Майчинството счетоводно - 3

• 148 240
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 965
Като закръглим страниците на 100 дали да не помолим за нова тема, а? Че тази виждам, че в топ 10 е влязла.

Ако събираш гласове, аз съм "за".

# 1 966
  • София
..........работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. .....bouquet

Ако фирмата продължава да съществува като юридически субект не може да те освободят по време на ползване на отпускът за отглеждане на дете, в случай, че си на постоянен трудов договор. Тогава продължаваш да си получаваш обезщетението от там, а те го теглят от НОИ.
Не, не продължава да съществува, ще бъде заличена. В този случай?

Следователно оставаш без работа. За да получаваш обезщетение и да ползваш отпуск трябва да сключиш договор на друго място.
Като ние приключвахме нашите фирми, от НОИ ни обясниха/преди 1,5г/, че фирма с майка в майчинство не можела да преустанови дейността си. Тъй като няма как практически да й връчат каквото и да било. Единственият начин е всичко да стане по взаимно съгласие-ти да се съгласиш да ти се приключи договора така.Обаче ти спокойно можеш да си се прехвърлиш където и да е другадеи да си получаваш парите оттам. Само най-важното май е да си на работа в новата фирма към 1-во число на месеца.

# 1 967
..........работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. .....bouquet

Ако фирмата продължава да съществува като юридически субект не може да те освободят по време на ползване на отпускът за отглеждане на дете, в случай, че си на постоянен трудов договор. Тогава продължаваш да си получаваш обезщетението от там, а те го теглят от НОИ.
Не, не продължава да съществува, ще бъде заличена. В този случай?

Следователно оставаш без работа. За да получаваш обезщетение и да ползваш отпуск трябва да сключиш договор на друго място.
Като ние приключвахме нашите фирми, от НОИ ни обясниха/преди 1,5г/, че фирма с майка в майчинство не можела да преустанови дейността си. Тъй като няма как практически да й връчат каквото и да било. Единственият начин е всичко да стане по взаимно съгласие-ти да се съгласиш да ти се приключи договора така.Обаче ти спокойно можеш да си се прехвърлиш където и да е другадеи да си получаваш парите оттам. Само най-важното май е да си на работа в новата фирма към 1-во число на месеца.

Не мога да се съглася с това. Фирмата може да прекрати дейност по всяко време. А начини за връчване на документи на отсъстващ работник има предвидени. Ако майката не може да бъде открита по телефона, документите се изплащат по пощата с обратна разписка. Подписа на разписката удостоверява връчването.
За първото число на месеца също не мога да се съглася. Обезщетението се изплаща пропорционално на дните, през които има договор. Следователно може и на 5-то число да постъпи на работа. Просто за първите 4 дни няма да получи обезщетение от този работодател.

# 1 968
Здравейте! можете ли да ми кажете какво представлява разрешителното от основния работодател за постъпване на допълнителен трудов договор? Свободен текст ли е или има някаква бланка?
Благодаря предварително!

# 1 969
Здравейте,искам да ви задам няколко въпроса,но първо да ви разкажа моя случай   Края на декември 2006напуснах работа след6 години трудов стаж осигурявана съм на минималната заплата ,след това от януари 2007 до април2007 получавах обещетение за безработица   От 1 май2007 се водя на работа в фирма напознати осигурявам се сама на заплата от 210 л  Термина ми е на 01 11 2007      Има ли смисъл да се осигурявам при положение че имам 6 г трудов стаж   Колко точно е сумата която трябва да внасям върху заплата от 210 лева,до кога трябва да я внасям ,Ако не бях започнала работа щях ли да имам право на 2 г майчинство

# 1 970
Здравейте! можете ли да ми кажете какво представлява разрешителното от основния работодател за постъпване на допълнителен трудов договор? Свободен текст ли е или има някаква бланка?
Благодаря предварително!

Такъв документ ти трябва само ако в основния ти трудов договор е упоменато, че нямаш право да работиш по втори трудов договор без съгласието на основния работодател.
Изобщо не си длъжна да искаш разрешението му ако не е договорено.

# 1 971
.......... Има ли смисъл да се осигурявам при положение че имам 6 г трудов стаж   Колко точно е сумата която трябва да внасям върху заплата от 210 лева,до кога трябва да я внасям ,Ако не бях започнала работа щях ли да имам право на 2 г майчинство
Ако не си осигурена, нямаше да имаш право на 2 год. гледане на дете. Така че добре е, че са ти направили тази услуга. От друга страна обаче сигурно си поемаш всичко - и своите, и техните осиг. вноски, което е около 35% върху заплатата.
Прецени си сама колко може да отделиш месечно, защото е по-добре сумата да е по-висока. После за 315 дни ще си я възстановиш.
Няма смисъл да внасяш осигуровки за 210лв. - може и на 180лв. - обезщетението ти ще е почти същото. (на 180лв ще е 180лв., а на 210 - по-малко от 189лв. месечно)

Когато излезеш по майчинство, здравната осигуровка е 8.58лв. на месец (за 2007г.)

# 1 972
осигуряват ме на 350 лева,моят работодател казва че след раждането парите ще се изплащат от НОИ.Някои може ли да ми каже как е наистина.

# 1 973
Здравейте!
Аз съм самоосигуряваща се и се интересувам от размера на здравната вноска за 2007 г и евентуално сметка, по която да преведа сумата. В близост до нашия блок има ДСК, но там нищо не знаят по въпроса, а с малкия нама как да ходя много на далече. А от януари не съм си внасяла осигуровките...
Благодаря !

# 1 974
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
осигуряват ме на 350 лева,моят работодател казва че след раждането парите ще се изплащат от НОИ.Някои може ли да ми каже как е наистина.

