Майчинството счетоводно - 3

• 148 904
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 975
Привет сладури,мога ли да ви попитам нещо,на каква база се изчислява трите дни болни4ни,които ми се наложи да изляза този месец,сега съм в тези 6 месеца,които ще определят след това  и обезщетението за майчинството ми.Влияе ли това на осигурителния ми доход за текущия месец,който стандартно щеше да е 1100 без този болничен.

тези 3 дни ще се изчислят на база дохода от Октомври до Март.
Ако и през периода Октомври - Март доходът ви е бил 1100 лева, тогава няма да има никакво отражение. А и по принцип това са 3 дни от 125 - 130-те работни дни, служещи за база, така че, кой знае какво отражение няма да има Simple Smile

# 976
Здравейте, ще питам и тук ,ако някой знае, ще съм му много благодарна .В майчинство съм от 1 год .и 2-3 мес .,свободна професия съм с БУЛСТАТ,самоосигуряваща се, получавам майчинсво от НОИ ,внасям си сама здравните осигуровки.Вчера изведнъж се сещат да ми кажат ,че здр. осигуровки не трябвало да ги внасям по ЕГН, а по БУЛСТАТ, иначе нямало как да ми дават парите. #Cussing outСамо ако съм била безработна трябвало да се внасят по ЕГН, но нали в момента нямам дейност, в майчинство съм.Да не говорим че това съм го правила по указанията на друг служител на НОИ.Препоръчаха ми да подам молба, с която парите да се прехвърлят за минало време и оттук нататък да си знам........Това сигурно ли е?
 Ако е така трябва да обикалям София ,за молби, бележки и декларации и прочее бумаги и накрая да ме накарат да направя точно обратното #2gunfire

# 977
ЗинаСт сърдечно благодаря за помощта и компетентния отговор  bouquet smilie=smile3525.gif]

# 978
здравейте,имам един въпрос,който може и да сте обсъждали ,но аз спешно се нуждая от отговор.В момента съм бременна в третият месец и от май месец смятам да изляза в болничен до раждането,въпросът ми е кои шест месеца ще се вземат за база за изчисление за деветте месеца болничен след раждането?Благодаря предварително!!!

# 979
Здравейте мами. Имам проблем и се надявам някоя от вас да ми помогне. Дъщеря ми се роди на 30.10.2006 г. В момента още не са изтекли тези 315 дни в които съм в болнични, но ми се наложи да се върна на работа от 01.04.2007г. Мога ли да работя докато съм в болнични и ако да какво трябва да направя? Нашите счетоводителки изобщо не са наясно и аз незнам какво да правя. Какви пари мога да вземам докато минат 315-те дни. След това искам да прехвърля майчинството си на майка ми. какво трябва да направя тогава. Стана много объркано , обаче аз изобщо не съм наясно. Благодаря ви ако можете да ми помогнете.

# 980
здравейте,имам един въпрос,който може и да сте обсъждали ,но аз спешно се нуждая от отговор.В момента съм бременна в третият месец и от май месец смятам да изляза в болничен до раждането,въпросът ми е кои шест месеца ще се вземат за база за изчисление за деветте месеца болничен след раждането?Благодаря предварително!!!

от ноември до април

# 981
Здравейте мами. Имам проблем и се надявам някоя от вас да ми помогне. Дъщеря ми се роди на 30.10.2006 г. В момента още не са изтекли тези 315 дни в които съм в болнични, но ми се наложи да се върна на работа от 01.04.2007г. Мога ли да работя докато съм в болнични и ако да какво трябва да направя? Нашите счетоводителки изобщо не са наясно и аз незнам какво да правя. Какви пари мога да вземам докато минат 315-те дни. След това искам да прехвърля майчинството си на майка ми. какво трябва да направя тогава. Стана много объркано , обаче аз изобщо не съм наясно. Благодаря ви ако можете да ми помогнете.
(

Докато не изтекат 315 дни няма да получаваш нищо от ДОО. После можеш да прехвърлиш гледането на детето или да взимаш 90лв. месечно обезщетение.

# 982
Какви са ми правата при положение, че работодателят ми бави заплатата без основателна причина? Дължи ли ми някакви лихви? Ако, примерно, утре не дойда на работа-какво може да ми направи той? Ако действам по член 327 ал. 2-кой ще го задължи да ми изплати  обезщетението?
Благодаря.

