Майчинството счетоводно - 3

• 148 885
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 990
Какви са ми правата при положение, че работодателят ми бави заплатата без основателна причина? Дължи ли ми някакви лихви? Ако, примерно, утре не дойда на работа-какво може да ми направи той? Ако действам по член 327 ал. 2-кой ще го задължи да ми изплати  обезщетението?
Благодаря.

Чл.327, ал.2 означава, че напускате. Никой няма да го задължи. По принцип е длъжен, но може и да не ви изплати нищо. Вие пък от своя страна можете да заведете дело, което ще спечелите и съдът ще постанови, че работодателя ви дължи тези пари ( което вие си знаете и преди делото ). Тогава вече, работодателят ще има срок, в който да се разплати с вас и ако не го спази, едва тогава ще получите и лихви за забава.
Не знам какви са закъсненията, но по принцип няма задължение работодателят да изплаща лихви при забавени възнаграждения.
Какви са ви правата - можете да напуснете, можете да подадате жалба в Инспекцията по труда. Но от второто има смисъл само ако работодателя ви не е във финансово затруднение. Защото ако човека няма пари, и ИТ да му закарате на проверка - все тая.

# 991
Какви са ми правата при положение, че работодателят ми бави заплатата без основателна причина? Дължи ли ми някакви лихви? Ако, примерно, утре не дойда на работа-какво може да ми направи той? Ако действам по член 327 ал. 2-кой ще го задължи да ми изплати  обезщетението?
Благодаря.

Може да напуснеш без предизвестие щом ти бавят заплатата.
Можеш да пуснеш жалба до Инспекция по труда и НОИ. За неизплатените суми можеш да гониш работодателя по съдебен ред.
Извинявай за повторния въпрос, а като тръгне да ми я изплаща-ако не съм напуснала, мога ли да предявя претенции за някакъв процент лихви?
Благодаря предварително!  bouquet

# 992
С две думи , това което разбрах. Значи от 01.04.2007 г. докато изтекат тези 315 дни няма да получавам тези 90 % от заплатата на която ме осигуряват, а пълната си заплата. Така ли? И още нещо , трябва ли да подавам някаква молба или нещо друго затова че съм се върнала на работа?Благодаря ви

Няма да получавате 90% от заплатата си под форма на обезщетение от НОИ, а ще получавате тази заплата, която работодателя ви изплати. Вие сте си на работа. Както са ви плащали преди да излезете в майчинство, така и сега ще ви плащат.

# 993
Благодаря.

Можеш да пуснеш жалба до Инспекция по труда и НОИ. За неизплатените суми можеш да гониш работодателя по съдебен ред.
Извинявай за повторния въпрос, а като тръгне да ми я изплаща-ако не съм напуснала, мога ли да предявя претенции за някакъв процент лихви?

Не. Всъщност можеш, по съдебен ред, но трябва да е на лице първо - уговорен срок, в който се изплащат заплатите. И второ, заплатите да са закъснели с повече от месец след уговорения срок.

# 994
Зина, много ти благодаря!

# 995
  • В полите на Пирин планина
Благодаря.

Само Съдът може да постанови лихви за забава, Зина го е казала по-горе

# 996
Много благодаря. Само не ми стана ясно дали трябва да подавам някаква молба или нещо друго?

# 997
Много благодаря. Само не ми стана ясно дали трябва да подавам някаква молба или нещо друго?

Подава се молба свободен текст до работодателя, че желаеш да ти бъде прекратен отпускът.

# 998
Благодаря ви.
Прехвърлянето на майчинството става след като минат 315 дни. След това какво трябва да се направи?

# 999
Благодаря ви.
Прехвърлянето на майчинството става след като минат 315 дни. След това какво трябва да се направи?

Попълвате едни документи по образец, че сте съгласна да прехвърлите отпускът на майка ви ( поне така разбрах ) и послет тези документи майка ви ги представя на нейния си работодател.

# 1 000
  • София
Благодаря ви!  Flutter

# 1 001
Здравейте на всички!

Бих искала да попитам следното нещо: по време на майчинството на каква база се изчислява сумата за получаване. Например осигуряването, ако е на 700лв. и фирмата ми плаща същата сума, какво ще получавам по време на 9-те месеца??????

Благодаря предварително!

# 1 002
Здравейте на всички!

Бих искала да попитам следното нещо: по време на майчинството на каква база се изчислява сумата за получаване. Например осигуряването, ако е на 700лв. и фирмата ми плаща същата сума, какво ще получавам по време на 9-те месеца??????

Благодаря предварително!

Не знам какво имате предвид под майчинство. По време на отпускът за отглеждане на дете до 2 години получавате фиксирана сума, която е еднаква за всички, без оглед на осигурителния доход.
По време на отпускът за бременност и раждане получавате обезщетение, изчислено на база осигурителния ви доход 6 месеца преди започването на болничния. Ако през тези 6 месеца са ви осигурявали върху 700 лева и не сте излизала в болничен, обезщетението ви ще е около 520-530 лева на месец.

# 1 003
Здравейте на всички!

Благодаря предварително!

Ако осиг. доход / брутна заплата е 700 лева, то нетния доход е около 522 -523 лева.

Средно дневно нетно се получава около 24 -25 лева, зависи колко са работните дни през периода от 6 месеца. Умножава се по броя на работните дни в болничен и се получава обезщетението - например 21 р.дни * 25 = 525 лева.

# 1 004
Аз малко като Пенчо - Питанката обаче ми се струва, че си проспах единия болничен , то не че другите ги видях Mr. Green, та болничният ,който ви издават при раждане от болницата за колко дена е и този от педиатъра за колко дена е ?

Общи условия

Активация на акаунт