/3ч когато ти си на разходка с детето. После когато бебето спи и ти лягаш
Това не го разбрах, как мъжът ти и бавачката си говорят а ти пробваш да спиш? А този мъж не може ли да гледа бебето, или той работи от вкъщи?

Не се връзвай на стерилизирани бутилки. Добре измити е достатъчно. Пудрата също не е добра за бебешката кожа, пресушава я.

# 4
Ако не ви е належащо, а ти не работиш - помощница за домакинската работа е далеч по-добре, отколкото да налучкваш детегледачки за толкова малко бебе.

Искаш съвет дали да имаш детегледачка? Как да намериш и какво да очакваш?

Трябва някой да седи с бебето по 2-3 часа, за да наваксаш със съня или да свършиш нещо навън?

А коментарите какво се прави и как се гледа - вие сте родителите, стига да не правите някакви фрапантни грешки като да не храните детето и да му застрашавате живота, не е работа на някой да ви се меси.

# 5
Почти няма адекватни хора, на които да можеш да довериш бебе. Наистина на моменти за родителите е много трудно дори и в чисто здравословен план и има нужда от помощ. Успех да намерите нормален човек за тази работа, но съм скептична.
С по-остър характер съм и предварително се извинявам, ако някой се засегне от следващото, но това е моята гледна точка като родител и като служител: Бавачката е нает персонал и трябва да си знае мястото. Когато ходя на работа, се съобразявам с изискванията и правилата в съответното предприятие. Бавачката няма право да внушава несигурност на родителите с триста приказки, само и само да не върши работата, за която е наета. Тя е там и за да забавлява детето, да го носи, да му пее. Дори куче не се гледа само да е нахранено, наспано и чисто. А това е човек. Недопустимо е да идва за 2-3 часа и да оставя детето да реве в пълна самота.
Пудра не се ползва от десетилетия. Ползват се мазни кремове против подсичане с цинк или с пантенол. Шишета съм стерилизирала веднъж дневно и то ако не сме били в криза чисто здравословно, защото се действа по приоритети. Но, разбира се, много по-лесно е да се закотвиш в дреболии, за да манипулираш по най-долен начин млади родители. Надявам се сте се отървали от въпросната.

# 6
  • София
Правилно ли разбирам, че ти не работиш, а мъжът ти работи от дома? Каква е тогава идеята на детегледачката?
Относно нейната намеса. Вие плащате, вие поръчвате музиката. Това е вашето дете и важат вашите правила.

# 7
Мъжът ми се прибра случайно за малко по същото време, той работи за себе си, но е в движение през деня, а аз съм в майчинство.

Въпросът ми всъщност беше дали има родители, които са се сблъсквали с подобни проблеми.

Благодаря на всички за коментарите и на Spasiyka за точното описание, напълно споделям мнението Ви.
Да, аз също се чувствах несигурно и манипулирана от всички тези забележки.

Иначе сме на повечко години и бебка ни е чакана и посрещната с много радост и след усилия...

Излязохме от ситуацията, като се разделихме с жената, а за домакинството ще ми помага моя приятелка, която в момента е без работа. Временно решение, но съм спокойна кой ще влиза в дома ми.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 14:46 от Cveti S.

# 8
Мъжът ми се прибра случайно за малко по същото време, той работи за себе си, но е в движение през деня, а аз съм в майчинство.
...
Иначе сме на повечко години и бебка ни е чакана и посрещната с много радост и след усилия...

Излязохме от ситуацията, като се разделихме с жената, а за домакинството ще ми помага моя приятелка, която в момента е без работа. Временно решение, но съм спокойна кой ще влиза в дома ми.

Радвам се, че желанието ви  за детенце  се е увенчало с успех! Това може да бъде и стимул да се справите ти и мъжа ти, дори и без чужди хора. Не е невъзможно.

Добро решение е раздялата с детегледачката.
Умората при малко дете, особено при безсънни нощи, е различна, ако си на 18 години или на повечко, затова и попитах, но все умора е. Защо не погледнеш някоя книжка или в интернет относно оптимизиране на времето с бебе, по-добра организация на времето и задълженията.. Ще откриеш доста неща.

Ето ти си с майчинство, а той работи за себе си - означава, че можете да се допълвате, не 50/50 %, но един татко може да направи всичко, което и майката, освен кърменето. Но и казваш, че детето е на АМ, означава, че и там се спестява откъм време. Може и той да участва в храненето на бебка.

Казано накратко - увлечи таткото с дипломация, че е незаменим за спокойствието на детенцето, че с него се укротява  и т.н. Да не бъде "от работа на компа, че съм уморен, ти и без това си си по цял ден в къщи". Връзката с детето се изгражда сега, после е късно, затова чужди хора при 2-3 месечно бебе е неуместно, според мен. Прекалено голям е рискът. Само ако майката има здравословни проблеми или друг член от семейството, тогава да. Иначе е напълно възможно да се допълвате - веднъж ти ще се наспиш до по-късно, веднъж той. Събота и неделя можете да заредите батериите за цяла седмица.

Хубаво е да имаш помощ и от баба/дядо - знаеш как казват хората - "най-добрата детегледачка е бабата, първо защото е винаги на разположение, второ е безплатна и трето - обича детето."
Ако обаче са далече или е невъзможно, тогава ще си го гледате вие, става въпрос за няколко месеца.