# 983
Не ми стана ясно какво означава това че няма да получавам нищо от ДОО.

# 984
Здравейте, ще питам и тук ,ако някой знае, ще съм му много благодарна .В майчинство съм от 1 год .и 2-3 мес .,свободна професия съм с БУЛСТАТ,самоосигуряваща се, получавам майчинсво от НОИ ,внасям си сама здравните осигуровки.Вчера изведнъж се сещат да ми кажат ,че здр. осигуровки не трябвало да ги внасям по ЕГН, а по БУЛСТАТ, иначе нямало как да ми дават парите. #Cussing outСамо ако съм била безработна трябвало да се внасят по ЕГН, но нали в момента нямам дейност, в майчинство съм.Да не говорим че това съм го правила по указанията на друг служител на НОИ.Препоръчаха ми да подам молба, с която парите да се прехвърлят за минало време и оттук нататък да си знам........Това сигурно ли е?
 Ако е така трябва да обикалям София ,за молби, бележки и декларации и прочее бумаги и накрая да ме накарат да направя точно обратното #2gunfire
.. БУЛСТАТ-а ти = на ЕГН-то ли е ????? .. ако е така .. само с една молба ще стане .. иначе след ревизия ..
П.С. ..  Joy продължавайте да ги слушате .. данъчни .. НОИ .. и т.н. чиновници .. няма да умират от глад адвокатите я .. най голените батаци с които съм се сблъсквал професионално са били след "указания" от данъчни .. или от НОИ ..  Sick

# 985

Да, така е. Самоосигуряващите  се лица вече задължително имат БУЛСТАТ. Преди това не беше задължително за всички и ако инструкциите ви са от по-отдавна може на това да се дължи разминаването.
Няма нужда чак пък да обикаляте София за молби, бележки, декларации. Просто отивате в НОИ и пишете една молба, внесените осигуровки да се отнесът по БУЛСТАТ-а ви. Не е чак пък толкова сложно. За по-сигурно носете си и копия от платежните, с които сте внесла осигуровките. От там нататък НОИ служебно ще оправи осигуровките.
И още едно доуточнение - вие сте в майчинство, но ползвате такова, точно защото сте самоосигуряващо се лице. Това, че сте в майчинство, не означава, че за този период спирате да сте самоосигуряващо се лице. Ако престанете да сте самоосигуряваща се, нямате право на обезщетение изобщо. Така че, може да не упражнявате дейност, но продължавате да внасяте осигуровки по БУЛСТАТ, а не по ЕГН.

# 986
Не ми стана ясно како означава това че няма да получавам нищо от ДОО.
.. това че сте си прекъснали отпуска .. и вече сте на работа .. демек .. на заплата .. може и да има вариант да не стане това .. но да почете колежката малко ..  Tired

# 987
Не ми стана ясно какво означава това че няма да получавам нищо от ДОО.

Това означава, че ако решите да не ползвате тези 315 дни, докато те не изтекът, не ви се полага никакво допълнително обезщетение. Едва когато изтекът 315-те дни, тогава имате вече право на отпуск за отглеждане на дете, който можете да прехвърлите на някой. Или ако не го прехвърлите, можете да получавате обезщетение за неизползван отпуск. Но докато имате право на 315-те дни, нямате право на обезщетение, ако решите да не ги ползвате.

# 988
  • В полите на Пирин планина
Какви са ми правата при положение, че работодателят ми бави заплатата без основателна причина? Дължи ли ми някакви лихви? Ако, примерно, утре не дойда на работа-какво може да ми направи той? Ако действам по член 327 ал. 2-кой ще го задължи да ми изплати  обезщетението?
Благодаря.

Може да напуснеш без предизвестие щом ти бавят заплатата.
Можеш да пуснеш жалба до Инспекция по труда и НОИ. За неизплатените суми можеш да гониш работодателя по съдебен ред.

# 989
С две думи , това което разбрах. Значи от 01.04.2007 г. докато изтекат тези 315 дни няма да получавам тези 90 % от заплатата на която ме осигуряват, а пълната си заплата. Така ли? И още нещо , трябва ли да подавам някаква молба или нещо друго затова че съм се върнала на работа?Благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт