Майчинството счетоводно - 3

• 148 444
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 755
  • В полите на Пирин планина
Вероятно става въпрос точно за тази декларация за 315-те дни болнични. Бившия счетоводител на фирмата явно не я е подал навреме, макар аз да съм представила всички документи които са се искали от мен. Към тази декларация сега ми искат пак акта за раждане на дъщеря ми. Дали в интернет има някъде готов образец? Възможно ли е тази декларация да се подаде със задна дата?

Да на сайта на НОИ я има: www.noi.bg

търси - НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ в нормативните актове и приложение 1 към наредбата.

Това горното е ако си излязла в болничен за бременност и раждане след 01.01.2007. Ако - не подобна молба свободен текст адресирана до работодателя.

# 1 756
Благодаря  ти  Зина  за  бързият  отговор   ако  правилно  съм  те  разбрала  при  прекъсване   на  болничните  ще  ми  се  изчислят  по  новата  наредба   и  тия  100 процента  ми  са  в  последните  работени  шест  месеца  юни  ноември  2006  значи  от  тях  ще  ми  се  изчисли  новия  болнични  за  брем  и  раждане   и  после  и  следващите  до  315  дни 

Независимо дали има или не прекъсване няма да бъдеш ощетена, защото дори да се вземе периода, в който си била в болничен не се взема за база самото обезщетение , а дохода, от който е изчислено, т.е. заплатите ти за периода, преди да излезеш в обикновен болничен.

# 1 757
Може ли някой да ми даде линк към документите,които са необходими да се подават за болнични ?Знам,че някъде го имаше ,но не мога да го открия. Благодаря предварително  bouquet

Конкретизирай за какво питаш - това нищо не ми говори.

# 1 758
В една тема бях чела,че документите,които се подяват до НОИ за болничен 45 дена преди раждането,трябва да си ги подадеш лично,а не работодателя.Имаше линкове към образци,които направо пълваш,принтираш и ги подаваш.Обаче тогава не си спомням поради каква причина не си ги запаметих и сега не мога да ги открия.Даже до колкото имам спомен бяха няколко декларации (молби или нещо от сорта) и за след тези 45 дни,които се подават.Може и да съм в голяма заблуда обаче.

# 1 759
В една тема бях чела,че документите,които се подяват до НОИ за болничен 45 дена преди раждането,трябва да си ги подадеш лично,а не работодателя.Имаше линкове към образци,които направо пълваш,принтираш и ги подаваш.Обаче тогава не си спомням поради каква причина не си ги запаметих и сега не мога да ги открия.Даже до колкото имам спомен бяха няколко декларации (молби или нещо от сорта) и за след тези 45 дни,които се подават.Може и да съм в голяма заблуда обаче.

Подават се в НОИ, но от работодателя, а не от лицето лично. Лицето представя на работодателя болничн лист, документ от банка, в която има банкова сметка, безсрочен депозит или дебитка карта за номера на сметката му, попълва Приложение 7 от Наредбата за обезщетенията и работодателят носи документацията в НОИ. След това, но след 135, а не 45 дни се подава молба-декларация Приложение 1 за ползване на остъка от болничния за бременност и раждане - общо 315 дни.
Но всички бланки, би трябвало да получиш от счетоводството на работодателя, не да ги издирваш сама.

# 1 760
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В грешка сте, документите се подават от работодателя, чрез неговия Булстат. Вие трябва само да попълните декларация за банковата сметка на която да ви превеждат обезщетението заедно с болничния лист. Също така трябва да представите при работодателя си копие от документ с напечатан номера на сметката ви.

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/ СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ……………………………………………………..

Д Е К Л А Р А Ц И Я
за
банковата сметка за изплащане на паричните
обезщетения и помощи от ДОО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон .........................................................
лична карта № ..........................................................., издадена на ................................................ 20 .... г. от ...

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ личната ми банкова сметка за изплащане на паричното обезщетение/ помощ от ДОО е:
банка ......................................................................................, гр. ................................................................, IBAN..., BIC ...........................................,
за което прилагам копие от документ, издаден от съответната банка.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от настъпване на промяна в данните за банковата ми сметка следва да Ви уведомя с нова декларация. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ....................................................            Декларатор: ......................................
гр. /с./ ...................................................                     (подпис)

Можете след попълване, подписване и подпечатване на необходимите документи да ги подадете и вие, но по принцип е задължение на счетоводството.

# 1 761
  • у нас
Когато лицето е в болнични дълъг период от време (напр. Няколко месеца) за този период полага ли му се платен годишен отпуск? newsm78

# 1 762
Благодаря Ви много за разяснението  bouquetПо-добре,че не трябва да ги търся.

# 1 763
Когато лицето е в болнични дълъг период от време (напр. Няколко месеца) за този период полага ли му се платен годишен отпуск? newsm78

Полага се

# 1 764
На https://benefits.nssi.bg/ можете да направите Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ, но ви трябва ПИК код. Той се получава лично от НОИили на старите справи, които се получаваха всяка година за вида и периода на осигуряването.

# 1 765
  • у нас
Благодаря ти Дейзи, много ме успокои  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 766
  • Варна
Искам да попитам следното нещо, като предварително се извинявам, ако сте го обсъждали, просто не намирам нищо подобно.
Работех в една фирма, която е ЕТ, съответно тази фирма ми превежда обезщетението за гледане на дете. Собственикът на фирмата обаче смята да я закрива и да открива ЕООД. Вариянтите ми са или НОИ да ми изплаща парите, което не ме устройва заради това, че обикновено ги бавят, а аз съм обвързана с дати (изплащам кредит) или какво? Ако ме назначат в новата фирма на работа значи ли това, че ще ми плащат 50% майчински? Въобще има ли някакъв вариянт да ме назначат на работа за кратко и после отново да изляза в майчински newsm78 и ако да какъв би трябвало да е срока за който ме назначават преди да изляза отново в отпуск или там каквото се води, за отглеждане на дете?
Благодаря за отговорите предварително  bouquet

# 1 767
Искам да попитам следното нещо, като предварително се извинявам, ако сте го обсъждали, просто не намирам нищо подобно.
Работех в една фирма, която е ЕТ, съответно тази фирма ми превежда обезщетението за гледане на дете. Собственикът на фирмата обаче смята да я закрива и да открива ЕООД. Вариянтите ми са или НОИ да ми изплаща парите, което не ме устройва заради това, че обикновено ги бавят, а аз съм обвързана с дати (изплащам кредит) или какво? Ако ме назначат в новата фирма на работа значи ли това, че ще ми плащат 50% майчински? Въобще има ли някакъв вариянт да ме назначат на работа за кратко и после отново да изляза в майчински newsm78 и ако да какъв би трябвало да е срока за който ме назначават преди да изляза отново в отпуск или там каквото се води, за отглеждане на дете?
Благодаря за отговорите предварително  bouquet

Принципно, ако ЕТ-то не се заличава като юридически субект няма причина да не ти теглят майчинството от там. Другия вариант е да те назначат в новата фирма - един ден да се водиш "на работа" и след това отново в отпуск за отглеждане на дете.

# 1 768
  • Варна
Incandescent благодаря за отговора. ЕТ-то ще се заличава до колкото разбрах. За назначението за 1 ден е по-добрия вариянт за мен си мисля, сега просто остава да накарам и счетоводителката да го направи.  bouquet

# 1 769
Здравейте  мамчета  болничните  ми  са  започнали  през  2006  декември  месец  значи  с  прекъсване  или  без  базата  остава  една  и  съща  последните  шест  месеца  които  съм работила  правилно  ли  съм  разбрала  Благодаря  ви 

Общи условия

Активация на акаунт