С приятелката идеята е добра, но да не стане като с детегледачката - да си лафи с мъжа ти, а ти да се изнервиш. Ще станете пак 3 души да гледат малко бебе - прекалено голям разход на човешки ресурси.
Приятелката ти ще намери и работа, ако няма деца също е друго, няма личен опит. Тя е ценна да идва когато си сама, да пиете едно кафе, детето да свикне с нея, с гласа й, с аромата й (децата разпознават хората и по него), давай й да го подържи малко и нищо повече. Така ако имаш нужда в един момент, детето ще я познава - да идеш на зъболекар или фризьор, нещо спешно.
Би могла да ти пазарува (срещу заплащане), да свърши някоя по-тежка работа - да измие прозорците, банята, пода, но детето си е твое, ти би трябвало да си го гледаш, не чужди хора. Някакси неестествено ми се струва толкова малко бебе да се остави в чужди ръце.
Не е упрек към теб, просто казвам какво мисля.
Успех!

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 17:13 от Valerie R

# 9
Много ми се ще мойто бебе да има детегледчка. Но понякога го оставям на баба му докато съм на работа. Но нейната баба не е детегледачка но на нея е.

# 10
  • София
Взимали сме детегледачка след връщане на работа, докато тръгнат на градина. Т.е. след годинка+.
За бебетата ми не съм имала доверие на чужд човек, а и ми е било приятно, както и на баща им. Изграждането на контакт между бебето и родителите също е важен, затова и бабите в бебешки период не сме включвали, но и те са били близо само в бебешкия период на четвъртото ни дете. С повече организация и разпределяне на задълженията - не виждам проблем. Когато сме ползвали детегледачка, условието е било да изпълнява нашите искания как точно да обгрижва детето. Попадали сме на такива, които предпочитат да гледат сериали, докато детето се занимава само и сме се разделяли още на 2-3 ден.

# 11
Имали сме няколко детегледачки. Като цяло всички бяха много свестни жени. Според мен имате три варианта:
1. Вие се грижите сами за детето и домакинството - не го препоръчвам, издухвате се и се изпокарвате в един момент. Не всички, има хора и двойки, които го преминават спокойно, но при повечето безсънието, стреса и работата влияят негативно и се стига до пълно изтощение.
2. Вие гледате бебето, някой гледа домакинстването - при всички положения по-добре, почивате си поне малко от тези задължения.
3. Вие гледате бебето, някой домакинството, и евентуално някой помага за бебето за час - два на седмица или при необходимост. Ако има баби да помагат или някой друг, ще е най-добре. В крайна сметка човек иска малко и той да се почувства личност.
Пак казвам - някои семейства се справят чудесно сами, но далеч не са всички. Ако някой има нужда от помощ, то това е, което трябва да направите.
ПП: Вие си плащате за услуга и не е редно човекът отсреща да ви определя как да си я ползвате. Ще оставя детето да плаче... На 2 месеца... Как не я е срам. Ами ако му стане нещо на това дете, ако плаче с причина? Това си е чиста безотговорност. Не сте вие причината.

# 12
Тоест Вие очаквате за 2 часа, тримесечно бебе да бъде хем нахранено и приспано, хем да се обикаля стаята с него, да му се пеят песни и да гледа книжки и какво още там беше?? Очакванията Ви са неадекватни спрямо времето, отделено за занимания и възрастта на бебето.

# 13
Не е казала никъде, че очаква всичко накуп. С бебе се действа според ситуацията. Ако се дере в пълна самота в кошчето си, със сменен памперс и нахранено, то следва да бъде приспивано или забавлявано. Понякога пеенето/гушкането преминава в дрямка. Но човек трябва да има желание да си уплътни работното време. И съвест може би. Не е за всекиго тази работа. Ако бебето ще бъде оставено да реве, то бавачката е излишна. Майката и сама може да го остави да реве в кошарата, на всички ни се е случвало.

# 14
Всъщност авторката е написала един красив пост с невероятни възгледи за съвместно отглеждане на 3 месечно бебе, но без реална конкретика.
Много е важно кога точно са тези 2 часа, в които идва жената. Който е гледал 3 месечно бебе знае, че могат да минат в разходка, в хранене и дрямка, в занимания и дрямка, само в дрямка. Отделно 2 или 3 часа са наистина миг от целия 24 часов режим. Ако желае резултати е добре още на ниво интервю да се изясни, понеделник идвате в 10, бебето обичайно будува в този час, очакваме да гледа 10 бр черно-бели карти за 15 мин, да го носите в стаята, да се смени при нужда, да се сложи да спи, ако заспива, да се реагира веднага ако се събуди. И пак говорим само са 2 часа.
Ако не са доволни, спокойно могат да търсят жена, докато им се покрият очакванията. Но и трябва наистина да се погледне обективно каква е възрастта и времето заетост.
Моята дъщеря също имаше детегледачка, но за цял ден. Та в ежедневието им е имало както игри, занимани и разходки, така и сън. Обаче тя беше на 2г. При бебе на 3м е обичайно за 2 часа да бъде нахранено, подменено, успокоено, приспано, ако евентуално се нацели будна фаза, тогава всичко друго и пак 2 часа са. Обикновено добрите детегледачки търсят целодневен ангажимент. Само 2-3 часа заетост на ден е недостатъчна и вероятно от там другия проблем с високата цена, но реално неадекватна грижа. По-скоро да заложат на тип домакинска помощ, за да са свободни родителите да си полагат адекватна грижа и занимания за бебето.

Общи условия

Активация на акаунт