Правилно са ви казали

# 1 975
Здравейте! Не съм сигурна, че въпроса ми е точно за тук, но все пак ще попитам. Бях в болнични за общо заболяване от ноември 2006 до март 2007, а от март - в болнични за бременност и раждане, без прекъсване, поради което обезщетението ми се изплаща от работодателя. В администрацията, където работя има увеличение на заплатите с точна сума на месец, което се изплаща сега, но то е  със задна дата - от 1 януари 2007. Касиерката ни твърди, че на мен, заради болничните, не ми се начислява въпросното увеличение дори и за януари и февруари, когато бях в обикновен болничен. Може ли някой да ми каже дали това е така, тъй като неведнъж съм я улавяла в некомпетентност и й нямам доверие /напр. опита се да ме ощети със 120 лв. на месец за сегашното обезщетение за раждане и гледане на дете Simple Smile/. Благодаря предварително !

# 1 976
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Аз съм самоосигуряваща се и се интересувам от размера на здравната вноска за 2007 г и евентуално сметка, по която да преведа сумата. В близост до нашия блок има ДСК, но там нищо не знаят по въпроса, а с малкия нама как да ходя много на далече. А от януари не съм си внасяла осигуровките...
Благодаря !

ДОО      BG40BUIB98888592829700   BUIBBGSF
ЗО      BG19BUIB98888692829900   BUIBBGSF
ДЗПО      BG42BUIB98888892830100   BUIBBGSF
ГВРС      BG79BUIB98888792830000   BUIBBGSF

Осигурителни вноски за фонд “Пенсии” от самоосигуряващи се лица при годишно изравняване (облагане на доходите) за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/   
550406   23   родени преди 01.01.1960 г.
550436   19            родени след 01.01.1960 г.

Осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "Общо заболяване и майчинство" от самоосигуряващи се лица, осигурени за всички социални рискове, без трудова злополука и професионална болест и безработица   
550401   26,5   
550441   21,5

Осигурителни вноски за фонд “Пенсии” от самоосигуряващи се лица   
550402   23   
550442   18

Вноски от самоосигуряващи се лица при годишно изравняване /облагане/ на доходите за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/   
560401   6

Вноски от самоосигуряващи се лица по чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО    
560402   6

Осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица, родени след 31 декември 1959 г., осигурени в универсален пенсионен фонд при годишно изравняване (облагане на доходите) за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/    
580124   4

Осигурителни вноски за лицата, родени след 31 декември 1959 г., осигурени в универсален пенсионен фонд    
580123   5

# 1 977
Към мамите- счетоводители, работещи с “POPDOO  I Collect 1.0”
Мили мами, налага ми се сама да си движа болничните и имам няколко въпроса относно тази дискета, която съдържа:
POPP2007.txt- съдържа данните от придружителното писмо
POPP2007.txt- съдържа данните от описа.
Въпросите ми са:
1.   Къде се носи тази дискета- в НАП или в НОИ?
2.   Може ли да я занеса в клоновете на НАП или НОИ или трябва да е по адресна регистрация на фирмата?

И имам конкретни въпроси по самата програма. Аз сега получих моят първи болничен лист, който се издава 45 дни преди раждането. При попълването на дискетата, ви моля за следната информация:

I.   Опис болнични
-   с болничен лист 45 дни преди раждането, кое приложение се попълва: код 14- Декларация за изплащане на обезщетението, приложение N 7 към чл. 8 от Наретбата или др. ?

II и III. Опис молби- декларации
Тип обезщетение при бременност и раждане
-   трябва ли да се попълва и ако да кой код приложение се прилага, пак ли код 14?

IV - раздел: Данни за декларации за промяна на обстоятелствата;
- трябва ли да се попълва?

I A, II A, III A, IV A Данни за допълнително предоставени приложения към съответните раздели.
Тип на основния документ, към който се прилага приложението
-   болнични
-   парично обезщетение при бременост и раждане
Кой от двата да маркирам?
Кой код приложение се прилага?
Въобще трябва ли да се попълва?

Горещо ви моля за помощ и ако има още нещо, което е нужно, моля, казвайте. Аз ходих до НАП, но им започна почивката. Геройски изчаках половин час и после отново се наредих на километричната опашка, но ми стана лошо и се наложи да си тръгна. Едва се добрах до къщи. Разчитам на вашата подкрепа и много ви благодаря отново.   bouquet

# 1 978
Здравейте,
Имам един въпрос-неяснота за документите, които трябва да подготвя. Вече не разчитам на счетоводителката ни, защото по нейна вина до момента не съм получила нищо от НОИ! Ето защо питам вас и предварително благодаря за отговорите.

До момента съм получила - 45дневен болничен преди раждане; 42дневен болничен след раждане; болничен от педиатър.

Сега какво предстои? Към кого да се обърна и какъв документ да поискам?

Огромно благодаря за помощта ви - наистина неоценима.

Този 45 дневен болничен кога е започнал- преди 01.01.2007 или след?

След 01.01.2007. Благодаря.

# 1 979
Здравейте мами:)
оказа се че и аз ще трябва да ви притесня с въпросче относно това каква точно сума ще получавам след като изляза в майчинство Simple Smile нещо понятиятоюа бриюутно и нетно ме бъркат така че да питам направо уж заплатата ми трябва да е 700 но след като я обложат с данъци стажа 510-520 някъде.  Та 90% от коя сума ще взимам:))
Може да задавам смешен въпрос но......явно само от тук мога да почерпя корекна информация Simple Smile
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!!

Обезщетението е 90% от брутното - 700 лева, но не трябва да надвишава нетното, т.е. на практика ще вземате приблизително, толкова колкото ви е чистата заплата.

БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт